Autor Wątek: oczepiny bez panien i kawalerów  (Przeczytany 25854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
oczepiny bez panien i kawalerów
« dnia: 27 Listopada 2008, 19:31 »
W przyszłym roku moja koleżanka wychodzi za mąż i się zastanawia co zrobić bo j.w. jest brak to kto będzie łapał ten welon ???
Może jakieś pomysły   ;)

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
Odp: oczepiny bez panien i kawalerów
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2008, 08:34 »
mialam raz takie wesele,po prostu zeby tradycji stalo sie zadosc:) zaprosilam wszystkie panie i wszystkich panow:) przeciezs nigdy nie wiadomo ja sie losy potocza, a nóz ,ktoras zechce jeszcze raz wyjsc za maż;)
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2008, 12:50 »
ja tez moge miec taka sytuację ;) nie chce wkrecac w to dzieciaków po 12-13 lat :) zobaczymy, cos sie wymyśli
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline lovelusia

• bywalec
  • * LoVe * FaMiLy * ;*
  • data ślubu: Już razem ;*
« Odpowiedź #3 dnia: 1 Grudnia 2008, 21:21 »
Ja także prawdopodobnie będe miała taką sytuacje, że rzucać nie będzie komu, więc chętnie przeczytam co polecą nam na ten 'problem' pomysłowe osóbki ;)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #4 dnia: 4 Grudnia 2008, 14:29 »
Uważam, że jeżeli nie ma kto łapać to po prostu tego nie robić . Oczepiny są po prostu tradycją i tak nalezy do tego podchodzić . Jak ich nie będzie to też nic się nie stanie. Byłem już na takich weselach i wszystko było w porządku :biala_flaga:

Offline lovelusia

• bywalec
  • * LoVe * FaMiLy * ;*
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2008, 16:42 »
Oczywiście, że tak, ale w takiej sytuacji dobrze by było zastąpić typowe oczepiny czymś innym.. tylko czym?

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2008, 12:00 »
No właśnie.... czym? Nie mam pojecia :glowa_w_mur:. Królewstwo temu, który coś ciekawego zaproponuje :brawo_2:

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudnia 2008, 13:13 »
Jak na razie nikt nie zaproponował czegoś innego :( To jest naprawdę WIELKI PROBLEM :drapanie:

Offline lovelusia

• bywalec
  • * LoVe * FaMiLy * ;*
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia 2008, 14:52 »
dokładnie, a ja też czekam na jakąś propozycje...
Jest to dość duży problem, bo na ich miejce wypadałoby coś wcisnąć, żeby pozbyć się welonu  :P i musznika ;)
Pytałam nawet kilku zespołów, bo przecież powinni się na tym znać, ale żaden nie udzielił mi wystarczającej propozycji...  ::) ::)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2009, 12:58 »
Podtrzymuję moje zdanie, które wyraziłem wcześniej. Jeżeli na weselu nie ma osób, które mogłyby "złapac" welon, to nie róbmy wogóle oczepin. Tak chyba będzie najlepiej :tak_smutne:

Offline coress
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2009, 23:29 »
Wymyslilismy cos, co mozna by dopracowac.  Licze na Was, Kolezanki i Koledzy ::)
przywiazac welon/stroik/musznik/fular czy co to tam bedzie do balonika z helem i frrrru!
a) za okno ;) (wersja hard core)
b) pod sufit (wersja light)

Czekam na propozycje co z tym fantem dalej.  A poplyncie ;)

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Października 2009, 22:14 »
Podtrzymuję moje zdanie, które wyraziłem wcześniej. Jeżeli na weselu nie ma osób, które mogłyby "złapac" welon, to nie róbmy w ogóle oczepin. Tak chyba będzie najlepiej :tak_smutne:

A ja się nie zgodzę. Oczepiny wywodzą się ze słowiańskiego/staropolskiego zwyczaju, ale nie było w tej tradycji takiego elementu jak rzucanie welonem czy czymkolwiek innym. Wyglądało to tak, że pannie młodej na znak przejścia ze stanu panieńskiego do małżeńskiego zdejmowano po prostu wianek (nie welon, który w obrzędach ślubnych pojawił się u nas później). W zamian nakładano haftowany czepiec lub chustę mężatki (widziałam ten zwyczaj parę lat temu na śląsku - czepcem i rok temu na Ukrainie - z chustą). Czasami zdjęcie wianka poprzedzał taniec z druhnami, czyli pannami co też widziałam na weselu ukraińskim. Oczywiście towarzyszyło temu jeszcez parę zwyczajów, np przyśpiewka o chmielu ;) ale nie były to konkursy ani zabawy tego typu, co teraz :)  Rzucania, czy wybierania nowej młodej pary nie było. Wydaje mi się, że zwyczaj ten przyszedł do nas z Anglii, gdzie tradycją był rzut bukietem.

