1)
http://www.przepisy-kuchenne.info/sa na pasku po prawej stronie
2)
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=32462563)
ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM W jednym garnku ugotować marchewke i kalafior (odrobinke) na maselku.W
drugim ryż. Zmiksować ryz z marchewka i kalafiorkiem + wywar warzywny + soczek jablkowy.
DANIE BROKULOWO-KALFIOROWE Ugotować rożyczki kalafiora i brokuła oraz osobno ziemniaczki. Wszystko zmiksować. Dodać żółtko.
KURCZAK NA SłODKO Ugotować pierś z kurczaka na miekko w wodzie. W drugim garnku wstawić kasze jaglana i po 5 minutach dodać obrane, pokrojone w kosteczke jabłuszko. Nastepnie wszystko zmiksować.
CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE Składniki:
- pół kilo gruszek
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce,dodać
kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki, pieć ok. 45 min w temp. 180 stopni.
ZUPKA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI 200 ml wody
marchew, pietruszka, por
oliwa
łyżeczka mąki kukurydzianej i jajo
2 łyżeczki koperku
4 łyżeczki mleka modyf.
Kluski lać na wywar z warzywami, potem dodać oliwę i koperek posiekany.
4)
http://www.nestle.pl/dziecko/5)
Zupka marchwiowa z indykiem i ryżem:
3 marchewki, ziemniak, pietruszka, 20g piersi z indyka, koperek (używam suszony), 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego, 250 ml wody, łyżeczka oliwy z oliwek lub masła. Ugotować wszystko za wyjątkiem kleiku, zmiksować (dla dzieci jedzących większe kawałeczki mozna odłożyć ziemniaczka i go ugnieść widelcem), przestudzic, dodać kleik ryżowy.
Deser bananowo-jagodowy:
1 banan, 20-30g jagód (lub innych owoców), 2 łyżeczki kleiku ryzowego lub kukurydzianego. Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować z bananem, dodać kleik ryżowy
Deser mleczno-jagodowy:
ok. 100 ml mleka (modyf. lub naturalne), kleik ryżowy, 20-30g jagód (lub innych owoców). Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować, mleko wymieszać z taką ilością kleiku, żeby był gęsty, wymieszać z jagodami, MOżna odrobinę dosłodzić np. glukozą, ale nikoniecznie
KURCZAK NA SŁODKOKawałek piersi z kurczaka ugotowany z wodzie. Ryż i do tego jabłko. Zmiksowane razem.
INDYK ZE ŚLIWKAMIKawałek ugotowanego indyka, kasza jaglana (można podawać od 6 miesiąca) i do tego śliwki. Ja daję słoiczkowe śliwki gerbera.
Pulpety z cielęciny i manny - od 10 m-ca 1/5 marchwi
1/2 pietruszki
troszkę selera
4 łyżeczki mielonej cielęciny
2 łyżeczki manny
1/2 łyżeczki natki pietr
1/2 surowego żółtka
pól szkl. wody
mięso + żółtko + zielona pietruszka + manna -> formować 2-4 koltlety
warzywa gotować z pulpetami ok. 20 minut, podawać z puree ziemn.
drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa - od 10m. 1/4 marchwi i pietruchy
cząstka cebuli
10 g selera
40 g surowego drobiu
1/2 szkl. wody
ugot. żółtko
łyzeczka oliwy
1/2 łyżeczki posiekanej natki
warzywa bez natki + mięso ugot. do miękkości, dodaj żółtko, rozrrobnij, dodaj oliwę i natkę, posmaruj kanapeczki
6)
http://www.kuchniaonline.pl/index.php/Kategoria:Dla_dzieci7)
http://www.maluchy.pl/kuchnia_malucha/
http://ksiazka-kucharska.pl/news/39/Unowoczesniona-receptura-mleka-Nestlé-NAN-HA---Inf.-Prasowa/
http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.htmlhttp://www.przepisy.org/kategoria88.html