Autor Wątek: Pamiętnik z brzucha ...  (Przeczytany 3240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« dnia: 19 Października 2006, 13:25 »
Ale jestem padnięty :!:  Gdybym wiedział że ten wyścigg tak mnie wykończy,to pewnie wogóle bym nie startował.Jednak rozpedziłem sie i prosze - wygrałem :!: Podobno w tej konkurencji zwycięzca bierze wszystko.taka plotka poszła wsród kolegów plemników.Szczerze mówiąc narazie jestem troche rozczarowany: nic sie nie dzieje  :!: Rozsiadłem się wieć wygodnie i czekam ...

1 miesiac
SPOTKANIE Z KOMÓRKĄ

[/size]
Było tak: tata przez całe popołudnie stał przy kuchni i pichcił.Chińszczyzna to jego danie popisowe.Mama zapaliła świece, zeby zrobic nastrój. WYpili troche wina. Potem puscili sobie fajną muzyczkę.A pozniej to juz nie wiem co było, bo musiałem walczyc o "swoj kawałek podłogi".Zrobiło się strasznie ciasno. Co sekunde dokwaterowywali nam trzy tysiące nowych plemników.Normalnie nie było czym oddychać! Na dodatek kazdy sie wiercił. To sie musiało źle skonczyć.W pewnym momencie atmosfera stała sie tak gorąca, ze nie mogliśmy tego wytrzymać.Nie pamiętam kto krzyknął "naprzód :!: " Nagle wszyscy wystrzeliliśmy jak z procy z zawrotną prędkością.Pierwsze chwile to była dosłownie walja na śmierc i życie. Musiałem pokonać prawie półmetrowe,zwinięte nasieniowody. Potem jeszcze cewka moczowa a dalej .. Kochani dalej to był juz inny świat :D .Pochwa,macica i w końcu jajowody.Lecieliśmy wszyscy jak na złamanie karkt.Choć moze to złe określenie, bo własciwie trzeba było piąć się w górę.
Peleton przyśpieszył.Najsłabsi nie wytrzymywali tempa.na ostatniej prostej z 400 kilionów zostało juz tylko kilka tysięcy, a i tak większość była wyczerpana. I własnie wtedy ją ujrzałem : gigantyczna kulę o średnicy 0,2 milimetra. Komórka jajowa.Piękną. Nie miałem wątpliwości - przede mną meta.Nie było łatwo sie do niej dostać.Resztką sił odpaliłem swoją enzymatyczną piłę łańcuchową, rozciałem otoczke i wcisnąłem sie do środka. Ha  :!: Wszyscy próbowali a udało się tylko mnie Drugiegi miejsca nie przyznano.Po drodze zgubiłem gdzieś ogonek, ale co tam .Cos mi mówi że warto ...[/b]

c.d.n
P.S.Zródło  "Mamo to ja".

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2006, 13:33 »
Antalis, zapowiada się interesująco - będę obserwować, czytać

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2006, 13:38 »
Fajniutkie :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2006, 13:42 »
fajnie napisane...zapowiada sie niezła historia na wesoło :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2006, 13:43 »
Cytat: "Maja"
Antalis, zapowiada się interesująco - będę obserwować, czytać

rzeczywiście interesujące. też z ciekawością tu zaglądne

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2006, 13:56 »
2 miesiąc
Jak samotna rybka

Narzekałem, że nic sie nie dzieje  :?: Przeciwnie, dzieje zie az za duzo. Przedewszystkim nie jestem już przystojnym plemniczkiem. Przypominam galaretkę. Chociaż nie, chyba raczej kijankę. Albo rybkę.Tak. Wyglądam jak mała rybka.dziasiaj, bo jutro moge przypominac coś całkiem innego. Wszystko zmienia sie z sekundy na sekundę.Rosnę jak na drożdzach. Wyrosły mi ramionka i nózki z takimi śmiesznymi paluszkami. Po bokach głowy mam dwie ciemne plamki i dwie niewielkie dziurki.Mysle ze bedą to po prostu oczy i uszy.
Nie chwaląc sie, ma tez kilka osiągnięc.Otóz udało mie sie odczepic od sciany macicy i znow moge sie poruszac. Wprawdzie nie tak szybko jak we wczesnej młodosci, ale i tak jest nieżle.Próbuje tez otwierac buzie ( choc na razie nie moge powiedziec ze jestem w tym mistrzem).
Za to wczoraj dokonałem wiekopomnego odkrycia:mam juz serduszko :!:  :!: Malutkie jak ziarenko maku ale pulsuje jak oszalałe. Prawdziwa rewolucja dzieje sie w środku mego ciała. Skora jest cienka jak pergamin wiec wszystko widac jak na dłoni. Mam juz kręgosłup i zebra grubości włosa.Rosna płuca,nerki, wątroba, mózg. Wszystko naraz. Przyznam sie Wam z estrasznie to męczące. Najgorsze jest to ze odwalam tu taka robotę i ni emoge liczyc na niczyja pomoc. Zreszta wcale nie jestem pewien czy ktoś  wie o moim istnieniu. Halo  :!: Jestem tu   :Rezyser:
 [/b]

c.d.n

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2006, 14:08 »
Chyba już wiem skąd te mdłości u przyszłych mam  :mrgreen:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2006, 14:42 »
3 miesiac
UJAWNIAM SIĘ
[/size]

Mama juz wie. Postarałem sie o to . Jakich metod użyłem :?: Wykorzystałem cały wachlarz możliwosci: mdłości, huśtawkę nastrojów, sennośc, wrażliwosc na zapachy, obrzmienie piersi, zachcianki, trądzik ... W końcu cel uświeca środki prawda  :?:  :mrgreen:  OK może rzeczywiscie troche przesadziłem ale trzeba było dziewczynę przywołać do porządku. W końcu będzi emoją matką, Musi o siebie zadbać.
Moja strategia choć kontrowersyjna, już przyniosła pierwsze efekty. Mama rzuciła palenie i zaczęla wiecej odpoczywać. Przestała tez wysiadywać po nocach przed komputerem. Ulzyło mi. Godzinami byłem ścisniety jak sardynka. Na dodatek te okropne dzinsy. Nie znoszę ich  :!: Co z tego ze mama rozepnie jeden guzik ? Kobieto ! ja mam juz prawie szecs centymetrów i potrzebuję przestrzeni. W koncu zaczynam przypominać człowieka. Mam wszystko co trzeba. Nawet powieki i paznokcie. Tylko głowa jest jakoś nieproporcjonalnie duża. Za to twarz - poezja.Wyrazna szczeka, podbródek i całkiem fajna gorna warga. Nosa jeszcze nie ma ale sa juz dziurki. Podsumowując- niezły ze mnie przystojniak.
Mama jeszcze o tym nie wie ale Wam juz moge zdradzic te tajemnice ; jestem chłopcem. Własnie wyrosły mi jądra i malutki penis ( co ja co , ale to na pewno jeszcze urośnie ). Spodziewałem sie tego. Z moją wybujałą ambocją wielkimi wymaganiami chyba nie nadawałbym sie na dziewczynke.
[/b]

c.d.n

Offline merkunek

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2006, 14:43 »
ciekawe :-)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2006, 14:53 »
4 miesiąc
ĆWICZĘ I ROBIĘ SIĘ MĄDRZEJSZY

Powoi oswajam się z sytuacją. Nie mogę narzekać. Mam tu ciepło i cicho. Miejsca sporo więc spaceruje ile moge. Jedyny minus to niewiele atrakcji. Z nudów zaczłąłem ssać palec. Drobiazg, a cieszy. Od czasu do czasu łykne sobie troche tego płynu w którym pływam.Słodki. Nie jest to możepitna czekolada ale i tak smaczny.A wiec piję, siusiam ... i tak to sie kręci.
Cały pokryłem się śmiesznym meszkiem. Mam już brawi i cienkie pierwsze włoski na głowie.A jak za długo kopię to zaczynam się pocić. Dziwna sprawa co nie? Pzrerzucam się wtedy na ćwiczenia oddechowe. Człowiek nigdy nie wie co może mu sie kiedys w zyciu przydać.A propos ćwiczeń. Nauczyłem sie już wydymac policzki i marszczyc czoło. Szkoda ze ni emogę spojrzeć w lustro. Czuję ze w robieniu min jestem bezkonkurencyjny  mam taki smieszny zadarty nosek.
Martwi mni etylko ze staję sie coraz bardziej wrazliwy. Wystarczy najlzejsze muśnięcie pępowiny a ja juz cały staję na baczność. Takie przygody zakłocają mi drzemkę, a co dopiero odkryłem jej uroki. Domyslam sie skad ta nadwrazliwość. Co minutę w mozgu tworzy sie az 250 tysiecy nowych komorek nerwowych. Cora wyrazniej dociera do mnie jak bardzo jestem unikalny. Jedyny na świecie. mam juz nawet linie papilarne. Tylko czy komuś w ogóle potrzebne są moje odciski palców ?
[/b]

Offline monika_mb

• entuzjasta
  • data ślubu: 29 lipiec 2006
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2006, 15:31 »
Fajne, fajne....Jeszcze bardziej chciałabym juz być "w temacie" hihi :):):)
Liwia Łucja B. - zawdzięczam Ci swoje życie.....

31.08.2007r, godz.19:50... Liwia..nasz maleńki wielki Cud... 53cm, 3650g

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2006, 10:03 »
Super-Demka moje uznanie - czytam z otwarta buzią, takie to autentyczne

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2006, 10:58 »
Super-Demka moje uznanie - czytam z otwarta buzią, takie to autentyczne

:wink:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2006, 11:04 »
Antalis, przepraszam Cię - myśłałam o Demce i tak wyszło...a potem z apóźno było na poprawianie :oops:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2006, 11:09 »
5 miesiąc
POTRZEBUJĘ CZUŁOŚCI

W końcu udało mi sie nawiązać kontakt z mamą !Hurra! Juz powoli zaczynałem wątpić, ze to  możliwe. Kopałem ,kopałem i nic. A któregos dnia źle wyliczyłem zakręt i z całym impetem moich 30 dekagramów uderzyłem w ścianę macicy. Mama az podskoczyła. Poklepała delikatnie to miejsce. Odpukałem jej.A wtedy ona sie rozpukała. Kompletnie mnie zamurowało. Ach, te koniety ... Od tego momentu cos sie jednak miedzy nami zmieniło. Nareszcie zaczeła do mnie mówić. Nazywa mnie Robaczkiem albo groszkiem. I czesto mnie głaszcze.A ja po prostu to uwielbiam !
Coraz lepiej sie z mama poznajemy. najbardziej lubię, jak idzie na spacer. Tak mnie fajnie kołysze, ze natychmiast zapadam w drzemkę. Fakt nie zgrywamy sie jeszcze zbyt dobrze. Kiedy ona czuwa - ja spie. A kiedy sie kladzie ja sie budze i zaczynam dokazywać. Fikam koziołki i nasłuchuję.
Do tej pory słyszłaem tylko same bulgotania z brzucha mamy. Teraz stopniowo zaczyna do mnie docierac coraz więcej dzwięków. Najmilszy jest głos mamy. Taki spiewny i dzwieczny. Słow wprawdzie jeszcze nie rozumiem ale potrafie wyczuć kiedy mówi do mnie  akiedy do taty. Nie znosze jak sie z nim koci. Oboje wtedy strasznie krzyczą, a hałas to dla mnie męka. Najchętniej gdzies bym sie schował ale gdzie ? Kulę sie tylko w sobie i czekam.az im przejdzie. Na szczescie zawsze sie potem godzą. A jak sie przytulają to robi mi sie tak błogo jak w niebie. Wczoraj bylismy wszyscy u bardzo miłego pana doktora. Cos mi sie zdaje ze probowali mnie podejrzec  8)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Października 2006, 11:11 »
Cytat: "Maja"
Antalis, przepraszam Cię - myśłałam o Demce i tak wyszło...a potem z apóźno było na poprawianie

Nieszkodzi. Ja i tak to tylko przepisuje z gazety . Ale uznałam ze mozna w ten sposob przekazac troche wiedzy i opowiedziec co sie dzieje w brzuszku mamy w taki troche smieszny i obrazowy sposob. Przyjemne z porzytecznym :D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Października 2006, 11:40 »
6 miesiąc
MIELIŚMY WYPADEK

