Upiekłam pierniki


Przepis od mojej mamy. Obiecany. Ilość, jaka wyszła, na zdjęciu. Ale robiłam z ikeowskich zwierząt, a te są większe od tradycyjnych serduszek czy choinek. I Ola lepiła kulki, widoczne na pierwszym planie

1,5 kg mąki
3 łyżeczki sody
0,5 kg cukru
0,5 margaryny
0,5 kg miodu
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki kakao
1-2 paczki przyprawy do piernika (dałam całe opakowanie 40 gram)
5-6 całych jaj
Margarynę, cukier, miód, kakao, przyprawę rozpuścić w garnku.
Mąkę wymieszać z sodą.
Do mąki dodać rozpuszczoną, ciepłą zawartość garnka.
Wymieszać.
Dodać całe jajka.
Wymieszać.
I do dzieła.
Wałkować, wycinać, do pieca.
Piekłam na oko - ok. 10 minut w 180-200 stopniach.