Autor Wątek: JAK TO ZROBIĆ, ŻEBY BYŁO, JAKBY W CIĄŻY SIĘ NIE BYŁO  (Przeczytany 2804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Dziewczyny zakładam nowy temat….

Co robić, jak robić, żeby przebyć ciążę bez „szwanku”, wrócić po niej do figury i starego rozmiaru ciuchów…wszystko w trosce o domowy budżet, wszak wymiana garderoby kosztuje.
Będzie o diecie i nie tylko, o ćwiczeniach, technikach relaksacji, kosmetykach i innych duperelach…

Myślę, że stworzymy tu małą burzę mózgów….

A to na początek:

PRZYSZŁA   MAMA   NA   WADZE
   (TUŻ PRZED PORODEM)
dziecko   3,5kg
łożysko   0,7kg
płyn owodniowy [tzw. wody płodowe] 0,9kg
powiększenie macicy 1kg
rozrost piersi  0,5kg
dodatkowa krew 1,2kg
nagromadzona w tkankach woda 1,5kg
zapasowa tkanka tłuszczowa (na "czarną godzinę")  3,5kg

RAZEM  12,8kg     -  max 15kg

HARMONIJNE PRZYBIERANIE NA
WADZE ODBYWA SIĘ W NASTĘPUJĄCYM TEMPIE:

I TRYMESTR         ok. 1,5 kg
II TRYMESTR        ok. 6 kg
III TRYMESTR       ok. 4 kg;

Jeśli przed ciążą miałaś kilku kilogramową 'nadwagę, wolno ci w jej trakcie przytyć nie więcej niż 10 kilogramów -
zapas tłuszczu stanowiącego rezerwę energetyczną już przecież masz!
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
JAK TO ZROBIĆ, ŻEBY BYŁO, JAKBY W CIĄŻY SIĘ NIE BYŁO
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2006, 08:17 »
PIERWSZE SZEŚĆ TYGODNI
CO ZROBIĆ, ABY JAK NAJSZYBCIEJ POWRÓCIĆ
DO DAWNEJ FORMY?
[/b]

Przez kilka pierwszych dni po porodzie będzie to na pewno ostatnia myśl spośród setek innych, jakie będą zaprzątać twój zmęczony umysł. Jednak im szybciej rozpoczniesz mało forsowne ćwiczenia mięśni dna miednicy i brzucha, tym szybciej wrócisz do dawnej formy. Przez kilka pierwszych tygodni, w trakcie których będziesz się powoli przyzwyczajać do nowego trybu życia, możesz się czuć zmęczona i zniechęcona do jakichkolwiek form wysiłku
fizycznego. Spróbuj jednak znaleźć trochę czasu na regularne ćwiczenia, a na pewno tego nie pożałujesz —na własnej skórze doświadczysz, że ich dobroczynny wpływ
polega nie tylko na wyszczuplaniu talii i odbudowie zwiotczałych mięśni, ale przede wszystkim na zwiększaniu energii i poprawie samopoczucia. Zakładając, że każdego dnia
będziesz sumiennie ćwiczyć, odzyskania figury sprzed ciąży możesz się spodziewać po mniej więcej 3 miesiącach.

DLACZEGO ĆWICZENIA MIĘŚNI DNA MIEDNICY SĄ TAK ISTOTNE?
[/b]

Dno miednicy to zespół mięśni podtrzymujących jelita,pęcherz i macicę. Mięśnie zwierają odbyt i ujście cewki moczowej, umożliwiając kontrolowanie oddawania moczu i stolca. Ciąża i poród wywierają negatywny wpływ na ich funkcjonowanie (mięśnie te zostały rozciągnięte i osłabione), w związku z czym możesz mimowolnie oddawać mocz przy kaszlu, kichaniu czy śmiechu i odczuwać obniżoną satysfakcję podczas stosunków seksualnych. Rozwiązaniem obu tych problemów jest podjęcie regularnych ćwiczeń mięśni dna
miednicy.

