Autor Wątek: Ile wydamy (wydaliśmy) na TEN Dzień? Warto było?  (Przeczytany 71640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anoop84
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.04.2010
Odp: Ile wydamy (wydaliśmy) na TEN Dzień? Warto było?
« Odpowiedź #150 dnia: 15 Maja 2009, 23:45 »
Witam serdecznie,
mam na imię Anna.  My mamy ślub w kwietniu 2010.  i jeszcze nie wiemy czy będziemy mieć wesele czy też nie.  szczerze mówiąc to bardziej wolelibyśmy obiad dla najbliższej rodziny.  wynika to z przyczyn finansowych.  niestety nie możemy liczyć na pomoc rodziców i nie stać nas na robienie wesela.  zresztą ja uważam, że w tym wyjątkowym dniu to nie przyjecie weselne jest najważniejsze, ale to co dokonuje się przed nim, czyli sam moment udzielania sobie sakramentu. 

Offline Ilona1985

• entuzjasta
« Odpowiedź #151 dnia: 16 Maja 2009, 09:27 »
Zgadzam sie zupełnie

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #152 dnia: 19 Maja 2009, 18:01 »
ja szczerze powiem, ze gdybym miala teraz sie decydowac drugi raz na slub, to nie wiem, czy podjelabym taka sama decyzje.
po1. ogromna ilosc stresu, a poza tym, straszny koszt, takie normalne wesele, przecietne w sumie na okolo 100-120 osob, wychodzi okolo 40 000zl, wiadomo mozna z wiekszosci rezygnowac lub zastapic, ale u nas bylo to niemozliwe. sami na wszystko pracujemy i sami placimy, i czasami tak sie zastanawiam, ze juz moglibysmy miec za to depozyt na wlasny domek, na przyszlosc, ale coz, zdecydowalismy sie i trzeba sprawe doprowadzic do konca, a z drugiej strony jest to jedno z najwazniejszych wydarzen w zyciu i jak jest mozliwosc spelnienia marzen, to czemu nie.

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #153 dnia: 26 Maja 2009, 19:09 »
To może i ja coś napisze bo juz jestem po  ;D
My też mieliśmy dużo wątpliwości czy warto tyle wydawać na wesele, czy nie lepiej zrobic mały obiad dla najblizszej rodziny. Teraz wiem że nie ważne czy to dędzie obiad czy bal na 1000 par, będzie to najwspanialszy dzień w waszym życiu, no i tego się trzymajcie.
Dla pocieszenia nie znam pary której wesele by się nie "zwróciło".
My mieliśmy wesele na 180osób, za sale zapłaciliśmy tylko 2000zł, dekoracja którą robiłam sama ( z pomocą przyjaciół ) 1500zł, ale na stołach miałam żywe kwiaty.
Za osobę, ze wszystkim (4 dania gorące, wódka, ciasta, napoje, tort, i cała reszta) 80zł, bo kupowaliśmy wszystko sami, wynajeliśmy kucharkę i kelnerki.
Troche organizacji i wszystko było jak w zegarku  ;D
Nie oszczędzaliśmy tylko na obrączkach bo to mamy na całe życie.
Buziaki napewno wszystko się uda  ;D

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #154 dnia: 27 Maja 2009, 11:46 »
Ja nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że chce mieć wesele. Chcę spędzić ten dzień i noc z moją rodziną, chcę żeby wszyscy tańczyli i bawili się do rana. Prawda jest taka, że po weselu nie pamięta się ile się na to wydało tylko to jaki wspaniały to był dzień. Oczywiście nie zamierzam szastać kasą na lewo i prawo, bo na to mnie nie stać. Ale szybciej zrezygnuje z jechania do ślubu limuzyną czy jakimś wynajętym samochodem niż z rodziny i przyjaciół bez których miałabym spędzać ten dzień.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #155 dnia: 30 Maja 2009, 22:20 »
bawiłam się świetnie, choć nigdy nie marzyłam o tym dniu;
imprezka 2 dniowa na 122 osoby - 22tys koszty poniesione;
nie żałuję, choć myślę że to przereklamowana sprawa - ja się w ogóle nie denerwowałam, nie miałam wątpliwości, zero stresu ;D
wesele się zwróciło, a nawet jesteśmy do przodu - a to ważne, bo sami sobie płaciliśmy :-)
Nigdy nie marzyłam o ślubie (mam inne marzenia ;)) i nie był to (ani w założeniu nie miał być) najważniejszy dzień w moim życiu, ale nie żałuję że dałam się jednak namówić ;D
więcej plusów niż minusów - zatem POLECAM ;D

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #156 dnia: 22 Czerwca 2009, 14:33 »
mimo tego, że koszt wesela jest ogromny i mam czasem nutkę zwątpienia to wiem w głębi serca, że zawsze marzyłam o dużym weselu- takim wspaniałym jak miała moja siostra!! to było coś pięknego!!!!  ::) ::)narazie do 20lipca czekamy na potwierdzenia i okarze się ile osób tak naprawdę przyjedzie:) póxniej bedziemy mówić o kosztach :)
kasia

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #157 dnia: 25 Czerwca 2009, 09:17 »
ja ślubowałam 4 tygodnie temu.
wesele na 45 osób, bez poprawin, wydaliśmy ok.12 tys. nie wliczając ubrań.

Offline dagmara_marley

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #158 dnia: 15 Września 2009, 12:30 »
witam wszystkich.  wybralismy date na 27 sierpnia 2011roku i powoli musimy zaczac organizowac nasz cudowny dzien.  czytajac Wasze posty na tym forum widze ze da sie tanio zrobic wesele.  ja i moj narzeczony sami musimy zaplacic za wesele bo naszych rodzicow niestaty nie satc na to zeby nam pomoc.  mamy jeszcze 2 lata wiec mysle ze uda nam sie zarobic takie pieniadze zeby ten dzien byl taki jaki powienien.  ja juz wyjechalam za granice zeby zaczac zarabiac a moj ukochany dojedzie po obronie mgr.  liste gosci mamy na 110 osob poniewaz mamy oboje duze rodziny i te 110 osob to juz minimalna ilosc gosci.  ja jestem z wroclawia a moj narzeczony z kielc lecz stwierdzilismy ze nie chcemy w tych miastach robic wesela.  szukamy czegos taniego w innych miejscach lecz przez internet malo jest ofert gdzie moge pomiescic tyle gosci z noclegiem.  jak juz cos nam sie spodoba to cena nas przerasta i wiem ze nawet za granica nie bedziemy wstanie takich piniedzy zarobic.  jak dostalam odpowiedz na maila ze cena calego wesela ze slubem w pobliskim kosciele (z poprawinami) wyniesie nas prawie 60 tys.  zł to plakałam 3 dni bo wiedzialam ze nie dam rady z taka kwota.  moja druga polowa mnie mnie ciagle pociesza ze poradzimy jakos sobie ale dla mnie to jest nie do zrozumienia ze ludzie ktorzy sie kochaja i nie maja oszczednosci musza wydac takie pieniadze zeby wziasc slub.  nie rozumiem dlaczego to wszystko jest takie drogie.  nie mam pojecia jak zaczac organizowac wesele i co najgorsze nie wiem gdzie sie odbedzie.  jezeli ktos z Was moze mi podac namiary na swoje sale weselne i ceny to bede wdzieczna.  prosze tez o podanie regionów gdzie najtaniej mozna zrobiec wesele z poprawinami.  jestem w kropce bo musze zapewnic gościom nocleg a to chyba najwiecej pieniedzy nas pochlonie.  kazde namiary na sale, noclegi, catering, kamerzyste, fotografa, orkiestre itp.  bardzo mi sie przydadzą.  Prosze o pomoc bo z dnia na dzien wydaje mi sie ze do slubu jednak nie dojdzie z przyczyn finansowych.  napiszcie mi jak Wy organizowałyscie swoje wesela i gdzie ze wyniosło Was to wszystko tak niewielkie kwoty jak za taką uroczystość.  jak na dzien dzisiejszy wiem ze moj narzeczony ma kolege ktory sprzeda mu tanio alkohol.  to juz o jeden problem mniej z głowy lecz nie wiem co mam robic z reszta. . .  PROSZĘ O POMOC. . . !!!

