Autor Wątek: Ile wydajecie miesięcznie na tzw. życie?  (Przeczytany 65018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Ile wydajecie miesięcznie na tzw. życie?
« Odpowiedź #300 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:47 »
No fakt, wietrzenie to podstawa :ok:  jak najczęściej się powinno wierzyć.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #301 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:06 »
No właśnie te zimne wychowy to dla mnie trochę dziwne  :-\ w polarach i golfach, ale kaloryferów nie odkręcą bo szkoda kasy. Przynajmniej wsród ludzi, których ja znam i mieszkają w blokach tak sie robi ...
To ja naleze tez do tych skapych :P
Wole ubrac cieple gacie, niz przeplacac za ogrzewanie ;)
Po drugie, oboje lubimy jak jest w domu chlodno. Lepiej sie spi, nie mam wysuszonych wlosow, skory, sluzowki.
Zima jest od tego zeby zalozyc cieple skarpety, polozyc pod kocem i napic goracej herbaty.
W krotkich spodenkach nie ma efektu.

U nas ogrzewanie zima i chlodzenie latem stoi najwyzej w skali wszystkich oplat, reszty nawet nie odczuwamy.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #302 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:20 »
Chhodzenie w krótkich spodenkach zimą to przesada no ale opatulać sie i leżeć pod kocami to zero przyjemności. Ja inaczej wyobrażam sobie spędzanie długich, chłodny wieczorów. Jak sie tu wprowadziliśmy to obawialiśmy się kosztów ogrzewania, ale doszliśmy do wniosku, że zima nie trwa cały rok, a w zimnym siedzieć nie będziemy, tym bardziej Liwia.

Chociaż z tym poczuciem ciepła to też indywidualna sprawa bo moi rodzice czy siostra w domach mają w granicach 22,5 stopni i u nas jest im chłodno 21,5). Chodzi mi i o to, że jak ktoś lubi chłód to ok, ale jak juz ubiera 2 pary spodni i polary, nos czerwony, a grzejnika nie odkręci bo "szkoda kasy" to już chora oszczędność ...

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #303 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:31 »
Ja w domu grzeje na 20,5-21 stopni.
Jak jest 19- to mi zimno, a 22 to mogłabym chodzić w krótkich spodniach.

Więc u mnie komfort i oszczędność się uzupełniają.

Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #304 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:32 »
U mnie ok 22 st. Zeszlam z 25 :-P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #305 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:36 »
no właśnie pod kątem zdrowotnym optymalna temperatura to 18-19 stopni, ale jak komuś lepiej żyje się w wyższej i nie choruje to też ok  ;) u nas musza być naprawdę już niskie minusowe temperatury na zewnątrz, żeby odkręcać grzejniki :P

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #306 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:41 »
my płacimy za prąd ok 70 zł miesięcznie
za gaz ok 35 zł miesięcznie  8)
w czynszu mamy wodę i ogrzewanie, no plus śmieci itd
jak nie bylo Karola za wodę zawsze mieliśmy duże zwroty , teraz wychodzimy na styk z prognozami
za ogrzewanie mamy nadpłaty  8)

ja jestem zmarzluch,a mój mąż gorący chłopak  8)
On wstaje wcześiej więc odkręca mi grzejnik żeby nie było mi zimno jak wstane  8) , przed wyjściem go zakręcam
w sumie to na full mam cały czas grzejnik w łazience  8)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #307 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:43 »
W łazience to nawet musi być na full żeby wilgoć nie weszła ;-)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #308 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:49 »
łazienka to specyficzny typ pomieszczenia :) ale nie każdy wie, że powyżej 21 stopni wysychają śluzówki dróg oddechowych i  to może prowadzić do przeziębień, również roztocza lubią wyższe temp, dlatego alergikom zaleca sie utrzymywanie jej poniżej 20 stopni, więc chociaż tam, gdzie najwięcej przebywają dzieci lepiej troche ten grzejnik przykręcic...
Justys jak u nas nie bylo dzieci, to też mieliśmy zwroty za wode - stare, dobre czasy  :P

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #309 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:52 »
Nie mam grzejnika w łazience ::)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #310 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:54 »
miśka Karol w łazience nie spędza całych dni  ;D

ja to muszę mieć tak 22 - 23 stopnie , przy czym i tak siedzę w dresie  8)
ale wietrzenie to podstawa  ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #311 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:55 »
a ja nawet jak nie grzeje to mam ok 23 stopnie... ciężko zejść poniżej tej temperatury a cały czas też nie lubię mieć otwartego okna ;)
ale mi się dobrze żyje przy takiej temperaturze, już chyba przywykłam ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #312 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:56 »
Doksik ;D rozbrajasz mnie  ;D  ;D

Dlatego napisałam, że przyjemny chłód ( jak ktoś lubi ) to ok, ale jak ząb o ząb dzwoni to przesada.

