Autor Wątek: ciąża - tabletki antykoncepcyjne  (Przeczytany 35083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
Odp: ciąża - tabletki antykoncepcyjne
« Odpowiedź #150 dnia: 24 Marca 2010, 14:15 »
Jak to? A ja czytałam, że jak ma się umowę tylko do dnia porodu to jedyne co można dostać to zasiłek macierzyński. To jak to w końcu jest?? Urlop macierzyński ma się wtedy jak się jest zatrudnionym w momencie porodu, tak samo jak możliwość wzięcia urlopu wychowawczego.. Już sama nie wiem jak to jest...:\. Czytam te ustawy ale czy ktoś mi przełoży z polskiego na nasze? :)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #151 dnia: 24 Marca 2010, 16:39 »
no widzisz ja kiedyś tak słyszałam że tak jest jak napisałam, ale teraz wynalazłam w Internecie że jest tak jak Asiu piszesz, sama nie wiem, wychowawczy to wiem że jak Ci umowy nie przedłużą to tracisz go.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #152 dnia: 24 Marca 2010, 18:13 »
I tak samo jest z macierzyńskim niestety, ze jak nie masz umowy o pracę t przysługuje tylko zasiłek.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #153 dnia: 24 Marca 2010, 20:09 »
a zasiłek w jakiej kwocie jest wypłacany ??? W takiej samej co normalny macierzyński ???

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #154 dnia: 24 Marca 2010, 21:14 »
Aeniołek mogę się dowiedzieć jak to wygląda z tym zasiłkiem macierzyńskim ale to dopiero jutro bym ci mogła napisać.
I nie martw się za bardzo wszystkim :) wiesz slyszałam, że po tabletkach idzie dużo szybciej zajść w ciąże. Ja to jak na razie się nie starałam, a po odstawieniu tabsów to wręcz uważałam żeby nie zaciążyć, najpierw chciałam odczekać kilka miesięcy a później to już się różnie układało :P więc prawdziwych staranek jeszcze tak naprawde nie było

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 24 Marca 2010, 22:43 »
Zasiłek to są raczej grosze, jak zresztą sama nazwa wskazuje, na pewno nie dostaniesz całej pensji tak jak w przypadku macierzyńskiego...

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #156 dnia: 25 Marca 2010, 21:20 »
Znalazlam dziś dobry artykuł mowiący o ciąży po antykoncepcji...

"Witam, Mam 24 lata. Przez 6 lat brałam tabletki antykoncepcyjne. W tym momencie wraz z moim partnerem zdecydowaliśmy, że chcemy mieć dziecko - odstawiłam więc tabletki. W momencie gdy to zrobiłam zaczęłam brać kwas foliowy. U lekarza byłam 5 miesięcy temu (wtedy jeszcze nie planowałam ciąży), cytologię miałam dobrą.
Prowadzę dość aktywny tryb życia: dużo spaceruję, chodzę po górach i jeżdżę na rowerze, zaczęłam także chodzić na basen.
Moje pytania dotyczą przede wszystkim tego, czy jest prawdopodobieństwo, że jeśli zdaję w ciążę krótko po odstawieniu tabletek, dziecko może urodzić się z jakąś wadą? Jak częste są ciąże mnogie po antykoncepcji? Ile czasu musi minąć, aby wrócił mi mój właściwy cykl? Pozdrawiam. K.S.
Droga Intenautko,
Antykoncepcja hormonalna dwuskładnikowa działa na zasadzie hamownia owulacji. Zawarte w niej hormony nie kumulują się w organizmie, nie ma więc niebezpieczeństwa dla ewentualnej ciąży.

Twój właściwy cykl miesiączkowania powinien powrócić w kolejnym cyklu po jej odstawieniu, podobnie jak płodność. Czas ten może jednak ulec wydłużeniu, ale nie powinien przekraczać 3-4 miesięcy.

