Autor Wątek: Szkła kontaktowe - pomocy !!!!  (Przeczytany 5006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Szkła kontaktowe - pomocy !!!!
« Odpowiedź #30 dnia: 8 Marca 2007, 13:25 »
Szkoda, że nie można jakoś wypróbować czy soczewki nie uczulą mnie.... Niestety muszę od razu mieć na pół roku... ehhh te moje oczka....

W przyszłym tygodniu dam znać co załatwiłam...

Aha tak z ciekawości... ile płacicie za kwartalne albo półroczne ? Wiem że zależy to od producenta i wady ale tak orientacyjnie pytam....  :drapanie:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #31 dnia: 8 Marca 2007, 13:37 »
AndziaK, ty będziesz miec pewnie robioone na zamówienie więc pewnie coś kole 500zł-700zł za półroczne :drapanie: (masz cylinder)

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 8 Marca 2007, 14:38 »
Cytat: "Maja"
AndziaK, ty będziesz miec pewnie robioone na zamówienie więc pewnie coś kole 500zł-700zł za półroczne

oooo fak !!! Hmmm ale dziwne... bo 2 lata temu pani powiedziała że musze robić na zamówienie i półroczne i to koszt ok 300 zł.... Mam nadzieję że to tyle mi wyjdzie bo 700 to niestety nie mam.... :( :( :( Nie teraz....

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #33 dnia: 8 Marca 2007, 14:42 »
Coś pokręciłam z tą ceną - tyle to za roczne będzie :drapanie:

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #34 dnia: 8 Marca 2007, 14:42 »
Półroczne toryczne (jak ostatnio mi Mama mówiła) kosztują ok. 370zł. Także nie jest tak tragicznie ;)

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #35 dnia: 8 Marca 2007, 18:37 »
a czy sa dzienne soczewki 8.4 czy tylko 8.6?

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 8 Marca 2007, 18:40 »
AndziaK, mam focus dailies - sa wlasnie bardzo cieniutkie i w ogole ich nie czuje do pozna w nocy.. mimo, ze komputer, palmtop czy inne takie meczarnie wzroku uzywam non stop..

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #37 dnia: 9 Marca 2007, 09:38 »
Pyh - nawet 8.2 są :)

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 9 Marca 2007, 10:01 »
Cytat: "Maja"
Coś pokręciłam z tą ceną - tyle to za roczne będzie

Byc może... ;)
Cytat: "Beth"
Półroczne toryczne (jak ostatnio mi Mama mówiła) kosztują ok. 370zł.

O to to  :taktak:  :taktak:  :taktak:
Cytat: "rajdowka"
AndziaK, mam focus dailies - sa wlasnie bardzo cieniutkie i w ogole ich nie czuje do pozna w nocy.. mimo, ze komputer, palmtop czy inne takie meczarnie wzroku uzywam non stop..

Rajdówka dzieki sliczne !!!!

Dziewczyny jesteście niezastapione !!!!!
DZIĘKUJĘ WAM BAAAARDZO

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #39 dnia: 9 Marca 2007, 10:04 »
Cytat: "AndziaK"
Beth napisał/a:
Półroczne toryczne (jak ostatnio mi Mama mówiła) kosztują ok. 370zł.

O to to    

to na moją wadę-astygmatyzm :brewki:

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #40 dnia: 9 Marca 2007, 18:33 »
Cytat: "Beth"
Pyh - nawet 8.2 są :)

Tak?A jakiej firmy?A kiedy sa wskazane takie "male"soczewki?
Mnie dziecieciem bedac ;) wbil sie w oko odlamek metalu,przeszlam zabieg w narkozie i dluzsze leczenie w szpitalu,a teraz mam problemy z doborem soczewek,podobno jakas blizna zostala mi na rogowce i wieksze soczewki,ktore to zgrubienie obejmuja,nie przylegaja dokladnie i przy patrzeniu w gore zsuwaja sie z tego oka. Jedna z okulistek dobrala mi soczewki 8.4 i jestem z nich dosc zadowolona,ale z racji zawodu (stomatolog) bardziej komfortowo i bezpieczniej czuje sie w okularach a soczewki nosze okazyjnie i dlatego myslalam o dziennych. Bede wdzieczna za informacje, Beth :)

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Kwietnia 2007, 22:41 »
Soczewkowe foremki, mam pytanie o soczewki kolorowe. Na co dzień noszę soczewki o2opitix, ale one nie są dostępne w kolorze. U optyka mieli tylko soczewki o promieniu krzywizny 8,4, a ja noszę 8,6. Z kolei u innego mieli jakiś uniwersalny promień krzywizny, cokolwiek to nie jest. Może wiecie jakie kolorowe soczewki mają 8,6 ?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Kwietnia 2007, 08:31 »
Ania P., ja kolorowych nie polecam - ile razy się zdecydowałam tyle razy wyladowały w koszu :dno: czułam się dziwacznie i jakoś tak sztucznie :drapanie:

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Kwietnia 2007, 09:42 »
jeśli chcesz bawić się w kolor to radzę spróbować soft colorów focusa (choć fokusów nie za bardzo lubię) ale taka zabawa jest ok bo wyglada to naluralnie a nie jakby farba np zielona prysnęła mi w oko.