Nie spodziewałem się takich przezyc. Jakis czas temu zacząłem obrastac w tłuszczyk. Wazylem juz prawie kilogram. Nauczyłem sie robic nozkami rowerek i pociągac za pepowinę.Czułem sie pewnie i to chyba uspiło moją czujność...
Mama wymysliła malowanie pokoju "dla dzidziusia". To sie chyba nazywa syndrom wicia gniazda czy jakos tak. Wszystko byloby dobrze, gdyby pozwoliła sie wykazac tacie. Ale ona osobiscie musiała sprawdzic czy wszystkie rogi sa dobrze pomalowane. Weszła na drabine, poslizgnela sie i spadła.A ja z nią. Niezle mną hukneło. Na moment mnie zamroczyo. Potem zaczalem czuc sie dziwnie. Bylo mi zimno i nie mogłem sie poruszac.
Tata natychmist zawiózł nas do szpitala. Po drodze złamał chyba wszystkie przepisy. Szkoda mi ich bylo.Mało nie oszaleli z rozpaczy. Na szczescie w pore trafilismy w dobre ręce. Uff.... Wszystko dobrze się skończyło. Teraz mama musi sie oszczedzac. Chyba sie niezle przestraszyła bo ciale lezy sobie na sofie i gadamy przez telefon. To znaczy ona gada ja słucham. Tylko dzisiaj zrelacjonowała nasza przygode dwanascie razy. Ostatecznie wole jednak to niz sporty ekstremalne.I tak mam duzo roboty. Aha!Z nowości : juz dwa razy dostałem czkawki :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Października 2006, 19:47 »
fane opowiadanie :) miło sie czyta. dzieki Antalis :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2006, 07:52 »
superowo, że wklejasz ten pamiętnik.

Offline PumoRi

• maniak
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Października 2006, 08:46 »
:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: dalej poproszę!!!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Października 2006, 09:24 »
Potem napisze reszte :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Października 2006, 12:30 »
Czemu potem. Pamiętnik rewelacja nie mogę się doczekać cd.

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Października 2006, 13:26 »
Świetny ten pamiętnik :mrgreen: Czekam na ciąg dalszy :D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Października 2006, 13:32 »
Przepraszam Antalis ale nie wytrzymałam... :oops:

7. miesiąc
WIDZIAŁEM.... ŚWIATŁO

W końcu udało mi się otworzyć oczy. Wprawdzie widoki wokół mizerne (a na dodatek półmrok), ale mruganie bardzo mi się podoba. Przy okazji okazało się, że mam całkiem fajne rzęsy. Od czasu do czasu razi mnie silne światło.
Pewnie jest już lato, a mama zadowolona paraduje z brzuchem na wierzchu. Biedactwo, musi dźwigać niezłą „piłkę”. Obliczyłem, że ważę około 1300 gramów. Od czubka głowy do stóp mierzę mniej więcej 40 centymetrów. Trudno wyliczyć dokładnie, bo niestety nie mogę się wyprostować. O fikaniu koziołków muszę zapomnieć. Jedyny sport, jaki uprawiam w tej chwili, to przeciąganie się. Też przyjemne.
A propos przyjemności. Uwielbiamy sobie z mamą dogadzać. Na szczęście przeszła jej już ochota na zdrową żywność. Te pestycydy z nowalijek były obrzydliwe! Teraz jemy w miarę normalnie, choć ciągle nie możemy się zgodzić w sprawie przypraw. Ja lubię łagodnie, a mama pikantnie. Dobrze przynajmniej, że porzuciła fast foody i alkohol. Po lampce wina kręciło mi się w głowie, czułem się jak na karuzeli.
Lubię ciepłą kąpiel i fajną muzykę. Nie, nie poważną. Mama też próbowała mnie namówić na Bacha i Mozarta. Nie wiedziałem, co jest grane: przecież zawsze słuchała rocka! Na szczęście długo nie wytrzymała. Teraz słuchamy dużo spokojnych, optymistycznych kawałków. Bywa, że nawet sobie tańczymy. Co to musi być za kobieta! Oddałbym kawałek pępowiny za to, żeby choć przez chwilę ją zobaczyć. Czasami mi się śni, że się do niej przytulam. I jest mi wtedy tak dobrze, tak cudownie...
[/b]

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Października 2006, 13:47 »
dzieki Maju... tez juz nie moglam sie doczekac kolejnej opowiesci.

Offline monika_mb

• entuzjasta
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Października 2006, 18:49 »
Cytat: "Ewelina_Michał"
dzieki Maju... tez juz nie moglam sie doczekac kolejnej opowiesci.

noooo.....!!! A teraz znowu czekanie... :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Października 2006, 21:56 »
Kurka ja to czytam jednym tchem a wy tu dziewczyny dawkujecie nerwicy przez was dostanę ;)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Października 2006, 07:30 »
ale swietny ten pamietnik! rewelka:) czekam na dalsza czesc  :mrgreen:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Października 2006, 08:01 »
8 miesiąc
DUŻY I ŚLICZNY

Co za ciasnota. Chyba się trochę zablokowałem. Przekręciłem się głową w dół, a teraz nie mogę się ruszyć ani w tę, ani w tę. Muszę wyglądać dość dziwnie. Ręce i nogi skrzyżowane, kolana pod brodą, a broda przyciśnięta do klatki piersiowej. Coraz mniej mi się to podoba.
Na dodatek ktoś cały czas do mnie puka. Proszę państwa! Ja wszystko rozumiem. Każdy chce dotknąć brzucha na szczęście. Ale co byście powiedzieli, gdyby ktoś wam cały czas tak walił w drzwi? Postanowiłem ignorować te zaczepki. Jak ktoś się dobija, udaję, że mnie nie ma. No, chyba że to mama albo tata. Ich puknięcia rozpoznaję od razu. Śmieszy mnie, jak tata łapie mnie za kolano i podekscytowany wykrzykuje: „Łokieć! Łokieć!”. Szczerze wam powiem, że jest już za co złapać. Zrobiłem się pulchny (codziennie dochodzi mi dodatkowe 10 gramów), a tu i tam pojawiły się nawet małe dołeczki. Skóra też coraz ładniejsza. Cud, nie dziecko.
Odzywa się we mnie taka dziwna tęsknota. Mam wrażenie, że coś mnie omija. Z czego mama się śmieje? Czego babcia nie może się doczekać? Dlaczego pan doktor próbował niedawno dotknąć mojej głowy?

