Autor Wątek: Boże Narodzenie tuż, tuż.....  (Przeczytany 632674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #1680 dnia: 15 Października 2014, 22:24 »
Nie wykluczam, że część w Chinach ;-) jak każdy ;-) ale jakieś tam produkty w Niemczech,  wiec nie jest źle ::)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1681 dnia: 15 Października 2014, 22:34 »
Malinowa, przeprowadzka raczej z miską pod pachą jeśli robisz z tego przepisu na piernik staropolski :) Ja zagniatam 25.10 w tym roku :)

A ja czuję, że lada moment poczynię pierwsze zakupy świąteczne... byłam w tkmaxxie i z trudem się powstrzymałam, cudeńka mają na dziale "domowym" 8)

A kalendarz adwentowy w tym roku kupujemy sobie z mężem w prezencie, o taki:

http://www.impressionen.de/impressionen/de/Weihnachten/Adventskalender/Weinkalender/produkt/l6306888?fromSearch=true

Chciałam go w zeszłym roku, ale był bardzo długo niedostępny i nie doszedłby na początek grudnia, a teraz już jest więc pewnie niedługo kliknę, że od 1 grudnia się delektować winkiem co wieczór, po 125ml na głowę będzie SZALEŃSTWO ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1682 dnia: 15 Października 2014, 22:36 »

http://www.impressionen.de/impressionen/de/Weihnachten/Adventskalender/Weinkalender/produkt/l6306888?fromSearch=true

Chciałam go w zeszłym roku, ale był bardzo długo niedostępny i nie doszedłby na początek grudnia, a teraz już jest więc pewnie niedługo kliknę, że od 1 grudnia się delektować winkiem co wieczór, po 125ml na głowę będzie SZALEŃSTWO ;D

cały miesiąc "na bani"  8)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1683 dnia: 15 Października 2014, 22:38 »
Sorry Doksik, ale moim zdaniem to trochę chore tyle prezentów... Tyle okazji, dziecko kojarzy tylko.,że średnio raz w miesiącu dostaje prezent, aż strach pomyśleć co wymyslisz na Komunię. Ja jestem zwolennikiem jednego prezentu jednak.....a prezentowe mamy jedynie urodziny i Gwiazdora.... Każdy może sobie pomyśleć, że nas stać i to prawda, ale takie góry prezentów to jakaś paranoja! Dla nas ważne są jednak inne wartości......

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1684 dnia: 15 Października 2014, 22:39 »
Martuś, yhy, i każdy grudniowy poranek na ciężkim kacu  :Szczerbaty:

Chętnie wzięłabym dwa takie kalendarze, ale cena mnie trochę stopuje. No cóż, będzie tylko na smaczek  ;)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1685 dnia: 15 Października 2014, 23:03 »
Ja zagniatam 25.10 w tym roku :)
Kurcze! to już! :o
W takim razie chyba jednak zrobie wcześniej :P
A kiedy reszta planuje gnieść?

Aaa...u mnie w kominku od kilku dni króluje wosk  SNOW IN LOVE :balwan: cudownyyy :Serduszka:

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
« Odpowiedź #1686 dnia: 15 Października 2014, 23:48 »
o  dobrze  ,że piszecie,   że  to już 25  muszę sprawdzić czy  wszystko posiadam do zagniatania ;D

Doksik przepraszam  czy Twoje dzieci bawią się  wszystkim na raz ???  nie gniewaj się ale  dla mnie to też za dużo   wolałabym  za te wszystkie wydane pieniądze kupić np  wypasiony  zestaw  lego (zapewniam ,ze wspólna zabawa przednia  )  czy    nawet złożyć  się i jakiś  wypasiony  rower   czy wózek  dla lalek jak już  któraś z Was   tu pisała   nie wiem ale taka ilość   to wiem  na czym się skończy na rozpakowaniu i rzuceniu potem wszystkiego w kąt  ja już pisałam ,że lubię coś kupić  ale niech to ma ręce  i nogi

jedyna rzecz  jakiej nie lubię  to pieniądze ..........jakoś  mi to na łatwiznę wygląda   ja  wiem  ,że  można za to kupić  co się   chce  ale co to za frajda 

kiedyś  zrobiliśmy numer  kupiliśmy kuzynce kolczyki  zapakowaliśmy  w karton  wyłożony papierem  i potem  w jeszcze jeden i jeszcze jeden  i obciążyliśmy  butelkami z wodą  :)  było wielkie i ciężkie  ale  było smiechu przy rozpakowywaniu  :)  dogrzebała się  do  końca  prezent  się podobał  ale  jaka zabawa była

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1687 dnia: 15 Października 2014, 23:51 »

cały miesiąc "na bani"  8)

ten kalendarz    to   kupię w Polsce??? podoba mi się  a mamy imieninowo przed    świętami  super  prezent   by był

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1688 dnia: 16 Października 2014, 01:08 »
mega kalendarz mysia ;D

ja planuje na Mikołaja kupić pierwsza ciastoline bo ostatnio sebus ma fun przy cieście np na pizze.. jedna blacha moja druga jego i oboje walkujemy :-) wiec myślę że cuastolina zrobić może szał. ..
planuje kupić zestaw do 25zl  ;D  bo może być niewypałem i szkoda kasy

a na BN mamy auto wadera smieciare. . ogromna.... kupiona dziś w realu w przecenie za 39zl.. a jest ogroooomna
chyba że tatuś seby nie wytrzyma i będzie się z synkiem bawił wcześniej. .. to na BN nic nie dostanie od nas- i tak nie czai jeszcze prezentów :-)))

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1689 dnia: 16 Października 2014, 05:25 »
Mnie głowa rozbolala po przeczytaniu tego wątku... ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1690 dnia: 16 Października 2014, 06:43 »
Marta to ja też mogę porcję zamrozić i wtedy razem zrobimy sobie wigilię nr 2  :)
ja nie oceniam, bo dużo pewnie zależy od dziecka, ale u nas te sezonowe hity reklamowe to też są na chwilę, uniwersalna "zabawka", której się nie pozbędę to cały kosz lego duplo z różnych serii, który regularnie jest wywalany na podłogę i z niego tworzone różne rzeczy (teraz bardziej przez córkę, bo syn to już lego kreator itp), trafionym prezentem jest tez interaktywna  lalka  - niemowlak Natalia oraz sekrety elektroniki - 1200 eksperymentów,  tym to sie cała rodzina bawi :) oraz wszelkie gry planszowe, z synem w tym roku mam łatwiej, bo "poszedł" w piłke nożną i każdy gadżet Pogoni go ucieszy  :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1691 dnia: 16 Października 2014, 06:58 »
U nas tez piłka na topie :) O niczym innym nie słyszę całymi dniami :)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1692 dnia: 16 Października 2014, 07:00 »
Doksik sporo prezentów. U mnie w domu byli tak ze.na Mikołaja dostawalo się paczkę ze słodyczami (wiadomo od rodziców z pracy) i jakiś dobry upominek za to na święta był prezencie ale jeden wspólny od wszystkich ;D

Od nas na Mikołaja Igor dostanie 2 paczki (od nas z pracy wiec ja z K je rozpatrujemy) od dziadków pieniądze (bo tak na dzień dzisiejszy wolimy) a na gwiazdkę dostanie prezent choć pewnie jakąś mała drobnostke kupie mu do tych paczek bo dla niego żadna rewelacja dostać paczkę ale coś grającego to jest to.
Sylwus my mamy wielki wóz dla Igora i stoi bo to prezent ode mnie z pracy :p

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #1693 dnia: 16 Października 2014, 07:41 »
Imaginacja,  problem w tym, że klocków lego mają już dwa wiadra, super rower dostała w czerwcu,  wózek dla lalek tez jest niczego sobie...a to są jej małe marzenia plus kilka gratisów od nas. Bawi się,  bawi. Nie wszystkim na raz, ale się bawi sporo :-)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1694 dnia: 16 Października 2014, 08:08 »
Japcio, kiedy Ty zagniatasz ? Bo pamiętam, że wyszłaś na tym najlepiej rok temu :)

Pomysłów na prezenty brak - mamy jedynie kupione syrenki - dzięki sprytowi Patrycji :)
Co do reszty to nie wiem, bo moja córka nie ma większych marzeń - głównie to by chciała pieska, ale żywego a na to nie ma szans przy obecnych warunkach mieszkaniowych.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1695 dnia: 16 Października 2014, 08:19 »
Podjęłam męską decyzję, że w tym roku nie zagniatam :)  Wezmę przepis na pierniki od mamy - przekazywany z pokolenia na pokolenie.... albo znaleziony kiedyś w internecie - nie pamiętam ;)  Pierniki piecze się 2-3 tygodnie przed świętami i są miękkie.
W poniedziałek wracam do pracy i jakoś nie mam głowy do gniecenia :) Poza tym, mam zajęte kilka łikendów z rzędu i nie miałabym na to czasu.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1696 dnia: 16 Października 2014, 08:59 »
Japcio a podzielisz się tym przepisem? Bo ja też nie zagniatam w tym roku.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #1697 dnia: 16 Października 2014, 09:01 »
Ja w tym roku znów zrobię kalendarz adwentowy z zadaniami i jakimiś drobiazgami typu czekoladka, kolorowanka świąteczna. W zeszłym roku kalendarz był hitem i Daria już z miesiąc temu pytała, czy będziemy mieć w tym roku taki sam kalendarz jak w zeszłym.

Teraz tylko muszę wymyślec jakieś zadania :D zeby się choć trochę różniły od zeszłego roku

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1698 dnia: 16 Października 2014, 09:04 »
Japcio a podzielisz się tym przepisem?

Podzielę się. Tylko muszę go najpierw wziąć od mamy.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1699 dnia: 16 Października 2014, 09:40 »
  ja  w zeszłym roku robiłam  jeszcze na szybko  któreś pierniki z MW też   były  pyszne  tylko musiałabym  przegrzebac wątek     ale jak  coś  to też pisze  sie na przepis

z pomysłów na prezenty  to  mi na allegro wpadł zestaw z pociągiem "pendolino " ;) ale  od 6 lat jest  i nie powiem sama  bym  się pobawiła    :):)  a jaką frajdę miałby mąż 

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #1700 dnia: 16 Października 2014, 09:54 »
Chciałam się też dołączyć do wątku szukając inspiracji na BN, ja planuje też zrobić kalendarz adwentowy dla synka zobaczymy jak mi to wyjdzie :) A te pierniki co teraz trzeba zagniatać są takie mięciutkie i polecacie dziewczyny? Bo jak by ktoś miał przepis to ja z chęcią bym spróbowała :)

Jeśli chodzi o prezenty to ja też jestem przeciwniczką wolę kupić jeden a większy, aczkolwiek jak synek był mniejszy to jakieś drobiazgi kupowaliśmy mu bo uważam że ma za dużo zabawek. Raz dla śmiechu zapakowałam mu dodatkowo skarpetki takie włochacze z mikołajem i wiecie jak się cieszył i dziękował mikołajowi mówił że o takich marzył :)

A ciastolina jest wspaniała ja na początku jak synek chyba nie miał roczku miałam same te kubeczki play doh i lepilismy zwierzątka a potem od znajomych dostaliśmy duży zestaw tej ciastoliny z auchan i tez dobrej jest jakości tylko szybciej wysychała. Ale na pcozatek w sam raz :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1701 dnia: 16 Października 2014, 09:55 »
Ja jeszcze nie czuję weny na plany prezentowe, zawsze w grudniu kupujemy.
I jak zobaczyłam daję, że 25 już zagniatamy ciasto piernikowe to  :o nie dowierzam że to już.
Na dworze super pogoda, 2 dni temu na krótki rękawek latałam, a tu o Mikołaju mowa  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1702 dnia: 16 Października 2014, 10:28 »
Ja już wiem, że dzieciaki na 6 grudnia dostaną zestawy klocków jixin. Potrafią całymi dniami siedzieć i układać a klocków brak, wiec zwiększymy ilość.

Adiana mi przypomnialas,  Natalka chciała tego kotka interaktywnego wiec będzie prezent składkowy, a Dla Dominika jeszcze nie wiem.

Aga żeby pobawić się z pieskiem będziecie przyjeżdżać do nas :brewki:

I pierniki spróbujcie zrobić te ekspresowe od Adiany - w zeszłym roku podawała przepis.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #1703 dnia: 16 Października 2014, 10:30 »

ja planuje na Mikołaja kupić pierwsza ciastoline bo ostatnio sebus ma fun przy cieście np na pizze.. jedna blacha moja druga jego i oboje walkujemy :-) wiec myślę że cuastolina zrobić może szał. ..
planuje kupić zestaw do 25zl  ;D  bo może być niewypałem i szkoda kasy

ooo to może być dobry pomysł  :D :D na Mikołaja w sam raz  :D
a co do BN i prezentów to zajmę się tym w grudniu   ;) myślę nad Duplo ale jeszcze na 1000% nie jestem pewna  :)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1704 dnia: 16 Października 2014, 10:39 »
  Ricardo  a  może to były Adiany  pierniki , bo grzebię  i nic mi nie pasuje    ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1705 dnia: 16 Października 2014, 10:41 »
Imaginacja kurcze teraz nie wiem, może szybkie pierniki? Albo może Adiana napisze nam jeszcze raz :)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1706 dnia: 16 Października 2014, 10:47 »
Ty, no weź - ona mi wtedy zyć nie da jak sie dowie, że macie pieska :D to dopiero bedzie jazda :D

Aten kotek u nas lezy w szufladzie - chyba go wystawie za jakis czas, może się sprzeda  ::)

Przepis na pierniczki podawany był tutaj - i potem cytowany też  :P :P

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #1707 dnia: 16 Października 2014, 11:07 »
no wiecie co - żeby sobie nie zapisać ku pamięci :) ale ok nie będę taka, więc wklejam z mojego przepisowego pliku, tak sie właśnie zastanawiam, czy je w tym roku testować, w zeszłym zagniatałam z Wami  ;D

Pierniczki Adiany
Znalazłam mój przepis na pierniczki - jest dobry dla zapominalskich, bo są miękkie już po kilku dniach...

3,25  (550 gram) szklanki mąki
0,75  (300 gram) szklanki miodu
0,5 (100 gram) szklanki cukru pudru
120 gram masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa korzenna
kakao  - opcjonalnie << ja daję łyżkę

Miód podgrzewam - podobno pierniki na sztucznym miodzie szybciej robią się miękkie - i łączę z resztą. Masło też wolę pogrzać, lepiej się wyrabia, ale nie jest to konieczne. Na początku wygląda strasznie a potem jest jeszcze gorzej  Kulka ciasta się lepi do wszystkiego - tak ma być.  Wałkuję na grubość ok 2-3 mm i wycinam.
Uwaga, miejsce pod wałkowanym plackiem oraz jego wierzch podsypujcie mąką, bo potem nie da się odklejać figurek

Piekę w temp. 180 stopni o. 7minut. Termoobieg, bo jadę na dwie tace zazwyczaj. Przepis mówi 8-10 minut, ale to zależy od piekarnika, trzeba patrzeć, mają lekko urosnąć wzwyż jak i wszerz, więc nie kładźcie zbyt ciasno  Kształty z cienkimi kawałkami jak nóżki renifera itd wałkujcie cieniej, bo się grubas rozleje w piekarniku i wygląda  jak królik potem  No a to nie te święta 

Jeżeli piekę pierniki z witrażykami, to w temp. 150 stopni i nieco dłużej - ok 10 minut.

Witrażyki, czyli okienka itd robię z landrynek - tłukę nieco i wypełniam otwory w pierniku - ma być mocno z górką, bo po roztopieniu jest i tak cienka szybka.
Na witrażyki wybierajcie twarde landrynki - najlepiej takie co w paczce są luzem - oznacza to, że po zastygnięciu nie kleją się skoro nie musiały zostać pozawijane w folie każdy z osobna. W przeciwnym razie może się stać coś strasznego z pięknym piernikiem z szybką 

I generalnie po upieczeniu czekam chwilkę ze zdjęciem, bo są miękkie i gorące od spodu! Po minucie można zdejmować i kłaść nowe.

Jeżeli pierniki mają być na choinkę, to dziurki róbcie przed pieczeniem, najlepiej słomką do picia. Potem mogą pękać podczas nawiercania 

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #1708 dnia: 16 Października 2014, 11:18 »
 Dzięki Miśka jesteś  wielka :)   ja sobie zapisałam  w notatnik ale   system padł i niestety  o wszystkim pamiętałam tylko nie o  pliku z przepisami   teraz     sobie na pocztę  wrzucam ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1709 dnia: 16 Października 2014, 11:58 »
Aga spokojnie, dopiero po nowym roku będzie :)ba Wy macie chomika i myślisz że ja w domu o tym nic nie słyszę? :)