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Kwietnia 2007, 10:04 »
Śpiesze się pochwalić że od dnia wczorajszego noszę soczewki J&J ACUVUE OASIS  :skacza:
Okazało sie, że moje prawe oko ma -1.0 i do tego cylinder 0.5 a lewe -1.25 Z racji tego że soczewki niwelują do 0.5 cylinderek to nie musiałam mieć socvzewek robionych na zamówienie :)
Bardzo bałam sie samodzielnego zakładania, nawet wstałam pół godziny wcześniej  :los: jednak zajęło mi to tylko 5 minut to chyba dobry czas? :)
Płyn tak jak większość polecała Solo Care :)

Mam pytanie czy jesli zamawiałabym przez internet soczewki to wystarczy że podam ile mam na prawe i lewe oko czy jeszcze coś ?

I Wszystkim Wam dziekuję bardzo za rady :przytul:  :przytul:
Pewnie jeszcze nie raz będę prosiła o więcej :)

Offline justek ;)

• forumowicz
Odp: Szkła kontaktowe - pomocy !!!!
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Maja 2008, 18:13 »
Ja noszę o2opitix i jestem z nich zadowolona, oczy nie są zmeczone nawet jak mam je do poźna, ostatnio zakładałam soczewki Focus jednodniowe i ok 19:00 już odczuwałam że mam piach w oczach itp. a płyn to standardowo Solo :)

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Maja 2008, 18:42 »
A co sądzicie od produktach iWear??? Od blisko trzech miesięcy używam ich soczewek (miesęczne) i płynu (zalecone w salonie). Kończy się właśnie i jedno i drugie no i stoję przed decyzją o ewentualnej zmianie lub kontynujacji tego, co mam w tej chwili.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Maja 2008, 22:13 »
tego produktu nie znam....
Jasie przerzuciłam na Acuvue Oasys....rewelacja....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Maja 2008, 22:21 »
Też mam Acuve oasys i bardzo je sobie chwalę :)

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • data ślubu: 06-09-2008
« Odpowiedź #49 dnia: 4 Czerwca 2008, 18:24 »
ja uzywam szkieł O2Optix i płynu Ciba Vision Solo Care AQUA   jestem bardzo zadowolona uzywam od ponad 2 lat

Będzie Synek:)

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 2 Września 2008, 13:11 »
U mnie dokladnie tak samo.

O2 Optix i plyn solo care aqua - rewelacja  ;D

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 9 Września 2008, 08:13 »
Moja szwagierka nosi szkła, nie wiem jakie, ale takie jednodniowe chyba.

Właśnie skończyła badania w szpitalu na okulistyce - ma degenerację rogówki - efekt wieloletniego używania szkieł.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #52 dnia: 9 Września 2008, 10:04 »
Aga, problemy z rogówką nie są efektem używania szkieł ale ich nieprawidłowego noszenia np. przenoszenia lub spania w soczewkach, poza tym trzeba kontrolować - czyli raz w roku do okulisty. Ja noszę soczewki ponad 10 lat i moja rogówka ma sie dobrze - gorzej z siatkówką ale to inna baka nie mająca związku z soczewkami ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 9 Września 2008, 10:37 »
...i ja podobnie jak Maja...mam rogówkę niczym nie naruszoną....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 9 Września 2008, 11:34 »
A oc o chodzi z siatkówką i rogówką? Jakie sa objawy?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 9 Września 2008, 11:39 »
siatkówce szkła w żaden sposób nie są w stanie zaszkodzić, ale rogówce a i owszem.

Nieprawidłowa ich pielegnacja, spanie w nich, noszenie zbyt długo niż ich okres trwałości moze spowodować uszkodzenie rogówki - stany zapalne, owrzodzenia itp.
Z tego co wiem, to czasem dochodzi też do czegoś co nazywa sie wrastaniem naczyń z naczyniówki do rogówki bodajże, bo ta sama unaczyniona nie jest a odżywia sie przez dyfuzję....
I tu zdaje się może być jakaś predyspozycja ku temu i nie koniecznie moze to wynikać ze złej pielegnacji i dlatego potrzebna jest regularna kontrola przy soczewkach...

