Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 210044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #1410 dnia: 18 Marca 2021, 18:02 »
Lolalola a jesteś pewna że wiesz na 100% że żadne dziecko nie chorowało w szkole?

Ja też tak myślałam póki nie zadzwoniłam do dyrekcji dopytać o coś innego i się dowiedziałam że na forum nie informują o każdym przypadku w szkole tylko gdyby dotyczyło danej klasy. Akurat w klasie syna też przypadku nie było choć wiem że rodzice dzieciaków przechodzili. Z drugiej strony dzieci się nie bada więc póki Rodzic nie zachoruje to nie masz pewności że dziecko nie jest nosicielem i nie roznosi.

Ja też przeszłam bezobjawowo nie mam pojęcia kiedy i całe szczęście nic mi nie dolega. U mnie w rodzinie było trochę przypadków.

Z tego co widzę to największe chojraki to Ci których to jeszcze nie dotknęło. Oby się nie przez liczyli za bardzo.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #1411 dnia: 18 Marca 2021, 19:38 »
U nas jesli chodzi o przedszkola i szkoły była cisza a po roku pandemii jest wielkie bum , szkoly i przedszkola maja duzo zachorowan , tak jak pisalam u mnie w przedszkolu tez na 120 dzeci i 30 pracownikow 1 dziecko i jeden pracownik , ale w kolo jest tego duzo ...

No i sam mój szwagier który przez to zmarł :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1412 dnia: 19 Marca 2021, 10:12 »
elemelka, ja jestem skłonna uwierzyć w różne machlojki....niestety, ludzie są okropni i na wszystkim żerują.

Albo akcja z wczoraj czy przedwczoraj. Piasek ze szpitala nadaje, że jest chory itp. A pod tym nagraiem tyle hejtu, za ile się sprzedał, żeby to nagrać itp.
Boże ludzie są wstrętni.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1413 dnia: 19 Marca 2021, 10:28 »
Rozmawiałam z kumpelą, której siostra jest lekarką w Warszawie i walczy na pierwszym froncie. W szpitalach dramat. Brakuje respiratorów. Ludzie umierają. Ona obstawia, że we wrześniu będzie kolejna fala i do szkół nie wrócimy :(

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1414 dnia: 19 Marca 2021, 10:28 »
Jest jeszcze jedna strona medalu, o której dopiero będzie głośno.
Powikłania po covidzie.
To co się dzieje w płucach, sercu, neurologicznie i psychiatrycznie to się dopiero wysypie. Znajomi lekarze mi opowiadają.

U nas w przedszkolu i szkole też się wydawało, że cisza z covidem, ale okazuje się, że jak zgłosiłam nasz przypadek, to szkoła czy przedszkole nie poinformowali o tym całej reszty. Także kto wie ile tego było obok.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1415 dnia: 19 Marca 2021, 10:33 »
Ciri, i to jest straszne. Jedno dziecko z wszawicą i wszyscy wiedzą. Gdy moja córka miała świerzb, od razu zgłosiłam w przedszkolu i za chwilę wszystkie grupy zostały poinformowane, a sale były dezynfekowane.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #1416 dnia: 19 Marca 2021, 10:54 »
Jest jeszcze jedna strona medalu, o której dopiero będzie głośno.
Powikłania po covidzie.
To co się dzieje w płucach, sercu, neurologicznie i psychiatrycznie to się dopiero wysypie. Znajomi lekarze mi opowiadają.
Smutna prawda.
Moja mama (przeszła covid w listopadzie) zaczęła 2 tyg. temu leczenie laryngologicznie krtani. Przerażających rzeczy się nasłuchała - ludzie tracą dosłownie głos.
Znam przypadek gdzie dziewczynie (36l.) wypadły wszystkie włosy. Póki co nie odrastają.

Nie ośmieliłabym się bagatelizować tego wirusa.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #1417 dnia: 19 Marca 2021, 12:31 »
A ja uważam, że to wojna marketingowa koncernów farmaceutycznych, ta zła sława która się ciągnie za Astrą. Pewnie za mało Pfizera się sprzedało w Europie albo Johnson potrzebuje większy rynek zbytu.

U nas powoli pandemia się kończy, przynajmniej w miediach ucichło. Od 1 kwietnia restauracje zwiększają limity do 75%. Texas chyba w ogole już zniósł obowiązek noszenia masek.
Covid nie pasuje do resume naszego nowego prezydenta ;) Teraz tylko głośno o tym, jak to świetnie idą szczepienia i że do maja uda się wszystkich chętnych zaszczepic. Zaraz będą się chwalić jak to Ameryka pokonała koronawirusa ::)

A i owszem, wg mnie wszystkie "nieroby" nie powinny dostawać kasy.
Sorry ale jestem brutalna.
anusiaaa jakbyś mieszkała w Stanach to by Cię dopiero szlag trafił ilu nierobom i nielegalnym imigrantom musisz sponsorować życie ::) Ale to wtedy nie jesteś szczera i brutalna tylko jesteś rasistką :P
My się nigdy nie wygrzebieny z długów bo ciągle rozdają pieniądze covidowe, teraz każdy dostał po $1400. Ale kosztem tego, że nie podniosą płacy minimalnej. Czyli jak zwykle Ci co pracują i płacą podatki będą udupieni. Mam wrażenie, że chcą ludzi uzależnić od socjalu ::)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1418 dnia: 19 Marca 2021, 13:27 »
Moja mama, rocznik 53, ma szczepienie za tydzień. Zadzwoniła dziś do przychodni (w Bydgoszczy u Gizińskich) i bez problemu ją zapisali na 26 marca.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1419 dnia: 19 Marca 2021, 15:49 »
Edzia, nasz premier w zeszłe wakacje już ogłosił wygraną walkę z Covidem....

