Autor Wątek: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)  (Przeczytany 402994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« dnia: 23 Lipca 2013, 13:05 »
W związku z tym, że prawdopodobnie czeka nas budowa domu (póki co jest spór o lokalizację ;) proszę Was o opinie, co byście zrobiły lepiej/inaczej/dodatkowo/z innych materiałów, jeżeli chodzi o budowy Waszych domów. Co Wam przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu, na jakie elementy teraz z perspektywy czasu zwróciłybyście większą uwagę?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Mądry Polak po... zakończeniu budowy ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2013, 13:47 »
o jezusie !!temat rzeka!!!przywołaj tu min Ole,Anie i Martyne ;) ;) ;) ;)

wieczorem się zamelduje :P
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2013, 14:09 »
Marta to czekam, czekam :tupot:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2013, 14:15 »
chyba nie da się przewidziec wszystkiego  ::)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2013, 14:31 »
Aniu, ja nawet się nie łudzę ::) No, ale zawsze to lepiej się pouczyć od bardziej doświadczonych w temacie ;)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2013, 14:42 »
Oj tak to temat rzeka... ;D

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2013, 19:10 »
Spokojnie, mamy tu dużo miejsca ;D

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2013, 19:23 »
projekt macie wybrany?
a jakie lokalizacje wchodzą w grę?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2013, 19:48 »
kupiłabym od developera... ;D ;D ;D

co jakiś czas każę sobie przypominać mężowi dlaczego chciałam budować dom, bo to musiały być bardzo ważne pobudki...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2013, 20:30 »
hehehehe

..miałam pisać - nie budowałabym ;-) ;-) ;-)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2013, 21:35 »
Ja tez sprobuje cos pomoc jak bede potrafic z moimi doswiadczeniami

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2013, 21:45 »
ja wymiękam przy kwestiach tzw. uzgodnień kolejności działań...
teraz ekipa od ociepleń...potem ktoś tam od czegoś tam...potem dziury w dachu na instalacje solarów...itd. itp.
mózg mi się zwija w harmonijkę...
ale mąż ogarnia... i niech ogarnia...
bo jak ja słyszę, że trzeba coś jeszcze z czymś tam skoordynować to chcę UCIEKAĆ!!!!

aż prosi się wziąć jedną firmę od wszystkiego, multipotencjalną i niech sobie robią...to taka moja rada...
nie wiem czy to zminimalizuje problem uzgodnień "kolejnościowych", ale być może tak...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2013, 21:48 »
hehehehe

..miałam pisać - nie budowałabym ;-) ;-) ;-)

amen!!!
ŚWINIA SKARBONA   i to nie tylko finansowa-ale CZASOWA !!!!
nie no taki żarcik.
zacznijcie od spiania na kartce(ale osobno) jaki dom Wam się marzy...co MUSI być co MOŻE  a czego NIE CHCECIE.porównajcie.potem kupcie pół litra gorzkiej żołądkowej dodajcie ogórka i lodu i czegos tam (tajemny skladnik zna Dziubas-ja zapomnialam)i debatujecie.Pamietajcie ,że nie wszystko co na projekcie wygląda "extra szmery bajerY' jest ok.Ja np oczami wyobraźni widziałam jasną dużą przesteń dzieki temu ze mamy 4 okna.ślepota mnie ogarnela co do praktycznosci(przydatnosci) ,ceny(!!!!) i mycia(!!!!) ww.
Przyklady mozna podawac na tacy-z tym ,że dla jednych coś co jest 'błędem"-dla innych będzie strzalem w 10tke.
Jedna wazna rzecz-myślcie globalnie.Nie TU i teraz.Pomyślcie ze praktycznie rzecz biorąc za 20lat dalej będziecie na tych np 250m2 -a wiatr będzie hulał po pokojach -na myśl o których sprzątaniu będzie Wam nie dobrze..
Kolejna rada:jest teren jest ogrodzenie(nawet prowizorka tania) i są drzewka ,krzewy(po uprzenim ułożeniu planu oczywiscie)-bo one czasu potrzebują-podobnie jak niby durny rozmyślunek co do trawy-wcale nei durny!
Pomieszczenie gospodarcze-no ja durna cipa jestem-jak potrzebuje robota dygadam(uwaga!) na strych!,pojemniki na morożonki i inne pierdoly czają sie na mnie w zakamarkach chałupy!!!to jest wg mnie bardzo bardzo wazne-aktualnie weki trzymam w garazu np.
Mały wiatrołap-przeklenstwo przy świetach urodzinach,lecie(grille=goscie)kazdy sie o siebie potyka-nieudolnie próbując powiesic kurtke.
Ecru fugi(!!!!! fuck!) w kuchni i jadalni-no chciałam męża ekskomunikować za nie!
cdn na bank nastąpi ;)
no nie 4 a 24.
I po kiego ktoś projektuje 4 okna balkonowe na jeden pokój się pytam ;D
albo nasze trójkąty z tyłka za przeproszeniem wyjęte-ani to udekorowac(no to co nam sie spodobalo-rolety-to rzucono nam cene taką ,że ciemność zobaczylam)ani myć.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lipca 2013, 10:36 »
projekt macie wybrany?
a jakie lokalizacje wchodzą w grę?
Nie, jeszcze nie mamy projektu, jeżeli zdecydujemy się budować to prawdopodobnie będzie bliźniak, żeby chociaż część kasy odzyskać. Szukam intensywnie czegoś gotowego, bo jak sobie przypomnę przebudowę mieszkania w kamienicy, a budowa domu trwa jeszcze dłużej i jest więcej załatwiania i wymyślania to jedyne co mi przychodzi na myśl to OŁ NOŁ!!!

Co do lokalizacji to właśnie tu jest największy kłopot, bo ja chcę np. Gumieńce, Mierzyn, jak najbliżej cywilizacji ;) a mój Małżon uparł się najpierw na stary dom na Głębokim, a teraz na Stobno ::) Szukaliśmy gotowego domu, ale nic nas nie powaliło (jeżeli dom i cena w miarę ok to jest np. w Podjuchach).

ale mąż ogarnia... i niech ogarnia...
bo jak ja słyszę, że trzeba coś jeszcze z czymś tam skoordynować to chcę UCIEKAĆ!!!!

aż prosi się wziąć jedną firmę od wszystkiego, multipotencjalną i niech sobie robią...to taka moja rada...
nie wiem czy to zminimalizuje problem uzgodnień "kolejnościowych", ale być może tak...

Mój Klient np. bardzo sobie chwalił Górali, którzy Mu budowali dom (mógł sobie na bieżąco podziwiać ich pracę przez okno mieszkania, bo ma działkę na przeciwko domu wielorodzinnego, w którym mieszka obecnie i mówił, że zaczynali codziennie o 7:00, bez piwkowania i innych historii), ale niestety oni nie robią np. instalacji.

zacznijcie od spiania na kartce(ale osobno) jaki dom Wam się marzy...co MUSI być co MOŻE  a czego NIE CHCECIE.porównajcie.potem kupcie pół litra gorzkiej żołądkowej dodajcie ogórka i lodu i czegos tam (tajemny skladnik zna Dziubas-ja zapomnialam)i debatujecie.Pamietajcie ,że nie wszystko co na projekcie wygląda "extra szmery bajerY' jest ok.Ja np oczami wyobraźni widziałam jasną dużą przesteń dzieki temu ze mamy 4 okna.ślepota mnie ogarnela co do praktycznosci(przydatnosci) ,ceny(!!!!) i mycia(!!!!) ww.
Przyklady mozna podawac na tacy-z tym ,że dla jednych coś co jest 'błędem"-dla innych będzie strzalem w 10tke.
Jedna wazna rzecz-myślcie globalnie.Nie TU i teraz.Pomyślcie ze praktycznie rzecz biorąc za 20lat dalej będziecie na tych np 250m2 -a wiatr będzie hulał po pokojach -na myśl o których sprzątaniu będzie Wam nie dobrze..
Kurde, najgorzej, że ja tej gorzkiej żołądkowej nie mogę :P Mój Małżon też chce jedną przestrzeń, ale dom ma mieć max 150 mkw, chyba że pani do sprzątania będzie gratis.

