Autor Wątek: Ile wydamy (wydaliśmy) na TEN Dzień? Warto było?  (Przeczytany 71671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Ile wydamy (wydaliśmy) na TEN Dzień? Warto było?
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Lipca 2006, 14:53 »
I  jaki jest Twoj kosztorys groszek?

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Lipca 2006, 14:59 »
hmm a nasz kosztorys to z dwóch stron razem +/- 12 tysiecy za samych gości na sali! nie licząc oczywiscie innych rzeczy! Każdy u nas płaci za swoich gości! zApewne wyniesie to moich rodzioców ( bo oni płaca za wesele) z 10 lub 11 tysiecy z samej tylko naszej strony ( łącznie z ubraniem mnie i siebie , dekoracja koscioła itp)

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Lipca 2006, 15:00 »
aa zapomniałam dodac ze u mnie bedzie 36 osób z mojej strony lub troszke mniej takze nasze wesele bedzia raczej małe bo na ok 70 osób

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Lipca 2006, 15:08 »
Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, że zamkniecie się przy 200 os. w 25tys. Przykre, ale prawdziwe..
Mimo wszystko życzę powodzenia i wytrwałości!!
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Lipca 2006, 15:57 »
Cytat: "ewelinkaaa7"
I jaki jest Twoj kosztorys groszek?

3700 za jedzenie (70 zł od osoby- wiem, tanio trafiliśmy, ale smacznie też będzie)
+ alkohol + ciasta + owoce i napoje... wyjdzie ok 5000 do podziału według liczby gości- proporcjonalnie.

Offline skarbek
  • bywalec
  • data ślubu: październik 2007
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Lipca 2006, 16:29 »
No to nie źle!Też bym tak chciała :x U mnie za samą sale znaczy za jedzonko  i poprawiny ok 19000 a gdzie tu reszta.Nadziej że trafię 6 w totka podnosi mnie na duchu :)
"Dzis też bym Cię wybrała"2007

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lipca 2006, 21:54 »
U nas budżet powinien się zamknąc w 20 tysiącach. Przy czym wesele na ok 65-70 osob. ale taką sumę przyjeliśmy w zalożeniach..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Lipca 2006, 22:40 »
Cytat: "groszek"
A mojej strony, łacznie ze mną i moimi rodzicami na naszym weselu będą "aż" 23 osoby. W tym 6 osób spoza rodziny. Ze strony narzeczonego będzie 30 osób, w tym wszyscy z rodziny, i to tej najbliższej.

to raczej przyjęcie weselne, bo słowo "wesele" jest za duze do tego...sorrry ale tak mysle..

u mnie tez bedzie z 200 osob i mysle ze koszt (z tego co juz obserwuje ) łączny to ok 30-35  tys zł...z tego ok 50 osob znajomych moich i narzeczonego, reszta rodzina, a trzeba tez powiedziec ze w większoci znajomych (przynajmniej u narzeeczonego) to na weselach bylismy wiec nijak kogos nie zaprosic..no i rodzina duza

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Lipca 2006, 23:10 »
Cytat: "MMarta"

to raczej przyjęcie weselne, bo słowo "wesele" jest za duze do tego...sorrry ale tak mysle..

u mnie tez bedzie z 200 osob

Ok.. może byc i przyjęcie... przynajmniej brzmi wytworniej  :mrgreen: No to w takim razie u ciebie będzie spęd.. sorry, ale ja także myślę  :evil:

O ile wiem... wesele i przyjęcie weselne to bardzo bliskoznaczne określenia. Moim zdaniem o weselu/ przyjęciu weselnym można mówić, kiedy trwa ono do bardzo późnych godzin nocnych/ wczesnych porannych i w założeniu ma tańce i zabawy.

Nie wiem, kto tobie MMarta dał prawo osądzania, co jest weselem, a co nie.

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Lipca 2006, 07:50 »
Nie wiem, kto tobie MMarta dał prawo osądzania, co jest weselem, a co nie.

Marta nie osądza, pisze jak jest i jak sie to ma do rzeczywistości.
Nie  mozna nazwać weselem coś co jest z garstką gości - to jest juz przyjęcie rodzinne.
No to w takim razie u ciebie będzie spęd

wcale tak nie myslę - jak ktos ma dużą rodzinę to czemu nie ?
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Lipca 2006, 10:48 »
Cytat: "okruszek"
Nie mozna nazwać weselem coś co jest z garstką gości - to jest juz przyjęcie rodzinne.

53 osoby to nie jest "garstka" ludzi  :lol:  W żadnym przeciętnym mieszkaniu nie pomieściłoby się tyle osób za stołem w jednym pokoju. A jesli wśród gości sa osoby spoza rodziny, to rodzinną takiej imprezy tez nie nazwę.

Wiem, że okruszek bardzo bolała swego czasu, że jej plany weselne legły w gruzach, ale moim zdaniem nie ma czego żałować. Jakby to tylko ode mnie zalezało, to nie byłoby nawet przyjęcia, tylko w restauracji obiad z deserem dla najbliższej rodziny. Jak dla mnie im mniej ludzi, tym lepiej.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Lipca 2006, 10:56 »
u mnie było 42 osoby.to juz nie wiem jak to nazywać?jeśli nie można powiedzieć"wesele"?.niech będzie przyjęcie.jak komuś będzie lepiej.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Moniqa

• forumowicz
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Lipca 2006, 11:08 »
ja już mogę powiedzieć,że robiąc wesele na 50os zmieścimy się w max w 12.000zł

wydaje mi się,że to tak średnio na jeża :D można zaoszczędzić np.
 zamiast orkiestry (ok1400zł) DJ (płacimy 700zł)
 bez poprawin,
suknie i welon u mniej znanej krawcowej (ale wypróbowana) 800zł,
włoski i makijarz 80zł (koleżanka mojej przyjaciółki,która przyjdzie do mnie do domu w dzień ślubu :D )
paznokcie 30zł-moja przyjaciółka,

ja troszkę szukałam,żeby było taniej :D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Lipca 2006, 11:50 »
Hmmm ja też myślałam, że będę miała wesele...mimo, ze w tej chwili na liście jest 58 osób  :roll:

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Lipca 2006, 11:53 »
Jak zwylke na temat :|

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Lipca 2006, 14:24 »
lady_yes, wracam do tematu....
Mi sie weselisko rozrosło - miało być 80 osób bedzie 110...
I w 20 tys się nie zamkniemy - z całością oczywiscie....
Jak Krzyś zrobił kosztorys to mi włosy dęba stanęły...
Ale ja jak na razie ni żałuję żadnej złotówki - jak będzie po....to się okaże....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Marcysia
  • bywalec
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Lipca 2006, 15:23 »
Ja zaproszeń wysle do okolo 90 osob. Licze, ze nie wszyscy sie pojawia. Sądzę, że wyjdzie mi okolo 80 osob, za co wyjdzie jakies 11 tysiecy [oczywiscie mowa o jedzeniu]. Fotograf 700 pln, kamerzysta 900, orkiestra 1200. Do tego stroje, vodka, kwiaty, napoje + opłaty w USC i co łaska w kościólku. Chciałabym się zamknąc w 20-22 tysiącach. Noclegi bedziemy mieli za free. Nie wiem co jeszcze napisac. Jesli chodzi o to kto płaci, to u mnie jest ze tak powiem tradycyjnie: moi rodzice za gosci moich i Tomka, Tomka rodzice za vodke, napoje, orkiestre, fotografa i kamerzyste. Tak mniej wiecej to wygląda u nas :)

Zapraszam do mojego odliczanka :)

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Lipca 2006, 16:20 »
My zrobiliśmy wstępny kosztorys i przy 100 os. przy organizowaniu welesa na sali działowej wyszło Nam jakieś 16 tys.

Teraz plan się zmienił (nie rozumiem czemu wszyscy się najpierw śmiali, a później patrzyli na mój brzuch  :evil: jak przychodziliśmy oglądać sale na ogródkach) i być może będziemy mieli weselicho niedaleko domku, za całkiem niezłą kaskę (niewiele w sensie).. O tym może napiszę później-jak wrócę do Polski i już będę wiedziała-co gdzie i za ile :)

Moich znajomych wsio wyniosło 21tys. przy 110 os.

Offline biała_dama

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Lipca 2006, 13:56 »
Cytat: "lady_yes"
Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie, że zamkniecie się przy 200 os. w 25tys. Przykre, ale prawdziwe..
Mimo wszystko życzę powodzenia i wytrwałości!!

Wesele jest na wsi barzdo duzo rzeczy robimy sami
zespół 900 zło
kamerzysta 650
fotograf z rodziny
itd...

U nas takie wesela są w standardzie.  A osoby znajda się tym bardziej żr oboje mieszkamy w tej samej miejscowości i większość odób to  "rodzina" .
:-)   [size=14]Z każdym dniem coraz bliżej do wielkiego dnia[/size]

Offline kami
  • bywalec
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Lipca 2006, 11:57 »
Za to my mamy narazie wstępnie wyliczone wydatki:
sala - 700 pln + media
zespół - 2 200 pln
kamerzysta - 1 300 pln
kucharki z kelnerkami 2 600 pln
dekoratorki (sala+kościół0 - 700 pln.
fotograf - tylko studio - 1200 pln.
Strasznie to wszystko drogie, naszczęscie rodzice sporo finansują, my płacimy tylko za fotografa, zespól, kamerzystę i tyle.
....Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani.....

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #80 dnia: 27 Lipca 2006, 19:42 »
Witam,

my tez narazie wstepnie robilismy "kalulację". Na początku optowałam za małym rodzinnym obiadkiem weselnym na 20 osób. Wtedy był plan ze sami to sibnansujemy - były perksktywy na jakeis 6-7 tysiećy maxymalnie przy duzych oszczędnościach.
Ale okazało się , że mój Pan chce "normalnego" wesela!! I tak stało się - jego rodzic echcą nam dac ok 10 tys. Dlatego musiałm pogadać z moimi..i chyba skończy się tak ze w dużej mierze oni pokryją koszty, a my: zaliczka na sale, obrączki, zespół, kamerzysta i "papierki" (kosciółek i USC). Palunejmy nie nadwyrężac rodziców - chcemy zamknąc wszytsko w 15-16 tys. Nasze koszty, tak mysle, wyniosą: własnie ok 5-6 tys. A rodzice reszte..Niestety inaczej nie damy radę, a oni widac chętni :)
Koszt za os. 100/ palnujemy 80-85 max. Dochodzi do tego ok 20 m-sc do spania dla przyjezdnych i transport z Kosciólka do sali (autobus) a potem jakisbusik do rozwożenia.
Ale licze ze 15 000 wystarczy!! MUSI!!

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Lipca 2006, 19:55 »
okruszek bardzo bolała swego czasu, że jej plany weselne legły w gruzach

akurat o moich planach najmniej wiesz :) I najmniej wiesz czy one legły w gruzach czy nie i najmniej wiesz co wyszło i jak było i na ile było mnie stać.
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Lipca 2006, 21:44 »
My zrobiliśmy kosztorys kilka dni temu, bo poczuliśmy, że wszystko wymyka się z rąk (i portfeli). Najpierw planowaliśmy weselele na 90osób, ostatecznie będzie 70 osób z nami + zespół, kamerzysta i fotograf. Wyszło nam - ok. 25tys. Sporo. Pewnie jeszcze gdzieś 1-2tys. umkną jak przyjdzie co do czego.. Ale czuję, że warto. I że jakbym miała gdzieś coś uciąć to nie miałabym pomysłu co.

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 27 Lipca 2006, 23:28 »
co tu duzo liczyc, załozmy ze wesele jest na 100 osob...

w zaleznsci od roznych regionow Polski koszt takiego wesela przy 7 daniach gorących to:
stosunkowo najtaniej z tego co mi wiadomo jest we wschodniej Polsce wynosi ok 65-100 zł od osoby (przy czym placac tą górną stawke) to jzu full wypas + wódka oddzielnie lub w kosztach-policze oddzielnie...

czyli mamy 6500 lub 10000 micha, do tego trzeba zamówic tort (nie mam pojecia ile kosztuje) + wódka (liczy sie 0,7 na pare lub 0,5 na osobe) w zaleznosci od standardu wodki hurtowo to jest cena ok 25zł za butelke (lub mniej troche) -licze 25zł x100 butelek = 2500 zł , juz mamy 9000 zł lub 12500 zł...doliczam slub (roznie od 300 do 1000) przyjmijmy 500 mamy 9500, sukienka dla mnie + dodatki (sukienka ok 2000 zł + dodatki powiedzmy 600 -tutaj moge sie mylic bo dopiero zaczynam sie rozgladac, biore "srednią" cene placoną przez znajomych - czyli mamy 12100 + garnitur męza, buty itp . mysle ze tez kolo dwójki -mamy 14100, orkiestra ok 2000 a często wiecej mamy 16100, kamera 1000 mamy 17100, samochod 300 =17400, dekoracja sali, bukiety, dodatkowe zdjecia, stluczone naczynia, klimatyzacja, prąd, licze ok 1000 zł wychodzi w wersji "mniejszej" 17100 zł...

jest to na zasadzie wesela "w lokalu" gdzie placi sie za osobę, w wojewodztwie Mazowieckim sa jednak przewaznie wesela większe powyzej 150 osob, czesto dwudwniowe i wynajmuje sie kucharke-cennik wtedy troche idzie w dol, ale masz wiecej zawracania gitary, tam przychodzisz na gotowe..

to nie moj cennik tak patrze po znajomych i czasami dziwia mnie kwoty podane tutaj

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Lipca 2006, 23:40 »
oczywiscie 18400, nie policzylam jeszcze o zgrozo! obrączek (ale moze dlatego ze to męska część zalatwia) takze spokojnie jakies 19000 wychodzi...mysle , ze z cenami tez bardzo nie przesadzilam

Offline KRab

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Lipca 2006, 00:03 »
heh a ja nie podliczyłam ile wydamy....

to tu sobie policzę  :wink:

suknia -1000zł
bolerko - 100zł
welon - 100zł
buty moje - 160zł
bielizna -ok 150zł
fryzura - 100zł
makijaż - chyba zrobię sobie sama
kolczyki, naszyjnik -100zł
diadem- 100zł (?)

buty męża - 100zł
garnitur - 300zł
koszula-ok 50zł
krawat - ok 100zł

obrączki -1.000zł
grawerowanie - 200zł (?)
USC - 100zł
msza - 400zł
kwiaty- po poprzednim ślubie :P
moje - 50zł

przyjęcie - 5.000zł
tort - 200zł
fotograf - 600zł

uffffffff tyle......... 4.910zł (my) + 5.000 (opłat rodziny za wesele) = 10.000zł[/u]

Offline KRab

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Lipca 2006, 00:11 »
biała_dama, takiej to dobrze :P

hihi - ślub bierzemy tego samego dnia :)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Lipca 2006, 08:32 »
doliczam slub (roznie od 300 do 1000) przyjmijmy 500

500 zł opłacić księdza i organistę ( u nas miniumum) ..trzeba doliczyć dekorację kościoła.. u nas to koszt 1000zł, z tym, że rozkłada się na pary biorące ślub tego samego dnia..
sukienka dla mnie + dodatki (sukienka ok 2000 zł + dodatki powiedzmy 600

+ kosmetyczka i fryzjer ok. 400zł..no i oczywiście bukiet ślubny koszt ok. 100 -200 zł..
orkiestra ok 2000 a często wiecej mamy 16100, kamera 1000

+ fotograf 1000zł - 1500zł

stroik na pojazd ślubny - ok. 100 zł
zaproszenia slubne ok. 500 zł

w każdym rejonie inaczej się ceny kształtują..my wesele mamy na 80 os. menu 145zł/os..nocleg 80zł/os (były tansze, ale nie chcieliśmy, żeby nasi goście mieli towarzystwo grzybka na ścianie)..do tego alkohole i napoje i cała reszta..suma wyjdzie spora, ale o takim ślubie marzyłam..

Offline biała_dama

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Lipca 2006, 11:37 »
Cytat: "KRab"
biała_dama, takiej to dobrze :P

hihi - ślub bierzemy tego samego dnia :)

Witaj w klubie  :D  

grawerowanie  przważnei niest gratis  :wink:  
diadem na allegro ok 30 zł

W kosztorysie chyba musisz nanieść niewielkie poprawki:
dolicz jeszcze zespół, kamerę, ewentualnie dekoracje, zaproszenia, a wiązanka bedzie chyba kosztować troche więcej (z tego co sie orientuję)

za przyjecie 5 tys to juz z alkoholem ?
:-)   [size=14]Z każdym dniem coraz bliżej do wielkiego dnia[/size]

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Lipca 2006, 12:42 »

Przedstawiam Wam nasz kosztorys...może okaże się dla kogoś przydatny.Podzielony jest na nasze koszta i koszta rodziców- z początku mieliśmy sami finansować nasz ślub...no ale w końcu wyszło inaczej ;) Myślę, że tabelka jest w miare czytelna. Na samym dole jest odsumowanie- szacowane kosztu to 21991 zł...myślę, że mogłam pomylić się o ok 500 zł w jedną albo w druga stronę.