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1420 dnia: 19 Marca 2021, 15:52 »
On już kilka razy mówił, że wygrał  ::) ;D
Ale faktycznie najbardziej wygrał przed wyborami jak mówił na wiecu, że dobrze że ludzie są bez masek bo wirus jest w odwrocie i nie trzeba się już go bać  8)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #1421 dnia: 19 Marca 2021, 16:15 »
Jakoś szczególnie nie jestem za naszym rządem ale współczuję im bardzo. Podejmować różne decyzje gdy ludzie ich linczują. Podejmować czasami decyzję które za 24h należy zmienić bo sytuacja jest tak szybka że strach się wypowiadać.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1422 dnia: 19 Marca 2021, 16:28 »
Mojej babci nie zaszczepili bo miała covid w styczniu. A w przepisach jest, że jeśli miała wyznaczone szczepienie przed zmianą powinna być zaszczepiona ::) mogłabym dzwonić i się kłócić...Ale chyba bez sensu.
Natalka 4.11.2012

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1423 dnia: 19 Marca 2021, 18:48 »
Marta to że wpisują covid w kartę to wiadomo, pielęgniarki bo tym mówią, za covid większa kasa jest.
Miałam przypadek że jeden lekarz wbił covid tacie mojej kosmetyczki, szkoda że test był robiony w Bydgoszczy a On mieszka w Małopolsce i nigdzie nie wyjeżdżał....
Myślę że takich historii jest wiele.

A ja się zastanawiam do kogo mam się wybrać żeby zadecydował czy mogę być szczepiona....
Mam za sobą zapaść po szczepieniu w wieku 6 miesięcy i od tej pory miałam zakaz szczepień, nie jestem na nic zaszczepiona ....

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1424 dnia: 21 Marca 2021, 12:26 »
Justynka ja tez znam kilka takich przypadków....

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1425 dnia: 22 Marca 2021, 13:19 »
Odbieram dziś nieznany nr tel. Dzwoni dzielnicowy taki i taki w sprawie kwarantanny. Podaje imiona, w tym dwa moich dzieci. Ja już zawał. Tylko nazwisko mi się nie zgadza. Policjant zdziwiony pyta o miasto. Nawet do Bydgoszczy nie miał dzwonić. Wyguglałam nr tel. Dzielnicowy z Zabrza :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1426 dnia: 22 Marca 2021, 13:30 »
Do mojego męża też dzwonili, że ma kwarantannę i skierowanie na test. Imię i nazwisko się nie zgadzały, w sanepidzie nie umieli mu pomóc tj. zdjąć kwarantanny ale w końcu na infolinii trafił na kogoś kompetentnego i udało sie to wyprostować :P

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1427 dnia: 22 Marca 2021, 15:41 »
Nasz Młody dzis w domu bo Dyrekcja przedszkola poprosiła aby kto moze zostawił dziecko w domu, bo wszystkie babki z kuchni i dodatkowej obsługi (wozne itp) na kwarantannie do jutra i boją się, że nie dadzą rady.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1428 dnia: 24 Marca 2021, 07:54 »
Odpukać, mój tata, po wczorajszym szczepieniu Astrą, czuje się bardzo dobrze. Nockę przespał bez żadnych dolegliwości. W piątek kolej na mamę.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1429 dnia: 24 Marca 2021, 08:02 »
Japcio, super! Mam nadzieję, że się obejdzie bez gorączki.
Moi rodzice mają termin na 27 kwietnia, wczoraj się zarejestrowali

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1430 dnia: 24 Marca 2021, 11:02 »
Teściowa ma 19 kwietnia.

Jestem po fryzjerze. Profilaktycznie zmieniłam termin z soboty na dziś. U fryzjerki urywały się telefony. Pewnie wszystko zamkną :(

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1431 dnia: 24 Marca 2021, 11:47 »
A ja w piątek idę do fryzjera :D mam nadzieję, że jeszcze będzie czynne...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1432 dnia: 24 Marca 2021, 12:09 »
Zwykle obostrzenia są od soboty o ile się nie mylę? U mnie moi przyjaciele chorzy, dzieci negatywne. A młodszy ma objawy i według lekarza ma covid. Problem w tym, że mają tydzień dłużej izolacji niż rodzice. Dlatego dzisiaj powtarzają badanie. Wymaz od dzieci tylko z gardła byl brany.
Natalka 4.11.2012

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1433 dnia: 24 Marca 2021, 12:16 »
A mnie na maksa wk***wia jedno !!!!  Mija rok odkąd jest z nami to swinstwo , a my jesteśmy miliony kroków w tył ... nic się nie ruszyło, nie zmieniło, nie polepszyło!!! Kompetnie zero kroków do przodu ...

Szczepionki, lokdawny, izolacje, nauka i praca zdalne, a jesteśmy jeszcze głębiej tej czarnej dziury aniżeli rok temu ... ktoś mi powie gdzie popełniamy błąd ?????????

Miliony zaszczepionych, od roku zamknięci W domach, na zewnątrz tylko w maseczkach na twarzach i dziś rekord rekordów ?????? Zaczynam nawet podejrzewać czy to nie jest próba  przykrycia i wyciszenia  afer , o których było ostatnio głośno ...
To jest jakiś pieprzony Matrix ...  :-[ :-[ :-[
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 12:22 wysłana przez loona »

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1434 dnia: 24 Marca 2021, 12:32 »
Nie wspominając o ciągłych podwyżkach wszystkiego!! To mnie przeraża najbardziej  :-\ i nikt nic o tym nie mówi.
Natalka 4.11.2012

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1435 dnia: 24 Marca 2021, 12:38 »
Przecież analizując przebieg ostatniego roku to po cholerę nam ten najbliższy wielki lockdwon skoro to juz odgrzewany milion raz kotlet, który i tak gówno da???  sorry, ale normalnie mi się dziś przelało. Ciągłe rystrykcje, zakazy, nakazy,  a my nadal w czarnej doopie głębiej niż kiedykolwiek ...

2 tygodnie temu przyjmowaliśmy pacjentów z Czech bo u nas tak ślicznie było, a tu nagle taki pad???

Dlatego dziś mocno wątpię w te „oficjalne statystyki i liczby, które do nas krzyczą na czerwono „ ... :-\

Żeby było jasne. Wątpię w przekaz. Nie w istnienie wirusa.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 12:43 wysłana przez loona »

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1436 dnia: 24 Marca 2021, 12:40 »
Ilona, wg mnie to przez to, że większość osób się nie stosuje do zaleceń i kombinuje.
Może ja mam takiego pecha, ale gdzie nie pójdę to większość ludzi z maskami pod brodą albo z nosami na wierzchu, niektórzy zupełnie bez masek, nie dezynfekują rąk przed wejściem do sklepu itp. Ludzie robią imprezy jak gdyby nigdy nic. U mnie w klatce tydzień temu była imprezka chyba na kilkanaście osób - więc mnie w ogóle nie dziwi, że jest jak jest.
Pokazywali ostatnio nagrania z jakiejś dyskoteki - tłum bawiący się w ścisku, oczywiście bez masek. To jak ma się to skończć jak ludzie się tak zachowują?

Oficjalne statystyki mają się nijak do rzeczywistości, bardzo dużo osób nie chce się testować mimo, że mają typowe objawy

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #1437 dnia: 24 Marca 2021, 13:27 »
Zgadzam się z powyższym.

Nie ważne jakie zakazy sensowne czy nie, Polak zawsze wie lepiej. Mnostwo ludzi nie przestrzega przepisów , więc nie ma co się dziwić.

Ja też mam dość , też chcę jechać normalnie na wakacje bez żadnych obostrzeń, wyjsć do kina, zrobić imprezkę , ale mimo moich chęci i wkurzania się stosuję się do wszystkiego.

Co do innych krajów naprawdę tam nie jest lepiej w pewnych tematach jak np. szczepionki, ale przeciez nikt z nas nie ma takich informacji w takiej ilości jak z lokalnego terenu.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1438 dnia: 24 Marca 2021, 13:31 »
Przecież analizując przebieg ostatniego roku to po cholerę nam ten najbliższy wielki lockdwon skoro to juz odgrzewany milion raz kotlet, który i tak gówno da???  sorry, ale normalnie mi się dziś przelało. Ciągłe rystrykcje, zakazy, nakazy,  a my nadal w czarnej doopie głębiej niż kiedykolwiek ...

2 tygodnie temu przyjmowaliśmy pacjentów z Czech bo u nas tak ślicznie było, a tu nagle taki pad???

Dlatego dziś mocno wątpię w te „oficjalne statystyki i liczby, które do nas krzyczą na czerwono „ ... :-\

Żeby było jasne. Wątpię w przekaz. Nie w istnienie wirusa.
Podpisuje sie...

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1439 dnia: 24 Marca 2021, 14:47 »
Ilonka, rozumiem bardzo Twoją złość i zgadzam się z tym co piszesz. Moim zdaniem nasz cudowny rząd swoim postępowaniem na wiosnę i w lato zaprzepaścił kapitał i zaufanie jakie miał. Ich odwoływanie wirusa, wybory i ich lekceważące zachowanie wobec zasad jakie sami ustanawiali, głosy prawników, że to wszystko jest nielegalne sprawiło, że wiele osób przestało wierzyć w pandemie i zaczelo lekceważyć zasady.
A h, mogłabym jeszcze tak długo na nich narzekać :-(