Autor Wątek: NAUKI P[RZEDMAŁŻEŃSKIE - teksty dnia ;)  (Przeczytany 12896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario10011

• forumowicz
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: NAUKI P[RZEDMAŁŻEŃSKIE - teksty dnia ;)
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2008, 17:36 »
a u nas Pan (księża tego nie prowadzą) na 1-szym spotkaniu omawiał naturalne metody ("wszystkie środki antykoncepcyjne powodują aborcję" nie wiem jak aborcję wywołuje prezerwatywa, ale nikt sie nie odezwał  ;) ) i ciągle dodawał, że wszystko zabija plemniki  :brewki: komórki, alkohol, papierosy, używki i pole magnetyczne (o co chodziło z tym polem to nie wiem)

i najważniejsze "dziewczynki się robi na początku dni płodnych czyli od przodu, a chłopców na końcu" cytat dosłowny  ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marca 2008, 21:54 »
My nie tak dawno zakończyliśmy nauki przedmałżeńskie więc coś jeszcze w pamięci zostało  ;)

Np. "Pamiętajcie dziecko jest darem Boga" - nasuwa się pytanie - czy takie z gwałtu też   ::)
"Miejcie dużo dzieci - rodziny, w których jest jedno lub dwójka dzieci są nieszczęśliwe" - bez komentarza  ::)

Więcej nie pamiętam, ale jak coś to jeszcze się odezwę  ;) Przed nami jeszcze spotkanie w poradni - chyba zabiorę ze sobą notes  :D

P.S. Muszę przyznać, że księża ogólnie byli wyluzowani i bardzo sympatyczni, ale takie teksty sprowadzały nas na zimie i przypominały z kim mamy przyjemność  :brewki: Przed nami jeszcze spotkanie w poradni - chyba zabiorę ze sobą notes  :D

Offline martii_80
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.09.2008
« Odpowiedź #32 dnia: 1 Kwietnia 2008, 10:29 »
Siemanko  :) :

My mielismy nauki przedmalzenskie w zeszlym tygodniu - sroda, czwartek i piatek od 20 do 21 :) Ksiadz wyluzowany, ogolnie bylo spoko.  Mowil tylko o konkretnych rzeczach, przytaczal fajne przyklady. . . nie nudzilismy sie.  Mozna powiedziec, ze dal nam wszystkim do myslenia  :)

W przyszly piatek (o 20) mamy spotkanie z pania z poradni. . . na ktorym niestety nie bede (praca).  Wystarczy ze moj narzeczony pojdzie (pytalam ksiedza)  ;)  Po tym spotkaniu dostaniemy licencje i mozemy sie od razu umowic na podpisanie protokolu  :)

Wszystkim zycze takich bezstresowych i expresowych nauk  :)

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwietnia 2008, 16:13 »
A nam Pani powiedziała, że "im kobieta bardziej sucha, tym łatwiejasza" ;)

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2008, 19:04 »
U mnie to juz było bardzo dawno, ale tak czytając to wszystko przpomniało mi się, że " antykoncepcja jest niebezpieczna dla zdrowia" i absolutnie nie było tu żadnego rozgraniczenia np. na tabaletki i prezerwatywy, po prostu jest niebezpieczna i koniec ;D ;D
ale ogolnie to miło wspominam nauki, spokojnie było :)

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Kwietnia 2008, 15:04 »
A ja się mile rozczarowałam. Nasłuchałam się wcześniej od znajomych jakie te nauki są nudne i durne. Ale powiem Wam szczerze - było na prawdę fajnie. Nie chodziłam co prawda na nauki w mieście w którym mieszkam i w którym będzie ślub.
Ksiądz nie mówił dyrdymałów - konkretnie, bez głupich tekstów, wręcz zabawnie. A kobietka z poradni przedmałżeńskiej - na prawdę fajna kobitka. Nie teoretyczka /najbardziej bawi mnie, jak takich nauk lub jakiegoś wychowania seksualnego uczy zakonnica itp/, ma swoją rodzinkę i co najważniejsze - nie mówiła takich głupot jak wcześniej wyczytałam. Żeby nie było - do świetych dewotek nie należę, ale nikt nam nic nie narzucał, nie krytykował i nie trąbił non stop o "czystych poczęciach"....
Mi sie podobało i tego Wam wszystkim życzę.

Offline anikaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Kwietnia 2008, 10:44 »
Ja też szłam lekko przerażona na te spotaknia.I bardzo przyjemnie się rozczarowałam. Usłyszałam, że kalendarzyk małżeński to przeżytek, bo był dobry sto lat temu ;)

Offline asik131
  • forumowicz
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Kwietnia 2008, 10:52 »
a gdzie chodziłaś? Bo ja do Bytomia? Może miałyśmy szczeście do tych samych fajnych i normalnych ludzi?

Offline anikaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Kwietnia 2008, 10:54 »
Nie, byłam u Franciszkanów w Panewnikach. A w Bytomiu to chyba też Franciszkanie... ???

Offline asik131
  • forumowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Kwietnia 2008, 10:59 »
Na nauki chodziliśmy do domu parafialnego przy kosciele na rynku - pw. Wniebowzięcia NMP, a poradnia przy parafii św Barbary

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Kwietnia 2008, 12:00 »
Dziewczyny, bo mylicie dwie sprawy - kalendarzyk jest faktycznie przezytkiem i nie jest wogóle metodą, kościół preferuje NPR, a to już inna bajka ;)

Offline m@dziuni@

• forumowicz
  • data ślubu: 31.07.2010
« Odpowiedź #41 dnia: 9 Czerwca 2009, 13:01 »
nam pani z poradni powiedziała coś takiego
(to nie jest cytat tylko chcę przekazać sens wypowiedzi):

nie rozumiem czemu teraz jest tyle rozwodów...
czy w domu małżeństwa nie mają zastawy stołowej?
najlepiej zbić wszystkie talerze a potem się pogodzić.
nie trzeba od razu iść do sądu...

miała rację kobitka  ;D ;D ;D

Offline filaretka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 8.08.09
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Czerwca 2009, 23:21 »
Nam ksiądz na dniu skupienia rzekł:

- Kobieta czy mężczyzna to nie przedmiot który można sobie trzymac o, tak jak np. ten dlugopis.
Małżonek to nie jest nasza własność. Należy ją szanować, a nie trzymać dla siebie.

Np. z tym dlugopisem mogę robić co chcę, bo jest mój. Mogę nim pisać, trzymać w kieszonce albo zrobić coś innego, niemoralnego.

I w tej chwili w kościele pełna konsternacja....

No bo co mozna niemoralnego zrobić z długopisem? :D chyba wrzystkim puściły wodze wyobraźni :D

Offline Lilya

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Czerwca 2009, 11:36 »
Niemoralna propozycja  :drapanie:
U nas na naukach usłysząłam, że antykoncepcja w małzeństwie to prostytucja zalegalizowana  :mdleje:

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Czerwca 2009, 11:58 »
Dobre teksty u nas, to:

1) "to jest jasne jak dupa anioła",

2) "w Biblii kobieta nazywana jest dziewicą, ja jednak na kobiety mówię, dziewczęta, bo tych dziewic to już dawno nie ma"  :brewki:

Powyższe teksty, to oczywiście żarty księdza, dzięki czemu nauki, na których byliśmy, były bardzo fajne i przystępne, a nie takie "napuszone" i nieżyciowe.