Tak więc uważam, że oczepiny, jako rytualne zdjęcie welonu mogą się odbyć, ale wcale nie musi temu towarzyszyć rzucanie do kogokolwiek.

Można ewentualnie pomyśleć, co zrobić z tym welonem po zdjęciu (tak jak proponuje coress).

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
« Odpowiedź #12 dnia: 1 Listopada 2009, 21:15 »
Podtrzymuję moje zdanie, które wyraziłem wcześniej. Jeżeli na weselu nie ma osób, które mogłyby "złapac" welon, to nie róbmy w ogóle oczepin. Tak chyba będzie najlepiej :tak_smutne:

A ja się nie zgodzę. Oczepiny wywodzą się ze słowiańskiego/staropolskiego zwyczaju, ale nie było w tej tradycji takiego elementu jak rzucanie welonem czy czymkolwiek innym. Wyglądało to tak, że pannie młodej na znak przejścia ze stanu panieńskiego do małżeńskiego zdejmowano po prostu wianek (nie welon, który w obrzędach ślubnych pojawił się u nas później). W zamian nakładano haftowany czepiec lub chustę mężatki (widziałam ten zwyczaj parę lat temu na śląsku - czepcem i rok temu na Ukrainie - z chustą). Czasami zdjęcie wianka poprzedzał taniec z druhnami, czyli pannami co też widziałam na weselu ukraińskim. Oczywiście towarzyszyło temu jeszcez parę zwyczajów, np przyśpiewka o chmielu ;) ale nie były to konkursy ani zabawy tego typu, co teraz :)  Rzucania, czy wybierania nowej młodej pary nie było. Wydaje mi się, że zwyczaj ten przyszedł do nas z Anglii, gdzie tradycją był rzut bukietem.

Tak więc uważam, że oczepiny, jako rytualne zdjęcie welonu mogą się odbyć, ale wcale nie musi temu towarzyszyć rzucanie do kogokolwiek.

Można ewentualnie pomyśleć, co zrobić z tym welonem po zdjęciu (tak jak proponuje coress).

dobrze znamy wszyscy tą formułkę,zapomnialas dodac o obcinaniu pannie warkocza ;)ale chyba sama przyznasz ,ze teraz zwyczajem jest raczej rzucanie welonem niz te propozycje ,ktore podalas?? ;D

aczkolwiek pozmysl z helem jak dla mnie bomba ;D
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 1 Listopada 2009, 21:28 »
Ale ja nie napisałam nigdzie, żeby wskrzeszać te tradycje :)

Tylko uważam, że oczepiny, tzn. rytualne zdjęcie welonu jak najbardziej mogą się odbyć bez rzucania i wybierania nowej pary młodej, w przypadku jeśli np. na weselu nie ma prawie żadnych panien i takie rzucanie nie ma sensu :)

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 1 Listopada 2009, 21:41 »
A można też około 1 w nocy zdjąć welon, przebrać się w krótką białą sukienkę, i wrócić do gości, jak zrobiła moja koleżanka, czym wywołała brawa, słowa uznania i pozytywne zaskoczenie gości :) Chociaż obawiała się reakcji, bo dużo było osób z rodziny, przyzwyczajonych do tradycyjnych wesel.

Ale zrobiła to bo poza tym, że nie chcieli jakichkolwiek oczepin, to uznała, że jednak nie wytrzyma całej nocy w sukience ślubnej i założy coś lżejszego :)

Ja akurat zamierzam przetańczyć całą noc w sukience ślubnej, ale nie chcę chodzić całą noc w welonie, więc jakiś element oczepin będzie, a nie chcę, żeby było tak, że zdejmuję welon gdzieś na boku i wracam już bez niego :)
 Może nawet będę rzucać welonem, ale na pewno bez obowiązkowego tańca nowej młodej pary, bo wiem, że mogłoby zdarzyć się tak, że ta nowa młoda para wcale by się nie rwała do wspólnego tańca.

Ale i tak jestem za szukaniem pomysłów, co zamiast rzucania ;)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #15 dnia: 2 Listopada 2009, 12:43 »
[quote author=Emiliana link=topic=12834.msg1069209#msg1069209 date=1257108114

Może nawet będę rzucać welonem, ale na pewno bez obowiązkowego tańca nowej młodej pary, bo wiem, że mogłoby zdarzyć się tak, że ta nowa młoda para wcale by się nie rwała do wspólnego tańca.

Ale i tak jestem za szukaniem pomysłów, co zamiast rzucania ;)
[/quote]

Tak zwana nowa Młoda Para wcale nie musi ze sobą tańczyć, nie jest to żadaen obowiązek. Robi sie to tylko dlatego , żeby zaakcentować ten moment.  Mogą przecież zatańczyć ze swoim prtnerem/partnerką z którym/którą  są na weselu. :)

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 2 Listopada 2009, 16:03 »
Mnie też wydaje sie, że to nie jest żaden obowiązek, ale już niektórzy usiłowali mnie przekonać, że inaczej to nie ma sensu, bo po co w takim razie rzucanie, itd :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #17 dnia: 2 Listopada 2009, 19:32 »
Po prostu powiedz im, że są w błędzie ( chociaż podejrzewam, że to do nich nie dotrze). Najgorzej jest z takimi co to najlepiej wiedzą i w ogóle... :D

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 2 Listopada 2009, 19:37 »
No, najgorzej z takimi, co trzymają się tzw "tradycji" rozumianej na swój sposób i nie chcą słyszeć, że warto wziąć inne rzeczy pod uwagę:)

Offline coress
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Stycznia 2010, 16:44 »
A wlasciwie jak to jest w krajach anglosaskich? Czy to nie tylko panna mloda rzuca bukiet, a pan mlody nie rzuca juz niczym? Orientuje sie ktos?

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #20 dnia: 8 Lutego 2010, 14:18 »
Jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem. :drapanie:

Offline puella
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2010, 22:28 »
a co myslicie o latajacych lampionach? widziala ktoras z was na zywo jak to wyglada?

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopada 2010, 21:16 »
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/ijQNlTzgsOg?fs=1&amp;hl=pl_PL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/ijQNlTzgsOg?fs=1&amp;hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Offline puella
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Listopada 2010, 20:17 »
jak nie ma sie komu rzucac to lepiej nic na sile nie wymyslac i z tego zrezygnowac. Ja mialam podobna sytuacje i zamiast oczepin wniseiony byl tort no i staralismy sie inaczej zorganizowac jakies atrakcje np. zrobilismy sesje zdjeciowa razem z goscmi chcielismy rowniez puszczac lampiony szczescia ale jednak ze wzgleow bezpieczenstwa postanowilismy tego nie robic. Impreza bez oczepic byla super

Offline fleshh
  • DJ NA WESELE
  • nowicjusz
  • *
Odp: oczepiny bez panien i kawalerów z autopsji DJ na wesele
« Odpowiedź #24 dnia: 7 Grudnia 2010, 10:58 »
Przy łapaniu muszki i welona nie musza być dorośli ja czasem jak nie mam kawalerów czy panienek zapraszam do zabawy dzieci , jest kupa smiechu przy tym , no ale jaki potem 1 taniec nowej młodej pary jest. . . . . .   no ale tego nie ujawnię to mój patent :)
Dj na wesele HTTP://www. djnaimpreze. info

Offline adzia73
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudnia 2010, 13:32 »
Na moim weselu welon złapała moja 7 letnia kuzynka, jej mama chciała żeby oddała go swojej starszej siostrze ale szybko ten pomysł wyrzuciłam jej z głowy.  Kawalerowie stanęli bardzo odważnie do walki o muchę ale i tak złapał ją mój siostrzeniec również 7 latek.  Nic nie było ukartowane po prostu los tak sprawił.  Trzeba było widzieć mojego siostrzeńca rzucającego się szczupakiem za muchą.  Ubaw po pachy.  Inni kawalerowie też walczyli ale młody okazał się sprytniejszy.  Potem nowa młoda para musiała robić wszystko to co my, czyli pierwszy taniec, pocałunek . . .  Wszyscy zgodnie twierdzili, że lepiej te zadania wykonali niż my.   ;D

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada 2012, 21:48 »
Wymyslilismy cos, co mozna by dopracowac.  Licze na Was, Kolezanki i Koledzy ::)
przywiazac welon/stroik/musznik/fular czy co to tam bedzie do balonika z helem i frrrru!
a) za okno ;) (wersja hard core)
b) pod sufit (wersja light)

Genialne :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline notmarriedyet

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 9 Kwietnia 2014, 14:21 »
Cytat: MELODYJKA link=topic=12834. msg761936#msg761936 date=1227857666
mialam raz takie wesele,po prostu zeby tradycji stalo sie zadosc:) zaprosilam wszystkie panie i wszystkich panow:) przeciezs nigdy nie wiadomo ja sie losy potocza, a nóz ,ktoras zechce jeszcze raz wyjsc za maż;)

moim zdaniem wytworzyła się z tego dosyć dziwna sytuacja. . .  co mieli sobie o tym wszystkim pomyśleć ich obecni partnerzy. . . ? ja bym czuła się co najmniej dziwnie. .