JAK DŁUGO BĘDZIE TRWAŁ POWRÓT MIĘŚNI DNA MIEDNICY DO NORMALNEGO STANU?
[/b]
Zakładając, że będziesz ćwiczyć regularnie, mięśnie dna miednicy powinny wrócić do pełnej formy po miesiącu lub najwyżej dwóch. Możesz to skontrolować, podskakując i kaszląc z pełnym pęcherzem — jeżeli w trakcie tych czynności udało ci się utrzymać mocz, to
mięśnie funkcjonują prawidłowo. Innym dobrym sposobem na sprawdzenie siły mięśni dna miednicy jest ściśnięcie w pochwie penisa partnera w trakcie stosunku — zapytaj, czy to czuje

KIEDY BĘDĘ MOGŁA PONOWNIE UPRAWIAĆ ĆWICZENIA GIMNASTYCZNE?
[/b]

Przede wszystkim musisz poczekać na całkowite zakończenie krwawienia, wzmocnić mięśnie dna miednicy i poddać się badaniu kontrolnemu, przeprowadzanemu po 6 tygodniach od porodu.

[/size]

POWRÓT DO FORMY

Nie łudź się, że będziesz od razu tak samo silna i pełna energii jak przed ciążą i porodem. Daj sobie trochę czasu, a najlepiej zacznij od ćwiczeń dla początkujących, swoją kondycję musisz bowiem niejako zbudować od nowa.

Ćwiczenia dla kobiet po porodzie fizjologicznym.
[/size]

1-3 doba

1) Pozycja wyjściowa - leżenie tyłem, kończyny dolne wyprostowane. Zgięcie i wyprost palców stóp (dynamicznie) 20 x
2) P.W. -jak wyżej. Zgięcie i wyprost stóp (dynamicznie) 20 x
3) P.W. -j.w. Krążenia stóp. 20 x
4) P.W.-j.w. Uginanie na przemian kończyn dolnych w st. kolanowych 10 x
5) P.W. -j.w. Energiczne zaciskanie pięści. 20 x
6) P.W. -j.w. Obszerne krążenia w nadgarstkach. 20 x
7) P.W. -j.w. Naprzemienne zginanie i prostowanie kończyn górnych w stawach łokciowych. 10 x
8 ) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Ćwiczenia oddechowe torem przeponowym Wdech nosem - brzuch się unosi, długi wydech ustami. 5 x co godzinę. Powyższe ćwiczenie powtarzamy uciskając jedną ręką skrzydełka nosa
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Wciskanie pięt w materac z jednoczesnym napięciem pośladków (rys.1). 10 x
10) P.W. -j.w. Przechylanie złączonych kończyn dolnych w lewą i w prawą stronę (rys.2). 10 x
11) P.W. -j.w. Wyprost jednej kończyny dolnej w st. kolanowym, uda na równym poziomie, palce skierowane na siebie. Wytrzymać 3 sek. Zmiana (rys.3). 5 x
12) Ćwiczenie poprawiające laktację:
P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, dłonie złączone przed klatką piersiową. Napieranie dłoni na dłoń (rys.4). 20 x

Rys 1
Rys 2
Rys 3
Rys 4

3-4 doba

Kontynuacja wszystkich ćwiczeń z 1 -3 doby, dodatkowo:
1) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste.
Wciągnięcie pochwy i odbytu z wciągnięciem brzucha. Rozluźnić (nie wstrzymywać oddechu). Powyższe ćwiczenie powtarzamy w póz. klęku podpartego i w póz. stojącej. Zaczynamy od 5 powt. dziennie, zwiększamy ilość, aż do 4 serii x 30 powt. po 2 mies.
2) Przerywanie strumienia moczu.
3) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia.
Uniesienie głowy z wydechem, broda przy mostku (rys.5). Wytrzymać 2 sek. Powrót. 10 x
4) P.W. -j.w. Uniesienie miednicy, wytrzymać 2 sek (rys.6). Powrót. 10 x
5) Począwszy od 3 doby - leżenie przodem z poduszką pod brzuchem. 3 x dziennie po 10 min.

Rys 5
Rys 6

5-6 doba

Ćwiczenia jak w powyższych dobach, dodatkowo:
1) P.W.. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ręce na udach. Napieranie rękoma na uda, wytrzymać 3 sek (rys.7 ). Rozluźnić. 10 x
2) P.W.-j.w., ręce na karku. U niesienie barków i głowy z wydechem (rys. 8 ). Powrót. 5 x
3) P.W. -j.w. Uniesienie lewego barku i głowy z wydechem (rys.9). Powrót. 5 x To samo bark prawy.
4) P.W. -j.w., ramiona wzdłuż tułowia. Przyciąganie obu kończyn dolnych do tułowia. 10 x
5) P.W. - j.w. Rowerek 30 sek.
6) P.W. - klęk podparty. Koci grzbiet (rys.10).
Wdech - zaokrąglenie pleców, broda do mostka. Wydech - uniesienie głowy, wyprost pleców. 5 x
7) P.W. - stojąc na krześle. Wspięcie na palce, napięcie pośladków, wciągnięcie brzucha. Wytrzymac 3 sek. Rozluznic. 10x
Powyższe ćwiczenia wykonywać do 3 tygodnia po porodzie, dodatkowo:

