Autor Wątek: jakie badania przed ciaza ??  (Przeczytany 13851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: jakie badania przed ciaza ??
« Odpowiedź #120 dnia: 4 Stycznia 2008, 19:00 »
Rajdówka:
WR - test Wassermana w kierunku kiły.
HBSAg - antygen HBS, świadzczy o przebytym zapaleniu wzw typu B,
antyHBS - przeciwciała przeciwko HBS, albo po przechorowaniu wzw B lub jako kontrola po szczepieniu, przy niskim poziomie wskazane doszczepienie;
antyHCV - przeciwaciała przeciwko wirusowi HCV - dodatnie świadczą o przechorowaniu w przeszłośći, aktualnej aktywnej chorobie lub tzw "nosicielstwie";
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #121 dnia: 4 Stycznia 2008, 20:14 »
Dzieki Lila... jeszcze pytanie nie wiem czy wiesz: czy jakies badania (hormonalne) nalezy robic w szczegolnym dniu cyklu?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 4 Stycznia 2008, 20:17 »
tak są takowe...ale daj sobie spokój na początek....zacznij wiesz od czego  ;D ;D ;D ;D ;D
chyba, że masz jakieś podejrzenia co swojej niepłodności.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #123 dnia: 4 Stycznia 2008, 20:20 »
hehe okej ;D nic mi na ten temat nie wiadomo bo narazie sie "odtruwam" po tetralysalu

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 4 Stycznia 2008, 20:24 »
"odtruj" się z tego świństwa na trądzik....i na męża marsz!!!!!!!...
a jak po kilku miesiącach nie będzie efektu, to można delikatnie zacząć szukać.
To i tak szybko....ale ja dzięki temu, że właśnie szybko zaczęłam (tyle, że ja miałam realne podstawy do podejrzeń do nieprawidłowości cyklów)...szybko uzyskałam efekt...
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #125 dnia: 4 Stycznia 2008, 20:32 »
Dzieki - co do nieprawidlowosci narazie nic mi nie wiadomo .... kiedys w liceum rok nie mialam @ przez odchudzanie ale mam nadzieje tfu teraz jest wszystko okej

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Stycznia 2008, 22:49 »
I ja tu zawitałam w poszukiwaniu wiedzy  ;D
Wszystko było ładnie, pięknie, powolutku mi się to systematyzowało aż do dzisiejszej wizyty u lekarza.... Poszłam aby uzyskać ostateczne informacje i konkretne skierowania na badania a tu klapa.... Jedyne na co mam zwrócić uwagę przed planowaniem ciąży to toxo...."Żadnych badań krwi, szczepień nie proponuje bo po co....? Pryjdzie Pani jak będzie w ciąży wówczas się będziemy martwić....... Cytologia ? Po co ? Zwykłe badanie ? Po co? Była przeciez Pani rok temu ...."
Wyszłam od niego wściekła i z solidnym postanowieniem że byłam u niego po raz pierwszy i ostatni.... Już mu nie chciałam mówić żeby poczytał to forum to może będzie bardziej się przykładał do rozmów ze swoimi pacjentkami.....

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Stycznia 2008, 22:53 »
Standard.. moj powiedzial mi ze badania zrobimy jak bede w ciazy... mimo, ze wiedzial ze mialam problemy z hormonami - jak sie nie uda przez pare miesiecy to zbadamy ... nosz to ja bede sie stresowac zamiast najpierw cos uregulowac?

ps. u kogo bylas?

Offline kaasieek

• zapaleniec
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Stycznia 2008, 23:06 »
Kurcze, jak to jest standard to ja dziękuję za taką opiekę lekarską... Mimo iż nie mam żadnych podejrzeń co do stanu mojego zdrowia i zawsze wyniki badań miałam dobre ( tfu, tfu ) to jednak gdyby coś wyszło później w trakcie ciąży ( tfu tfu ) a np okazałoby się że można było to wyeliminować przed zajściem wcześniej o tym wiedząc to chyba tego lekarza bym :boks_4: :boks_4: :ckm: :ckm: Bo to cholender on jest od tego aby pokierować odpowiednio takiego laika jak ja !!
Zrobiłam może błąd bo poszłam do przychodni a nie prywatnie..
Nie wiem czy mogę tu napisać nazwisko.... może lepiej wyślę Ci na prv.... ehhh....

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Stycznia 2008, 23:10 »
ja bylam prywatnie u lekarza niby najlepszego w toruniu... i pewnie z wynikami do niego pojde bo ogolnie podobno nie ma lepszego jezeli chodzi o prowadzenie ciazy..

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Stycznia 2008, 17:05 »
 ::) czytam i drżę (dzień dobry w ogóle) . Moja ginka na wieść o chęci zajścia zrobiła tylko wywiad środowiskowy odnośnie występowania chorób genetycznych w rodzinie, pytała czy jakieś problemy z tarczycą, czy różyczka była itp. Badania? Powiedziała mi, że we własnym zakresie, a skierowanie da mi lekarz ogólny. No i dostałam od internistki na morfologię, żelazo i toxo. Obie doktorki stwierdziły że to wystarczy, a resztę się zrobi jak zajdę. I teraz nie wiem, czy popadać w histerię? czy może lepiej nie?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Stycznia 2008, 19:24 »
I wystarczy Ci to w zupełności. Jeszcze bym tylko przeciwciała przeciwko różyczce dorobiła do tego zestawu.

Czasem trzeba zrobic szerszy panel, np z racji zawodu...
— Richard M. Devos

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #132 dnia: 12 Stycznia 2008, 20:09 »
nawet jeśli już przechodziłam różyczkę? w takim razie muszę to obgadać z lekarzem moim nadwornym :)

I jeszcze mam pytanie o toxo.... bo ja taka zielona, niedoświadczona  :oops: jakie środki ostrożności muszę koniecznie zastosować? Bo mojej Franczesce pozwalam czasem zszamać coś z mojego talerza  ::) i całuję kiciaka non stop i jakoś sobie nie wyobrażam, że miałabym z tym przestać  ???

Wyniki z toxo będą dopiero za tydzień, a za 4-6 dni mamy zaplanowane podejście numer 1  ::) powinnam czekać na te wyniki? Przeca prawdopodobieństwo, że uda się za pierwszym razem jest znikome.... a ja taka niecierpliwa.........

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #133 dnia: 12 Stycznia 2008, 20:25 »
Jak bedziesz miała wynik Toxo, to będzie wiadomo, co masz robić...zatem poczekaj do wyniku...
Jak na razie myj ręce po zabawie z kotem, żebyś ich po niej nie pchałą do buzi, ot i tyle....
A jesli jesteś w 100% pewna, że rózyczkę przeszłaś, to badanie można sobie odpuścić.

A zaczynaj sobie starania już teraz....bez przesadyzmu....
— Richard M. Devos

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Stycznia 2008, 20:42 »
czyli całowańsko odpada  :( :(

różyczkę miałam na 100%

W takim razie czekamy na owu, a potem modlę się o cud  :blagam:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:28 »
Jak Ty sie tak z kotem kochasz....to bardzo prawdopodobne, że toxo przerobiłaś.... :) :)
Jeśli wyniki to potwierdzą, to swojego kota będziesz mogła kochać nadal (no może w pysia go nie całuj)....ale innych unikaj....
— Richard M. Devos

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #136 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:35 »
bardzo bardzo ją kocham  :serce: pokochałam od momentu jak ją pod krzaczkiem znalazłam. Ale wcześniej równie intensywnie kochałam koty mieszkające u teściowej (przez jakieś 5 lat), więc może mam już toxo za sobą  ::)

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #137 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:51 »
Musze dokładnie przeczytać ten wąteczek, bo planujemy dzidzię tak na przyszły rok , ewentualnie na 2010  ::)
Dużo czasu jeszcze mamy, ale najpierw chciałabym abyśmy zakończyli edukację tzn. obronić się, bo wiadomo stresik nie sprzyja  ;) Może później wrócę do nauki (wróżka powiedziała, że pisane mam dużo się uczyć)  ::)

Może przeniesiemy się do tego czasu już do domku, a nie w takiej malutkiej klitce  ::)

Dziewczyny a ile wcześniej odstawić tabletki :?: Żeby poziom hormonów wrócił do normy :?:
Biorę je 5 lat, co roku robie miesięczną przerwę, tylko w zeszłym nie zrobiłam  ::)
Jeśli dzidzia pojawi się wcześniej będziemy również szczęśliwi  ;D

Offline kaasieek

• zapaleniec
« Odpowiedź #138 dnia: 17 Stycznia 2008, 13:13 »
monia_01 , nie ma reguły na ile wczesniej trzeba odstawić tabletki aby "oczyścić" organizm. Mi raz lekarz powiedział że min. 3 mce, kolejnym razem że 6 mcy....
Także "skutki uboczne" po odstawieniu są sprawą indywidualną. Co organizam to inna reakcja.... :)

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #139 dnia: 17 Stycznia 2008, 15:19 »
 ::) Powinna wziąć tabletkę jutro, mam teraz @
A jeszcze ich nie mam, teściowa ma mi dziś przynieść receptę, a jak nie przyniesie, to trudno, to będzie pewnie znak, żeby juz je odłożyć  ::)

Offline kaasieek

• zapaleniec
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Stycznia 2008, 17:22 »
monia_01 , ja przymierzałam się do odstawienia tabletek dość długo, nie mogłam podjąć zdecydowanie męskiej decyzji.... I nadzszedł dzień kiedy miałam jechać wykupić receptę a ona gdzieś przepadła.... Stwierdziłam że widać tak miało być i odstawiłam..... Receptę zauważyłam po 3 dniach, leżała dosłownie na wierzchu na stole w kuchni..... ;D

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 18 Stycznia 2008, 09:07 »
I mam receptę to jeszcze nie ten czas -  może za 3 miesiące  ::)
ja przymierzałam się do odstawienia tabletek dość długo, nie mogłam podjąć zdecydowanie męskiej decyzji....
właśnie ja też nie mogę

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 19 Stycznia 2008, 16:47 »
Dziewczyny mam male pytanko... wiadomo, ze badania trzeba robic na czczo ale czytalam, ze prolaktyne nalezy robic rano... tzn do ktorej? cz 10-11 to za pozno? Wole sie upewnic... ::)

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #143 dnia: 19 Stycznia 2008, 17:05 »
Szczerze mówiąc nie pamiętam, ale na pewno trzeba ją robić w określonej fazie cyklu menstruacyjnego. Zaraz po miesiączce, o ile się nie mylę.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Stycznia 2008, 23:23 »
Rajdziu z tych badań tylko prolaktynę na czczo do godziny max 10-11.
Im raniej tym wyższa będzie.
Nie ważne, w którym okresie cyklu, ona nie ma wahań tak jak FSH, LH czy progesteron...
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 19 Stycznia 2008, 23:36 »
Dziekowac. :)

Mam nadzieje tylko, ze dla tych pozostalych hormonow beda przedzialy dla okreslonego dnia cyklu..  bede robila w 4.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Stycznia 2008, 23:42 »
no i looseee, poza progesteronem, ten powinien byc oznaczony w połowie fazy lutealnej...
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Stycznia 2008, 23:47 »
hm.... jak obadam kiedy mam te faze to najwyzej powtorze :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #148 dnia: 20 Stycznia 2008, 00:01 »
Progesteron w pierwszej fazie cyklu do niczego się nie nadaje, odpuść sobie to badanie.
— Richard M. Devos

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 20 Stycznia 2008, 02:01 »
ok, skreslone z listy; dziekowac.

zobaczymy co mi wyjdzie...