no nie 4 a 24.
I po kiego ktoś projektuje 4 okna balkonowe na jeden pokój się pytam ;D
albo nasze trójkąty z tyłka za przeproszeniem wyjęte-ani to udekorowac(no to co nam sie spodobalo-rolety-to rzucono nam cene taką ,że ciemność zobaczylam)ani myć.
Nooooo to faktycznie poszalałaś z tymi oknami ;) Najgorzej, że mój Małżon będzie zwracał uwagę głównie na to jak co się prezentuje, a nie jak to utrzymywać w czystości.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2013, 22:16 »
Górale u nas odpadli...
Zapytani o koszty stanu surowego otwartego - oni faktycznie tylko to robią - odpowiedzieli "Paaaanie tego się nie da wyliczyć...ja nie wiem ile tu piachu....ile tego..."  ::) ::)
Robociznę podali...1,5 większą niż firma, która stawiała nasz stan surowy...
Z takimi co nie umieją "wyliczyć" to ja nie gadam...
Nasza firma po tygodniu przygotowań podała kosztorys....mąż otrzymał skoroszyt, a w nim wszystko wyszczególnione...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lipca 2013, 22:26 »
wow...temat jak dla mnie także! właśnie o ok tygodnia się zastanawiam: kupić dwopoziomowe 120 m kw + taras 40  m kw...czy ruszyć z budową na działce którą mamy od 2 lat...

marzył mi się wielki dom ale finansowa moja rzeczywistość zweryfikowała te marzenia (pewnie i dobrze ;) ) i teraz od kilku dni dumam: mieszkanie (jak wyżej, niedaleko stera, przy parku) czy mniejsza chałupa (ok 150 m kw + garaz) ale na naszej wsi za dołujami...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lipca 2013, 22:32 »
Elka prześpij się z tematem...
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lipca 2013, 22:32 »
Nie budujcie się  :D

A poważnie u Nas górale robili sporo rzeczy, każdemu razem z M byśmy ich polecili. To co na szybko przychodzi do głowy to walnelibyśmy na poddaszu większą warstwę wełny. Zwracaliśmy uwagę na dobrą wentylację. To co na pewno to wyniesienie domu jak najwyżej w stosunku do sąsiadów, mamy wysoko,ale sąsiedzi nie i mieli niefarta z kanalizą- zapchana przepompownia uwidoczniła się u tego co miał dom najniżej w stosunku do reszty- od mojego męża " nie ma nic gorszego niż wypływające gó....no w domu "  ;) Dobrze przemyśleć elektrykę tak żeby wszystkie kable były pochowane.

To tak na biegu, nie wiem czy się wbiłam w wątek bo tylko temat przeczytałam  :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lipca 2013, 22:34 »
Nie budujcie się  :D

właśnie chciałam, żeby doszła do wręcz przeciwnych wniosków...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lipca 2013, 22:35 »
Lila śpię od 10 dni i kusi mnie mega to że to mieszkanie już stoi...nic tylko brać "pana Gienka" i niech wykańcza za 2 miechy parapetówa...a dom...no właśnie sama wiesz.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lipca 2013, 22:41 »
Ela kurde bierz mieszkanie! A pokazesz linka do niego?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lipca 2013, 22:43 »
...no właśnie sama wiesz.

wiem...wiem...wiem...
ale ku...a będę miała swój wymarzony i już...

tyle czekałam, tyle wyrzeczeń już za mną...że wytrzymam...kurde...wytrzymam to, że mi drzwi wejściowe już trzeci mesiąc robią...takie kurka flak wypasione są  :diabel_3: :diabel_3:

— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lipca 2013, 22:55 »
Ale, ale 

pomijając wszelkie niedogodności w swoim domu ( wcześniej mieszkając w bloku) człowiek się czuje jakby codziennie był na wakacjach i to jest nieporównywalne z niczym innym  ;) Może kiedyś ten stan mija, nie wiem ja mieszkam dopiero 1 rok, może dziewczyny dłuższe stażem sprowadzą mnie na ziemię  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lipca 2013, 22:58 »
to ja chcę na wakacje  ;D ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lipca 2013, 23:01 »
Gdyby mnie było stać - budowałabym dom! Gdybym miała mieszkanie tam gdzie myślisz Elu aby kupić - namawiałabym Cię gorąco na zakup tegoż, ponieważ byłybyśmy sąsiadkami  ;D

Nie mam ani jednego ani drugiego i domyślam się, że wybór ciężki... ale chyba... chyba... kupiłabym mieszkanie. Z budową domu można zawsze zaczekać...

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lipca 2013, 00:10 »
Ela a to mieszkanie to w tej inwestycji Przygodna Park czy raczej osiedle za Sterem? My oglądaliśmy te bliźniaki przy samym parku, ale w środku takie kiszki małe ::) No i pytanie czy mieszkanie miałaby pod opieką spółdzielnia czy wspólnota, bo czynsze mają to do siebie, że lubią z roku na rok rosnąć, więc jeżeli za 100 mkw miałabym zapłacić np. tak jak pewna pani, która mieszka w centrum i ma mieszkanie w Spółdzielni gdzie płaci 900 zł czynszu to ja podziękuję! Ja w 2006 r. płaciłam za nasze mieszkanie niecałe 200 zł czynszu, a teraz 512 zł!

tyle czekałam, tyle wyrzeczeń już za mną...że wytrzymam...kurde...wytrzymam to, że mi drzwi wejściowe już trzeci mesiąc robią...takie kurka flak wypasione są  :diabel_3: :diabel_3:

No to muszą być wypasione - za tyle czekania jak nie dadzą złotych klamek to nie przyjmuj! ;)

Ola kurde normalnie zazdraszczam Ci tych całorocznych wakacji... i kawulca w towarzystwie świeżej trawki... ::)
A cenne rady wełniane i te gó...ne  ;D zapiszę skrzętnie.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lipca 2013, 07:50 »
Ja mieszkam przy Sterze, ale nie na osiedlu za sterem :)
Z okna widzę osiedle Marynarzyy Polskich, a gdy w dal okiem sięgnę :Szczerbaty: castoramę :)
W każdym razie uwielbiam to osiedle, kocham to mieszkanie, lokalizację. Mieszkałabyś pewnie blisko, więc namawiam :)

Dom zdążycie wybudować. Całe życie przed Wami :P

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lipca 2013, 08:08 »
No to"dawajcie" na wakacje  ;)

gagatko jeśli waszym celem jest dom, macie " stosowne" środki finansowe a mieszkanie to będzie dla was jedynie "przejściówka" to nie ma na co czekać. Tym bardziej że troje maluchów " masz na bazie" a taki stan już wymaga miejsca. No i ta kawka, trawa, trawa, kawa  ;) I brak sąsiadów za ścianą, za intymność warto więcej zapłacić  ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lipca 2013, 09:44 »
Ja czytam bo czuje, ze prędzej czy później się zdecydujemy.
My jak już to zdecydujemy sie na mały ale własny, na wiecej nas razcej nie stac.

Mam ziemie w cudownym miejscu z dwoma minusami  ;D Kolo teściowej i bez drogi dojazdowej. O ile drogę dojazdową idzie załatwić, o tyle teściowej nie załatwie ;) Ale z drugiej strony, nawet nie jest taka zła 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lipca 2013, 11:24 »
Aniu ja mieszkam koło teściowej , wiele bym teraz dała aby wybudować się gdzie indziej. Teście nie są zli ,ale brakuje mi tej swobody, że wyjde se w na zewnątrz i mam w d.... sąsiadów, no nie da się  :-\

Ja pamietam jak ponad rok temu pisałam że budawa domu to ciężka sprawa, albo przetrzymacie albo rozwód murowany  :D i pamietam też jaką dostałam zjeb...e od nie których osób, które teraz pisza że temat "budowa" to cięzka sprawa, ja pamiętliwa besta jestem  ;D :P