Autor Wątek: Ząbkowanie  (Przeczytany 9615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Ząbkowanie
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Listopada 2006, 12:50 »
Cytat: "Merkunek"
poco komu one, hę?! Chyba tylko stomatologom się przydają

zlikwidowali zawód kata i zastapili dentysta ;)

Cytat: "Mariolka"
te wszystkie żele na ząbkowanie to nic nie dają tak naprawdę.

i takniestety jest.. to trzeba przejść jak katar.. mozna pomóc dzidzi.. schłodzic dziąsła..

A co monia powie na ten temat...?

jako placebo żeby mamusia sie lepiej poczuła,ze cokolwiek robi??? niestety sachol nie pomoże :roll:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Listopada 2006, 13:21 »
zawód kata powiadasz... :mrgreen:

no ale Panadol i reszta, to chyba pomagają...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2006, 20:30 »
na bolące, rozpulchnione dziąsła??? panadol?? srednio ja jeża.. nieco zmniejszy ból...

dobraby była lignokaina  ( mam taką do  znieczulania dziąseł przed dziabnięciem igłą) ale u takich maluszków raczej nie stosowałabym.. maluszki odpluwać nie potrafią..

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2006, 22:30 »
Cytat: "monia"
na bolące, rozpulchnione dziąsła??? panadol?? srednio ja jeża.. nieco zmniejszy ból...

dobraby była lignokaina  ( mam taką do  znieczulania dziąseł przed dziabnięciem igłą) ale u takich maluszków raczej nie stosowałabym.. maluszki odpluwać nie potrafią..

Ale panadol jest przeciwbólowy i co? że nie pomaga tak naprawdę?

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Listopada 2006, 09:33 »
szczerze.. srednio pomaga..  :roll:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Listopada 2006, 11:00 »
szczerze.. srednio pomaga..  :roll:

ech, biedne maluchy... :cry:

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Listopada 2006, 12:33 »
to poprostu trzeba przejść..

jednemu dziecku To pomaga a innemu coś innego.. nie ma niestety złotego srodka..  :?

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
Ząbkowanie
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Listopada 2006, 12:44 »
mi pediatra powiedziała, że te wszystkie żele na ząbkowanie to nic nie dają tak naprawdę
jakos nie wierze, ja stosowalam bobodent i widzialam jaka ulge przynosil Wojtkowi,to zaden srodek placebo jak pisze monia,wczesniej probowalam innych,ale tylko ten okazal sie skuteczny, do tego granulki o ktorych pisalam wczesniej i dziecko zupelnie inne bylo, nie zwijalo mi sie z bolu po podlodze na przykład. Czopki tez znalazlam homeopatyczne i tez sie sprawdzily-dziecko uspakajalo sie(bol odszedl) i goraczka przechodzila. Niestety trzeba probowac,probowac i jeszcze raz probowac.

Cytat: "merkunek"
Oooo nie słyszałam o tym, co to za cudo? Jak się to podaje?
Wszystko napisane na ulotce. Po piec granulek maksymalnie na jeden raz, podawac kilka do kilkunastu razy dziennie,po zazyciu nie jesc przez pietnacie minut. Granulki sa malusienkie ok 3-4 mm srednicy,sa slodziutkie i moj Wojtek mial wielka frajde jak je jadl :).Generalnie to powinno sie je pod jezyk dawac i czekac az sie rozpuszcza,ale Wojtek chwilke possal i lykal i tez dzialaly, mozna tez w wodzie na lyzeczce rozpuscic. KOsztuja ok 10 zł

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopada 2006, 13:05 »
Cytat: "asia-be"
to zaden srodek placebo jak pisze monia

przeczytaj ponownie mój post wyżej

kazde dziecko jest inne i każdemu cos innego pomaga.. choćby troszkę łagodzi dolegliwości..