Offline myszka@
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.06.2011
« Odpowiedź #159 dnia: 15 Września 2009, 14:51 »
 z dnia na dzien wydaje mi sie ze do slubu jednak nie dojdzie z przyczyn finansowych.

Witam
widze ze nie tylko Ja i moj A.  mamy taki problem. Co prawda mamy max 84 osoby a slub za niecale 2 lata ale tak jak dagmara_marleyboimy sie ze nie zdazymy uskladac kwoty ktora nas troche przerasta. Pomimo ze Krakow jest duzy,i jest wiele knajpek i resturacji,naprawde jest w czym wybierac ;D ;D i ceny powinny byc konkurencyjne to jest pod tym wzgledem masakra :-\

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Września 2009, 15:28 »
dagmara_marley spokojnie;
skoro i tak nocleg dla wszystkich to możesz negocjować ceny - jeśli dobrze zagadasz to nawet w górach wynegocjujesz za 15zł/doba.
Ale najtaniej jest na Mazurach...co tu dużo gadać, tam największa bieda...popatrz na Suwałki i okolice;

a chcesz zrobić tanio - wynajmij salę, weź obsługę, sama zrób zakupy w hurtowni i giełdzie; nie kupuj sukienki za 3/5tys - to się spokojnie zmieścicie z noclegiem w 25tys (a może i mniej);

poza tym ślub za 2 lata - więc masz ogrom czasu :-)

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 15 Września 2009, 22:27 »
dagmaro musisz sobie zdawac sprawe, ze wesele nie jest tania rzecza, a zwlaszcza przy takiej ilosci gosci, ceny z roku na rok ida w gore, a za 2 lata to conajmniej 200zł za osobe wyjdzie, juz teraz tak jest czasami. ja robilam teraz niedawno pod wroclawiem, w Swidnicy, wynioslo mnie calosc 50 000 na 90 osob ale nie zalowalismy na nic. za osobe placilam z poprawinami 180zł i to bylo najtaniej w miescie. a jest to malutkie miasteczko. wszystko zalezy ile na to chcesz przeznaczyc i ile bedzie gosci, chcesz taniej to okroj liste gosci do polowy i koszt spadnie. macie 2 lata to troche czasu jest, zrob sobie liste ile na co chcesz wydac, ale realnie, posprawdzaj ceny na necie, porownuj i wyjdzie ci dokladny budzet. a jak nie to nie rob wesela, tylko jednodniowe przyjecie w restauracjio dla najblizszej rodziny tylko obiad i tort i juz.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #162 dnia: 17 Września 2009, 14:46 »
Ja nie widzę żadnego problemu. Jeżeli Was nie stać na zorganizowanie wesela, to go nie róbcie. Wystarczy mały poczęstunek dla najbliższych w formie obiadu i tyle.  :). Nie zawsze musi być wesele, najważniejsze jest żeby Wam się później układało. :).

Offline dagmara_marley

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #163 dnia: 20 Września 2009, 11:27 »
to nie jest tak że nas na wesele nie stać. Jesteśmy za granicą i mamy 2 lata do wesela i uzbieramy 20 tyś.- max 30 tys zł i w tej cenie chciałabym się zmieścić dlatego pytałam jak inni zrobili tanie wesela bo przeraziłam sie ceną w kilku domach weselnych. Zawsze chciałam mieć wesele i wiem ze bede je mniała bo nie chce uroczystego obiadu gdzie nie bedzie orkiestry ani oczepin. pozdrawiam

