Autor Wątek: zapowiedzi  (Przeczytany 12304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
zapowiedzi
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:44 »
u nas tez sie wywiesza co jest git bo zanim ja sie tym interesowalam to tego nigdy nie czytalam...ale wiem ze w mniejszych miejscowosciach gdzie wszyscy sie znaja ksieza czytaja zapowiedzi na kazdej mszy  :afro:
buziaki

ps. my chyb atez damy 50zl jeszcze nie wiem :drapanie:

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
zapowiedzi
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Stycznia 2007, 23:04 »
u mnie (mala miejscowosc) ksieza nie czytaja, ale zawsze jest wywieszone przed Kosciolem, i cala wies wie :)

Offline Lewar
  • użytkownik
  • **
zapowiedzi
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Stycznia 2007, 08:27 »
My bierzemy ślub w parafii Panny Młodej, jak moja luba poszła dowiedzieć się ile za ślub u proboszcza powiedział że..... nic! Zastanawiałem się dlaczego, jednak przypomniało mi się że dziadek mojej lubej zaraz po wojnie kładł elektrykę w kościele na bukowym, nota bene zmarł kilka miesięcy temu :(. Powiedział też abyśmy tylko dali 30-40zł organiście, da nam też wszystko co ma do przyozdobienia kościoła, wstążki, kokardy itp, niestety kwiatów nie ma (to oczywiste) w każdym razie chociaż na jednej rzeczy zaoszczędzimy, pozostało pójść do mojej parafii zapowiedzi dać, u mnie też braliśmy nauki przedślubne, nie płaciliśmy nic, ciekawe jak z zapowiedziami będzie? Przyznam że wolałbym aby ksiądz nie czytał naszych nazwisk na mszy, nie zależy mi na 75 bramach robionych przez miejscowy zaścianek.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
zapowiedzi
« Odpowiedź #93 dnia: 1 Lutego 2007, 19:25 »
No więc tak ... bylismy wczoraj u księdza i spisaliśmy protokół, mój Tomek dostał kartkę dla swojego księdza na zapowiedzi, żeby poszły ... i co? I zapomnieliśmy dać księdzu proboszczowi na zapowiedzi!!!!! :oops:  :drapanie:
Ksiądz też się nie upominał. Chcieliśmy dzisiaj naprawić ten błąd ... i chciałam donieść ... ale ksiądz stwierdził, żebyśmy przynieśli dzień przed ślubem, jak będziemy donosić zaświadczenia o odbytych naukach, o tym, że zapowiedzi wyszły u Tomka i zapoznać się z liturgią.
Pewnie bez kasy też by się obeszło ;-)

Offline paulina*
  • użytkownik
  • **
zapowiedzi
« Odpowiedź #94 dnia: 3 Lutego 2007, 19:55 »
my dalismy 50zl na zapowiedzi -sprawa wywieszania zapowiedzi w naszej parafii zajmuje sie pan ,ktory prowadzi kancelarie parafialna,wiec myslelismy ,ze kase bierze on dla siebie,a co sie okazuje z racji tego ze to nasz znajomy mowi : "dacie ksiedzu ,ktory zaraz przyjdzie spisac protokol" zrobilismy troche duze oczy, a on na to : cala kase za zpowiedzi kasuje ks.proboszcz wiec zadna roznica komu ja dajecie.troche to dziwne,bo oplacenie mszy trafia do ksiedza proboszcza i oplata za zapowiedzi rowniez -wiec po co dawac dwa razy skoro mozna dac za jednym razem?- i tak idzie do jednej kieszeni

Offline JoasiaOl

• zapaleniec
zapowiedzi
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Lutego 2007, 08:00 »
mam pytanie - na ile czasu przed ślubem trzeba się zgłosić do własnej parafii w sprawie zapowiedzi - ślub bierzemy w innym kościele?   :drapanie:  Z góry dziękuję za odpowiedź

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
zapowiedzi
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Lutego 2007, 09:44 »
Wiem ze jeśli ślub sie bierze w swojej parafii to trzeba to wszystko załatwic przynajmniej 3 miesiące przed ślubem

Offline wilku-fkp

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30 czerwca 2007r.
zapowiedzi
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Marca 2007, 22:17 »
My slubu nie bierzemy w naszej parafii a za zapowiedzi ksiadz zawolal 100 zl. jeszcze jakby je mial przeczytac ale one beda tylko wisiec w gablocie. za co taka kasa. powinno sie ujednolicic takie oplaty zeby wszedzie bylo ta samo...
"Kochać kogoś to odkryć cud niepostrzegalny dla innych"

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
zapowiedzi
« Odpowiedź #98 dnia: 21 Marca 2007, 19:50 »
JoasiaOl, z zapowiedziami mozna wystartowac dopero jak ma się spisane dokumenty/protokoł.... z tego co mi tlumaczył proboszcz...tez biore slub w innej parafi, kazał zglosić się 3 miesace przed data planowanego slubu z papierami łacznie z tymi z urzędu - spisze..i dostaniemy wszytskie kartki - spowiedz i zapowiedzi.... :tupot:  :drapanie: