Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #690 dnia: 27 Sierpnia 2014, 13:08 »
Dziękuję

Offline Lenka89

• Bicie Jego Serca Najpiękniejszą Muzyką....
  • entuzjasta
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #691 dnia: 2 Września 2014, 17:10 »
Dziewczyny czy któraś orientuje się jak to jest z urlopem "ojcowskim"? Czy mama może wrócić po porodzie do pracy a tata zostać z dzieckiem na rocznym  ojcowskim? Jeśli nie to jak można to rozdzielić, żeby mama jak najszybciej mogła wrócić do pracy? Ile % pensji dostanie tata siedząc z maluchem w domu? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ja jestem zielona w tych kwestiach ;) Któraś z Was korzystała z takiego rozwiązania?

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #692 dnia: 2 Września 2014, 17:43 »
Ja się dowiadywałam o takie rozwiązanie 4 i pół roku temu, to było tak, że mama MUSI być z dzieckiem 3 miesiące później może już wrócić do pracy, ale od tamtego czasu dużo się zmieniło w przepisach więc może i to.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Lenka89

• Bicie Jego Serca Najpiękniejszą Muzyką....
  • entuzjasta
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #693 dnia: 2 Września 2014, 17:55 »
Dzięki Milcia  :-* Gdyby ktoś miał "świeższe" informacje to bardzo proszę ;)

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #694 dnia: 24 Lutego 2015, 20:46 »
Dziewczyny mam pytanie,  teraz jestem na macierzyńskim do 13 lipca później po wykorzystaniu zaległego urlopu planuje iść na urlop wychowawczy a w miedzy czasie chcemy starać sie o drugiego maluszka.  Jeśli zajdę w drugą ciąże na wychowawczym mogę przejść na l4 i dostawać wypłatę a pózniej po urodzeniu iść na kolejne macierzyńskie?? Powiem szczerze, że chcę pociągnąć jak najdłużej, bo dzisiaj miałam rozmowę z pracodawca No i powiedział mi że po urlopie pożegnamy sie.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #695 dnia: 24 Lutego 2015, 20:53 »
Wg mnie tak
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #696 dnia: 24 Lutego 2015, 20:53 »
Tak mozesz przerwac urlop wychowawczy i isc na zwolnienie. Ja tak zrobilam, ale przed pojsciem nna l4 musialam 2 tygodnie wczesniej napisac pismo o przerwanie urlopu i napisalam z jakiego powodu ze ciaza zagrozona i ze od nastepnego dnia bede miala zwolnienie.
Pracodawca nie robil problemow mi i normalnie po tym poszlam na macierzynski i znowu na wychowawczy
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #697 dnia: 24 Lutego 2015, 21:05 »
Ja jak masumi, tylko na wypowiedzeniu urlopu napisałam że wypowiadam i tyle, nie pisałam żadnego uzasadnienia a zwyczajnie rozmawiałam z szefem i powiedziałam mu że pójdę na L4. Sprawdź tylko czy okres wypowiedzenia urlopu wychowawczego to nie 4 tygodnie. Mnie "przywrócili" po 4 dniach ;) Bo jeśli się pracodawca zgodzi to może ;)
BOY
GIRL

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #698 dnia: 25 Lutego 2015, 14:31 »
Ja słyszałam ze jak się jest na urlopie czy wychowawczym czy macierzyńskim to zwolnienie nie będzie płacone....ale może tak można wypowiedzieć tylko pytanie czy jak Lebarka wypowie to w ciągu tego czasu nie dostanie wypowiedzenia?

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #699 dnia: 25 Lutego 2015, 14:38 »
W czasie wypowiedzenia urlopu jest jeszcze na urlopie, wwiec nie zwolnia. Pierwszego dnia po urlopie przynodi L4 wiec tez juz nie ma takej mozliwosci.
BOY
GIRL

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #700 dnia: 25 Lutego 2015, 14:53 »
Pewnie masz rację Milcia :D

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #701 dnia: 25 Lutego 2015, 15:13 »
Dziewczyny czy któraś orientuje się jak to jest z urlopem "ojcowskim"? Czy mama może wrócić po porodzie do pracy a tata zostać z dzieckiem na rocznym  ojcowskim? Jeśli nie to jak można to rozdzielić, żeby mama jak najszybciej mogła wrócić do pracy? Ile % pensji dostanie tata siedząc z maluchem w domu? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo ja jestem zielona w tych kwestiach ;) Któraś z Was korzystała z takiego rozwiązania?
Lenka czy to zapytanie aktualne?

Na wszelki wypadek zostawie dla potomnych.
Trzeba rozróżnić urlop ojcowski z tacierzyńskim :)
Ojcowski to urlop który trwa nieprzerwanie 2 tygodnie, jest pełnopłatny (z ZUSU) i może go wziąć każdy tata pracownik (tata, nie mąż) w ciągu roku od urodzenia się dziecka, potem przepada.
Tacierzyński to kontynuacja macierzyńskiego, ale dla taty. Kobieta musi wykorzystać 14 tygodni, reszte urlopu może przejąć tata. (to w dużym uproszczeniu bo to się tam dzieli że macierzyński potem rodzicielski etc., ale chodzi o to jak wygląda to w praktyce)
Jest tal samo płatny  jak macierzyński czyli 100% i potem 60%, a jak od razu złożysz wniosek ze na rok to 80%.
W razie jakichkolwiek wątpliwości polecam kontakt z infolinią ZUSu, oni naprawdę całkiem nieźle to ogarniają :)