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #164 dnia: 20 Września 2009, 23:23 »
ja jestem z kujawsko-pomorskiego i służę pomocą.
widzę, że bardzo zależy Wam na weselu, więc nie ma co robić tylko obiadu. ja prawe tak zrobiłam, bo nie chciałam wesela, ale teraz wiem, że naprawdę warto było. jak pisałam kilka postów wyżej wydałam bardzo mało.
prześlę Ci mojego maila na prv, więc jak chcesz to napisz maila, tak łatwiej będzie się kontaktować.
jak się trochę pokombinuje, to jestem pewna, że da się za nie aż tak dużo zrobić coś super.
a tak poza tym, to moja najbliższa kuzynka-świadkowa też będzie ślubować 27.08.2011

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #165 dnia: 21 Września 2009, 10:30 »
na pewno da się wszystko za rozsądna cenę, czas gra na waszą korzyść :) sporo rzeczy można kupić wcześniej. Ja żałuję że nie kupiliśmy wcześniej wódki, można było kupować co jakiś czas kilka butelek i budżet by nie ucierpiał, noclegi.  też nie zawsze muszą być bardzo drogie, może lepiej sie zdecydować na rodzinną miejscowość jednego z was, to przynajmniej część rodziny będzie na miejscu, część ktoś przenocuje...My gości nocowaliśmy w akademiku i nikt nie narzekał, bo tej nocy za wiele tam nie spędzili. No i zostaje lista gości, nasz najpierw też była strasznie długa, potem sie okazało, że jednak można trochę skrócić, bo ominęliśmy rodzinę, z którą sie nie spotykamy. Dasz rade, oszczędnie wcale nie oznacza że będzie nie fajnie

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #166 dnia: 21 Października 2009, 19:34 »
Nie przejmuj się, na pewno się uda zorganizować wesele za 30 000 zł, myślę że spokojnie się zamkniecie. Też planowaliśmy się tak zamknąć, ale u nas chyba wyjdzie więcej. Na pocieszenie dodam że wydatki są zwykle rozłożone w czasie, my już zapłaciliśmy 30% za menu i noclegi w ramach zadatku. Tak samo można zrobić z wódką czy obrączkami czy elementami stroju - kupić wcześniej. Dlatego wydaje mi się że jakoś się da te koszty znieść.
Czasem ważne jest żeby samemu dopilnowywać wszystkich spraw, dużo szukać innych możliwości, wtedy jest szansa że uda się coś zrobić taniej. Np można się obejść bez transportu dla gości jeśli jest blisko z kościoła. Można tez zaoszczędzić na poprawinach (my robimy tylko śniadanie dla gości - bo wszyscy śpią w miejscu wesela). Można znalezc dj lub orkiestrę w dobrej cenie.
Byliśmy we wrześniu na weselu koleżanki, która zrobiła super weselisko z noclegami i poprawinami na 120 osób. Zamknęli się w 22 tys i oczywiscie się im zwróciło. Oszczędzili m.in. na wynajmie samochodu, na fotografie i kamerzyscie (dwoch znajomych sie podjęło), kupili wódkę w promocji, sukienke uszyła u krawcowej, zaproszenia, dekoracje i dodatki robili sami. Co prawda kosztowało ich to o wiele więcej pracy, ale udało się :)

Offline Marcia23

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 7.08.2010
« Odpowiedź #167 dnia: 24 Października 2009, 02:58 »
Koszty sa zabójcze . . . .  my płacimy 200zł od talerzyka + 70 zł za poprawiny
na weselu ok 120 osob na poprawinach 30 . . . . .  dobijajaca kwota za sama sale a gdzie cała reszta . . .  ale chcemy miec wesele obojgu nam sie to marzyło i tak ma byc :D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #168 dnia: 28 Października 2009, 00:14 »
Zakładamy, że na wesele wydamy 40 tys. zł.

Niestety im więcej liczę to wydaje mi się, że to będzie jednak kwota 50 tys.  :-\

Ale dam znać dopiero po weselu jak wyszło w praniu - oby jak najmniej ;)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 30 Października 2009, 07:16 »
dla mnie to nie wyobrazalna kwota, ale ciesze sie ogromnie ze mozecie sobie pozwolic na taki wydatek :)

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #170 dnia: 30 Października 2009, 07:51 »
izulek, owszem kwota wysoka, ale są też wesela, które finansowo są tańsze  ;)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #171 dnia: 30 Października 2009, 21:40 »
wiem, sama takie miałam (znaczy sie tansze)

Offline coress
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 31 Października 2009, 02:13 »
Czy jest sens zalowac "po", ze sie zrobilo wesele? Chyba nie.  Byloby glupio wystrzelic w kosmos tyle kasy i jeszcze byc niezadowolonym. 
Ja jestem "przed" i mam mieszane uczucia.  Z jednej strony to takie fajne byc w centrum zainteresowania, przezywac ten dzien, planowac wedlug swoich marzen (sam fakt, ze ryje w tym forum od 3 miesiecy i jeszcze mi sie nie znudzilo, ba, coraz bardziej mi sie podoba).  Z drugiej, jak sobie pomysle ile to kasy, ile trzeba sie narobic, zeby ja zarobic i ile by mozna miec wzamian to wcale mi sie ten pomysl nie podoba.  W sumie to bym byla nawet za tym, zeby wziac swiadkow, wyjechac gdzies, albo wziac cichy slub i rozeslac zawiadomieniao slubie do rodziny.  Zadnych wymyslnych strojow, zadnych przepychow, milo, kameralnie, intymnie.  I komu by to przeszkadzalo? Komu? Rodzinie! Albo przynajmniej mi sie tak wydaje, ze tego od nas OCZEKUJA.  I pewnie tak jest, szczegolnie w przypadku rodziny mojego lubego. 
Reasumujac, zdaje sie ze robie to glownie dla rodziny (zwlaszcza, ze juz chyba wyroslam z jarania sie bialymi sukniami), a poniewaz to wylacznie my finansujemy przedsiewziecie, to chcemy sie jak najlepiej bawic, zorganizowac to z sensem, z wdziekiem i na dobrym poziomie, a za rozsadna cene.  I w taki sposob, zeby nie zalowac.  Howgh.
A do kogos z moich poprzednikow, kto wypowiadal sie kilka wpisow temu, ze nie zna pary, ktorej by sie wesele nie zwrocilo - ja nie znam takiej pary , ktorej by sie zwrocilo.
Wybaczcie, ze sieje defetyzm ;)

Offline coress
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 31 Października 2009, 12:12 »
Sprostowanie do powyzszego posta: Luby twierdzi, ze zdaniem rodziny by sie nie przejal, ale ten dzien jest tak szczegolny, ze powinien miec rowniez szczegolna oprawe, nawet jesli to sporo kosztuje.  W koncu to jedyny taki dzien w zyciu. . .  Z jednej strony dla mnie by sie obylo, ale z drugiej troche racji ma, i nie powiem, tworzenie i organizowanie, planowanie razem jest bardzo przyjemne.  Takie pierwsze wspolne dzielo.  (Tylko ta kasa!) Ale skoro juz sie na to zdecydowalismy, to mysle, ze bedzie fajnie. 

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #174 dnia: 31 Października 2009, 16:31 »
ja uwazam, ze kazdy powinien robic takie wesele na jakie go stac,liczyc sily na zamiary, nie pakowac sie w kredyty, jamialam niedawno to drozsze wesele bo za ok 50 000 i nie zaluje ani zlotowki, stac nas bylo to zroblismy, a jak ogos nie stac niech zrobi tansze  i tak bedzie napewno wyjatkowe a zdaniem dalszej  rodziny sie nie przejmowac, bo wiadomo, ze nie kazdego sie zadowoli i zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie krytykowal.

