Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2661887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #7710 dnia: 29 Lipca 2017, 20:33 »
A ja lubie klimat żaglowcow. Polecam wybrac sie do Swinoujcia i obserwowac jak wchodza do portu. Piekny widok

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7711 dnia: 30 Lipca 2017, 08:16 »
anulla_pw cerkwi nawet młoda dziewczyna powinna mieć chustkę na głowie, to tez wiąże sie z tradycją, ze ma nie rozpraszać mężczyzn, bo to miejsce modlitwy ( i to tez budziło na początku moje zdziwienie, gdy już ŚP Babcia zabierała mnie na msze prawosławną )

Odkąd jestem na świecie (a prawie od urodzenia mieszkam obok cerkwi), żadna kobieta nigdy tego nie robiła :P Poza starszymi paniami, których coraz mniej. Nawet moja babcia, która byla prawosławna (przez ślub z dziadkiem zmienila wyznanie), chodząc do cerkwi nigdy nie nakładala chustki :D zapytałam jeszcze koleżankę z okolic Hajnowki, tam też nie nakładają nic na głowę  :)

Także zaciekawilas mnie. Bo niby zwyczaj jest, ale nikt go nie przestrzega. Moze Twoja babcis była właśnie jedną z ostatnich, które przestrzegala tradycji  ::)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #7712 dnia: 30 Lipca 2017, 10:02 »
My tez mamy rodzine w Hajnowce- nsjblizsza od karola i wyznania sa mieszane i zad a kobieta nie zaklada chustki udac do cerkwii.
Zreszta bylismy na slubie w cerkwii i tez nie bylo chustek na glowach .

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7713 dnia: 30 Lipca 2017, 11:29 »
Ja lubiłam ttsr ale jak mogliśmy tam być od strony wody na łodzi. Wtedy tłum nie straszny itd. Ale w tym.roku nie mamy łódki i już bym muislala na lądzie oglądać to wszystko i mi się odechciewa, bo tłumow nie lubię bardzo...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #7714 dnia: 30 Lipca 2017, 12:08 »
Ja tez chodze do cerkwi (grekokatolickiej) od dziecka i nigdy nie widzialam chustek.
Za to beretow w kosciele rzymskim jest pelno ;) to tez juz prawie religijne nakrycie glowy :P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #7715 dnia: 30 Lipca 2017, 12:45 »
faktycznie moja Ś.P Babcia była bardzo religijna i msza niedzielna to było prawie pół  dnia poświęcone  Bogu....to była mała cerkiew w Dubiczach Cerkiewnych i na pewno większość  starszych Pan jak i panienek  miało chustki - poza  małymi dziewczynami :) ale zaznaczę, że ja w cerkwi byłam ostatni raz 15 lat temu, to może i tradycje się pozmieniały....

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #7716 dnia: 30 Lipca 2017, 19:20 »
Wybieramy się na ttsr w tym roku,  na szczęście śpimy u znajomych :) oststni raz byłam z 10 lat temu. Tłumy faktycznie są przerażające,  ale widoki są cudne,  chcem żeby mały zobaczył.  Liczę że nie będzie upałów.  Zastanawiam się czy młoda dać mężowi do nosidla czy do wózka...  To chyba zależne od pogody będzie