Antykoncepcja nie wpływa również na częstość ciąży bliźniaczej, zarówno jednojajowej (jest ona względnie stała i wynosi około 0,4% ogółu porodów) jak i dwujajowej (w Polsce wynosi ok. 1% ogółu porodów). Myślę, że suplementacja (przyjmowanie) kwasu foliowego jest wystarczające dla zmniejszenia ryzyka wad, szczególnie cewy nerwowej u płodu.

Teraz pozostaje jedynie postarać się o dzidziusia i przygotować psychicznie do czekającego Cię ogromnego wyzwania jakim jest ciąża, a później macierzyństwo. Trzymam kciuki."

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 25 Marca 2010, 21:21 »
Ja rzucilam tabletki we wrzesniu a w styczniu juz bylam w ciazy. Misia zdrowa.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #158 dnia: 25 Marca 2010, 21:25 »
Ja bym chciała zajść w 1 lub 2 cyklu po odstawieniu...

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #159 dnia: 25 Marca 2010, 21:31 »
Ja tabsy odstawiłam w maju '09r. We wrześniu rozpoczęliśmy starania. Jak na razie - bezowocne  :-\

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #160 dnia: 26 Marca 2010, 09:28 »
Każdy organizm jest inny, jednej się uda zaciążyć w 1,2 cyklu a innej nie, u mnie to trwało 16naście miesięcy, z tym że w miedzy czasie ja miałam straszne problemy miesiączkowe, cykle mi się strasznie rozregulowały, zdarzała się że nawet 4 miesiące okresu nie miałam...  :-\ :-\ :-\

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 26 Marca 2010, 09:52 »
Też miałam rozregulowane - nawet 67d trwał cykl. Potem niby się uregulował, do 34...

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 26 Marca 2010, 10:27 »
Przerażacie mnie laski... :o

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #163 dnia: 26 Marca 2010, 10:31 »
Ee tam przerażamy, takie życie ;)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Marca 2010, 10:37 »
dokładnie takie życie mam nadzieję  ze u Ciebie tak nie będzie

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #165 dnia: 27 Marca 2010, 12:00 »
Ja mam tak samo, odkąd odstawiłąm tabsy to totalne wariacje cyklowe mam :) najdłuższy 90dni i wywołany okres, teraz już chyba zaczyna się powoli regulować ale cykle są 40 dniowe

A dla zainteresowanych jeśli jeszcze chcecie wiedzieć to z tym zasiłkiem macierzyńskim wygladą to tak:
- jeżeli nie zdążysz urodzić w czasie trwania umowy to umowa jest przedłużana to czasu porodu, a później jak już urodzisz to przechodzisz na zasiłek macierzyński z ZUS-u
- jeżeli urodziśz podczas trwania umowy to masz normalnie macierzyński do czasu trwania umowy a później przechodzisz na zasiłek macierzyński który po odliczeniu macierzyńskiego w pracy trwa dalej tyle ile by trwał normalny mecierzyński

Wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi tyle samo co macierzyński, który byś dostawała lub dostawałaś w zakładzie pracy. Pracodawca powinien złożyć do ZUS-u druk Z3, w którym podaje ostatnie twoje dochody z 12 miesięcy wstecz na podstawie tego zaświadczenia i złożonych za Cienie dokumentów ZUS sprawdza czy pracodawca dobrze wyliczył Ci macierzyńki jeśli tak to wypłaca Ci dalej ta sama kwota co zakład pracy. Jeszcze trzeba złożyć samemu tylko akt urodzenia w ZUS-ie. I to chyba tyle :)  

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 27 Marca 2010, 13:35 »
martusia83 dziękuję Ci bardzo- w końcu mam jasność z tym wszystkim. Cieszę się, że zasilek wynosi tyle ile pensja aczkolwiek wolałabym urodzić i skończyć macierzyński przed końcem umowy bo chce iść na wychowawczy...

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 27 Marca 2010, 13:39 »
ja też bym chciała iść na wychowawczy, ale na tym się pewnie skończy bo umowy mi nie przedłużą ;D

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #168 dnia: 27 Marca 2010, 13:49 »
Ja wychodzę z założenia, że skoro pracodawca nic nie traci w przypadku wychowawczego, ani nic nie placi to nie będzie robił problemu, żeby dać mi możliwość wzięcia urlopu wychowawczego...