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
Ząbkowanie
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Listopada 2006, 13:11 »
monia, ja nie chciala cie zdenerwowac :)
kazde dziecko jest inne i każdemu cos innego pomaga
i tu masz racje.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Listopada 2006, 13:32 »
eeeetam.. nie zdenerwowałas mnie..  :mrgreen:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
Ząbkowanie
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Stycznia 2007, 21:33 »
hmm sorki ze troszke poza tematem ale w jakim wieku waszym Krasnalkom wychodzily pierwsze zabki??  :drapanie:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Stycznia 2007, 09:54 »
Cytat: "Kastor"
hmm sorki ze troszke poza tematem ale w jakim wieku waszym Krasnalkom wychodzily pierwsze zabki??  :drapanie:

Mój Kuba miał 4m, ale na to nie ma reguły...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Ząbkowanie
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lutego 2007, 16:22 »
a ja mam pytanie chyba bardziej do moni.Może mi pomoże.Kiedy powinno się pierwszy raz pójść z dzieckiem do dentysty?Czytałam w prasie o tematyce"dzieciowej",że jak sie pojawią pierwsze ząbki. No i powinno się odwiedzić pedodontę.No ale z tym ciężko, bo w żadnej przychodni takowego nie spotkałam i nie wiem nawet gdzie szukać?Więc chcę się wybrać do "zwykłego" stomatologa.Od jakiego wieku przychodzą do Ciebie mali pacjenci?Bo poszłam się dzisiaj zapytać do stomatologa czy mogę przyjść z rocznym dzieckiem,żeby zobaczyć czy wszystko ok i  takie tam. To powiem Wam,że patrzyli trochę na mnie jak na cudaka.Serio!!!To za wczesnie? Wyszłam na ciut na nadgorliwą.Że z takim dzieckiem troszkę ciężko, bo nie da sobie zajrzeć do buzi,że jakiekolwiek zabiegi są wręcz niemożliwe,że nie ma z nim kontaktu, czy już rozmawia  itp.? monia mam jeszcze poczekać?Na razie ma 6 zębów(na dole dwie 1, i na górze dwie 1 i dwie 2).Poczekać aż więcej wyjdzie?Zęby ma czyszczone od 7 miesiąca życia codziennie.Poczatkowo silikonową szczoteczką nakładaną na palec bez pasty(samą wodą).A teraz już kupiłam normalną szczoteczkę dla dzieci 0-2 i pastę do zębów Colgate dla dzieci 0-2 z najmniejsza dawką fluoru. Pasta wg zaleceń na ulotce używana jest codziennie po wieczornym posiłku przed snem. Nic już po myciu ząbków nie dostaje do jedzenia ani do picia.Więc czy powinnam iść do tego dentysty czy nie? skoro ząbki ma na razie "ładne" i stosuję się do zaleceń pedodontów(na razie z prasy)?Co monia radzisz?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lutego 2007, 16:40 »
Kiedy powinno się pierwszy raz pójść z dzieckiem do dentysty?

w zasadzie nie ma jakies granicy chodzenia do dentysty.. tej minimalnej..

najczęściejprzyprowadza się dzidzię kiedy pojawiaja sie pierwsze zabki.. mozna wcześniej żeby dzidzia oswoiła się z zapachami, dźwiekami, otoczebniem  i osobą dentysty

powinno się odwiedzić pedodontę.

no najlepiej.. to specjalista - stomatolog od dzieci

Od jakiego wieku przychodzą do Ciebie mali pacjenci?

z przykrościa stwioerdzam,ze  granca się obniża..  roczek.. nieco mniej niz roczek.. niestety w wiekszości przypadków juz  z problemami.. z zaawansowana próchnica butelkową .. zatłukłabym mamusie za to  :boks_4:

To powiem Wam,że patrzyli trochę na mnie jak na cudaka.Serio!!!To za wczesnie?

zmien lekarza..  :brewki:

Że z takim dzieckiem troszkę ciężko, bo nie da sobie zajrzeć do buzi,że jakiekolwiek zabiegi są wręcz niemożliwe,że nie ma z nim kontaktu, czy już rozmawia itp.?

no jest.. samo dzioba nie otworzy.. trzeba sposobu na takiego maluszka..  :skacza:

monia mam jeszcze poczekać?

na kontrol jak najbardziej możesz iśc.. niech zobaczą czy nie ma odwapnien.. mozna POLAKIEROWAĆ żeby  zmniejszych prawdopodobienstwo wystapienia próchnicy..