Jest na forum okulistka ...niech mnie poprawi...bo ja w tej materii sie zbytnio nie wyznaję,  a czytać okulistyki to mi sie juz nie chce  ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #56 dnia: 9 Września 2008, 11:54 »
ja po wizycie okulistycznej jestem więc na bieżąco i fakt

aby zaszkodzić rogówce trza się postarać: czyli spanie w soczewkach do tego nie przeznaczonych (IMHO nawet te przeznaczone do spanie to zły pomysł), zła pielęgnacja tj. niepocieranie przy myciu soczewek, trza pocierać nawet przy płynach no rub, przeczytajcie ulotkę płynu, jak nie pocieracie to trzeba przez chyba ok 30 sek, polewać strumieniem płynu raz z 1 strony i następne 30s. z drugiej. ile na to płynu by poszło lepiej nie liczyć, więc pocieranie jest lepsze.
Ważne też aby dać oczom a właściwie rogówce pooddychać. Jak Liliann napisała rogówka oddycha na drodze dyfuzji nie jest unaczyniona i potrzebuje być bez soczewki choć trochę w ciągu dnia, czyli nie ściągać soczewek tuz przed spaniem, a jeśli tak się zdarzy to na drugi dzień zalecane są okularki

Ja niestety chodzę cały dzień w soczewach i ostatnio dr wypatrzył jakieś naczynko wrastające w rogówkę. Na szczęście początkowe stadium do cofnięcia. Dlatego weekend są pod znakiem okularów i staram się pamiętać aby wcześniej zdejmować soczewki ale każdy kto je nosi to wie jak trudno ten nawy sobie wyrobić....

ja sama noszę B&L kwartalne od 4 lat. Wcześniej różne różniste (chyba wszystkie na rynku) miesięczne nie zdawały egzaminu. Nawet ostatnio dałam się skusić na jakieś miesięczne nowe i były dla mnie do dooopy. Ponoć  jest grupa osób która nie toleruje tych soczewek i do nich należę ja.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 9 Września 2008, 12:03 »
Dzięki Dziewczyny :-*

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #58 dnia: 9 Września 2008, 20:29 »
Hmmm... to może moje problemy z oczami są spowodowane noszeniem zbyt często i długo kontaktów... ::) ???

Muszę isć do pani prof. Karczewskiej na badanie bo od porodu nie byłam a chyba czeka mnie zabieg na oczy...
W każdym bądź razie ostatnio często bolą mnie oczy i zamazuje mi się widzenie  :(

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Września 2008, 01:01 »
Wrastanie naczyń to zwykle efekt zbyt małego utlenowania rogówki - taka próba dostarczenia sobie dodatkowo tlenu przez niedotlenioną rogówkę. Przenikalność tlenu oznacza się symbolem Dk/t i zależy od materiału z jakiego jest soczewka (najlepsze - silikonowo- hydrożelowe) i grubości soczewki- ogólnie im wada większa, tym soczewka grubsza. Dailies są dość nędznymi soczewkami jesli chodzi o Dk/t - mają zwykle coś OK 24 (dla porównania soczewki typu night&day mają nawet ponad 100), są tez dość słabe "optycznie" (jak się coś codziennie wyrzuca, to nie może być bardzo dokładnie wykonane, bo koszt miesięczny soczewek przebiłby miesięczne kilkunastokrotnie ;) ale są dobre z tego względu, że nie gromadzą się na nich białkowe osady- ja polecam je raczej na wyjazdy etc. niż do systematycznego noszenia; kiepska dyfuzja jest także przez soczewki barwione; wielu moich pacjentów z problemami z wrastaniem naczyń w przeszłości, zadowolonych jest z soczewek przeznaczonych do noszenia przez 30 dni 'dzień i noc' - traktują je jak normalne soczewki i na noc zdejmują :) trzeba to robić ostrożnie, gdyż są one dość cienkie :) z okulistycznym pozdrowieniem :)
i jeszcze: co do soczewek systematycznej wymiany - najlepsze są 2 tyg/ miesięczne, raczej nie polecam 3 miesięcznych, a nierzadko trafia do mnie pacjent, który używa rocznych przez np drugi rok.... na zachód od Odry praktycznie nikt nie nosi soczewek o dłuższym niż miesiąc okresie wymiany (z wyjątkiem twardych, ale to już zupełnie inna bajka ;)