Rys 7
Rys 8
Rys 9
Rys10

3-6 tydzień (mozna stosowac dłuzej)  

1) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste, ramiona wzdłuż tułowia, Nożyce pionowe i poziome. Kończyny dolne uniesione powyżej kąta 45 stopni (rys.11). 15 sek.
2) P.W. - leżenie bokiem, kończyny dolne ugięte. Uniesienie kończyn dolnych. Wytrzymać 2 sek (rys.12). Opuścić. 10 x. Zmiana strony.
3) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, zwinięty ręcznik między kolanami. Ścisnąć ręcznik, wytrzymać 3 sek. Rozluźnić. 20 x

Rys 11
Rys 12

JAK SZYBKO MOŻNA PODJĄĆ ĆWICZENIA FIZYCZNE PO CESARSKIM CIĘCIU?

Ćwiczenia mięśni dna miednicy można rozpocząć właściwie natychmiast, ale aż do kontrolnego badania lekarskiego po 6 tygodniach od porodu i potwierdzenia, że
wszystko jest w porządku, raczej nie próbuj intensyfikować i urozmaicać gimnastyki. Powinnaś unikać wszelkich ćwiczeń wymagających zaangażowania mięśni brzucha (np.
przysiadów) i przez co najmniej 3 miesiące powstrzymać się od wyczynowego uprawiania sportu. Przez przynajmniej 6 tygodni nie podnoś żadnych ciężkich przedmiotów —
siatek z zakupami, wózka ani nawet swojego dziecka. Kiedy rana na brzuchu całkowicie się zagoi i będziesz mogła przystąpić do ćwiczeń, w trakcie ich wykonywania zawsze słuchaj swojego organizmu i w przypadku zmęczenia, bólu lub nadmiernego wysiłku natychmiast przerwij ćwiczenie.
Ćwiczenia dla kobiet po cesarskim cięciu.

1-3 doba

1) Pozycja wyjściowa - leżenie tyłem, kończyny dolne wyprostowane. Zgięcie i wyprosi palców stóp (dynamicznie) 20 x
2) P. W.-jak wyżej. Zgięcie i wyprost stóp (dynamicznie) 20 x
3) P.W.-j.w. Krążenia stóp. 20 x
4) P.W. -j.w. Uginanie na przemian kończyn dolnych w st. kolanowych 10 x
5) P.W. -j.w. Energiczne zaciskanie pięści. 20 x
6) P.W. -j.w. Obszerne krążenia w nadgarstkach. 20 x
7) P.W. -j.w. Naprzemienne zginanie i prostowanie kończyn górnych w stawach łokciowych. 10 x
8 ) P.W. - tężenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Ćwiczenia oddechowe torem piersiowym.
Wdech nosem - klatka piersiowa się unosi, długi wydech ustami. 5 x co godzinę. W trakcie ćwiczenia jedną ręką asekurujemy ranę pooperacyjną.
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Wciskanie pięt w materac z jednoczesnym napięciem pośladków . 10 x
10) Ćwiczenia poprawiające laktację:
P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, dłonie złączone przed klatką piersiową. Napieranie dłoni na dłoń. 20 x

3-4 doba

Kontynuacja wszystkich ćwiczeń z 1 -3 doby, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne proste.
Wciągnięcie pochwy i odbytu z napięciem pośladków. Rozluźnić (nie wstrzymywać oddechu). Powyższe ćwiczenie powtarzamy w póz. klęku podpartego i w póz. stojącej. Zaczynamy od 5 powt. dziennie, zwiększamy ilość, aż do 4 serii x 30 powt. po 2 mieś.
2) Przerywanie strumienia moczu.
3) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Przechylanie złączonych kończyn dolnych w lewą i w prawą stronę . 10 x
4) P.W. -j.w. Wyprost jednej kończyny dolnej w st. kolanowym, uda na równym poziomie, palce skierowane na siebie ( Rys ) . Wytrzymać 2 sek. Zmiana. 10 x
5) P.W. -j.w. Uniesienie miednicy, wytrzymać 2 sęk . Powrót 10 x
6) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste. Przesunąć lewą kończynę dolną po materacu w bok. Powrót. To samo kończyna dolna prawa. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte. Rozłączyć kolana, złączyć ( Rys ) . 10 x

5-6 doba

Ćwiczenia jak w powyższych dobach, dodatkowo:
1) P.W.-leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, ramiona wzdłuż tułowia. Uniesienie głowy z wydechem, broda przy mostku . Wytrzymać 2 sęk. Powrót. 10 x
2) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, wdech nosem - brzuch się unosi, wydech ustami - przedłużony.
Ćwiczenia wykonywać do końca 1 miesiąca.

Po pierwszym miesiącu, dodatkowo:

1) P. W.-j.w., ręce na karku. Uniesienie barków i głowy z wydechem . Powrót. 5 x
2) P.W. -j.w. Uniesienie lewego barku i głowy z wydechem . Powrót. 5 x To samo bark prawy.
3) P.W. -j.w., ramiona wzdłuż tułowia. Przyciąganie obu kończyn dolnych do tułowia. 10 x
4) P.W. -j.w. Rowerek 30 sęk.
5) P.W. - klęk podparty. Koci grzbiet .
Wdech - zaokrąglenie pleców, broda do mostka. Wydech - uniesienie głowy, wyprost pleców. 5 x
6) P.W. - stojąc przy krześle. Wspięcie na palcach, napięcie pośladków, wciągnięcie brzucha. Wytrzymać 3 sęk. Rozluźnić. 10 x
7) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne proste, ramiona wzdłuż tułowia. Nożyce pionowe i poziome. Kończyny dolne uniesione powyżej kąta 45 stopni . 15 sęk.
8 ) P.W. - leżenie bokiem, kończyny dolne ugięte. Uniesienie kończyn dolnych. Wytrzymać 2 sęk. Opuścić. 10 x. Zmiana strony.
9) P.W. - leżenie tyłem, kończyny dolne ugięte, zwinięty ręcznik między kolanami. Ścisnąć ręcznik, wytrzymać 3 sęk. Rozluźnić. 20 x

CZY MOGĘ SCHUDNĄĆ, KONTROLUJĄC ILOŚĆ KALORII W POSIŁKACH?

Znaczny przyrost wagi, który towarzyszy ciąży, to naturalny sposób przygotowania się organizmu do późniejszego karmienia piersią poprzez zgromadzenie odpowiednich zapasów tłuszczu, dlatego niewskazane jest przechodzenie na dietę przed zakończeniem karmienia
(wtedy zresztą może się to okazać zupełnie niepotrzebne). Oczywiście, na dłuższą metę karmienie piersią pomaga w utracie nadmiaru tłuszczów, ale aby organizm matki utrzymywał wysoki poziom energii oraz produkował dostateczną ilość pokarmu, najczęściej niezbędne jest zwiększenie dawki kalorii (nawet do 2500 dziennie).

CZY POWINNAM ZACHOWYWAĆ DIETĘ, JEŚLI NIE KARMIĘ PIERSIĄ?

Nawet jeśli nie karmisz dziecka piersią, musisz dbać o odpowiednią dietę, która ze względu na rekonwalescencję po porodzie oraz wysiłek związany z opieką nad noworodkiem musi obfitować w składniki odżywcze. Dzień najlepiej zacząć od pełnowartościowego
śniadania, bogatego w węglowodany, które zapewnią odpowiedni zapas energii, oraz w białko, które doda ci sił. Swój poranny posiłek skomponuj zatem z potraw mącznych z pełnoziarnistego zboża, owsianki, jaj, szynki i chleba razowego. Na obiad zjedz łatwe
w przygotowaniu dania z makaronu lub ryżu, a na kolację — kilka pożywnych kanapek i przekąsek.