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #7717 dnia: 30 Lipca 2017, 19:53 »
Ja na ttsr jezeli sie wybiore to tylko w czwartek rano. Innej opcji nie ma. Bardziej kreci mnie pyromagic tydzien pozniej.
A tymczasem pozdrawiam z Chorwacji. Za kilka h wracamy. Wakacje zdecydowanie trwaja za krotko.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7718 dnia: 30 Lipca 2017, 20:28 »
kjp83 ile byli byliście? jak wrażenia? chyba przywieziecie chorwacki upał do Polski  ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #7719 dnia: 30 Lipca 2017, 20:40 »
Tylko tydzien. Wakacje spontaniczne wiec tylko tyle wchodzilo w gre...
A wrazenia... Mieszane ;) sa na istri piekne zakatki. W tydzien ciezko zobaczyc choc polowe. Ale tak ogolnie to mnie nie zachwyca poza kamienjakiem i wloskim rovinj. Chyba dlatego te miasteczko tak mnie urzeklo- bo jest wloskie:) ogolnie to mi brakuje tu klimatu ktory jest w innych krajach srodziemnomorskich. Jedzenie kompletnie nie moja bajka. Alkohol tez ;) ale wroce tu zeby zobaczyc oslawiona dalmacje i hvar. Dam jeszcze szanse :) bo pogoda i dostepnosc chorwacji jest kuszaca.
Aaa i obale mit. Chorwacja samolotem jak najbardziej na tak! Sami rozwazamy za rok. Wypozyczyc auto i mozna zwiedzac. Z reszta lokatorzy kwatery obok- tez Polacy tak wlasnie tu przylecieli z Berlina. 2h lotu i sa w domu :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #7720 dnia: 30 Lipca 2017, 20:50 »
My jesteśmy zachwyceni wakacjami na Zante. Wszystko spełnia nasze wymagania . Hotel świetny. Miejscowość fajna. Jesli ktoś chce więcej info zapraszam na priv ;-)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7721 dnia: 30 Lipca 2017, 21:00 »
kjp dzięki za opinię, co do alkoholu w pełni się zgadzam,  a północ  to jednak...północ  ;)
Nika napisz tutaj recenzję, może komuś się przyda - z tego, co do tej pory czytałam, to jeśli Grecja to własnie Zante najbardziej zachwyca  :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7722 dnia: 30 Lipca 2017, 21:01 »
Nika, Pisz tutaj - jaki hotel i takie tam :)
Ja liczę na urlop w ostatnim tygodniu sierpnia :)
Właśnie wróciłam z Pobierowa - deszcz i zimno w sb a dziś słońce od 12 do 16tej ... depresji dostaje od nadmiaru deszczu i chmur ;/
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2017, 08:36 wysłana przez .:Anka:. »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #7723 dnia: 30 Lipca 2017, 21:06 »
Nika oczywiście, ze ja chce jak najwiecej info!!!!! Czekam tu na Ciebie :) my za ciut ponad miesiąc lecimy :D

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #7724 dnia: 30 Lipca 2017, 21:16 »
Miśka, najpiękniejsza Grecja to ta grecka, kontynentalna :) Miejsca historyczne. Ateny z Akropolem, Mykeny, Meteory, Olimp, Termopile, Saloniki.... A potem Zante :)

Dzisiaj przy niedzielnym obiedzie padł pomysł.... wycieczki ze szwagrami do Chorwacji w przyszłym roku :) Będę was molestować pytaniami , gdzie jechać , spać. :) bo to dość realny pomysł :)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #7725 dnia: 30 Lipca 2017, 21:25 »
U nas Chorwacja odpada za rok, moja młodsza dalej robi jazdy w samochodzie, nie ma szans. Wczoraj jechaliśmy do Wisły, mamy 100 km a tak się darła i odpinała że mąż zdecydowanie mówi NIE !! Niestety nic nie pomaga.. A w samolocie aniołek :)
japcio ojj tak, kontynentalna mi się marzy jak młodsza jeszcze podrośnie. Chcemy wszystko pozwiedzać :)
Ania moja przyjaciółka jest w Pobierowie i powiedziała nigdy więcej. Mega tłumy, a pogoda po prostu koszmarna. Nawet dzisiaj im lało, potem się wypogodziło dopiero. A u nas na Śląsku 35 st ;D i basen w ogrodzie.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #7726 dnia: 30 Lipca 2017, 21:31 »
o japcio uświadomiłaś mnie że mój jedyny pobyt w Grecji był w tej najpiękniejszej części
My od dziś w Dżwirzynie. Pogoda w kratkę ale 3 godziny na plaży zaliczone

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7727 dnia: 30 Lipca 2017, 21:37 »
Byliśmy dziś z dziećmi na na basenie ....takim publicznym. Masakra. Tyle ludu że nawet Zuza chciała uciekać....w koło wszystkie zalewy full.
Zwinęliśmy się po 2 h i poszliśmy na rower.... dopiero wtedy zaczęłam odpoczywac.
Nie mogę zdzierżyć że PL wszędzie tłok, pijaństwo....

Chce stąd uciekać....
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #7728 dnia: 30 Lipca 2017, 22:48 »
Nika jak najbardziej pisz o zante tu, moze w koncu w przyszlym roku uda nam sie zobaczyc choc troche tej upragnionej dalekiej Grecji. .

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #7729 dnia: 30 Lipca 2017, 22:50 »
Anusiaaa, to sport narodowy Polaków - picie piwska i grille przy kąpielisku.

