Autor Wątek: Sesja w studio vs Sesja w plenerze  (Przeczytany 3173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline groszek
  • maniak
Sesja w studio vs Sesja w plenerze
« dnia: 31 Sierpnia 2006, 23:58 »
U nas najpierw był pomysł na reportaz z ceremonii zaślubin oraz początku wesela. Nastepnie doszła koncepcja krótkiej sesji plenerowej tuż po mszy, żeby goście zdążyli dojechać na salę. A potem jeszcze zdecydowaliśmy się na dalszy i dłuższy plener po weselu.

Zachodziliśmy także do atelier fotografów pytając o zdjęcia studyjne. Oglądaliśmy zakładowe albumy. Ostatecznie zrezygnowaliśmy i nie żałujemy.

Jeśli miałabym wybierać, studio czy plener, 100 razy wybrałabym plener. Daje więcej mozliwości, wrażenie luzu, nieskrępowania, ciekawe widoki. Niemal każde zdjęcie plenerowe (nie mam na myśli własnych, bo to by było nieobiektywne) oglada się z zaciekawieniem, dostrzegając uroki krajobrazu, elementy przyrody, współgranie Młodej Pary z ztw. środowiskiem naturalnym (choćby to było miasto) nawet pojedyńczy kwiatek czy stos kamyczków wydaje się ciekawszy niż namalowane na planszy "zamki", "salony", "stajnie", "zagajniki".

Zdjęcia w studio w porównaniu do plenerowych sa w moim odczuciu po prostu nudne. Mimo, że para jest sliczna, szczęśliwa, roześmiana, czegoś mi brakuje w takich zdjęciach, coś tych ludzi ogranicza w swobodnym wyrażaniu siebie... sztuczna sceneria i wymodelowane pozy, a często kiczowate rekwizyty.

To jest moja opinia.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #1 dnia: 1 Września 2006, 09:04 »
ja zdecydowanie jestem za plenerem..

:mrgreen:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2 dnia: 1 Września 2006, 09:10 »
Jeste jedno ale - para ślubująca późną jesienią albo zimą nie za bardzo ma możliwośc zrobiena ciekawych zdjęć poza studio...wtedy studyjne zdjęcia są wskazane, chyba że jakieś ruiny starego zamku czy oranżeria....

Ja też wolę plenerek, zdjęcia plenerowe są swobodniejsze, takie bardziej naturalne, ciekawe - zawsze bardziej mnie interesują plenerowe....

Offline Marzena7
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 1 Września 2006, 16:43 »
Witam dziewczyny ! No właśnie ja ślubuję pod koniec października dokładnie 21 i nie wyobrażam sobie innych zdjęć jak tylko zdjęcia w plenerze. Mam nadzieję że pogoda będzie ładna i nasze zdjęcia będą na tle polskiej złotej jesieni - myślę że jeśli tylko pogoda dopisze to takie zdjęcia jesienią czy nawet zimą też mają swój urok.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Września 2006, 20:22 »
PLENER....tylko plener..
co prawda bedzie październik...
ale poprosze tatusia, żeby sie o pogodę pomodlił....jego modlitwy są wysłuchiwane...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Marcysia
  • bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Września 2006, 21:44 »
No własnie. Mam ten kłopot, ze to 21 październik. Nie wiadomo jakiej pogody się spodziewac. Uwazam, ze fotografa mamy dobrego, z tym, ze nie ma swojego studia. I teraz pytanie. Czy warto robić zdjęcia po ślubie, w razie złej pogody?No i okolo 18:30 bedzie juz przeciez ciemno .... Blah  :roll:

Zapraszam do mojego odliczanka :)

Offline bozena

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 3 Września 2006, 02:02 »
My swój plener robiliśmy dwa tygodnie po ślubie właśnie z uwagi na pogodę.
Po naszym weselu cały tydzień padało, póżniej pogoda była tylko w sobotę, ale nasz fotograf robił inne wesele. Nastepny tydzień znów lało, ładnie zrobiło się dopiero w piątek i od razu ten dzień wykorzystaliśmy na zdjęcia  :D
Moim zdaniem zdjecia plenerowe mają więcej życia  :lol:

Offline Anielka

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2006
« Odpowiedź #7 dnia: 8 Września 2006, 12:49 »
Uwielbiam fotki plenerowe, bo to jest coœ niesamowitego, ale studyjne też sobie zrobiliœmy i nie żałujemy, bo s¹ naszym zdaniem rewelacyjne :wink:

Offline Niki

• entuzjasta
  • data ślubu: 21 lipca 2007
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2006, 16:00 »
Zdecydowanie jestem za plenerem  :wink:
Zdjęcia w studio wydają mi się strasznie sztuczne...
Mam tylko nadzieję, że w dniu ślubu nie będzie padało, no i że wcześniej znajdę jakieś ładne miejsce do zrobienia zdjęć :)