Systematyczne (tzn. codzienne) ćwiczenia :
 :arrow: przyspieszają odnowę tkanek
 :arrow: wzmacniają i regenerują napięcie układu mięśniowego (szczególnie istotne są w  tym czasie mięśnie brzucha i dna miednicy, które w czasie ciąży uległy znacznemu rozciągnięciu i osłabieniu)
 :arrow: dają lepsze samopoczucie, ułatwiają sen i wypoczynek
 :arrow: regulują czynności pęcherza moczowego i przewodu pokarmowego
 :arrow: przyspieszają zwijanie się macicy
 :arrow: przywracają kobiecie wygląd sprzed ciąży
 :arrow: zapobiegają powikłaniom jakimi są zakrzepy i zapalenia żył kończyn dolnych.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2006, 08:44 »
Cytat: "Antalis"
Przez przynajmniej 6 tygodni nie podnoś żadnych ciężkich przedmiotów — (...) nawet swojego dziecka

:shock: czyli, jak autor artykułu wyobraża to sobie, że co - dla mnie to głupie :roll:

poza tym ile ludzi tyle szkół, ja słyszałam, że po CC ćwiczenia można rozpocząć dopiero po 10-12 tygodniach nie wcześniej ....

Macie może dziewczyny taki zestaw jednodniowy, na przykład, na tyle kalorii ile potrzeba matce karmiącej :?:

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2006, 08:57 »
Fajnie Liluś, że znalazłaś chwilę, co by zacząć, teraz już z górki, burza mózgów się rozpocznie ;-)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2006, 09:07 »
Cytat: "Maja"
czyli, jak autor artykułu wyobraża to sobie, że co - dla mnie to głupie

Mnie tez to zastanowiło ale w koncu to artykuł fachowca wiec co ja moge wiedziec.No chyba ze dzidzia ma pow.4 kg i matka osi je całe dnie no to chyba bym umiała zrozumieć. Ja slyszałam zeby sie do dziecka gleboko nie schylac ale teraz łozeczka maja te nakladki dla noworodków ktore pozwalają dzidzie polozyc na tyle wysoko by matka nie musiała sie "forsować".

Cytat: "Maja"
poza tym ile ludzi tyle szkół, ja słyszałam, że po CC ćwiczenia można rozpocząć dopiero po 10-12 tygodniach nie wcześniej ....

Racja - nigdy nie wiadomo jak zrobic by było dobrze bo nie ma z gory przyjetych "zasad" - kazdy mówi " co chce " i badz tu człowieku mądry  :|

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2006, 09:20 »
Maju ja znalazłam tylko cos takiego :

Kilka słów o kaloriach

Przedstawiciele środowiska medycznego zalecają kobietom w II i III trymestrze ciąży zwiększenie kaloryczności diety - średnio o 300 kcal na dobę, do ogólnej ilości dziennej około 2500 kcal. Oczywiście przy określeniu potrzeb energetycznych organizmu przyszłej mamy trzeba zwrócić uwagę na takie elementy jak np. jej wiek, aktualny stan odżywienia (otyłość, niedobór masy ciała), styl życia, wysiłek fizyczny czy rodzaj wykonywanej pracy. Polecamy zatem, aby kobiety w ciąży ustalały swoją dietę z opiekującymi się nimi lekarzami.

Również potrzeby energetyczne u kobiet karmiących piersią są wyższe w porównaniu z okresem przed ciążą. Codzienna dieta matki powinna być bogatsza kalorycznie - średnio o 600 kcal na dobę w pierwszym półroczu karmienia i o 500 kcal na dobę w następnych miesiącach - i dostarczać około 2500-2700 kcal. Szczególnie dodatkowej podaży energii w diecie wymagają te kobiety, u których spadek masy ciała podczas karmienia piersią przekroczył normy przyjęte dla ich wieku i wzrostu oraz u karmiących więcej niż jedno dziecko. Dodatkowej energii w diecie potrzebują też kobiety po cesarskim cięciu.

Przykładowa dieta dla kobiety karmiącej z wyłączeniem białek mleka

* I Śniadanie
      Pieczywo ciemne z margaryną, polędwica sopocka, rzodkiewka, ogórek, słaba herbata
    *II Śniadanie
      Sałatka warzywna, 1 jajka, pieczywo chrupkie, margaryna, słaba herbata lub herbatka ziołowa
    * Obiad
      Barszcz czerwony z uszkami
      Ziemniaki, pierś z indyka (100g), marchewka gotowana, Sałata lodowa, ogórek, papryka, oliwki, olej, sok winogronowy
    *Podwieczorek
      Sałatka owocowa (banan, brzoskwinia, winogrona), ciasto drożdżowe (bez dodatku mleka), sok z czarnej porzeczki
    * Kolacja
      Zapiekanka (ryż, warzywa, owoce morza lub kawałki kurczaka), herbata

