tu macie wizualnie ten poniedziałkowy obiadek - czyli grillowana piers kurczaczka na szpinaku i brązowym ryżem

a tu wczorajszy obiadek

roladki z piersi kurczaczka faszerowane pieczarkami i porem podane z kasza jęczmienną, gotowaną marchewką i sosem czosnkowym

na roladki potrzebujemy
1 podwójna piersc z kurczaczka
pieczarki
pora
przyprawy wg uznania
piers z kurczaka tniemy wzdłuż na 2-3 plasteki, rozbijamy je tłuczkiem i przyprawiamy wg uznania,
pieczarki kroimy na plasterki, pora w półtalarki wrzucamy na rozgrzana patelnie z lyzeczką oleju, dusimy 10 minut, przyprawiamy, ściągamy pokrywkę i smazymy jeszcze chwile to czasu odparowania wody
na każdym plasterku piersci z kurczaka dajemy troszkę farszu i zwijamy w roladkę, robimy tak z każdym plasterkiem - gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, a potem wsadzamy do piekarnika na 185 stopni na godzine, ostatnie 10 minut bez przykrycia - góre roladek posypujemy ulubionymi przyprawami albo resztką farszu jeśli nam została
kasze jęczmienną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu

marchewke kroimy w kostke i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
sosik czosnkowy
jogurt naturalny
czosnek świeży wyciskany
sól pieprz
mieszamy składniki i gotowe

wbrew pozorą roboty nie ma tak dużo - polecam zrobic więcej roladek, żeby miec obiad na 2-3 dni

ja dziś zjem te roladki z warzywami na patelnie

---------------------------------------------------------
czy zupy kremy to fit zupy?