Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1631486 razy)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #14460 dnia: 29 Października 2020, 22:57 »
I u nas ikea , na dodatek po starszej kuzynce, więc jakieś 5 lat w użytkowaniu.

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #14461 dnia: 30 Października 2020, 06:13 »
Dzięki  ;) wiec kuchnia wybrana
[/url]
[/url]

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #14462 dnia: 1 Listopada 2020, 08:35 »
Dla Mai....

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #14463 dnia: 4 Listopada 2020, 19:52 »
Edzia jest gwiazdą w USA. Wiedziałyście?  ;D

Edzia. Odezwij się :)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #14464 dnia: 4 Listopada 2020, 20:00 »
O proszę  ;D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14465 dnia: 4 Listopada 2020, 23:19 »
Ooo No prosze. Nie wiedzialam ze znacie sie z Pawlem i Lidia
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14466 dnia: 5 Listopada 2020, 08:28 »
A Edzia była na forum kilka dni temu :)

Idę słuchać.
« Ostatnia zmiana: 5 Listopada 2020, 08:33 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14467 dnia: 5 Listopada 2020, 08:29 »
Loona czy TY masz IG?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #14468 dnia: 5 Listopada 2020, 08:47 »
Loona czy TY masz IG?

Mam, ale jestem tam wyłącznie jako obserwator i incognito :) Bardziej po to, aby wiedzieć co w „wielkim świecie” piszczy :)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14469 dnia: 5 Listopada 2020, 09:03 »
Bronię się już lata przed tym instagramem  :P
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14470 dnia: 5 Listopada 2020, 09:05 »
Loona czy TY masz IG?

Mam, ale jestem tam wyłącznie jako obserwator i incognito :) Bardziej po to, aby wiedzieć co w „wielkim świecie” piszczy :)

Czyli jednak :)

Ja koniec konców też sie zalogowalam na IG bo jest tam masa przepisów i ostatnio jak patrzalam na zuzycie aplikacji, to FB już odchodzi w zapomnienie. Faktycznie, jak sie wiele nie pisze, to wole na IG szukac.  Generalnie, długo mi przyszlo ogarnianie co to jest stories itp. ale teraz mam polubionych kilka profili i obserwuje i gotuje z nimi ;)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14471 dnia: 5 Listopada 2020, 15:53 »
Aniu a kogo konkretnie polecasz?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #14472 dnia: 5 Listopada 2020, 16:39 »
Ilona nie przesadzaj. Już musiałaś tu o wszystkim donieść :P
Poza tym dzieją się ważniejsze rzeczy, mamy wybory i jest dramatyczna sytuacja.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14473 dnia: 5 Listopada 2020, 18:55 »
Ilona nie przesadzaj. Już musiałaś tu o wszystkim donieść :P
Poza tym dzieją się ważniejsze rzeczy, mamy wybory i jest dramatyczna sytuacja.
Oj Edzie jak mogłaś nam nie powiedzieć ;)
Co tam z tymi wyborami?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14474 dnia: 5 Listopada 2020, 18:58 »
Biden na razie prowadzi, ale jak to wygląda od środka? Ja się na polityce amerykańskiej kompletnie nie znam, więc nie wiem czy to dobrze czy źle...