Offline aneta_81

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Października 2006, 08:55 »
dzieki Maju... no to wrzuc jeszcze 9 miesiac , z gory dzieki  :mrgreen:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Października 2006, 08:58 »
Przeczytałam całość na stronie www czasopisma..rewelak...usmiałam sie i płakałąm ze wzruszenia jak wyobraziłam sobie co czuje Oliwka w danym momencie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Października 2006, 09:13 »
9 miesiąc
ZAATAKUJĘ Z GŁÓWKI
[/size]

Wkrótce wydarzy się coś wielkiego. Skąd to wiem? Nie mam pojęcia. Po prostu czuję i już. Wykorzystuję ostatnie centymetry wolnego miejsca. Jestem coraz większy (ważę jakieś trzy kilogramy, mierzę około 50 centymetrów) i myślę, że warunki, w jakich się muszę męczyć, to prawdziwy skandal.
Mama też chyba w nie najlepszej formie. Ostatnio głównie stęka. Też bym sobie postękał, ale nie umiem. Od kilku dni mam wrażenie, że czas stanął w miejscu. Nic nowego mi nie wyrasta. Nic się nie powiększa. Łykam, siusiam, śpię. Chociaż... Zaraz, zaraz. Właśnie coś się ruszyło. Rany boskie! Woda mi ucieka! W czym teraz będę pływał? Mama chyba doceniła powagę sytuacji. Dzwoni po tatę: „Kochanie, rodzimy!”. Nie ma sprawy, ze mną jak z dzieckiem Możemy rodzić.
Wszystko wokół zaczyna falować. Coraz częściej i coraz mocniej. Domek mnie wypycha, a ja nawet nie mam się czego przytrzymać. Ej, tylko bez takich numerów proszę! Napiąłem się: walczyć czy uciekać? Oczywiście, że walczyć! Tylko jak?! Czym?! Zaatakuję z główki. Wezmę rozpęd i... aaaaaa!!!
Jejku... Ale numer. Zdaje się, że właśnie przyszedłem na świat.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Października 2006, 09:21 »
świetne to opowiadanie  :mrgreen:
zapisałam sobie całe - kiedyś poczytam jeszcze raz ale pewnie bardziej emocjonalnie  :wink:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Października 2006, 11:16 »
Dzieki Maju za dokonczenie. Ja ostatnio nienajlepiej sie czułam i zaniedbałam ten watek. Ale widze ze mozna na Was liczyć.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Października 2006, 11:24 »
Antalis, kamień spadł mi z serca - myślała, że będziesz zła na mnie za samowolę w Twoim temacie. :roll:

Offline aneta_81

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Października 2006, 11:39 »
fajne, dzieki za dokonczenie :)
moja psiapsiolka jest w ciazy, wiec z checia poczyta  :lol:

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Października 2006, 11:50 »
Miła rozrywka :mrgreen: Dzięki za ciąg dalszy, Maju.

Offline monika_mb

• entuzjasta
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Października 2006, 13:55 »
no to juz po wszystkim :) hihi fajowe było...a jeszcze fajniej by mi sie czytało gdyby we wmnie już zagnieździł się mały człowieczek :)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Października 2006, 22:20 »
super. drukne to mojemu mężowi, napewno z ciekawościa poczyta ;)

Eva*
  • Gość
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Października 2006, 14:33 »
Cytat: "s.aga"
drukne to mojemu mężowi, napewno z ciekawościa poczyta

niom, ja nie mogłam wyjśc z podziwu  :shock: gdy mój małż luknął mi przez ramię co tam czytam...z takim uśmiechem na twarzy :mrgreen: i w końcu gdy chciałam wyłączyć wątek wykrzyknął, żebym tego nie robiłą bo sam jeszcze nie zdazył przeczytać :wink:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Października 2006, 17:21 »
ale to fajne 3 miesiąc i jakbym czytała o sobie
te jeasny i jeden guzik hehehehe

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Listopada 2006, 14:36 »
Znalazłam coś podobnego ale troszke innego ...

"Czy dziecko przed narodzeniem lubi dźwięki muzyki? (1)
(opowieść Kacperka)

Jestem jeszcze bardzo malutki. Mieszkam u Mamusi w brzuszku. Bardzo mi się podoba moje małe mieszkanko. Jestem tu najszczęśliwszy na świecie. Kiedy mam ochotę, to śpię, kiedy się obudzę, to podpijam porcję wód płodowych, a potem znowu zapadam w drzemkę. Lubię spać, zwłaszcza, gdy Mama spokojnie chodzi i kołysze mnie do snu. Razem z Rodzicami spędzam wiele chwil. Do moich ulubionych należy czas wspólnych rozmów. Są to najczęściej rozmowy wieczorne, w specjalnym, wygodnym miejscu. Mama układa się w ulubionej pozycji, a Tata jej w tym pomaga. Mają przy tym niezły ubaw, bo Mama porusza się bardzo powoli. Mówi, że czuje się, jak wielka Słonica. Lubię, gdy Rodzice tak sobie żartują.
Potem przygasają światła i pojawia się muzyka. Mama zaczyna spokojnie oddychać. Czuję wtedy, że całe porcje odżywczego tlenu są przeznaczone specjalnie dla mnie. Mama zamyka oczy i wyłącza się z otoczenia, za pomocą relaksu. Wtedy Tata puka do mojej "kryjówki" i pyta, czy może troszkę ze mną porozmawiać. Ja oczywiście aż podskakuję z radości. I zaczynamy naszą rozmowę. Jestem malutki, więc porozumiewam się za pomocą mojego ciała. Ruszam rączkami, nóżkami, główką, a nawet pupcią. Z radości potrafię także zabrać się za połykanie wód płodowych. Zmienia się też moje ciśnienie krwi i rytm pracy serca. Tego co prawda Rodzice nie widzą, ale udowodnili to mądrzy ludzie, obserwując inne dzieci podobne do mnie.
Najbardziej lubię, gdy Rodzice mówią bezpośrednio do mnie, głosem stonowanym i lekko melodyjnym. Dzięki temu, że słyszę to, co mówią, potrafię rozpoznać ich głos. Zdarza się jednak, że Mama rozmawia ze mną w myślach. Wykorzystuje wtedy czas, kiedy po prostu nic się nie dzieje. Na przykład podczas czekania na przyjazd autobusu, gdy stoimy na przystanku. Mama gładzi wtedy swój brzuszek i mówi, że już jedziemy do domku. Czasami też, gdy gotujemy obiad, Mama opowiada mi po cichu co znajdzie się na stole. Bardzo lubię to wiedzieć.
Często Rodzice rozmawiają ze mną na przemian - raz Mama, a raz Tata. Czasami Tata zadaje mi pytanie, a Mama w moim imieniu mu odpowiada. Zdarza się też, że Rodzice sobie żartują i zadają mi śmieszne pytania. Mama się wtedy strasznie zaśmiewa. Tata też ma trudności z zachowaniem powagi, gdy widzi jak bardzo trzęsie się ogromny brzuch Mamy. Ja też jestem wtedy radosny! Mama mówi, że to głównie za sprawą hormonów szczęścia, które przechodzą od Mamy do mnie. Dobra sprawa te hormony, prawda?
Aż trudno mi teraz uwierzyć, że Tata niedawno twierdził, że rozmowa z takim Maluchem jak ja nie ma sensu. Mama mówiła, że na początku to oczywiste. Tata może mieć trudności, ponieważ rosnę w brzuchu u Mamy, oddalony od niego o całą przepaść. Tata nie czuje więc od wewnątrz mojej czkawki, ani wiercenia się, ani nawet mojego kopania. Mama postanowiła pomóc Tacie. Najpierw często opowiadała mu o tym co czuje, gdy się ruszam i podskakuję. Tata przytulał się wtedy do mamy, kładł rękę na jej brzuchu i czekał na moją reakcję. Na początku nie było łatwo. Nie znałem dobrze Taty, więc siedziałem cichutko i nie chciałem się wcale ruszać. Po kilku próbach, tata był bliski rezygnacji. Stwierdził, że chyba go nie lubię, skoro nie mam ochoty mu odpowiedzieć. Nie chciałem, żeby tak myślał, więc w końcu przemówiłem. Kopnąłem go w kciuk! Ale był wzruszony!
A ja czekałem na kolejne nasze rozmowy. Tata na początku wstydził się. I nie chciał głośno do mnie mówić. Mama mówiła, że to rozumie. Bo to rzeczywiście dziwne uczucie rozmawiać z kimś, kto jest jeszcze bardzo malutki i tak naprawdę go nie widać. Nie krytykowała Taty. Cierpliwie czekała i dużo ze mną rozmawiała. Tata często się temu przysłuchiwał i gładził brzuch Mamy. Mówił, że coraz częściej ma wrażenie, że dotyka mnie bezpośrednio. Zwłaszcza, jak ma zamknięte oczy. A ja coraz częściej kopałem w rękę Taty."  

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Listopada 2006, 14:37 »
cz 2

"Czy dziecko przed narodzeniem lubi dźwięki muzyki? (2)
(opowieść Kacperka)

Aż pewnego dnia Tata się do mnie odezwał. Zapytał mnie o to jak się czuję i czy jest mi wygodnie w moim "domku". Byłem zachwycony. Kopałem i kopałem i cały czas się uśmiechałem. Mama mocno przytuliła się do Taty i powiedziała, że czuje się szczęśliwa, jak nigdy.
Od tego czasu Tata często opowiada mi o tym, co go cieszy, a co smuci i czym się w ciągu dnia zajmuje. Mama natomiast wiele opowiada mi o sobie. To są cudowne chwile spędzane z moimi Rodzicami. Zdarza się także, że Rodzice puszczają wodze fantazji. Mówią wtedy o swoich wyobrażeniach i oczekiwaniach w stosunku do mnie. Czasami mama opowiada mi o porodzie. Słucham wtedy, jak Rodzice będą mi pomagać podczas moich narodzin. Mama pokazuje mi jak będzie oddychać. Mówi, że trzeba to robić w specjalny sposób, abym miał dużo świeżego powietrza. Jaka ta Mama kochana, że tak o mnie myśli! I ciągle ćwiczy to nowe oddychanie. A ja już teraz czuję, że ten poród wcale nie będzie taki straszny...
Mama wspomina mi też czasami o specjalnym mleczku, które będę jadł, aby urosnąć. Tata natomiast opowiada mi, jak będzie się mną opiekował. Będzie zmieniał mi pieluszki, kąpał mnie i chodził ze mną na spacery. Będzie mnie też nosił na rękach, przytulał i całował. A potem grał w piłkę i prowadził poważne, męskie rozmowy. Mama się śmieje i mówi, że przecież mogę być dziewczynką. Tata jednak twierdzi, że z dziewczynką też można prowadzić poważne, męskie rozmowy.
Tata często powtarza, że czuje jak te wspólne rozmowy umacniają naszą więź. Nie tylko pomiędzy nami - mężczyznami, ale także pomiędzy Rodzicami. Tata mówi, że się chyba na nowo zakochał w Mamie. I ma wrażenie, jakbym był jego dobrym znajomym, z którym bardzo lubi się spotykać. I nie może się doczekać, kiedy się zobaczymy. Tata mówi też, że już podjął decyzję o uczestnictwie w porodzie. Mówi, że musi mnie przywitać razem z Mamą, bo w końcu wspólnie przegadaliśmy tyle godzin. Zobaczę moich Rodziców razem, ale się cieszę!
Tata mówi, że jakby wszyscy rozmawiali ze swoimi dziećmi, to na pewno byliby bardziej szczęśliwi. Wystarczy się tylko "przełamać" i przestać myśleć, że to śmieszne czy nie spotykane...
Mama też tak myśli i mówi, że czasami ma wrażenie, jakby sama była dzieckiem, bo wtedy, gdy ze mną rozmawia - myśli i czuje jak dziecko. I dzięki tym rozmowom uczy się rozpoznawać moje samopoczucie i potrzeby. Wie na przykład, kiedy jest mi niewygodnie, kiedy jestem zmęczony, a kiedy mam ochotę na zabawę. Wystarczy tylko wiara w moją chęć kontaktu z otoczeniem i wsłuchanie się w to, co chcę powiedzieć. Tata ostatnio stwierdził, że takie rozmowy ze mną dają mu poczucie większej dojrzałości i lepszego przygotowania do roli ojca. Czuje, że robi dla mnie wszystko, co najlepsze. I tylko czasami łapie się za głowę, gdy pomyśli ile go jeszcze czeka...