Przed snem Herbatka ziołowa lub woda

Przykładowa dieta dla kobiety karmiącej

* I Śniadanie
      Płatki kukurydziane lub muesli z kefirem, tosty z masłem, gotowane jajko, pomidor, słaba herbata, sok owocowy,
    * II  Śniadanie
      Pieczywo pełnoziarniste, sałatka z tuńczyka, zielonego groszku, majonezu,
    * Obiad
      Zupa krem z brokułów, ziemniaki, pierś z kurczaka, buraczki gotowane, sok owocowy, herbata
    * Podwieczorek
      Ciasto drożdżowe, pomarańcza,
    * Kolacja
      Grahamka z margaryną miękką, szynka, sałata, ogórek, rzodkiewka, herbata
    * Przed snem Herbatka ziołowa lub owocowa

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2006, 09:25 »
Hmm brzmi smakowicie, chociaż mnie ta rzodkiewka trochę dziwi ale jak tak ma wyglądac moje menu to nie jest źle.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2006, 14:54 »
Wiecie co ... wkurzają mnie takie artykuły  :cry:  kurcze w 2 dni po porodzie to ja sie bałam ze mi wszystkie wnetrznosci dołem wyleca! a nie myslałam jakis cwiczeniach! to dla mnie przesada!! teraz nie chce mi sie cwiczyc bo jestem nie wyspana bo karmie bo przewijam albo nosze Małą aby sie odbiło... nie mam czasu aby zadbac o ugotowanie sobie obiadu o stałęj porze bo wszystko zalezy od tego czy mała spi...

a co do jadłospisu to nie wiem czy usnełabym po rzodkiewce i bokułach bo Mała by sie zapłakała na smierc ....

podziwam te mamy co mają ochote na cwiczenia w 2 dni po porodze....
teraz po 3 tygdniach to ja mogę pomyslec o brzuszkach czy podnoszeniu bioder ale w nocy wstając około 6 razy to miesnie ćwiczę :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2006, 15:55 »
Cytat: "Martaxyz11"
Wiecie co ... wkurzają mnie takie artykuły

I ja mam podobne odczucia...
No i jeszcze za dużo w nich uogólnień...
Jak będe miała chwilkę czasu to dokonam zdemaskowania wielu bzdur w nich zawartych...

A co do ćwiczeń Marto to sprawa akurat indywidualna...fakt nie w dwa dni po porodzie. Tu to już poszaleli.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2006, 16:01 »
Cytat: "liliann"
Jak będe miała chwilkę czasu to dokonam zdemaskowania wielu bzdur w nich zawartych...

To sie nam na pewno przyda :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2006, 17:19 »
A co do ćwiczeń ... w dwa dni po porodzie. Tu to już poszaleli.

Przyjrzałam się zaprezentowanym ćwiczeniom dokładnie. Zrobiłam je nawet wszystkie na tapczanie.
Te na pierwsze dni po porodzie i po CC nie są trudne i nie napinają mięśni brzucha.
Mysle, że mama która lubi aktywność fizyczną i ma wstręt do pozostawania w łożku bezczynnie (ja tak mam) chętnie je wykona.

A na celu maja zapewnie delikatne uruchomienie. W końcu przecież musimy wstawać, za chwilę zajmiemy sie dzidzią...zatem chyba czas zabrać się za usprawnienie siebie.

A co do podnoszenia ciężarów po CC to obowiązują takie same zasady jak po zwykłej operacji, nie można nadwyrężać mieśni brzucha.
Co zatem z podnoszeniem dzidzi????
Najlepiej przez pierwsze dni mieć pomoc, która dziecko poda...np mężuś na urlopie, mamusia lub teściowa.
 A jak się nie da, to można zminimalizować udział mięsni brzucha w tej czynności, podnosić dziecko z ugiętych kolan. To również metoda odciążająca kręgosłup.
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada 2006, 17:28 »
Mi się też wydaje, że te ćwiczenia nie są ciężkie, no ale to chyba zależy od każdej kobiety czy czuje się na siłach, czy nie...no i czy im się chce  :mrgreen:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2006, 18:48 »
fakt nie w dwa dni po porodzie

no własnie ... w szpitalu jstes 3 doby... i ja mówię o sobie ze w 2 dni po porodzie to nie mozesz podniesc sie aby usiąść bo maiałam wrazenie ze wnętrznosci mi wypaną bo przeciesz jak masz szwy to Cię ciągnal do dołu i bolą...