Offline _kasiek_
  • uzależniony
  • data ślubu: 4sierpień2007
« Odpowiedź #702 dnia: 4 Marca 2015, 19:11 »
Dziewczyny mam pytanie,  teraz jestem na macierzyńskim do 13 lipca później po wykorzystaniu zaległego urlopu planuje iść na urlop wychowawczy a w miedzy czasie chcemy starać sie o drugiego maluszka.  Jeśli zajdę w drugą ciąże na wychowawczym mogę przejść na l4 i dostawać wypłatę a pózniej po urodzeniu iść na kolejne macierzyńskie?? Powiem szczerze, że chcę pociągnąć jak najdłużej, bo dzisiaj miałam rozmowę z pracodawca No i powiedział mi że po urlopie pożegnamy sie.

też zaszłam w drugą ciążę będąc na urlopie wychowawczym, przerwałam urlop wychowawczy i co prawda ja wróciłam do pracy (bo chciałam - szef chciał mnie zwolnić gdy wrócę po urlopie wychowawczym na pierwsze dziecko i chciałam się wykazać dobrą wolą) ale równie dobrze mogłam od razu iść na L4. Tylko chyba warunkiem jest umowa na czas nieokreślony. Popracowałam ponad 3 miesiące i poszłam na L4, potem normalnie na macierzyński i wychowawczy.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #703 dnia: 26 Września 2015, 13:09 »
Mam pytanie teoretycznie w sytuacji gdy byłabym na urlopie wypoczynkowym np 25 dni i w trakcie jego trwania zacznie sie poród to zostaje on przerwany i "zaczyna" sie macieżyński?? czy moge zakończyć wypoczynkowy??

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #704 dnia: 26 Września 2015, 14:48 »
Zaczyna się macierzyński.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #705 dnia: 23 Czerwca 2017, 11:41 »
Dziewczyny może się orientujecie, albo podpowiecie gdzie dzwonić.

Od dnia porodu staje się bezrobotna. Umowa o prace automatycznie się przedłużyła do dnia porodu. Chce iść na roczny urlop, czyli urlop macierzyński i rodzicielski. Gdzie powinnam złożyć wniosek? Do pracodawcy, ZUSU? Gdzie? Co w ogóle powinnam gdzie złożyć? Myślałam, że to z automatu przysługuje, ale czytam i już nic nie rozumiem. HELP!

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #706 dnia: 23 Czerwca 2017, 12:02 »
Ja się nie orientuję ale myślę że do zusu. Zadzwoń do nich i zapytaj bo podejrzewam że wniosek trzeba tam złożyć wcześniej. Żebyś nie zostala bez kasy

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #707 dnia: 23 Czerwca 2017, 15:07 »
Ja miałam taką sytuację 3 lata temu i wniosek składałam u pracodawcy, a on przekazywał to do ZUSu. Ale najlepiej na infolinę ZUS, jest na to bodajże dwa czy trzy tygodnie po urodzeniu dziecka, nie pamiętam już dzisiaj.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #708 dnia: 23 Czerwca 2017, 22:38 »
Na 90% składasz wniosek do ZUS o macierzyński,  musisz podać czy bierzesz połowę na 100 % czy na cały rok po 80%. Co do terminów nie pomogę,  zadzwoń do ZUS to ci wytłumacza bez problemu

Offline madziaoln
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.07.2014
  • Ślub w: Olsztyn
« Odpowiedź #709 dnia: 8 Sierpnia 2017, 13:04 »
Trochę wiedzy z internetu

Wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego składamy u swojego pracodawcy. Rodzice, którzy planują wykorzystać urlop rodzicielski od razu po macierzyńskim, mają czas na złożenie wniosku do 21 dni po porodzie. Przekroczenie tego terminu ma wpływ na wysokość zasiłku macierzyńskiego, o czym poniżej.

Do kadr dostarczamy też: skrócony odpis aktu urodzenia dziecka i oświadczenie, że drugi rodzic rezygnuje z przysługującego mu urlopu macierzyńskiego.

Mam nadzieje że to Ci pomoże zrozumieć co i jak.

Na tej stronie https://www.rodzice.pl/urlop-macierzynski/ znajdziesz także wzory takiego wniosku. Powodzenia :)!

Offline barbare
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.09.2019
  • Ślub w: Oleśnica
« Odpowiedź #710 dnia: 17 Października 2018, 11:29 »
Ja ma właśnie problemy z urlopem wychowawczym i zastanawiam się nad oddaniem sprawy do sądu. Nie znam tylko za bardzo żadnych dobrych prawników we Wrocławiu :)

Offline barbare
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.09.2019
  • Ślub w: Oleśnica
« Odpowiedź #711 dnia: 30 Października 2018, 11:46 »
Ja ma właśnie problemy z urlopem wychowawczym i zastanawiam się nad oddaniem sprawy do sądu. Nie znam tylko za bardzo żadnych dobrych prawników we Wrocławiu :)
Jakby kogoś interesowało to skorzystałam z polecenia koleżanki i udałam się do kancelarii LINK USUNIETY Po sprawie dam wam znać, czy warto korzystać.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2018, 12:03 wysłana przez ~Ania~ »