Autor Wątek: Boże Narodzenie tuż, tuż.....  (Przeczytany 638639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #450 dnia: 7 Listopada 2013, 20:28 »
Ha ha ha :D

Laski, jutro ostatnie zakupy i gnieciemy  ;)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #451 dnia: 7 Listopada 2013, 21:30 »
To jutro czy w sobotę wielkie zagniatanie?

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #452 dnia: 7 Listopada 2013, 21:53 »
ktory przepis w koncu trza krecic? :P ::)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #453 dnia: 7 Listopada 2013, 22:18 »
Je gniotę w sobotę, ale wolę mieć już wszystko kupione, więc do jutra mam ostatni czas na zakupy.

A gniotę - kurka, zapomniałam, co gnieciemy ?

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #454 dnia: 7 Listopada 2013, 22:39 »
dawajta ten przepis jeszcze raz :p tylko taki, żeby wyszedł ;D  ;) bo ja kaleka kulinarna ::)
też muszę jutro zakupy zrobić...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #455 dnia: 7 Listopada 2013, 23:33 »
Na moich wypiekach jest pod nazwa "piernik staropolski" albo wygoogluj "pierniczki aganiok". Przepis  ten sam.



Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #456 dnia: 8 Listopada 2013, 07:16 »
ok ja się poświęce i wstawię :) takie tu pozytywne poruszenie, ze chyba udam sie po reszte składników i jutro akcja ciacho na pierniki ;)
Pierniczki AGANIOK
ilość porcji: duuuużo!

Ciasto przygotwujemy pod koniec października!!!
____________

500 g miodu naturalnego
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
1 kg + 1 szkl mąki pszennej
3 jaja (niezbyt duże)
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1 czubata łyżka ciemnego kakao

BAKALIE (przykładowy zestaw)
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
100 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej

PRZYPRAWY (przykładowy zestaw)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli

DO SMAROWANIA: 1 jajo +3 łyżki mleka
____________

Ciasto najlepiej przygotować w melakserze (do mojego wchodzi pół porcji ciasta), ponieważ mieszane są bardzo gorące składniki. Można również mieszać ręcznie, jednak wymaga to sporej siły, więc najlepiej poprosić o pomoc mężczyznę :-).

Rodzynki moczę i siekam razem z pozostałymi bakaliami.
Mąkę przesiewam.
Miód, cukier i tłuszcz wkładam do garnka, powoli podgrzewam stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawiam z gazu i dodaję bakalie oraz przyprawy.
Do miski (lub melaksera) wrzucam część przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, mieszam. Po chwili dodaję gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie mieszam. Na końcu jak masa jest już jednolita dodaję pozostałą mąkę i znowu mieszam.

Ciasto przekładam do naczynia, owijam folią spożywczą, którą należy delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstawiam na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.
Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków.

Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem ogrzewam je przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżam dłonie wodą i wtedy ciasto znowu nabiera elastyczności.

Ciasto wałkuję, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piekę pierniki w 160-170 stopniach przez 9 - 11 minut, w zależności od ich wielkości (zależy również od  piekarnika). Kiedy wyjmuję gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdy jednak są zbyt twarde, to do puszki z piernikami wkładam na kilka dni cząstki jabłek i kilkakrotnie mieszam.

Offline BOZENA28

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3019
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #457 dnia: 8 Listopada 2013, 09:16 »
ja tam bede robila z przepisu Adiany. tak mysle ze zaczne po 1 go grudnia bo czesc z nich bedzie do wyslania. a reszta jak wyjdzie to bedzie do pojedzenia i przed swietami :-)

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #458 dnia: 8 Listopada 2013, 12:10 »
Miłego ugniatania :) ja zrobiłam to ciasto bez bakalii, bo mąż nie lubi. Zresztą do płaskich pierniczków tak średnio pasują mi rodzynki czy orzechy.
A mąż faktycznie się przyda do gniecenia, gdy robicie tradycyjnie "ręcami",  a nie w jakiejś maszynie.



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #459 dnia: 8 Listopada 2013, 12:27 »
Bakalie sa posiekane, nie uwłaczają płaskim pierniczkom  :D

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #460 dnia: 8 Listopada 2013, 12:32 »
oj tam, oj tam ;)

A teraz organizujemy akcję "Pogoń Monię do Ikei" :) Obiecała nam zakupy  8)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #461 dnia: 8 Listopada 2013, 12:51 »
Racja!

Może już buszuje między regałami :D

Monia, do raportu  8)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #462 dnia: 8 Listopada 2013, 15:58 »
ja tam bede robila z przepisu Adiany. tak mysle ze zaczne po 1 go grudnia bo czesc z nich bedzie do wyslania. a reszta jak wyjdzie to bedzie do pojedzenia i przed swietami :-)


Adianka a twój przepis jest inny ???
Ja chcę zagniatać w niedzielę  :D



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #463 dnia: 8 Listopada 2013, 16:26 »
Tak, inny inny - moje zjeść można od razu, miękkie sa szybko - nie muszą czekac, ani przed upieczeniem ani po.

Offline pamela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10971
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #464 dnia: 8 Listopada 2013, 19:03 »
Ja tez sie czaje w tym roku na pierniczki ale jeszcze nie wybralam przepisu


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #465 dnia: 8 Listopada 2013, 19:56 »
ja dzis nawet kardamon zdobyłam  :) więc zaryzykuje te pierniczki Aganiok, jak bedzie lipa zrobię opcję ratunkową z przepisu Adiany :)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #466 dnia: 8 Listopada 2013, 20:26 »
Ja też - wysłałam męża po zakupy i przyniósł nawet kardamon :D

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #467 dnia: 8 Listopada 2013, 21:56 »
Widziałyście? :) Reniferki zrobione z odwróconych ludzików :)




Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #468 dnia: 8 Listopada 2013, 21:59 »
Piękne:-)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #469 dnia: 8 Listopada 2013, 22:08 »
Taki wątek mnie ominął  :o

Reniferki genialne  :D

U mnie ciasto na piernik i pierniczki już w lodówce co oznacza, że moje przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą  ;D

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #470 dnia: 8 Listopada 2013, 22:11 »
Mysia, no w końcu jesteś :) Przeczytaj pierwszy wpis w tym wątku ;)


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #471 dnia: 8 Listopada 2013, 22:17 »
Heheh  ;D :-*

Japcinko, ja piernik i pierniczki robię zawsze z tego przepisu:

http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski

Tyle, że widzę, że Dorota go trochę zmieniła, na 1kg mąki daję 3 torebki przypraw do piernika, a nie dwie (bo tak było wcześniej w przepisie) i dodatkowo dodaję łyżkę-dwie gorzkiego kakao, żeby miały ciemniejszy kolor (ale to ja, można ten wymysł ominąć)  :) Pamiętaj żeby użyć mąki typ 650. Nie wiem czy coś więcej powinnam dodać? Składniki w temperaturze pokojowej. A! I miód gryczany polecam ;)

Ciasto zagniatam zawsze w 1 weekend listopada, ale kiedyś się zgapiłam i zrobiłam w połowie listopada i też było okej tyle, że faktycznie za pieczenie zabrałam się wtedy krótko przed Świętami :) Te 5 tygodni to moim zdaniem on musi poleżeć.

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #472 dnia: 8 Listopada 2013, 22:22 »
Mysia, moje ciasto leżakuje już od tygodnia :) Ale dziękuję za wskazówki :)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #473 dnia: 8 Listopada 2013, 22:25 »
Trochę przeglądałam wątek, widziałam, że pytałaś gdzie go trzymać. W lodówce na najcieplejszej półce. Na balkonie bym nie trzymała, tym bardziej, że taką ciepłą jesień mamy. Bałabym się, że się zepsuje...

Offline japcio

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 23885
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #474 dnia: 8 Listopada 2013, 22:27 »
hmmm, a najcieplejsza półka w lodówce to która?

Na balkonie mam zimno... chyba :)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #475 dnia: 8 Listopada 2013, 22:28 »
Ta najdalej od zamrażalnika. Przynajmniej w mojej tak jest  ;D

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #476 dnia: 8 Listopada 2013, 22:34 »
Hmmm, miałam pytać o rodzaj miodu, bo kupiłam gryczany ze względu na pierniczki :D

A ja nadal nie wiem co to jest ta najcieplejsza półka ?? u mnie wszędzie jest ta sama temp. Może inaczej - jaka temp one lubią mieć ?
Szczerze to nie sądzę aby zamrażarka miała wpływ na wysokość temp. w lodówce - chyba, że mamy na myśli stare lodówki, gdzie w środku był pojemniczek z zamrażarką :D

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #477 dnia: 8 Listopada 2013, 22:39 »
Moja lodówka jest stara jak świat, ale ma osobną zamrażarkę i na pewno na najdalszej półce jest najniższa temperatura. Nie mówię, że jest tam ciepło, ale po prostu stopień dwa? cieplej.

Nie wiem jaką powinny mieć temperaturę, ja zawsze trzymam w lodówce i zawsze jest okej. Ale czytałam o przypadku kiedy ciasto się zepsuło.

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #478 dnia: 8 Listopada 2013, 22:59 »
Z tego, co kiedyś mówił mi pewien Pan w sklepie  ;) - najwyższa półka jest najchłodniejsza ( mowa o lodówkach z oddzielnym zamrażalnikiem ). Nie wiem, jak jest w praktyce, ale ja zawierzyłam i jakoś tak od zawsze mówię, że tam jest najzimniej :P

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #479 dnia: 8 Listopada 2013, 23:06 »
No i ja mam z tym problem, bo nawiew lodówki mam u góry a osobną zamrażarką na dole - wstawię po prostu tam gdzie będzie najmniej przeszkadzać.