ja tam nie udaje super sporcmenki i nie zamierzałam nawet ciwczyć do czasu az mi sie nie zagoi tam wszystko .... i nie wiem czy to odpowiedni czas aby w 2 dni po pordzie myslec o cwiczeniach jak masz wyczekanego dzidziusia przy sobie  :wink:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2006, 19:00 »
nie wiem czy to odpowiedni czas aby w 2 dni po pordzie myslec o cwiczeniach jak masz wyczekanego dzidziusia przy sobie

tyż prawda...no ale tą stopą to sobie mogę pokręcić nie???
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2006, 19:19 »
Dno miednicy to zespół mięśni podtrzymujących jelita,pęcherz i macicę. Mięśnie zwierają odbyt i ujście cewki moczowej, umożliwiając kontrolowanie oddawania moczu i stolca. Ciąża i poród wywierają negatywny wpływ na ich funkcjonowanie (mięśnie te zostały rozciągnięte i osłabione), w związku z czym możesz mimowolnie oddawać mocz przy kaszlu, kichaniu czy śmiechu i odczuwać obniżoną satysfakcję podczas stosunków seksualnych. Rozwiązaniem obu tych problemów jest podjęcie regularnych ćwiczeń mięśni dna
miednicy.

JAK DŁUGO BĘDZIE TRWAŁ POWRÓT MIĘŚNI DNA MIEDNICY DO NORMALNEGO STANU?

Zakładając, że będziesz ćwiczyć regularnie, mięśnie dna miednicy powinny wrócić do pełnej formy po miesiącu lub najwyżej dwóch. Możesz to skontrolować, podskakując i kaszląc z pełnym pęcherzem — jeżeli w trakcie tych czynności udało ci się utrzymać mocz, to
mięśnie funkcjonują prawidłowo. Innym dobrym sposobem na sprawdzenie siły mięśni dna miednicy jest ściśnięcie w pochwie penisa partnera w trakcie stosunku — zapytaj, czy to czuje

No ale zapytać też można dopiero po 6 tygodniach.
Strasznie dużo tu filozofii.
A przecież można dużo prościej i pewnie nie jedna z Was o tym wie.
Jest jedno proste ćwiczenie, które można wykonywać już w ciąży i dosłownie wszędzie, bo jest niewidoczne
Ćwiczenie mięśnia Kegla. Polega ono na rytmicznym napinaniu mięśni krocza, tak jakby chciało się zatrzymać strumień moczu i utrzymywanie napięcia tak długo jak się da.
Z badań norweskich wynika, że ponad 76% ćwiczących wydała na świat dziecko w czasie krótszym niż godzina (nie ćwiczące ponad godzinę).
A doświadczenia mojej przyjaciółki - całkowity powrót do formy sprzed ciąży okolic intymnych po porodzie. Nie ma żadnej różnicy - tak twierdzi moja psiapsiółka.
— Richard M. Devos

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Listopada 2006, 20:03 »
no ale tą stopą to sobie mogę pokręcić nie???

hihi hi a tak tak bo stopy masz wolne i nie bolą  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
ogólnie cwiczenia to nie sa za trudne tylko pamietam ze jak lezałam to podniesc dupkę aby położna mi poprawiła przescieradło to był wyczyn  :mrgreen:

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2006, 22:37 »
Cwiczenia w dwa dni po porodzie-za nic :!: . Ja prze dwa miesiace siedzialam na jednym posladku-tak mnie pozszywala moja pani doktor  :x
Dla mnie jesli juz jakas aktywnosc fizyczna to basen i rower.Nieceierpie cwiczen,sama w domu.
Jest jedno proste ćwiczenie, które można wykonywać już w ciąży i dosłownie wszędzie, bo jest niewidoczne
Ćwiczenie mięśnia Kegla.[/guote] i to robilam-potwierdzam-efekt rewelacyjny.
Pozatym lubie sie rozpieszczac i robilam to  Wojtek nie ograniczyl cycania a to bylo ok roku. Wtedy nie jadlam po prostu po 18,w miedzy czasie doszlo hulahop-swietna sprawa, rowerek i basen. I tak w 16m-cy po porodzie znowu wchodze w 36 :) A  w ciazy przytylam jakies 17 kilo  :oops:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2006, 19:03 »
wystarczy ze dzidzia dobrze ssie i nie ma problemy zeby wrocic do dawnej figury
( przynajmniej ja tak mialam ) Cwiczenia sie przydaja ale zamiast nich chyba lepiej smigac na spacerki ;-)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 9 Lutego 2007, 15:34 »
odświezam temacik... w końcu niedługo się przyda :wink:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 9 Lutego 2007, 19:06 »
demka, nie martw sie kochana !! zobaczszy ze to nie jest takie trudne wbrew pozorom :)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 9 Lutego 2007, 22:03 »
Martaxyz11, Ty do sylwetki wróciłaś w oka mgnieniu :D tez bym tak chciała :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2007, 16:05 »
Cytat: "demka"
Martaxyz11, Ty do sylwetki wróciłaś w oka mgnieniu  tez bym tak chciała  