Offline narzeczona

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2006, 17:20 »
Ja również glosuję za plenerem. Nie lubie pozowanych zdjec.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2006, 18:35 »
a ja bede miec profesjonalne zdjecia w studio. Jakies 5 pozycji. Chcemy tez by nasz kamerzysta jua mniej profesjonalnie zrobil nam  plener. Zastanawiams ie tez nad reportarzem ze slubu bo dostalam ciekawa oferte

Offline Bourbon

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2006, 13:55 »
Cytat: "Netula"
a ja bede miec profesjonalne zdjecia w studio. Jakies 5 pozycji. Chcemy tez by nasz kamerzysta jua mniej profesjonalnie zrobil nam  plener. Zastanawiams ie tez nad reportarzem ze slubu bo dostalam ciekawa oferte

Jeśli mogę nieśmiało wtrącić, to zobacz najpierw jak wyglądają zdjęcia robione kamerą...
Nie da się tego zrobić tak jak trzeba, poprostu dlatego, że nawet najlepsza kamera to nie aparat fotograficzny...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2006, 14:05 »
Ale tu chyba nie chodzi o stop klatki, tylko zdjecia robione aparatem ale przez kamerzystę - u nas jest taki zakład. Foty niczego sobie.

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2006, 15:23 »
Plener, choc jeśli jest możliwość to wybrałabyn i plener i studnio ładnie zrobione zdjęcia w studio sa też fajne np.Moni, bardzo mi się podobają  :mrgreen
czekam aż szczęście powróci...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2006, 15:59 »
Cytat: "narzeczona"
Nie lubie pozowanych zdjec

a przepraszam w plenerze to się niby nie pozuje????
...też tylko, że jest więcej swobody, można wyobraźnie ruszyć...są wieksze mozliwosci...studio to w końcu zamknięte ramy...ale plener to też pozowanie do fot...
Czasami mam wrażenie, ze nie wiecie o czym piszecie..
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Października 2006, 16:54 »
My mieliśmy i studio i plener. I z obu sesji jesteśmy baardzo zadowoleni mimo że są to zdjęcia o różnym charakterze.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Października 2006, 19:38 »
Cytat: "groszek"
Zdjęcia w studio w porównaniu do plenerowych sa w moim odczuciu po prostu nudne.

A mnie się wydaje, że to wszystko od fotografa zależy... Jeśli  ma dostatecznie dużo umiejętności i talentu, to zdjęcia w studio wyjdą wyjątkowe, piękne, lepsze niż w plenerze. To on jest twórcą i to on decyduje, jakie dzieło tworzy...

... my akurat trafiliśmy na FotoNiedzielę, który oprócz świetnych fotoreportaży robi również piękne sesje plenerowe... gdybyśmy mieli takie możliwości, to i na sesję w studio byśmy poszli:))))  :twisted:

Offline A3lita

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Sesja w studio vs Sesja w plenerze
« Odpowiedź #17 dnia: 5 Stycznia 2008, 11:29 »
jak chodzi o moja opinie wole jednak plener, boje sie ze w studio to wyjdzie za sztucznie wszystko.

Offline Bern

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 6 Stycznia 2008, 01:10 »
Cytat: liliann link=topic=4266. msg141566#msg141566 date=1161352790
Cytat: narzeczona
Nie lubie pozowanych zdjec
a przepraszam w plenerze to się niby nie pozuje????
. . . też tylko, że jest więcej swobody, można wyobraźnie ruszyć. . . są wieksze mozliwosci. . . studio to w końcu zamknięte ramy. . . ale plener to też pozowanie do fot. . .
Czasami mam wrażenie, ze nie wiecie o czym piszecie. .

Plener to nie zawsze pozowanie i wpatrywanie się w fotografa. . .  to może być pełna swoboda. . .  kiedyś przeczytałem o zdjęciach które zrobiłem:

piekne zdjęcia.  Jednak plener w innym dniu to dobry pomysł, jesteście wyluzowani i nie wiem jak to nazwać. . . sami.  Chodzi mi o to że zdjecia wyglądają
tak jakbyście byli sami a fotograf Was tylko podglądał.  Strasznie mi się
podobają!!! :) Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marcin

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #19 dnia: 6 Stycznia 2008, 01:13 »
Dopiero zauważyłam wątek.

Równiez jestem za plenerem, ale na dobrą sprawę nie miałam zdjęc studyjnych, więc to trochę subiektywna opinia..

Tak. O swoim plenerze też mogę napisać, że był swobodny :los: :los:

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #20 dnia: 7 Stycznia 2008, 02:05 »
ja juz po wiec moge napisac jak  u mnie to wyszlo. Mielismy reportaz z wesela i studio. Pleneru nie bylo ale ejstem z  tych zdj jakie mam bardzo zadowolona