Daria Żarczyńska, psychol

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Listopada 2006, 14:38 »
Czy dziecko przed narodzeniem lubi dźwięki muzyki?
(opowieść Kacperka)

U Mamy w brzuszku jest mi bardzo wygodnie i cieplutko. Ciągle rosnę, zdobywam nowe umiejętności i coraz bardziej poznaję świat.
Ostatnio zafascynowały mnie dźwięki. To niesamowite, że zacząłem na nie w końcu reagować. Z każdym tygodniem słyszę je coraz wyraźniej. Słyszę zarówno to, co dochodzi do mnie z zewnątrz, jaki i to, co dzieje się tu, u mamy w brzuchu. Z pewnością będzie Wam trudno uwierzyć, jak tu czasami jest głośno! Powoli się do tego przyzwyczajam. Zdarza się jednak, że boję się jakiegoś dźwięku, zwłaszcza gdy pojawia się niespodziewanie...
Moi Rodzice na szczęście też wiedzą o moich "słyszących" uszach. Starają się, aby nie były one bombardowane nadmiarem nagłych i głośnych dźwięków. Postanowili także moją nową zdolność wykorzystać. Zaczęliśmy razem słuchać muzyki! Oczywiście robiliśmy to już wcześniej, ale wtedy jeszcze nie byłem tego świadomy. Teraz zupełnie inaczej odbieram świat.
Od kiedy zacząłem reagować na dźwięk, bardzo lubię momenty przeznaczone specjalnie na muzykę. Rodzice nazywają je "wieczorami muzycznymi". Mama układa się wygodnie, a Tata szuka odpowiednich dla mnie rytmów. Najbardziej lubię, muzykę łagodną i spokojną. Lubię, gdy rytm muzyki jest podobny do częstotliwości uderzeń serca mojej Mamy. Uwielbiam dźwięki wydawane przez wiolonczelę, kontrabas, flet i fagot. Te instrumenty wydają dźwięki o niskich częstotliwościach i to mi bardzo odpowiada. Ostatnio stałem się miłośnikiem muzyki poważnej. Najbardziej relaksuje mnie muzyka Vivaldiego i Mozarta. Rodzice też to zauważyli i chyba dlatego często wspólnie wypoczywamy właśnie przy takich dźwiękach.
Moje upodobania muzyczne zmieniają się w zależności od mojego nastroju. Rodzice obserwując moje zachowanie, zgodnie uznali, że uspokajająco wpływają na mnie odgłosy przyrody. I kupili dla mnie taką specjalną kasetę, na której nagrany jest szum morza i odgłosy wiejącego wiatru oraz jeszcze inne podobne dźwięki. Ale sobie wtedy miło wypoczywamy! Gdy jednak nie mam wcale ochoty na kontakt z otoczeniem, a moi Rodzice niepokoją się, dlaczego się nie odzywam - włączają mi żywe i skoczne melodie. Wtedy przezwyciężam moje lenistwo i kopię z całej siły, żeby Rodzice byli zadowoleni. Czasami Rodzice robią seans muzyczny bezpośrednio dla mnie. Wygląda to w ten sposób, że Tata przygotowuje słuchawki, które zakłada na moje uszy. Oczywiście tak naprawdę jest to niemożliwe, ale wszyscy to sobie w ten sposób wyobrażamy. Rzeczywiście, gdy Mama zakłada słuchawki na swój brzuch, słyszę wyraźniej pojawiającą się muzykę. Czasami Mama również zakłada słuchawki na swoje uszy. Robi to zwłaszcza w miejscach, gdzie nie może słuchać inaczej. Ja co prawda tego nie słyszę, ale Mama słucha wtedy tego, co lubi i to mnie bardzo uszczęśliwia.
Bywają takie wieczory, kiedy Rodzice zabierają mnie na koncert. Najczęściej jest to koncert muzyki poważnej. Już wcześniej wszyscy to wyjście przeżywamy. Ubieramy się odświętnie, a ja czuję, że wkrótce wydarzy się coś szczególnego. I rzeczywiście, muzyka która się pojawia jest dla mnie ogromną przyjemnością. W większości za pośrednictwem Mamy i hormonów, bo Mama jest wtedy bardzo szczęśliwa, a ja przy spokojnych dźwiękach miło sobie wypoczywam.
Ostatnio Tata wpadł na nowy pomysł i zaczął wprowadzać mnie w świat dźwięków granych specjalnie dla mnie. Niesamowite, prawda? Tata gra dla mnie utwory muzyczne, które sam komponuje na cymbałkach i... grzebieniu! Mama to nazywa "mało profesjonalną improwizacją", ale Tata mówi, że ta muzyka płynie z jego serca i z pewnością ja to czuję. Lubię także takie chwile, kiedy mama mi śpiewa, zwłaszcza kołysanki, które sama dla manie ułożyła. Gdy słyszę te różne melodie - coraz bardziej się do nich przyzwyczajam. Mama mówi, że prawdopodobnie z taką samą przyjemnością będę ich słuchał gdy się urodzę. Znajome dźwięki dadzą mi poczucie bezpieczeństwa, a gdy będę miał gorsze dni, mogą sprawić, że dzięki nim poczuję się lepiej.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Listopada 2006, 14:39 »
Jak nienarodzone dziecko czuje się przed porodem?
(opowieść Kacperka)