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14475 dnia: 5 Listopada 2020, 19:14 »
Dla naszych rządzących to raczej źle :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14476 dnia: 5 Listopada 2020, 20:59 »
Dla Polski bardzo źle, bo dla Bidena granica Europy przebiega na lini Odry ::)
Będzie głaskał po głowie Niemców i Francuzów, a nas wrzuci do Rosji. Ostatnio w pewnej wypowiedzi mówił o Polace w jednym zdaniu z Białorusią i Węgrami.
A co by nie powiedzieć o Trumpie, to Polskę dobrze traktował. Nawet nie wspomne o zniesieniu wiz, czego zaden prezydent wczesniej nie zrobił, bo poprostu mieli to gdzieś.
A dla przecietnego Amerykanina z klasy średnej, to też źle.
W Ameryce są tylko dwie partie polityczne, skrajnie różne. Republikanie i Demokraci. Prawicowa i lewicowa. Tylko musicie wiedzieć, że to nie da się porównać do prawicy i lewicy w Polsce. Bo tutaj partia prawicowa, to kapitaliści czyli klasa pracująca, a lewicowa to socjaliści. I Biden jest przedstawicielem skrajnych socjalistow. Podwyzszac podatki pracującym i rozdawać socjale biednym. Więc tak jak PiS przyciąga wyborców 500+, tak Biden i demokraci przyciagaja socjalem i darmowym ubezpieczeniem. Z pieniedzy tych co ciezko pracuja.
Za Trumpa ekonomia stała na bardzo dobrym poziomie, było dużo ulg podatkowych ale nie rozdawal biednym i nielegalnym. A tak się składa, że w tej grupie to wiekszość czarni i latynosi wiec jak im nie dajesz, to jestes rasistą.
Teraz pewnie czeka nas kolejny lockdown, bo demokraci nas zaraz zamkna. Ale najpierw pewnie jakies protesty, bo przeciez juz sie na nie przygotowali tydzien temu, jak nie bylo nawet wiadomo kto wygra ::)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14477 dnia: 5 Listopada 2020, 22:04 »
Dla Polski bardzo źle, bo dla Bidena granica Europy przebiega na lini Odry ::)
Będzie głaskał po głowie Niemców i Francuzów, a nas wrzuci do Rosji. Ostatnio w pewnej wypowiedzi mówił o Polace w jednym zdaniu z Białorusią i Węgrami.
A co by nie powiedzieć o Trumpie, to Polskę dobrze traktował. Nawet nie wspomne o zniesieniu wiz, czego zaden prezydent wczesniej nie zrobił, bo poprostu mieli to gdzieś.
A dla przecietnego Amerykanina z klasy średnej, to też źle.
W Ameryce są tylko dwie partie polityczne, skrajnie różne. Republikanie i Demokraci. Prawicowa i lewicowa. Tylko musicie wiedzieć, że to nie da się porównać do prawicy i lewicy w Polsce. Bo tutaj partia prawicowa, to kapitaliści czyli klasa pracująca, a lewicowa to socjaliści. I Biden jest przedstawicielem skrajnych socjalistow. Podwyzszac podatki pracującym i rozdawać socjale biednym. Więc tak jak PiS przyciąga wyborców 500+, tak Biden i demokraci przyciagaja socjalem i darmowym ubezpieczeniem. Z pieniedzy tych co ciezko pracuja.
Za Trumpa ekonomia stała na bardzo dobrym poziomie, było dużo ulg podatkowych ale nie rozdawal biednym i nielegalnym. A tak się składa, że w tej grupie to wiekszość czarni i latynosi wiec jak im nie dajesz, to jestes rasistą.
Teraz pewnie czeka nas kolejny lockdown, bo demokraci nas zaraz zamkna. Ale najpierw pewnie jakies protesty, bo przeciez juz sie na nie przygotowali tydzien temu, jak nie bylo nawet wiadomo kto wygra ::)
Edytko dziękuję za rzetelną informację. W końcu wiem coś więcej niż to ze są republikanie i demokraci

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14478 dnia: 5 Listopada 2020, 23:24 »
Edzia, dzieki za wytłumaczenie jak to wyglada ze strony mieszkańców.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14479 dnia: 6 Listopada 2020, 05:01 »
To tylko kwestia ekonomii, bo oczywišcie do tego dochodzą dwa skrajne światopoglądy na inne tematy społeczne, jak religia czy prawa mniejszości. Ale to, że ktoś popiera Trumpa i republikanów, nie oznacza od razu, ze np. jest homofobem. Nie będę Wam głowy zawracała, ogólnie dramat jak wygra Biden, ale się dostosujemy, bo kto jak nie my.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14480 dnia: 6 Listopada 2020, 08:40 »
Edzia, po pierwsze super Cię było słuchać :) Trochę masz już akcent "hamerykanski, ale do Maxa Kolonko to ci daleko ;)
I nie wiedziałam, że Ty w wyniarni pracujesz :)

Po drugie, kurcze ja się w ogole polityką nie interesuje w USA, ale Trump to mi na takiego rozwichrowanego człowieka wygląda :P No mało jest poważny jak na prezydenta.

Kasia, ad IG i przepisów: ja lubię Makrobest, Fit przepisy baletnicy, makebentonotwar, natibuczi, zdrowy talerz, dzem_orzech, Farbenka_w_kuchni to tak na szybko.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14481 dnia: 6 Listopada 2020, 08:45 »
Ja się nie znam na polityce więc nie wiedziałam nawet że będą takie konsekwencje jak Biden wygra. A jeszcze mój N. Ciągle gada że Trump to taki i taki i niech wygra ten Biden... Ale jak widać osoby, ktorych to najbardziej dotyczy mają kompletnie inne zdanie. Dzięki Edzia za naświetlenie sytuacji.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14482 dnia: 6 Listopada 2020, 09:40 »
Patka, bo to jest tak samo z Polakami żyjącymi za granicą. Wybierają prezydenta w Polsce, nie wiedząc tak naprawdę, czego my Polacy chcemy :( Gdybyśmy my, Polacy, wybierali prezydenta dla USA, na pewno głosowalibyśmy na Bidena, bo Trump to showman, a Biden wydaje się być normalnym facetem.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #14483 dnia: 6 Listopada 2020, 09:50 »
Japcio troszkę masz racji w tym co mówisz, ale nie do końca tak jest. My tu również jesteśmy podzieleni. Ja wiem, że nie wrócę do Polski na dzień dzisiejszy dlatego nie chce ingerować w wybory, które Polacy podejmują choć nadal czuję się Polką jak najbardziej, to Wam żyjącym tam ma być lepiej i wybieracie dla swego dobra. Są jednak osoby, które będą wracały do Polski za jakiś czas wiec one już sobie głosują i to są osoby, które mają wiedzę czasem większą co się dzieje w kraju niż niektórzy z Was. Ale są też osoby, które sobie idą na te wybory ot tak, bo takie mają prawo.... Nie oceniajcie tak szybko, my nadal jesteśmy Polakami i tak już zostanie, więc nie zabierajcie nam prawa czy chcemy głosować czy nie.... Strony medalu zawsze są dwie kochana.
Hej Edzia!

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14484 dnia: 6 Listopada 2020, 09:59 »
Daria, wiadomo. Napisałam ogólnie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14485 dnia: 6 Listopada 2020, 12:37 »
Japcio troszkę masz racji w tym co mówisz, ale nie do końca tak jest. My tu również jesteśmy podzieleni. Ja wiem, że nie wrócę do Polski na dzień dzisiejszy dlatego nie chce ingerować w wybory, które Polacy podejmują choć nadal czuję się Polką jak najbardziej, to Wam żyjącym tam ma być lepiej i wybieracie dla swego dobra. Są jednak osoby, które będą wracały do Polski za jakiś czas wiec one już sobie głosują i to są osoby, które mają wiedzę czasem większą co się dzieje w kraju niż niektórzy z Was. Ale są też osoby, które sobie idą na te wybory ot tak, bo takie mają prawo.... Nie oceniajcie tak szybko, my nadal jesteśmy Polakami i tak już zostanie, więc nie zabierajcie nam prawa czy chcemy głosować czy nie.... Strony medalu zawsze są dwie kochana.
Hej Edzia!

O nie, nie...ja się s tym totalnie nie zgadzam i uważam, że jeżeli ktoś mieszka poza PL nie powinien mieć prawa głosu, a już na pewno jeżeli jest poza granicami od 20 lat....
Sorry, ale jak ktoś chce wracać to niech wraca, pracuje, płaci nasze podatki i wtedy sobie może wybierać.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #14486 dnia: 6 Listopada 2020, 12:51 »
Anusia uważam dokładnie tak samo jak Ty.
Meza siostry tez za granicą, a głosują, bo mają prawo.  Jak chcą decydować to niech tu żyją.  Nie wystarczy raz w roku na profilowym zdjęciu pokazać polską flagę.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14487 dnia: 6 Listopada 2020, 12:53 »
Dokładnie, co innego jak ktos wyjechał zarobić na kilka late nawet i wiadomo ze wróci. A co innego jak ludzie latami mieszkają za granicą, maja tam domy, prace, szkoły a myślą ze mogą decydować co sie dzieje w naszym kraju.... Dla czego?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14488 dnia: 6 Listopada 2020, 13:06 »
Hej Daria ;)

Anusiaaa dzięki.
A z tym Trumpem, to jest tak że wybierając prezydenta wybieramy też partie którą reprezentuje i mi w kwestii ekonomii bardziej odpowiada wizja republikanów. Moje poglądy społeczne, w to co wierze i jakie wartości przekazuje moim dzieciom, to moja prywatna sprawa, ale na ekonomie nie mam wpływu.
Napewno niejedna z Was, mając lewicowe poglądy, mieszkając w Stanach zaczęłaby głosować na prawicową partie.
Weźmy pod uwage aktualny temat jakim jest aborcja. To co w PL robi prawicowa partia jest złe, zgadzam się z tym. Ale np w Stanach aborcja jest całkowicie legalna, nawet w drugim i trzecim trymestrze. Pigułki "po" leżą na półce w każdym markecie, a dzwoniąc do gina żeby się umówić na pierwszą wizytę od razu zadają Ci pytanie czy chcesz kontynuować czy zakończyć ciążę ::) W całym kraju są kliniki aborcyjne, ktore były finansowane z budżetu państwa. Kiedy Trump został prezydentem cofnął tę dotacje. O jaka była fala oburzenia wśród demokratów, protesty w Waszyngtonie itd. I mi osobiście takie coś się nie podobało, stałam po stronie partii prawicowej, mimo że nie mam skrajnych poglądów pro life. Poprostu nie chcę żeby z moich podatków była finansowana aborcja na życzenie.

Trump był bardzo lubianą, wręcz kultową postacią w USA, dopóki nie został prezydentem. Teraz go niektorzy tak nienawidza, jakby conajmniej cos im osobiście zrobił ::)
Biden jest rasowym politykiem, w branży od 50 lat więc to też o nim coś mówi, nie koniecznie coś dobrego.

A co do głosowania nie mieszkając w kraju. Polska to mały kraj i wybór prezydenta nie ma aż takiego wpływu na inne kraje. Ale np amerykanskiego prezydenta juz tak. Więc może mieszkając w Stanach nie wtrącałabym się w Wasz wewnętrzny wybór w Polsce, ale gdyby było odwrotnie i miszkałabym w PL i nadal miała amerykańskie obywatelstwo, napewno brałabym udział w głosowaniu. Bo nie oszukujmy się, polityka Stanów ma wpływ na cały Świat, nie tylko sam kraj.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #14489 dnia: 6 Listopada 2020, 14:52 »

Smiley Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh? Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry
[więcej]
Ale to nie jest tak dziewczyny czy ktoś się zgadza czy nie. Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałyście. Tak jest i koniec. Jesteśmy Polakami i to od naszego sumienia i tego co mamy w głowach zależy, czy pójdziemy głosować czy nie.
Przecież nie każdy wyjechał 10 czy 20 lat temu i zamknął sobie furtkę na dobre..... My latamy do domu! Płacimy w Pl podatki i wspieramy waszą gospodarkę również....
Pragnę też zauważyć, że z przeprowadzonych rozmów z ludźmi którzy głosują tu wiekszosc z  nich popiera kandydatów i partie, które są odmienne tej obecnej, więc o to chyba chodzi? Tak zauważyłam wśród was również....

Trochę to nie fair jeśli tak piszecie! Pamiętajcie nigdy nie wiadomo co wam życie przyniesie..... A tu widzę Polak Polakowi trochę wrogiem.... Wolność, równość, demokracja? Hmmmmmmmm