Kjp, a co Ty w czwartek chcesz oglądać skoro jednostki przypływaja w piątek od rana? ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 22:52 wysłana przez malgosiask »

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7730 dnia: 30 Lipca 2017, 23:00 »
też byliśmy na basenie miejskim dzisiaj
fakt dużo ludzi ale dało się przeżyć, Łucja sobie spała 1,5 h
alkoholu nie było widac , pijanego tez nie widziałam  8)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #7731 dnia: 30 Lipca 2017, 23:14 »
Ja też nienawidzę tłumów dlatego na shipy się nie wybieram. Dochodzi do tego jeszcze obawa przed zamachami jednak  :-[ ostatnio miałam przez to dylemat czy bezpiecznym jest chodzenie po centrum Berlina ...  :-\

A nad jezioro jeździmy do DE :) dzis na jednej plaży ( trochę dzikiej) bylismy sami, natomiast na tej właściwej - kilkanaście osób na trawie (ale bez ścisku i gwaru), w wodzie 4 osoby dorosłe plus 5 dzieci biegająca przy brzegu. Także tłumów nie było :)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2017, 23:20 wysłana przez loona »

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7732 dnia: 31 Lipca 2017, 06:53 »
Miśka, najpiękniejsza Grecja to ta grecka, kontynentalna :) Miejsca historyczne. Ateny z Akropolem, Mykeny, Meteory, Olimp, Termopile, Saloniki.... A potem Zante :)

Dzisiaj przy niedzielnym obiedzie padł pomysł.... wycieczki ze szwagrami do Chorwacji w przyszłym roku :) Będę was molestować pytaniami , gdzie jechać , spać. :) bo to dość realny pomysł :)
japcio rozumiem, ze ta kontynentalna to pod kątem zwiedzania - a ja biorę poprawke na to, ze ścisłym sezonie w upale plus dzieci  :D to my za dużo nie pozwiedzamy, wiec póki co priorytetem jest czyste, ciepłe morze do pływania i fajne plaże  :)
na FB jest  grupa cromaniaków  ;) mnóstwo przydatnych informacji, jak Was nie przerażają km (choć z Bydgoszczy i tak macie bliżej niż my  :P ) to zdecydowanie polecam okolice Makarskiej, im dalej na południe tym ciekawiej :)
anusiaaa to basen otwarty jak na campach? Chyba jest oficjalny zakaz picia w takich miejscach publicznych,  ja przynajmniej koło nas  (na Arkonce ) nie widziałam...znajomy był w weekend na basenie w Schwedt i tez bardzo poleca...
ja zapomniałam, ze w zasadzie na weekend żaglowy to uciekamy na bieg do Kamienia Pomorskiego  ;D ale moze w piątek się przejdziemy...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #7733 dnia: 31 Lipca 2017, 07:36 »
My na zaglowce też na pewno nie, nie cierpię takich spędów. Za młodzika (jeju jak to brzmi), bez dzieci to można było chodzić, szaleć. Teraz nie ma mowy.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #7734 dnia: 31 Lipca 2017, 08:37 »
Na przyszły rok mieliśmy w planach Chorwację samochodem ale póki Pola nie skończy 12 Lat to chyba raczej będziemy latać z biurami. Od września będę wyczekiwać katalogów na lato 2018 ;-)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7735 dnia: 31 Lipca 2017, 08:43 »
też byliśmy na basenie miejskim dzisiaj
fakt dużo ludzi ale dało się przeżyć, Łucja sobie spała 1,5 h
alkoholu nie było widac , pijanego tez nie widziałam  8)

Koło mnie facet ledwo na nogach stał....

Praktycznie każdy w ręku trzymał puszkę piwa ...i nie ważne, że dzieci obok, że woda....

Miśka - to był GOSIR (GMINNY OŚRODEK SPORTU I REKREACJI). Pojechalismy tam pierwszy raz, bo piekne miejsce samo w sobie - wśród lasu....ale nigdy więcej.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #7736 dnia: 31 Lipca 2017, 08:46 »
To okropne. U nas na basenach jest zakaz picia i nigdy nie widziałam pijanych.
Ale nad wodą zawsze grille i piwsko.  Nieraz to szaro od dymu dlatego wolę baseny

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #7737 dnia: 31 Lipca 2017, 08:50 »
O którym basenie piszesz agusia aa?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7738 dnia: 31 Lipca 2017, 08:51 »
W Koszęcinie.