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 27 Marca 2010, 13:52 »
gorzej jak w grę wchodzi przedłużenie umowy, a w mojej firmie niestety niezbyt miło zostałam potraktowana jak się dowiedzieli że jestem w ciąży, tak ze pewnie wychowawczy  :id_juz: :id_juz:

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Marca 2010, 17:03 »
U mnie mnóstwo babeczek jest obecnie 1) w ciąży 2) na macierzyńskim 3) na wychowawczym, a moja firma zawsze widnieje w rankingu firm przyjaznych mamom także liczę na dobre traktowanie inaczej postaram się, żeby nie widniała!  >:(

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #171 dnia: 27 Marca 2010, 22:56 »
Jak bym urodziła to też bym chciała po macierzyńskim iść na wychowawczy ale jak ostatnio sobie to dokładnie omówiliśmy to nie da rady jednak jedna pensja nie wystarczy  :-[ Ale przynajmniej co do pracy to nie muszę się martwić bo umowa na stałe a później będę godzinę wcześniej kończyć do póki będę karmić piersią   :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Marca 2010, 17:22 »
U nas w tym momencie też nie dałoby rady z jednej pensji ale właśnie dlaego między innymi wymyślilismy dodatkowe zajęcia dla męża- robi kurs instruktora prawa jazdy i będzie w ten sposob dodatkowo zarabiał...Ja sobie nie wyobrażam zostawić 5 miesięcznego dziecka w żłobku, a z kimś z rodziny ni mamy możliwości zostawić pod opiekę. Także chcac nie chcac na wychowwczy iść muszę. Poza tym możesz pracować jak jesteśna takim urlopie więc jakąś pracę w domu albo wieczorami po parę godzin jak juz mąż w domu moża wykonywać.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Marca 2010, 19:03 »
tylko z wychowawczym jest tak, że nie możesz zarobić więcej niż jakaś tam kwota.
Ja niestety jestem też zmuszona iść na wychowawczy czy mi się to podoba czy nie.
Żłobek tak jak u Asi zdecydowanie odpada - mam koleżankę która oddała dziecko do żłobka, mała jej ciągle tylko choruje!
Niestety moja mama i Teściowa też pracuję, a nie opłaca mi się wynajmować opiekunki do dziecka i oddać jej połowy pensji.
Także u mnie sytuacja finansowa idzie na drugi plan.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Marca 2010, 19:19 »
Ja jako jedyna wsród dzieci moich rodziców chodziłam do żłobka i przechorowałam w tym wieku wiekszość chorób zakaźnych i w efekcie i tak ciągle leżałam w domu, a ze mną mama lub tata. Zlapalam w żlobu szkarlatynę, ospę, odrę, salmonellę, zapalenie oskrzeli, płuc, wszy i całą masę innych chorób. W życiu nie narażę na to własnego dziecka...

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Marca 2010, 15:43 »
Tzn ja nie zamierzam oddawać dziecka do żłobka, a napewno nie takiego maluszka 5 miesięcznego. Fakt, że nie mam możliwość żeby moi rodzice zajmowali się dzieckiem bo mieszkają za daleko, ale u nas jest taka sytuacja, że mąż pracuje na zmiany i ma takie wrunki w pracy, że jeśli będzie potrzebował to będzie miał tak dobrane zmiany żeby zawsze któreś z nas było z maluszkiem. Wiadomo będzie ciężko ale myślę, że jak już dziecko będzie miało skończony rok to wtedy albo żłobek albo opiekunka taka dochodząca na kilka godzin. Coś się wymyśli na razie jestem dobrej myśli :)

Offline mejorka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 30-12-1993
  • Ślub w: opole
« Odpowiedź #176 dnia: 24 Lipca 2017, 11:42 »
no, niestety dzieci w  żłobkach potwornie chorują :(