Kiedyś mi znajoma w pracy opowiadała, że "ma takiego kwiatka w salonie, że na noc go zimą do sypialni zabiera bo by zmarzł i nic by z niego nie było, bo ona w tym pokoju tylko chwilę, lekko grzeje, a tak to ma cały czas kaloryfer zakręcony ..."  :mdleje:

Justyna, miska? W łazience podzielników nie macie, nie? ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #313 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:59 »
U nas też brak grzejnika w łazience  :P

U rodziców (w bloku) tylko dwie "rury" - pion i brak pomiernika. W kuchni wycięli i też nie mają pomiernika.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:05 »
loona bardzo śmieszne ;) jeśli wysoka temperatura miałaby slużyć moim dzieciom i sprawiać, że nie bedziemy chodzic po lekarzach to chętnie bym do tych rozliczeń dopłacała.....ale nikogo na siłę uszcześliwiać nie bedę, napisałam tylko o opinii mojej pediatry i naszych doświadczeniach, bo odpukac póki co bardzo mało chorujemy, jak ktos ma zyczenie, to niech w domu robi sobie i wyspy tropikalne  :P
ps. co do łazienki to tez nie mamy typowego grzejnika, temp jest na poziomie 20 stopni i dzieciom to do kąpieli wystarcza - ale one taki typ pływacki, że i do zimnego bałtyku sie pchały  :P 

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #315 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:11 »
hmmm o jakim podzielniku loona myślisz ??
tzn mam tylko takie pokrętło podzielone na 5 stopni i zawsze w łazience mam na 5 - jesli to masz na myśli mówiąc podzielnik
u nas tez inna sprawa, bo mam mieszkanie szczytowe i jedna ściana w łazience i kuchni to nieocieplony komin   ::) więc od niego poprostu pizga  :-\

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #316 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:14 »
Zapytałam o podzielnik (taki komputerek, który liczy ile ciepła zużyłaś) bo u nas w łazienkach właśnie ich nie ma i ludzie otwierają drzwi do łazienek aby ogrzać resztę mieszkania :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #317 dnia: 19 Stycznia 2015, 22:15 »
To ja czegoś takiego w ogóle nie posiadam  ;)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #318 dnia: 19 Stycznia 2015, 23:29 »
..... odpukac póki co bardzo mało chorujemy, jak ktos ma zyczenie, to niech w domu robi sobie i wyspy tropikalne  :P
No to ja wszystkich przebiję. ;)
Chata wielka,tata w piecu pali i tak daje czadu,że często temperatura sięga 28st.  8) U nas standard,że chodzimy ubrani jak latem,najgorzej ma on,na parterze,bo z kotłowni dodatkowo ciepło idzie.
Mimo licznych próśb i tłumaczeń,że jest za gorąco,spać ciężko itd.,twierdzi,że nie da się inaczej napalić (przy czym mamy skomputeryzowany piec,da się w nim wszystko ustawić,ale tata chyba tak lubi ;) ).Później dziwi się,skąd do domu myszy przyłażą,ale jak słyszą na mieście,że u nas darmowa sauna to walą drzwiami i oknami. ;D

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #319 dnia: 20 Stycznia 2015, 00:43 »
Sandra,przybij piątkę - jakbym u siebie była ;) Mój Tata, jak tylko wraca z pracy ( czyli ok godziny 23-24 ) od razu słyszę jak leci do piecyka i otwiera drzwiczki :P W domu mamy wiecznie ciepło, ale już z tym nie walczę - chodzę lżej ubrana, u nas na górze często wietrzę, na noc często śpimy przy rozszczelnionym oknie - jak się z kimś mieszka, czasem trzeba iść na kompromis, co nie ? : Kiedyś tak Tata dał popalić, że na fb wkleiłam coś takiego :