no ni tak do koniac...wagowo to i owszem waze 1kg mniej niz przed ciaza ale jednak skóra z tłuszczykiem na brzuchu została ..jedno co to rozstepów nie mam...

Trzeba tez sie liczyc z tym ze jak sie karmi piersia to waga ma prawo wracac do wagi z przed dłuzej ... Gdzies wyczytałam nawet ze aby pokarm miał odpiwednia kalorycznosc nawet 5kg powinno pozostac.... :drapanie:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lutego 2007, 17:40 »
Trzeba tez sie liczyc z tym ze jak sie karmi piersia to waga ma prawo wracac do wagi z przed dłuzej ... Gdzies wyczytałam nawet ze aby pokarm miał odpiwednia kalorycznosc nawet 5kg powinno pozostac....

a to by sie nie zgadzało z moimi obserwacjami, no nie osobistymi, ale bazuje na koleżankach....i co nieco na literaturze fachowej.
Karmiąc piersią chudły, aktywując tłuszczyk z bioderek i brzuszka do dokaloryczniania pokarmu dla dzidzi. A i jadły wówczas za dwóch - dosłownie - wiecej niz w ciąży. Natomiast przestrzegały mnie przed takim samym jedzeniem po zaprzestaniu karmienia - wtedy tłuszczyk przyrastał.
— Richard M. Devos

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lutego 2007, 18:19 »
Karmiąc piersią chudły, aktywując tłuszczyk z bioderek i brzuszka do dokaloryczniania pokarmu dla dzidzi. A i jadły wówczas za dwóch - dosłownie - wiecej niz w ciąży

no tez mi sie tak wydawało sadzac po sobie  :drapanie:
na szkole rodzenia tez mi tak mówili karmisz cycem -szybciej bedziesz chudła...
ale jest czasami tak ze dopiero po skończeniu karmienia mama  wraca do wagi sprzed  :drapanie: (moja siostra) ale moze to indywidalna sprawa...
 :drapanie:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lutego 2007, 18:23 »
ale jest czasami tak ze dopiero po skończeniu karmienia mama wraca do wagi sprzed  (moja siostra) ale moze to indywidalna sprawa...

a to pewnie też....w końcu człowieka nie da się wpisać we wzór matematyczny....
medycyna to sztuka nie nauka...
— Richard M. Devos

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lutego 2007, 18:50 »
to pewnie też....

ale ustalamy ze od karmienia sie szybko chudnie :) -
wiec przyszłe mamy GŁOWA DO GÓRY  :skacza:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lutego 2007, 20:50 »
ale ustalamy ze od karmienia sie szybko chudnie

dokladnie potwierdzam to ustalenie :brewki:

Offline Beata

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Marca 2007, 10:36 »
Ja w ciąży mało przytyłam  bo 11 kg, więc dwa tygodnie po porodzie już ważyłam tyle co przed. Teraz mi sie  moja figura bardzo podoba, bo biuścik większy, a nawet brzuch mam płaski. Niestety już raczej go nie odsłonię na plaży bo pocharatany rozstępami strasznie. Częste karmienie chyba rzeczywiscie wpływa na sylwetkę. Moja siostra jest po ciąży chuda aż za bardzo, a karmiła bardzo długo ponad rok.

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Marca 2007, 19:42 »
Natomiast przestrzegały mnie przed takim samym jedzeniem po zaprzestaniu karmienia - wtedy tłuszczyk przyrastał

wlasnie tego sie obawiam  :mdleje:  pomimo tego iz teraz waze nawet mniej niz przed ciaza ale jem jak maly slon  :los: i boje sie ze jak odstawie Malego od cycucia to zrobie sie jak beka   :pogrzeb: