Autor Wątek: Kosmetyki, bez których DZIECKO nie może się obejść  (Przeczytany 19044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Kosmetyki, bez których DZIECKO nie może się obejść
« dnia: 27 Października 2006, 13:26 »
Skóra dziecka jest bardzo cieniutka i zawiera niewiele gruczołów łojowych. Z tego powodu nie może jeszcze samodzielnie wytworzyć naturalnej warstewki tłuszczu, która chroniłaby ją przed podrażnieniami.  Dlatego powinnaś właściwie pielęgnować skórę dziecka i uważać, by odpowiednio dobrać kosmetyki, nie przesadzić z ich ilością. Sprawdź, które naprawdę są potrzebne twojemu maluszkowi.

Delikatne mydełko
To pierwszy i najważniejszy kosmetyk maleństwa. Możesz go używać nie tylko do mycia ciałka, ale również włosków, szczególnie gdy jest ich niewiele. Mydła dla niemowląt zawierają substancje natłuszczające delikatną skórę, np. glicerynę, olejek migdałowy, oliwę z oliwek, lanolinę. Zdarza się jednak, że nawet najdelikatniejsze  nie ochronią skóry dziecka przed przesuszeniem. Tradycyjną kostkę zastąp więc kremowym żelem do mycia ciała lub płynem do kąpieli z dodatkiem oliwki. Nie stosuj wtedy dodatkowo żadnego mydła.

Krem do pielęgnacji pupy
To kosmetyk, który musi się znaleźć w szafce każdej mamy niemowlaczka. Skórka na pośladkach dziecka niemal przez cały czas jest zakryta pieluszką, która tworzy mokry kompres. Źle działa też na pupę kupka i mocz. Łatwo może się więc odparzyć. Krem do pielęgnacji pupy tworzy na skórze barierę przed wilgocią i łagodzi podrażnienia. Powinien zawierać tlenek cynku, d-panthenol, substancje natłuszczające i regenerujące naskórek.

Chusteczki pielęgnacyjne
Nie zastąpią oczywiście wieczornego mycia, ale pomogą w codziennej toalecie niemowlęcia. Są bezpieczne dla skóry maleństwa, a przy tym bardzo wygodne. Możesz używać ich przy każdym przewijaniu szkraba, by usunąć kupkę czy wytrzeć krocze z moczu. Przydają się zwłaszcza wtedy, gdy nie możesz umyć pupy czy rączek dziecka wodą i mydłem, np. podczas wizyty u lekarza, w czasie podróży samochodem czy spaceru w ciepły dzień. Chusteczki nasączone mleczkiem, balsamem lub lotionem oczyszczają i nawilżają delikatną skórę smyka. Nie powodują przy tym podrażnień, a nawet łagodzą już istniejące. Jeśli twój malec ma często zaczerwienioną pupę, wybieraj chusteczki, które w nazwie mają określenie  „soft”- są bezzapachowe i wyjatkowo delikatne. Unikaj natomiast tych nasączanych oliwką - mogą podrażniać skórkę maleństwa. Chusteczki dobrej jakości są mięciutkie, mocno nawilżone, mało perfumowane i nie sklejają się przy wyciąganiu z pudełka.

Natłuszczająca oliwka
 Przydaje się szczególnie w pierwszym miesiącu życia maluszka, gdy jego skórka jest wyjątkowo sucha i podatna na podrażnienia. Oliwka skutecznie zmiękcza naskórek i chroni go przed utratą wilgoci. Jest również bardzo pomocna w przypadku ciemieniuchy. Możesz jej też używać do wieczornego masażu. Gdy twój malec podrośnie, stosuj ją ostrożniej, ponieważ może podrażniać skórę lub nasilać częsty u starszych niemowlaczków łojotok. Jeśli jednak używasz oliwki, nie siegaj już dodatkowo po inne środki nawilżające, np. balsam czy mleczko.

Ochronny krem na buźkę
Stosuj go zawsze, zanim wyjdziesz z maluszkiem na spacer. W słoneczny dzień użyj kremu z filtrem, zwłaszcza gdy na ziemi leży śnieg, który jak ekran odbija słońce i zwiększa szkodliwe działanie promieniowania na skórę. W mroźny i wietrzny dzień najlepiej posmaruj szkrabowi buzię specjalnym kremem na zimę. Możesz też kupić kosmetyk na każdą pogodę, który zapewni ochronę zarówno przed mocnym słońcem (zawiera filtry), jak i przed zimnem.

Balsam do ciała
Warto smarować nim ciałko maluszka po kąpieli, ponieważ woda wysusza skórę. Balsam przywróci jej właściwą wilgotność i elastyczność. Niektóre balsamy są wzbogacone witaminami A i E, zawierają oliwkę pielęgnacyjną. Bardzo dobrze się wchłaniają i nie zostawiają na skórze tłustej warstwy. Często dodaje się do nich również wyciąg z ziół łagodzących podrażnienia, np. z rumianku lub nagietka.

Łagodny szampon
Przyda się do mycia główki maluszka, który skończył już miesiąc. Nie szczypie w oczy, a włoski są po nim lśniące i łatwo się rozczesują. Jeśli chcesz uniknąć nadmiaru kosmetyków, kup płyn do kąpieli, którym można jednocześnie myć główkę.
« Ostatnia zmiana: 3 Stycznia 2010, 12:02 wysłana przez liliann »

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Kosmetyki, bez których nie możesz się obejść
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2006, 13:28 »
Antalis jestes niesamowita --tyle informacji w tylu działach :). Napewno sie przydadza.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2 dnia: 2 Listopada 2006, 18:39 »
Cytat: "Antalis"
Krem do pielęgnacji pupy

Mam,ale nie używam.Bo mój Mały nigdy nie miał pupy odparzonej.A tak na wszelki wypadek nie smaruję(jak niektórzy radzą mi.Po co jak nic nie ma?).Częsta zmaina pieluszki, umycie pupki i osuszenie dużo pomagają, aby dzidziuś miał ładną pupkę.nie wychodzić z założenia,że pampers to cały dzień można nosić, aż będzie strasznie ciężki i z pupki spadał.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3 dnia: 3 Listopada 2006, 10:29 »
Cytat: "Mariolka"
Częsta zmaina pieluszki, umycie pupki i osuszenie dużo pomagają, aby dzidziuś miał ładną pupkę.nie wychodzić z założenia,że pampers to cały dzień można nosić, aż będzie strasznie ciężki i z pupki spadał.

O to, to - bardzo mądre podejście. Niestety są dzieciaczki z bardzo wrażliwa skóra i choćby nie wiem co to  i tak coś się przydazyć może.... a wtedy

Gładka pupa, czyli jak leczyć odparzenia

Skóra u maluszków jest bardzo delikatna i wrażliwa, dlatego często dochodzi u nich do pieluszkowego zapalenia skóry i podrażnień. Na podrażnienia najbardziej narażone są miejsca, które są zasłonięte, czyli miejsca pod pieluchą: pupa, uda oraz okolice brzuszka. Stany zapalne wywołują bakterie znajdujące się w kupie i moczu i najczęściej występują wtedy, kiedy dieta dziecka jest bardziej urozmaicona. Trzeba zawsze szybko reagować, nawet jeśli zauważymy nawet najmniejsze zaczerwienienie. Wyróżniamy trzy różne stany w pieluszkowym zapaleniu skóry:

:arrow: szorstka skóra- skóra jest zaczerwieniona, a szorstkie miejsca pojawiają się w fałdach skóry, wna podbrzuszu, udach i pupie.Występuje wtedy, gdy zbyt ciasno założymy pieluchę. Miejsca takie dobrze jest smarować maścią np. bepanthenem.
 :arrow: odparzenia- na pupie pojawia sioę rumień, czyli czerwona, mocno odparzona skóra robi się nabrzmiała i czasami zaczyna się łuszczyć. Bardzo ważne jest by wietrzyć pupę maluszkowi jak najczęściej i stosować preparaty zawierające cynk np: sudocrem
 :arrow: pęcherzyki ropne- nieleczone odparzenia prowadzą do powstawania krost i pęcherzy ropnych. Wtedy trzeba się zgłosić jak najszybciej do lekarza.

Aby nie doprowadzic do stanów zapalnych należy zmieniać często pieluchy i robić to odrazu po każdej kupie, dobrze też jest umyć pupę wodą z mydłem po zrobieniu kupy, po kąpaniu dobrze osuszaj wszystkie fałdki i nie stosuj talku do ochrony pupy.

Czyli nic dodac nic ująć- Mariolka w jednym zdaniu podsumowała :wink: .

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2006, 17:55 »
Ja przez pierwszy tydzieni nie uzywałam niczego bo nie było potrzeby. Lekarz pediatra powiedział ze to dlatego ze siuski nie sa gryzace JESZCZE i jak to sie zmieni to sama zobacze ze bedzie zaczerwienione...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2006, 20:27 »
Cytat: "Martaxyz11"
Ja przez pierwszy tydzieni nie uzywałam niczego bo nie było potrzeby. Lekarz pediatra powiedział ze to dlatego ze siuski nie sa gryzace JESZCZE i jak to sie zmieni to sama zobacze ze bedzie zaczerwienione

popieram.ja mam zakupione tego typu kosmetyki do pielęgnacji pupy dziecka, ale ich nie używam.A Marcelek ma już prawie 9 miesięcy.Wystarczy częste przewijanie, prawidłowe oczyszczanie pupy i bedzie ok.Jak coś czsem zobaczę,że lekko skóra podrażniona to dopiero posamruję cienką warstwą maści
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2006, 21:13 »
Wystarczy częste przewijanie, prawidłowe oczyszczanie pupy i

hi hi na szczęście moja córcia ma tak szlachetną dupinkę ze po zrobieniu kupy nie zdąże jej zaniesc na przwijak aby nie darła sie w niebogłosy  :mrgreen: i tak krzyczy az nie poczuje ze ma sucho  :roll:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2006, 21:25 »
mała hrabianka... :mrgreen:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2006, 21:34 »
mała hrabianka...

ojca i matke do bankructwa doprowadzi jak tak dalej bedzie po 10-12 pieluszek dziennie  :mrgreen:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2006, 17:17 »
10-12 pieluszek dziennie

to na poczatku jest normalne.Ja też sięwystraszyłam,że to tyle pieluch idzie...potem jest mniejsze zapotrzebowanie, bo dzidzia nie robi tyle kupek.I potrafi z jedną pieluszką przespać całą noc...A to niemożliwe w przypadku noworodka

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2006, 22:41 »
nasz zestaw kosmetykowy:

mydło bambino lub oilatum do kapieli,
i do okolo miesiaca lub dwoch oliwka bambno (lub weledy) na glowke - na ciemieniuszke.
do pupy sudocrem - ale rzadko stosuje bo rzadko jest taka potrzeba - mam jeszcze malusienka probke ze szpitala, w ktorej jest chyba ze 3/4 kremu.
krem do buzi na dwor - no coz - w Szwecji nie uzywaja, to dlaczego mialabym stosowac u nas?

jestem przeciwniczka smarowania dziecka na wszelki wypadek - i posiadania miliona kosmetykow do kazdej czesci ciala.

Najfajniejszym wynalazkiem oprocz pieluch jednorazowych sa mokre chusteczki  :koncert:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2006, 11:00 »
Cytat: "Agniesz_ka"
jestem przeciwniczka smarowania dziecka na wszelki wypadek - i posiadania miliona kosmetykow do kazdej czesci ciala

dokładnie tak... Ja też mam jeszcze od narodzin synka(a ma już 9 miesięcy prawie)wiekszą połowe opakowania sudocremu

Cytat: "Agniesz_ka"
Najfajniejszym wynalazkiem oprocz pieluch jednorazowych sa mokre chusteczki

bez tego ani rusz...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2006, 13:27 »
Ja też sięwystraszyłam,że to tyle pieluch idzie.

taak:) mamy ten etap :) 12 pieluszek - standardzik :)

najgorsze jest to ze nie chodzi o ilosc pieluch .. tylko o to ze co godzinę czasami musze ja "tarmosic" przy przebieraniu a ona tego NIE CIERPI  :roll: a z odrobina nawet kupki takie malutkiej co czasami przy baczku sie wydali nie polezy ani minuty :)

my to własciwie kosmetyków nie mamy bo
- do kapieli Oilatum...
- pupa Sudokrem ( mam tez Nivea przeciwodparzeniom ale jeszcze nie uzywam ) i Linomag...
- mam tez oliwkę Nivea ale uzywałam jej tylko na stópki bo byly przesuszone ...i do nie bede jej uzywac az nie skonczy mi sie Oilatum a mam 1/2 litra  :mrgreen:

A chusteczki - SUPER :)

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2006, 20:06 »
Cytat: "Martaxyz11"

najgorsze jest to ze nie chodzi o ilosc pieluch .. tylko o to ze co godzinę czasami musze ja "tarmosic" przy przebieraniu a ona tego NIE CIERPI  :roll: a z odrobina nawet kupki takie malutkiej co czasami przy baczku sie wydali nie polezy ani minuty :)

bo takim malusinkom najzywczajniej w swiecie jest zimno przy przewijaniu :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #14 dnia: 8 Marca 2007, 01:20 »
Rewelacyjna jest maść alantan do pupki .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
Odp: Kosmetyki, bez których nie możesz się obejść
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Września 2007, 21:05 »
Podciagam wątek :) mamuśki piszcie jakie kosmetyki stosujecie dla swoich maluszków (co do kąpieli, do pupci, buzi, na ciemieniuszkę, chusteczki, itp)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Września 2007, 21:14 »
Ja TYLKO Ojlatum niezmiennie :)
chociaz teraz ostatnio daje troszke Nivea do kąpieli aby była pianka :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Września 2007, 21:26 »
Marta a jak uzywasz Oilatum do kapieli to już żadnego mydełkiem nie trzeba myć?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2007, 22:17 »
Nie Gosiu oilatum własnie zastepuje mydełak i wszelkiego rodzaju kosmetyki do kapania .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Września 2007, 08:39 »
NIe uzywam niczego bo nie ma takiej potzreby :)

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Września 2007, 09:55 »
ja dla malego
do kapieli uzywam mustele albo klorane z nagietkiem
do pupy sudocrem (nigdy nie mial jeszcze odparzonej) albo zasypke
balsam do ciala( ale nie codziennie bo po musteli nie musze) hippa- swietnie sie wchlania
do smarowania na codzien buzi ziajke dla dzieci na sloneczko krem z filtrem 50 vichy na wiatr i chlod penaten krem
do czyszczenia uszu patyczki dzidzius

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #21 dnia: 5 Października 2007, 17:10 »
Marta a jak uzywasz Oilatum do kapieli to już żadnego mydełkiem nie trzeba myć?

Gosia jest równieżmydełko Oilatum :) Ja go używam razem z płynem :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #22 dnia: 2 Listopada 2007, 00:41 »
Odnawiam temat pytaniem...

miałam klopot, gdyż tutaj głównie kosmetyki johnsona  ::) podobno oliwka uczula, więc postanowiłam znaleźć coś innego...

znalazłam Oilatum- Na opakowaniu pisze Oliatum Junior - płyn do kąpieli, ale dokładnie nie pisze od którego m-ca można stosować,
i taki sam krem Oilatum Junior, pisze, że co ciała, ale podobnnie jak w przypadku płynu nie pisze od którego m-ca

Czy na tych, które wy używacie pisze, że są one specjalnie dla niemowląt? Np. na tym płynie i mydełku?

Proszę też o opinie na temat kosmetyków Mustela, są tutaj też dostępne i nie wiem teraz które kupić  ??? a nie chciałabym za dużo, jakiś płyn lub mydełko do kąpieli i oliwkę lub krem do ciała taki po kąpieli żeby wmasowywać w ciałko.
Mile widziane fotki produktów, które wy używacie :D lub linki do stron z info o tych kosmetykach

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #23 dnia: 2 Listopada 2007, 00:50 »
Ja Oleńko będę używać kosmetyków Musteli - moja bratowa używa, jest baaardzo zadowolona i mi też je poleciła.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 2 Listopada 2007, 08:54 »
J abym wbrała Oilatum !
Poczytaj u nas w maluszkachc a zobaczysz ze wszystkie polecają ta firme .
Wystarczy ze z oilatum kupisz płyn do kapieli i juz nie musisz nawet dzieck aoliwkowac ani uzywać mydła do kapieli .
Oilatum jest rewelacyjny przy wszelkich chorobach skóry .

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 2 Listopada 2007, 10:21 »
Olkahof ja również używam Oilatum do kąpieli plus jeszcze mydełko Oilatum. Kupiłam je w irlandzkiej aptece więc Ty również nie powinnaś miec problemu z kupieniem tych kosmetyków u siebie :D
Płyn jest w niebieskiej butelce i jest na nim napisane: oilatum emollient

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 2 Listopada 2007, 23:08 »
No i chyba problem z głowy :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #27 dnia: 3 Listopada 2007, 19:33 »
dziękuję za opinie  :Daje_kwiatka:

znalazłam też polską drogerię, gdzie można kupić Ziajkę, więc kłopot z głowy, bo wszystkie trzy marki- Mustela, Oilatum i Ziajka są dobre, więc napewno postawię na ktorąś z nich :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 3 Listopada 2007, 19:43 »
Napewno Oilatum ! :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 6 Listopada 2007, 08:09 »
Ja do kąpieli używam emulsji Z Ojlatum i nic więcej, chyba ze liczć zabawekę rybkę, bo bez tego kąpiel ciezko przezyc..   ;D ;D
Czasem po kąpieli posmaruję ją kremem z ojlatum (ale bardzo rzadko to czynię).
Do pupy maść Linoderm plus i na gorsze zaczerwinienia Sudokrem.
Jak mała miała małą ciemieniuchę to stosowałam Olejuszke.
Do czyszczenia noska Tetrisal E i aspirator frida.

Na okres jesienno-zimowy mam krem z Nivei na każda pogode. Kupiłam jeszcze przed narodzinami małej, a dopiero teraz zaczełam stosowac (mała ma 7 miesiecy) i to jeszcze jak nie zapomnę.
A na upały i skwar miałam bloker z faktorem spf 50 z chicco.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30 dnia: 6 Listopada 2007, 20:07 »
O jaka wyczrpujaca odpowiedz  ;D
Ja bardzo czesto zapomniam małemu posmarowac twarz kremem...kosmetyczka  :P

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Listopada 2007, 10:09 »
O jaka wyczrpujaca odpowiedz 
uwielbiam takie  ;D ;D ;D

Ja bardzo czesto zapomniam małemu posmarowac twarz kremem...kosmetyczka
hihihi

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Czerwca 2008, 22:02 »
Heja,

Podciagam temat bo mnie frapuje...mozecie napisac głupiej babie :glupek: jak wyglada "wasz dzien z kosmetykami" :D Chodzi mi mianowicie o to, czy rano kremujecie dzieci, balsamujecie czy tylko wiczorkiem po kapieli...bo wiem co mam miec ale nie wiem kiedy to uzywac ??? ??? ???

Moze durne pytanie ale ciągle się nad tym zastanawiam :drapanie: bo nie chciałabym w przyszłości przesadzić z tymi kosmetykami, ale także nie chciałabym o czymś zapomniec :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Czerwca 2008, 22:20 »
Ja nie stosuję nic. Kąpię Tosie w Oilatum ,po kąpieli nie robie nic. Rano również, jedynie wychodząc na sloneczko smaruję ją kremem z filtrem. Na pupe użwam sudokrem ale tylko na specjalne okazje. Od urodzenia.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Czerwca 2008, 22:25 »
A ja smaruję małego oliwką jak mi się przypomni  :P I robie to wieczorkiem .
A do pupki alantan jak cos się dzieje

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Czerwca 2008, 07:11 »
ja Maksia kąpie w Nivei - Oliatum odstaiwlismy jaksi miesac tmeu.. i jak pamiętam smuruje go Emoulium/Nivea (zamiennie) - bużke i nózki...tylko..(te m0sc gdzie ma czasme wysuszone)... a i na słonko krem z filtrem... tyle :D
A i sudocrem - od czasu do czasu :D

ps. czyli anusiaaa - 1x dziennie po kąpieli :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Czerwca 2008, 11:37 »

ps. czyli anusiaaa - 1x dziennie po kąpieli :)

Eeee czyli to nie jest takie trudne ;D ;D ;D

Dzieki :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Sierpnia 2008, 21:45 »
ja mąłą kąpię w nivei. teraz kupiłam płyn na dobranoc z lawendą Johnsona. Potem na twarz kremik, pupę zadko linodermem; jesli jest odparzona pupa to sudocrem.  Ciała nie balsamuję, nie kremuje bo nie mam jak (za ruchliwe dziecko). w ciągu dnia krem z filtrem jak jest słońce i pupa w zależności od potrzeby i od pogody.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #38 dnia: 5 Listopada 2008, 15:41 »
Dziewczyny to jeszcze raz! Co potrzebuję z kosmetyków dla noworodka?
Konkretnie?

- płyn do kąpieli
- mydełko
- sudocrem do pupci w razie potrzeby
- kremik do buzi
- chusteczki nawilżone
- balsam/oliwka

Z słyszenia wiem, że kosmetyki Nivea Baby są ok. Używałyście ich przy noworodku?

Myślałam, aby zakupić:

plus sudocrem...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 5 Listopada 2008, 15:44 »
Ja z Nivea miałam chusteczki (soft&care) i krem intensywnie nawilżający, tyle że Małej wysuszył skórę. Do buzi używałam Linomagu i polecam go w 100%. Do kąpieli miałam najpierw J&J, ale po problemach małej z wypryskami przeszliśmy na Oilatum (lub zamienniki) i po kąpieli już niczym jej nie smaruję. Ciężko tak poradzić, bo musisz sama sprawdzić, czy Małemu nic nie wyskoczy, nie wysuszy mu skóry itp.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 5 Listopada 2008, 15:46 »
ja bym poleciła  mydło oilatum
i linomag

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #41 dnia: 5 Listopada 2008, 15:50 »
Ania,ja tam bede jak ciele uparcie obstawac przy Oilatum.I to serii.Plyn do kąpieli(mozna juz nim glowe myc),ja przy alergi Majki uzwywalam szmponu Oilatum,dotego krem do buzi Oilatum.Oliwki nie uzywam wcale.Jednak u tesciow mam Nivea plyn +mydelko,fajne sa.Co do sudocremu -unas nie sprawdzil sie zupelnie....zato Bephamten jest oki.ale sama sprawdzisz co Malemu podpasuje.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 5 Listopada 2008, 16:09 »
ja przy noworodku i niemowlaku tez upieram sie za oilatum.  z nivei polecam chusteczki, wg .mnie najlepsze z dostępnych.  jak córa skończyła roczek to do kąpieli uzywam ppłynu do kąpieli z szamponem 2w1.

czyli dziubasku kup : emulsje  oilatum, chusteczki do pupne, sudocrem (choć dostaniesz próbke przy wypisie ze szpittala ) a masc bephantem możesz kupić bo to i do pupy dobre i do (przede wszystkim) poranionych brodawek ! ta masc na pewno ci się nie zmarnuje.  jak maluch bedzie potrzebował kremu to dokupisz....narazie nie widze takiej potrzeby.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 5 Listopada 2008, 17:07 »
Nie kupowac kremu do buzki?? Z Anią mamy zimowe dzieciaczki więc myślałam, że trzeba, a nawet powinno się go mieć ??? Albo coś zle zrozumiałam ???

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 5 Listopada 2008, 17:31 »
Ania niewiem jak inne laski ale ja robie tak( a zaznaczam ze mam w domu alergiczke ;) )
wieczorem ,po kąpieli smaruje cieniutką warstwa
a teraz ,na zime zakupilam Mustele
tylko wiesz,ja jestem zwolenniczka minimum kosmetyków dla dziecia...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 5 Listopada 2008, 17:34 »
ja nie używalam kremu do buźki ale wiesz jaka ze mnie matka  ::)  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 5 Listopada 2008, 17:37 »
hyhy no no Ania - nawet gazety o Tobie piszą :twisted:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Kosmetyki, bez ktÃłrych nie moÅźesz siÄ™ obejść
« Odpowiedź #47 dnia: 5 Listopada 2008, 17:55 »
Oilatum emulsja jest the best :-D pozniej uzywalam Hippa wsio, pieeeknie pachnie i jest b.dobre. Do tej pory uzywamy zreszta.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 5 Listopada 2008, 20:26 »
Ja mojej Zimoródce smarowałam Linomagiem

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #49 dnia: 5 Listopada 2008, 21:17 »
linomag dobry :) ale gdzieś zapodziałam  ::)
potem dostałam  krem nivea na każdą pogode i jak mocno wieje na dworze, to nim smaruję buźkę synka i przy okazji swoje dłonie ;) mnie ochrania przed zimnem, to chyba dziecko też ;)
ANCYMONEK :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 5 Listopada 2008, 21:40 »
Ja też TYLKO oilatum.

i jak Ania niczym nie smaruje....a już druga zima idzie Tosiakowi  ;D

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #51 dnia: 5 Listopada 2008, 22:58 »
zdecydowanie polecam oilatum, po kapieli nie trzeba niczym smarowac ;D aaaaaaaaa i odradzam smarowania dziecka od stop do głów oliwka, raczej w małych ilosciach...ja np smaruje tylko stopki i plecki podczas masazu...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 5 Listopada 2008, 23:53 »
ja od początku uzywałam oliatum do całego ciała
jest mega wygodny bo nie muszisz sie babrać z uciekającym po całej wanience mydełkiem tylko oblewasz maleństwo wodą
potem przerzuciliśmy sie na mydełko białe w plynie z nivea a teraz mamy pienke z plynu do kapieli
a buzie na zime smaruje na kazdą pogode jak mi sie przypomni

zgadzam sie ze jak najmniej kosmatyków
i zwracajcie uwage czy na op jest napisane ze od pierwszych chwil zycia lub dla noworodków

no i po oliatum zadnej oliwki , jak dla mnie super bo nienawidze oliwek

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 6 Listopada 2008, 09:01 »
Na Was zawsze można liczyć  :-* :-*

A więc na listę zakupów wskakuje:

Rozumiem, że wlewamy to do wody, myjemy dziecia taką rozmiękczoną wodą (łącznie z główką), płuczemy, wycieramy i już niczym nie smarując kładziemy do spanka?

Do pupy w razie potrzeby:

a jak nie przypasuje to sudocrem. Pytanko : zakupić maść czy krem? Co lepsiejsze?

Do buźki na mrozy ( sama się samruje zimą bo mi mrzik buźkę mocno wysusza... więc dziecię też raczej będę....)

Linomag:

No i wiadomo... chusteczki ;)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 6 Listopada 2008, 09:13 »
tak, Aniu.
ja myję małego mydłem oilatum bo jak myłam go w tym płynie to miałam wrażenie, ze nie jest dokładnie umyty

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 6 Listopada 2008, 09:21 »
Ja używam i mydła i płynu oilatum  ;D polecam w 1000000%  ;D i niczym nie smaruję już Mieszka po kąpieli  ;D
Bepanthen jak dla mnie jest the best  ;D ja mam krem  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 6 Listopada 2008, 09:22 »
Czyli jak rozumiem, jak mam ten Bepanthen do brodowaek to moge zapodawac go jakby co na pupke czyli taki 2 w 1 :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 6 Listopada 2008, 09:23 »
Ok to uzupełniam listę:
- płyn Oilatum
- mydło Oilatum
- bepanthen
- linomag
- chusteczki

;D ;D ;D ;D ;D ;D Dopiero teraz mi się rozjaśnia... dzięki  :-*

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #58 dnia: 6 Listopada 2008, 09:28 »
hmmm u mnie mydło Oilatum sie nie sprawdziło, zbyt intesywny zapach i Adik ciągle tarł oczka, ja mam emulsje i dodatkowo zel Oilatum, ktorym przemywam buzke. Jest delikatniejszy od mydła.

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 6 Listopada 2008, 09:31 »
Anusiaaa tak bepanthen to takie 2 w 1  ;D
Mieszkowi zapach nie przeszkadza 8) a po namydleniu płuczemy go wodą i pozniej jeszcze troszkę zostaje w wodzie żeby się pobawić :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #60 dnia: 6 Listopada 2008, 09:53 »
no to ja z małej piany nie spłukuje. co do wycierania to tylko delikatne osuszanie , a nie pocieranie...no chyba z bujnej czupryny na głowie.

co do bepanthenu to do brodawek nadaje się tylko maść, a nie krem. wiec ja plecam maść.  aczkolwiek do pupy może być i masc i krem.  Osobiście specyfiki dopupne wolę w postaci maści. jakoś tak lepiej mi się na pupie rozsmarowuja i są bardziej tłuste.

jesli chodzi o krem na mróz to w tym roku kupiłam bubchen.  dla mnie jest lepszy niż nivea bo łatwiej się rozsmarowuje. ale nie wiem czy u noworodka można stosować  musisz poczytac na opakowaniu. A smaruje jak mi się przypomni. bo czasem w tym zamieszaniu z ubieraniu zapomnę. 

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 6 Listopada 2008, 10:24 »
A Ziajka na zime??

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 6 Listopada 2008, 11:28 »
sluchajcie co do linomagu na zime(znaczy na chlodne dni) to wg dermatologa z którym gadalam NIE jest on przezaczony do OCHRONY delikatnej skóry dziecka -ma wlasciwosci nawilzające a owszem jest fajny(choc mysmy go oddaly)tylko ze ja osobiscie postawilabym na ochrone tak malenkich dzieci..
Ania-ziajka ma fajną serie-dla maluchów-mialam próbke na slonce z wysokim filtrem.Pamietajcie aby patrzec na Niunie Malutkie uwaznie-czesto zdaza sie trądzik,zmiany skórne u noworodka-jak mu zapodacie cos nieodpowiedniego mozecie jeszcze skóre podraznic...ja tak zrobilam z linomagiem-Majka miala rumien na twarzy a ja *piiiii* głupia nlinomagiem smarowalam.Dopiero lekarz mnie oswiecil.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 6 Listopada 2008, 11:37 »
Widzę że tu cenne rady... wiecie, że ja sama z siebie to nie kupiłam chyba nic oprócz paczki pampersów. Na zajęciach w szkole rodzenia dostaliśmy mnóstwo próbek, w aptece też mnie nie raz obdarowano więc mam w szafce przegląd od J&J,przez Nivea do Oilatum. Się zobaczy co małemu podpasuje. Jakoś nie mam ochoty wydawać nie wiadomo jakiej kasy na kosmetyki dla dziecka.
A propos Oiltaum to w aptekach zdrowie emulsja do kąpieli 250ml kosztuje 29,99 zamiast 38,99. Tak mi się rzuciło w oczy  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #64 dnia: 6 Listopada 2008, 11:54 »
Dziewczyny, ja pamiętam jak Liliann pisała, że na brodawki kupiła sobie lanolinę bo jej nie trzeba przed karmieniem zmywać, to jest naturalne (pozyskują toto z owcy) i nie szkodzi. Można poprosić w aptece, co prawda nie jes w regularnej sprzedaży, bo mają to do maści ale nie robią problemów, pudełeczko niecałe 10zł kosztuje 

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 6 Listopada 2008, 12:04 »
:mdleje: :mdleje: :mdleje:
A już miała prawie poukładane w główce co i jak ;)
No nic... dziś pierwsze zajęcia w szkole sapania...
zobaczymy co tam panie będą polecały...
Zawieszam chwilowe myślenie na ten temat :P

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #66 dnia: 6 Listopada 2008, 12:41 »
my kupiliśmy całą serie Nivea - niepotrzebnie.
używamy tylko:
- Bepanthen (od początku używam cienką warstwę przy każdym przebieraniu no i na sutki jak mi mała za bardzo starmosi)
- do kapieli leję OILLAN EMULSJA NATŁUSCZAJĄCA DO KĄPIELI DERMATOLOGICZNEJ, podobno tańsza wersja Oilatum. ale muszę to sama sprawdzić bo zakupy robił mąż
- krem Oilatum czasami gdy widzę że mala ma suchą skórę, podobno jest też zamiennik, był niedostępny w aptece.
- żelu Nivea do włosów i ciała
- kremu na każdą pogode Nivea
- i parafiny którą smaruje pod pachami i inne zakamarki