Jestem jeszcze u mamusi w brzuszku. Co prawda ludzie dookoła tajemniczo wzdychają i mówią, że "to już wkrótce", ale ja się nie przejmuję. Wiem o co chodzi. Mam się urodzić! Rodzice często mi o tym mówią i wspólnie się do porodu przygotowujemy. Mama specjalnie dla mnie oddycha. A do mnie dociera ogromna ilość świeżego tlenu. Wiem, że to będzie szczególnie ważne podczas porodu.
Razem z Mamą przygotowuję się też do parcia. Czuję wtedy ucisk i spychanie. Podobnie będę czuł podczas porodu. Mama mówi, że to spychanie będzie trochę silniejsze niż podczas ćwiczeń. Na tyle silne, że znajdę się na zewnątrz. Z pewnością mnie to trochę zdziwi, ale Mama będzie robiła wszystko, abym bał się jak najmniej.
Tata, kiedyś usłyszał, że poród dla mnie, to jak dla dorosłego nadepnięcie na minę. Czyli totalne zaskoczenie i dezorientacja. Tata nie chciałby, abym swoje narodziny wspominał jako smutne wydarzenie. Chce mi pomóc. Mówi, że największą pomocą dla mnie jest wspieranie Mamy. Bo gdy Mama się boi, przekazuje mi takie hormony, które sprawiają, że ja też odczuwam lęk. Wszystko więc zależy od Mamy. Jeżeli ona zapomni o prawidłowym oddychaniu, które mnie dotlenia - będzie mi smutno i źle. Jeżeli natomiast Mama skoncentruje się na porodzie, a głównie na pomaganiu mi podczas porodu - urodzę się mniej zmęczony i przestraszony. Tata ma właśnie przypominać mamie o oddychaniu i parciu w odpowiednich momentach oraz dbać o to, żeby nam było wygodnie.
Wczoraj Rodzice rozmawiali z panem doktorem. Powiedział im, że jestem już gotowy do porodu. Ustawiłem główkę w kierunku kanału rodnego. Tata się ze mnie śmieje, że pływam sobie do góry nogami. Mama twierdzi natomiast, że jestem bardzo mądrym dzieckiem, skoro już teraz tak dobrze się ulokowałem. Zdarza się, że niektóre dzieci robią to przed samym porodem, a do tego czasu ich rodzice martwią się, że nie zdążą tego zrobić. Są też dzieci, które nie chcą w ogóle się dobrze ułożyć i wtedy na zewnątrz pojawia się najpierw ich pupcia zamiast główki. Pan doktor powiedział, że już lada dzień Rodzice będą mogli mnie przytulić. Mama była bardzo wzruszona i powiedziała, że też tak czuje. Nawet nie przypuszcza, że ja mam podobne przeczucie.
Pan doktor pytał, czy Mama odczuwa skurcze. Mama przyznała, że ostatnio pojawiają się znacznie częściej. Są to tak zwane skurcze przepowiadające. Dzięki temu, że istnieją, mam czas na przyzwyczajenie się do nich jeszcze przed porodem. Nie są one co prawda tak silne jak podczas samego porodu. Ich zadaniem jest oswoić mnie do pewnej niewygody, jaką jest ściskanie i zgniatanie. Już się chyba do nich przyzwyczaiłem. I chyba je polubiłem. Czasami nawet sobie myślę, że one są po to, żeby mnie troszkę popieścić...
Mama mi wspomina, że właśnie takie ściskanie będę czuł podczas moich narodzin. Będzie to o wiele silniejsze doznanie, ale podobne do tego, co czuję teraz. Rodzice podkreślają nieraz, że jestem w trochę gorszej sytuacji. Nie potrafię się sam do porodu przygotować. Muszę liczyć na moich Rodziców. Dobrze, że oni tyle na ten temat wiedzą. Ciągle coś o porodzie czytają i dużo rozmawiają z innymi rodzicami. Podstawą jest jednak ich przekonanie, że podczas porodu najważniejszą osobą będę ja! To przecież ja mam się urodzić...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Listopada 2006, 14:40 »
Jak dziecko przeżywa swoje narodziny?
(opowieść Kacperka)

Budzę się dzisiaj trochę wcześniej niż zwykle. Czuję, że coś mnie uciska i jakoś mi mniej wygodnie. Po chwili namysłu, w poszukiwaniu bardziej wygodnego miejsca, zaczynam się przesuwać. Strasznie tu ciasno! Stwierdzam, że chcę się stąd wydostać. Zupełnie nie wiem, jak mam to zrobić. Słyszę, jak Mama mówi do Taty: "Kochanie, chyba się zaczyna". Tata przytula się do Mamy, a mnie zaczyna delikatnie głaskać. Słyszę znajomy głos Rodziców. Robię się spokojniejszy. Czuję się jak dawniej, za starych czasów.
Ale co to? Znowu ściska. Mama zaczyna swoje specjalne oddychanie. I znowu jakoś mi lepiej. Tata mówi, że on się zajmie mierzeniem czasu. Mama się uśmiecha i mówi, że to jeszcze za wcześnie. Skurcze są słabe, a odstępy między nimi długie. Mama zjada małe śniadanko i nuci moją ulubioną kołysankę. To mnie bardzo uspokaja. Mamę też. Ściskanie pojawia się raz na jakiś czas. Czuję, że wtedy moje serduszko prawie przestaje bić. Dzieje się tak na szczycie skurczu. Szyjka macicy rozwiera się a moja główka przechodzi coraz niżej przez kanał rodny. Boję się. Mama mówi, że to za sprawą adrenaliny. To taki hormon, który potem pozwoli mi się lepiej przystosować do innego życia na zewnątrz.
Wędruję wciąż niżej kanału rodnego. Moja główka naciska na szyjkę macicy. To ułatwia jej rozwieranie. Z każdą chwilą coraz bardziej moja główka wchodzi w głąb szyjki. Czuję się, jakbym zakładał sweter ze ściągaczem. Ściskanie jest coraz mocniejsze. Słyszę dziwne dźwięki. Mama mówi, że to tak, jakby kilkakrotnie ściskać dłońmi zasłonięte uszy.
Moja główka jest bardzo ściskana. Największy nacisk czuję na tył główki. Na szczęście nic mi z tego powodu nie grozi. Moje kości są bardzo miękkie, a szwy czaszkowe niezrośnięte. Teraz, kiedy się rodzę, kości mojej czaszki poruszają się (przemieszczają się?). Dzięki temu moja główka dopasowuje się do "formy", jaką jest kanał rodny.
Szyjka macicy wciąż się rozwiera. Trwa to już strasznie długo. Jestem zmęczony. Mama dba o mnie jak może. Rozmawia ze mną, głaszcze mnie i ustawia się w różnych dziwnych pozycjach. Pomaga mi to w przesuwaniu się niżej. Teraz czekamy, aż kanał rodny będzie wystarczająco szeroko otwarty. Musi się w nim zmieścić najpierw główka, a potem całe moje ciałko.
Jest mi bardzo ciasno. Coraz bardziej. Słyszę, jak Mama mówi do Taty, że pękł pęcherz płodowy. Woda, w której do tej pory pływałem wycieka. Zostałem unieruchomiony! Zniknęła cała woda, która umożliwiała mi poruszanie się. Położna mówi, że teraz już będzie "z górki". Faktycznie czuję się jakbym zjeżdżał z górki, ale jak długo to jeszcze potrwa?
Ściskanie jest niemal bez przerwy. Jest mi bardzo ciasno. Schodzę w dół. Jejku, co to? Zaczynam się obracać. Ale dziwnie się czuję! Dzięki temu idę coraz niżej. Czuję tak, jakbym przebijał głową mur.
Nagle ogromna siła spycha mnie jeszcze niżej. Mama mówi, że pojawiły się skurcze parte. Część mojej głowy jest już na wierzchu. Na zewnątrz widać moje włoski. Teraz powoli pojawia się również moja twarz. Urodziła się cała moja główka! Czuję, jak Mama mnie dotyka. Głaszcze mnie po świeżo urodzonej głowie. Ten moment jest bardzo przyjemny. Dodaje mi otuchy na dalszą drogę. Teraz musi się urodzić reszta mojego ciała!
Wykonuję ruch śrubowy. Widać już moje jedno ramię. Za chwilę pojawia się drugie.Kolejna wielka siła wypycha na zewnątrz moje rączki, brzuszek, pupcię i nóżki. Jestem już cały.
Urodziłem się!!! Witaj mój nowy, ogromny świecie!