Offline Marcia23

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 7.08.2010
« Odpowiedź #175 dnia: 31 Października 2009, 18:46 »
Ja rowniez jak coress nie znam pary, ktorej by sie wesele zwrocilo i nie mozna sie tak nastawiac bo mozna sie zawiezc.   pamela masz racje, zawsze bedzie osobnik dla ktorego wygladalas ladnie ale brzydko i bylo za cieplo bo za zimno  . . .  i to przewaznie własnie rodzina najbardziej krytykuje a nie znajomi . .  no nic. .  zycie ;)
Pozdrawiam :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #176 dnia: 1 Listopada 2009, 15:28 »
a ja tam dalej uważam że są to ogromne sumy - dużo za duże jak na jedno czy dwudniową imprezę.
Pomyślmy logicznie, jak długo trzeba pracować na 30, 40 czy 60 tys. Nie ważne kto, bo rodzicom przecież też z nieba nie leci.
Proponuję trochę rozsądku w tym wszystkim.
Samo wesele to raczej przereklamowana sprawa - przecież to tylko jeden dzień w życiu, i to wcale nie najważniejszy... Fajny, ale bez przesady...
Mnie akurat wesele się zwróciło, i kilku jeszcze parom - ale w większości to się dokłada do imprezy i to sporo.
Ja rozumiem, że niekiedy kobitki marzą od dziecka o ślubie, ale nie dajmy się zwariować...

Offline coress
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 3 Listopada 2009, 21:17 »
MagdoMa, zgadzam sie z Toba w zupelnosci. 
Prawda, pewnie nie jest to wcale "najszczesliwszy dzien".  Z relacji, ktore tu czytam jest to raczej "najbardziej stresujacy dzien" albo "najbardziej kosztowny dzien".  Podejscie realistyczne i praktyczne jest mi blizsze niz romantyczno-tradycyjne.
Ale zacytuje Lubego (ktory na 100% tu nie zajrzy wiec sam sie nie wypowie), on twierdzi, ze jest to jedyny taki dzien w zyciu (rozumiecie, takie jest zalozenie i piekne to) i dlatego wlasnie wymaga szczegolnej oprawy.  No i powiedzmy, ze to jest argument.  Ale tez szczegolna oprawa wcale nie znaczy, ze trzeba  i koniec.  Mysle sobie ze juz coraz mniej ludzi tak specjalnie traktuje ten dzien.
Skoro juz sie zdecydowalismy na swietowanie w formie wesela, a nie obiadu, to chce, zeby to byla na prawde fajna zabawa i na poziomie.  A na poziomie wcale nie znaczy za bardzo duze pieniadze.  Czasem bywa wlasnie na odwrot.  To proste i skromne jest bardziej eleganckie.  No, zobaczymy jak wyjdzie.  Na decyzji "wesele, nie obiad" zawazyl fakt, ze obiad kosztuje niewiele mniej niz cale wesele.  A obiad trzeba bylo i tak zorganizowac dla wiekszej liczby osob dlatego, ze bliska i liczna rodzina przyjezdza z daleka (ja pochodze z Warszawy, Luby z Bydgoszczy) i znajac ich i lubiac nie chcialabym tak po prostu pozwolic im odjechac bez gosciny.
Mamy zamiar nie przesadzac z wydatkami.  I na pewno nie bedziemy brac kredytu. 
I dzieki za pocieche, ze komus sie jednak czasem zwraca ;)

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #178 dnia: 3 Listopada 2009, 21:31 »
My wydaliśmy gdzieś w granicy 22-23 tys.
I żadnej złotówki wydanej nie żałuje był to dla nas cudowny dzień
Musze dodać że wesele nam się zwrócił ..bo samych pieniedzy dostaliśmy 23 tys i dotego kilka kosztownych prezentów
[/url]
[/url]

Offline KarolinaL
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.06.2011/ 2.06.2012
« Odpowiedź #179 dnia: 10 Lutego 2011, 18:25 »
My sami zamierzamy sfinansować weselicho, więc czeka nas dość spory pierwszy kredyt (na około 25 tys. ).  Oczywiście, że mam dylemat i czasami poczucie winy, ale to ma być wyjątkowy dzień a i tak liczymy z lubym, że nam się w większości zwróci ta inwestycja ;)