A teraz już kupiłam normalną szczoteczkę dla dzieci 0-2 i pastę do zębów Colgate dla dzieci 0-2 z najmniejsza dawką fluoru. Pasta wg zaleceń na ulotce używana jest codziennie po wieczornym posiłku przed snem.

i zacnie.. w zasadzie powinno sie uzywac past bezfluorowych.. dopóki dziecko nie potrafi odpluwac stosuje isę bezfluorowe..

w przypadku nisko  fluorowych mozna paluszkiem dzidzi rozsmarowac po szczoteczce  odrobine pasty.. tak żeby było jej  ciut ciut..

Więc czy powinnam iść do tego dentysty czy nie?

lepiej zapobiegac niż leczyć..  tylko na kontrol możesz iść..

kiedy bedziesz w szczecinie.. sama zobacze skoro w gdyni nie chce się nikomu doopska ruszyć do takiego maluszka ;)

a tak powaznie.. w gdańsku jest akademia medyczna w oddziałem stomatologii... nie znam adresow ale na 100% mają pedodoncję.. kazda stomatologia musi mieć.. mkozę tam bedzie łatwiej się dostac tylko na kontrol :D oni nie odmówią popatrzenia na kiełki :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Ząbkowanie
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Lutego 2007, 16:48 »
monia ja w marcu będę w Szczecinie to może do Ciebie zajrzę? Moi rodzice mieszkają na Księdza Robaka(na Pogodnie), a Ty masz gabinet jak dobrze pamietam na Somosierry?To może spacerkiem zawitam.A ta bezfluorowa pasta to jaka?pamietasz nazwę?Bo Ja mam z fluorem,ale daję ociupinkę,małą kropeczkę raz dziennie.Ale jak pamietasz to może mi napisz nazwę.
a tak powaznie.. w gdańsku jest akademia medyczna w oddziałem stomatologii... nie znam adresow ale na 100% mają pedodoncję.. kazda stomatologia musi mieć.. mkozę tam bedzie łatwiej się dostac tylko na kontrol  oni nie odmówią popatrzenia na kiełki  

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Lutego 2007, 18:01 »
a Ty masz gabinet jak dobrze pamietam na Somosierry?

od półtora roku dzierżawię gabinet na mickiewicza.. ale żeby było smieszniej u mojego ex szefa nadal wisi moja tabliczka ;)

Ale jak pamietasz to może mi napisz nazwę.

tylko sprawdzę , które sa obecnie na rynku.. to się zmienia  jak w kalejdoskopie ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Ząbkowanie
« Odpowiedź #47 dnia: 8 Marca 2007, 01:24 »
Kastor i kiedy wyszły synkowi pierwsze zabki ? W innym popscie pisałaś ze ma niecałe 4 miesiace i mu chyba ida ....wyszły wtedy ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #48 dnia: 8 Marca 2007, 01:25 »
tylko sprawdzę , które sa obecnie na rynku.. to się zmienia jak w kalejdoskopie

Już sprawdziłaś ?  :los:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Marca 2007, 20:59 »
:skacza: mam sprawdzony sposob na zabkowanie zadne zele Ostatnio kupilam dla Tomcia szczoteczke do zebow dla dzieci w wieku od 0 do 2 lat firmy Jordan (szczoteczka z duzym uchwytem ktory jest gryzakiem) przeszly wszystkie marudy  :skacza: a Maluch szorujac sobie dziaselka wyrabia sobie dobre nawyki mycia zabkow :los:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Marca 2007, 21:02 »
Cytat: "ela"
kiedy wyszły synkowi pierwsze zabki ?

wtedy to byl falszywy alarm jako poczatkujaca mamusia sie nie znam ;)   ale 11marca  :tupot: juz byl prawdziwy a wlasciwie byla pierwsza koronka a 14 03 druga ma juz dwie sliczne jak narazie koronki dolnych jedynek  :skacza:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2007, 21:46 »
Hmmmm Tak mi sie wydaje , że mozesz pochwalic sie swoim szczęsciem  :drapanie:
Co smało zdjec nam pokazujesz :( a my lubimy zdjecia i dzidzie :D

Dominik też ma komplet szczoteczek ...ale jak mu daje to nie trafia do buzi , a jak juz trafi to sie dławi  :los:

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Marca 2007, 10:17 »
Cytat: "ela"
Co smało zdjec nam pokazujesz  a my lubimy zdjecia i dzidzie  

bo niebardzo umiem wklejac  :dno:
Tomus sam lapie szczote i wklada do buzki slicznie szoruje  :brawo_2: ale on ma teraz taki wiek ze wszystko pcha do buzki ;)

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Ząbkowanie
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Maja 2010, 10:24 »
Moja córcia ma ponad trzy miesiące.  Wczoraj zauważyliśmy u niej pierwszego ząbka.  ALE nie jest to jedynka - wygląda mi to raczej na dolną prawą trójeczkę.  Dziś z kolei zauważyliśmy na górnym dziąsełku przebijający sie kolejny ząbek - wydaje nam się, że to może być lewa dwójka.  Czy taka kolejność wyrzynania się ząbków powinna nas niepokoić? Czy któraś z Was miała podobną sytuację?
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Maja 2010, 10:25 »
w żadnym wypadku nie ma powodu do niepokoju...
to jest tzw ząbkowanie niekolejne...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Maja 2010, 10:29 »
No to ufff.  Dzięki za szybką odpowiedź. 
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Maja 2010, 21:45 »
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.. strach się baaać ;) trzeba dziecku pantomogram zrobić, konsultowac u pedo- i ortodonty a i pewnie chirurg szczękowy się przyda...  ;D

wyluzuj...

lila ma rację.. niekolejne zabkowanie to nie problem.. najwazniejsze żeby dzieć miał wszystkie zeby do 3 rż.. znaczy się mleczne zeby.. 20 sztuk... a jaka to bedzie kolejność? a kogo to..  ::)

jak dla mnie odzie dwójka a nie trójka.. trójka  jeszcze nie jest na tyle dojrzałą zeby wyjść.. zazwyczaj pojawia się  zaraz po 4ce mlecznej ( pierwszym trzonowcu)...
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2010, 21:48 wysłana przez monia »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Maja 2010, 21:49 »
mojej brakuje jeszcze 8...chyba, że jej coś wylazło...
bo do dzioba jej nie zaglądam...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Maja 2010, 22:17 »
a zu ma wszystkie i się nie chwalę...

i nawet  bez plamki... 100% zdrowe ... 3 ułamane ;)

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Maja 2010, 08:28 »
a ja mam malucha, który skonczyl 3 miesiące i zastanawiam sie czy nieida mu zeby. Od 3 dni ma podwyższona temperature, (o stalej porze, pod wieczór) jest wtedy marudny i pcha wszystko do buzi, swoje lapki, zabawki, pieluche, moje rece. spada mu tez wtedy apetyt. Cięzko mi cos stwierdzić, jak mu oglądam paszcze. Bylismy też u lekarza , ale powiedzial, ze maly jets zdrowy i nic mu nie dolega. Brzuszek go nei boli, tylko robi mi cześciej kupki o troszke rzadszej konsystensji. Jak baknełam cos o zebach to cała rodzina sie z emnie smiała. Ja miałam 2 zabki w 4 miesiącu...