Daria Żarczyńska, psycholog

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Listopada 2006, 14:41 »
Co dziecko przeżywa po narodzeniu?
(opowieść Kacperka)

Urodziłem się! Wydostałem się na zewnątrz. Jestem bardzo zmęczony i odrętwiały. Jak po porządnym masażu. I trochę mi pulsuje w głowie. Jestem oszołomiony wszystkim, co zastałem na tym świecie. Słyszę nowe dźwięki, czuję nowe zapachy. Widzę oślepiające światło i jest mi bardzo zimno! Suche powietrze atakuje moje płuca. Zniknęły przytulne ścianki mojego mieszkanka. Dookoła jest tyle nieogarniętej przestrzeni. Wykrzywiam usta, macham rączkami i nóżkami. Może się jakoś obronię przed tą nową rzeczywistością?
Próbuję samodzielnie oddychać. Moje pęcherzyki płucne rozprężają się. Chcę wyrzucić z siebie to suche powietrze. Płaczę! Robię to po raz pierwszy. Wszyscy przyjmują to jako objaw mojego zdrowia. Dla mnie jest to płacz z bezsilności i lęku. Nie rozumiem tego, co się ze mną dzieje.
Słyszę mnóstwo głośnych dźwięków. U Mamy w brzuszku wszystkie odgłosy były ciche i dalekie. Byłem jak nurek, który zostawia na powierzchni cały hałas tego świata. Moje uszy nie są przyzwyczajone do głośnych rozmów i krzyków. Dlaczego nie mówią przy mnie szeptem? Wtedy huk w mojej głowie byłby trochę mniejszy.
Jest mi bardzo zimno. Trzęsę się. Na szczęście Mama mnie przytula. Jej miękkie ciało jest bardzo cieplutkie. Ma specjalne wgłębienie na brzuchu. Właśnie tam się wtulam. Leżę w najbardziej odpowiednim miejscu na świecie! Czuję, jak Mama oddycha, czuję dotyk jej delikatnej skóry. Nasze skóry się stykają. Bezpośredni dotyk rąk mojej Mamy jest dla mnie nowym przeżyciem. I bardzo przyjemnym. Słyszę dźwięk znajomego pukania. To serduszko mojej Mamy. Jakie to cudowne!
Mama głaszcze i obejmuje moje ciałko. Przez wiele miesięcy byłem otoczony ściankami mojego mieszkanka. Teraz mam wrażenie pustki. Ramiona Mamy oplatają mnie dookoła. Gdy poruszam nóżkami, napotykam opór i czuję się jak u Mamy w brzuszku. To mnie uspokaja. Mama przykrywa mnie pieluszką. Dokładnie osłania moją główkę, przez którą ucieka najwięcej ciepła. Moje ciałko jest skulone. Jeszcze nie potrafię się całkiem wyprostować. Moje mięśnie muszą się stopniowo przyzwyczaić do nowej rzeczywistości. Jak dobrze, że Mama potrafi to uszanować.
Wciąż jeszcze jestem zasilany tlenem z pępowiny. Dzięki temu lepiej znoszę swoje pierwsze oddechy. Ból w płucach nie jest taki okrutny. Powoli przyzwyczajam się do głębokiego oddychania. Podoba mi się to coraz bardziej! Gdy oddycham już swobodnie, a pępowina przestaje tętnić, Tata definitywnie odłącza mnie od Mamy. Przecina pępowinę. Od tej pory jestem niezależnym człowiekiem. Oddycham samodzielnie! Zaczynam marzyć o ciepłej kąpieli. Taki relaks dobrze by mi zrobił! Przyzwyczaiłem się do przebywania w wodzie. Przez wiele miesięcy pluskałem się w płynie owodniowym. Teraz jestem na suchym lądzie. Muszę przywyknąć do szybkiego ruchu. Dlaczego tak prędko muszą mnie zważyć i ubrać?
Nie mogę otworzyć oczu. A gdyby tak przygaszono trochę światła? Po tylu miesiącach półmroku, te reflektory zupełnie mnie oślepiają. Chciałbym zobaczyć moją Mamę i spojrzeć w oczy Tacie... Dopiero po jakimś czasie nieśmiało spoglądam przed siebie. Witajcie Rodzice! Leżę przy piersi mojej Mamy i zmrużonymi oczami przyglądam się jej twarzy. Właśnie z tej odległości widzę ją najlepiej. Patrzę. A Mama coś mi pokazuje. Nie wiem co to, ale nieśmiało dotykam tego policzkiem, potem ustami. A teraz językiem. Zaciekawia mnie to coraz bardziej. To brodawka. Nieśmiało ją oblizuję. Teraz wciągam ją w moje usta. Leci mleczko. Jakie ono pyszne! Jestem spokojny. Wcale nie mam ochoty na sen. Słyszę cichy głos Taty: "Cześć Przyjacielu!" Odwracam główkę w jego stronę. Czy to łzy w jego oczach? Mama przytula mnie jeszcze mocniej. Całuje moje rączki. Patrzymy sobie w oczy.
Rodzice mnie głaszczą. Robią to z ogromną czułością. W ten sposób się poznajemy. A słowa są zbędne. Ja wiem, co oni chcą mi powiedzieć. Wiem, że jestem ich największym skarbem. Czuję to. Mój stan mogę określić dwoma słowami: pełnia szczęścia!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Pamiętnik z brzucha ...
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Listopada 2006, 14:51 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Jestem spokojny. Wcale nie mam ochoty na sen. Słyszę cichy głos Taty: "Cześć Przyjacielu!" Odwracam główkę w jego stronę. Czy to łzy w jego oczach?

jakiś sugestywny ten tekst bo ja też mam łzy w oczach.....