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 6 Listopada 2008, 13:10 »
Ja J&J na pewno nie bede używać, smarowałam sobie piersi tak profilaktycznie oliwką i nie dość, że dostałam wysypki (a nigdy nie miałam uczulenia na żadne kosmetyki) to do tego mam bardzo suche piersi i teraz balsamem je do mega suchej skory nacieram co by wróciły do normy >:(

Ja mnie to J&J załatwiło to nie chce mysleć o dziecku..ja dziekuje.

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #68 dnia: 6 Listopada 2008, 13:22 »
anusiaaa też mam złe zdanie o tej marce.
u nas w szpitalu właśnie tej firmy używają. nastraszyli mnie że mała jest uczulona nie wiadomo na co i że mam używać tylko parafiny i szarego mydła. jej szmatki piorę w proszku, uzywam kosmetyków i mała uczulenia jednak nie ma :) tzn ma ale przypuszczam na co

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #69 dnia: 6 Listopada 2008, 13:25 »
WG mojej polityki, minimum smarowideł i nie kupowanie preparatów leczniczych bez potrzeby (wiem wiem zagorzałe fanki Oilatum mnie zjedzą :)):
- przez pierwszy miesiąc kąpiel w wodzie z oliwką Nivea Baby, chusteczki dzidziuś i krem na pupke Nivea;
- potem preparat do kąpieli Nivea, teraz tip to toe z JJ, chusteczki różne ale zostaliśmy przy dzidziusiach, krem na pupke Nivea i sudokrem kilka razy ostatnio, bo mi się zaczerwienienie nie podobało, nie smaruję niczym dodatkowo buźki ani ciałka.

PS. Oliwka JJ ma opinię najbardziej uczulającej.

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 6 Listopada 2008, 13:43 »
Ale jak dziecko będzie miało AZS (czego Wam nie życzę) to sam dermatolog będzie Wam kazał używać oilatum.......

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 6 Listopada 2008, 17:02 »
ee tam zjedza... :P
nim lekarz zalecil nam kąpiel w oilatum ja juz go w chacie mialam.I dobrze ze czasem nie trzeba uzywac tych aptecznych specyfików,ze skóra dziecia daje rade ;D oby tak bylo jak najczesciej!

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 6 Listopada 2008, 18:56 »
WG mojej polityki, minimum smarowideł i nie kupowanie preparatów leczniczych bez potrzeby

podpisuję sie pod tym obiema łapkami
ja na początku używałam zwykłego mydła bambino + linomag na po kąpieli
ale mały miał podejrzenie alergii i lekarka poleciła nam Oilatum
i powiem wam, że z perspektywy czsu przy drugim dziecku od razu bede używać oilatum - jest dobre i wygodne  :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 6 Listopada 2008, 22:18 »
jest bardzo wygodne a pozatym to dziecko zazwyczja po porodzie ma suchą skóre
a ja zdecydowanie wole oliatum niz jakbym miala dzieciakowi zatykać pory oliwką

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 7 Listopada 2008, 10:27 »
Zgadzam się z Anusią i Agatką.... jak dla mnie iolatum jest the best....

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #75 dnia: 7 Listopada 2008, 12:43 »
Może jest i wygodne i super i wogóle, nie przeczę :) ale IMHO nie powinno być to powodem jego stosowania. Buziolki.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Listopada 2008, 20:02 »
 pewnie ze lepiej stosowac zwyczajne preparaty ale trudno dobrac na chybił trafił taki, ktory byu odpowiadał maluchowi i nie potrzeba by było stosować po nim oliwki. Oilatum jest wygodne.

u mnie w szpitalu dzieci myto płynem do kapiel BAMBI. podobno dlatego ze najmniej dzieci uczulał. ale wg mnie ze jest najtańszym preparatem. Mała po kąpieli w nim zawsze na karczku miała krostki lub plamki, ktore znikały jej w ciagu paru godzin. naskorek na raczkach ii stopkach strasznie się łuszczył. jak wróciłysmy do domu to po dwoch czy trzech kapielach w oilatum była diametralna poprawa.

Offline ElzbietaKorcz89
  • nowicjusz
  • *
Odp: Kosmetyki, bez których DZIECKO nie może się obejść
« Odpowiedź #77 dnia: 5 Sierpnia 2020, 07:52 »
Bezpieczne organiczne kosmetyki dla Ciebie i Twojego maluszka znajdziesz na stronie LINK USUNIETY
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2020, 14:05 wysłana przez zibi »