;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #320 dnia: 20 Stycznia 2015, 06:25 »
U Nas jest tak ok 21 stopni, dla mnie optymalnie.
U moich rodzicow tez sauna, ostatnio bylismy z mezem i zauwazylismy, ze bardzo senni jestesmy u nich. A dodatkowo mi "oczy wyschly" i strasznie piekly. U tesciow odwrotnie ok 19 stopni, bo tesc oszczedza na gazie, maja drogi butlowy, dogrzewaja sie kominkiem.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #321 dnia: 20 Stycznia 2015, 07:13 »
Moja mama też tak ciepło lubiła.. U nas 21 - 22 stopnie chociaż przy takiej temperaturze ja często w bluzie chodzę, ale ze względu na dzieci trzymam niższą temperaturę. Dla mnie to niższa bo kiedyś było non stop 24.. I wnętrze bardzo często. Wilgotność powietrza ok 55 mamy.
Loona a ten podzielnik fajna sprawa ale my nie mamy.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #322 dnia: 20 Stycznia 2015, 07:22 »
Ten podzielnik to nie fajna sprawa ::) bo oni spisują liczniki po okresie grzewczym i zostawiają do kolejnej zimy, a w lato jak jest ciepło to też nabija :-X u mnie w kuchni nigdy nie był grzejnik odkręcony, a zawsze coś nabije :-\ szkoda, że nie można z nich zrezygnować :-X
Natalka 4.11.2012

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #323 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:04 »
Ja nie mam podzielników i jestem zadowolona, grzeje ile i kiedy mam ochotę i nie musze się martwic opłatami.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:21 »
Właśnie u nas tak jak u eoviny ;)

U moich rodziców jest to samo, jak otworza drzwi do mieszkania to aż bucha ciepłem  8)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #325 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:23 »
Wśród moich znajomych tez kaloryfery pozakrecane i śpią w swetrach, a dni pod kocem spędzają, ale potem się chwała zwrotami.
U nas wiekosc czasu kaloryfery na 5 i mamy co roku około tysiąca nie dopłaty. Lubie ciepło w domu, mam 24 stopnie i mogę spać w satynowej koszulce, a nie w polarowym pajacu.
Te po dzielniki to mnie tez wkurzaja, jak wietrze mieszkanie to nabijaja jak szalone, jak kaloryfery jeszcze nie grzeja początkiem jesieni, w łączymy farelke to licznik tez dobija. Tak wiec płacimy podwójnie, bo i prąd i kaloryfery  >:(

Za wodę tez mamy nie dopłaty ciągle, bo według pana od wodomierzy za dużo się kapiemy  ;)
Co zrobię jak kocham gorące kąpiele, syn również musi mieć ponad pol waanny wody. Przecież nie zabronie mu się kąpać  :)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #326 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:56 »
W tym sezonie u mnie kilka razy byl grzejnik odpalony na jak musialam lezec...i to doslownie na pol godziny,bo pozniej juz mi za goraco bylo ::) dzisiaj wychodzac z domu zostawilam okno uchylone :P przed snem M sypialnie wietrzy...spie tez w koszulce nocnej na ramiaczkach ;)
Tylko w lazience mam odpalone, bo nie lubie jak mi wieje jak z pod prysznica wychodze  ;D
...ale to kwestia tego, ze mieszkanie bardzo cieple...takiej lodowki jak u moich Rodzicow tez nie lubie...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #327 dnia: 20 Stycznia 2015, 08:59 »
Marta myślałam, że napiszesz że masz zakręcone kaloryfery i chłód w domu  8) po Twoich wczesniejszych wypowiedziach odnośnie ubioru na dwór zdziwiłam się taką wypowiedzią  8)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #328 dnia: 20 Stycznia 2015, 09:02 »
Marta myślałam, że napiszesz że masz zakręcone kaloryfery i chłód w domu  8) po Twoich wczesniejszych wypowiedziach odnośnie ubioru na dwór zdziwiłam się taką wypowiedzią  8)

:D

U mnie w domu 20 st - dla nas jest ok. Mąż gania w koszulce na krótki rękaw, Nikola zazwyczaj podobnie,a my z Amelią raczej na długi rękaw i jakaś narzutka. Tylko że ile razy próbowaliśmy podnieść temp. To fatalnie się czuję, mi jest wtedy duszno. Więc coś za coś. Wolę bluzę i swobodne oddychanie, niż krótki rękaw i duszności. W nocy mamy chyba z 18 st. Uwielbiam spać przykryta po szyję (nie nienawidzę nocy letnich gdy jest w domu ciepło i nie można się przykryć)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #329 dnia: 20 Stycznia 2015, 09:03 »
*spod  ::)