Autor Wątek: Ochrona pracownicy w ciąży  (Przeczytany 1295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Ochrona pracownicy w ciąży
« dnia: 8 Marca 2007, 08:50 »
Ochrona pracownicy w ciąży   06.03.2007

Art. 177 kodeksu pracy stanowi gwarancję szczególnej ochrony trwałości stosunku pracy pracownicy w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego.

Oznacza to, że gdy w chwili dokonania przez pracodawcę jednostronnej czynności prawnej - wypowiedzenia umowy - pracownica nie była w ciąży, lecz udowodni, że w okresie wypowiedzenia, a najpóźniej w ostatnim dniu jego upływu, znajdowała się w ciąży, wówczas wypowiedzenie nie może odnieść skutku prawnego w postaci rozwiązania umowy o pracę.

Zgodnie z treścią par. 1 art. 177 kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Ochrona przed wypowiedzeniem nie obejmuje pracownicy w ciąży, która zawarła umowę o pracę na okres próbny nie przekraczający jednego miesiąca. Termin wypowiedzenia takiej umowy wynosi jeden tydzień, wynika z art. 34 pkt 2 kodeksu pracy.
Pracodawca może na mocy art. 32 par. 1 pkt 1 skutecznie wypowiedzieć taką umowę wiedząc, że pracownica jest w ciąży, a wypowiedzenia takie oraz w jego następstwie rozwiązanie umowy nie będzie stanowiło naruszenia prawa. Zakaz wypowiedzenia ze względu na ciążę pracownicy obejmuje umowę na okres próbny zawartą co najmniej na jeden miesiąc.

Umowa na czas określony może ulec przedłużeniu do dnia porodu

Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
Umowa nie ulegnie przedłużeniu w przypadku umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Upadłość pracodawcy usprawiedliwia rozwiązanie umowy o pracę

Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę.
W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach.
Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Decyduje pracownica

Warto podkreślić, iż zakaz wypowiadania umów o pracę kobietom w ciąży dotyczy wyłącznie pracodawców. Ciężarna pracownica ma pełną swobodę decyzji co do ewentualnego kontynuowania umowy o pracę, czy stosunku pracy nawiązanego na innej niż umowa podstawie. W praktyce nie ma przeszkód prawnych do rozwiązania umowy o pracę z pracownicą w ciąży na mocy porozumienia stron.

Prawa ojca

Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma możliwość skorzystania z urlopu macierzyńskiego wówczas, gdy matka dziecka po obligatoryjnym wykorzystaniu 14 tygodni urlopu macierzyńskiego zrezygnuje na jego rzecz z pozostałej części tego urlopu.

Ochrona trwałości stosunku pracy pracownika-ojca korzystającego z urlopu macierzyńskiego stanowi konsekwencję przyznania mu analogicznych uprawnień do tych, które przysługują pracownicy-matce dziecka w czasie urlopu macierzyńskiego.

przepraszam, asiu, jeśli powielam.. gdzies to było ale nie dokopałam się.. to do mnie przyszło  wczoraj medilex-ie :drapanie:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1 dnia: 9 Marca 2007, 01:14 »
Dobrze , ze ja nie musze tego czytac ...bo nie mam nikogo nad głowa :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #2 dnia: 9 Marca 2007, 08:15 »
to tak dla dziewczyn, które maja okres próbny w pracy i nie wiedzą co powiedzieć i czy nie zostana z niczym..

powiało tez świezynka dla pracodawców.. od momentu ukazania się  ustawy w dzienniku ustaw pracodawcy ( własciciele firm) beda mogli brac zwolnienia lekarskie na opiekę nad dzieckiem do lat 14..

wyobrazacie sobie co było do niedawna??

przykładowo- mam dzidzię.. musze iśc do lekarza i okazuje się,ze jest chora.. ktos musi z maluszkiem posiedziec w domu?? no kto? najlepiej mama..

i tu zaczyna się problem.. mma  nie dostanie ani grosza za to,ze opiekuje się dzidzią, bo hjest właścicielka firmy.. więc kto pójdzie na  opieke ?? tatus , bo jest zatrudniony..  mama zas pracuje i czuje się jak wyrodna matka, bo dziecko ma goraczkę i nie ma jej w domu  :boks_4:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3 dnia: 9 Marca 2007, 09:02 »
A jak będzie naliczane wynagrodzenie za takie zwolnienie :?:  :drapanie: