Witam, mam pytanie.
Zmarł konkubent mojej mamy. Był wdowcem, nie miał żadnych dzieci. Ma rodzeństwo. Kilka lat temu Zapisał w testamencie notarialnym konkubentce(mojej matce) spadek (całość ogólnie- ruchomość i nieruchomość). Przed samą śmiercią pojawiła się jego siostra i próbowała zmienić ten testament, by spadek przejęła ona- siostra, telefonicznie mi mówiła, iż testament został zmieniony na siostrę przed notariuszem. siostra zmarłego Wyrzuciła konkubentkę z domu, zabrała klucze i nie mielismy dostepu do tego testamentu.
Złożyłam jako córka- wnioskodawca- do sadu wniosek o nakazanie złożenia testamentu przez siostrę zmarłego (zapisany dla konkubentki). W aktach sprawy zobaczyłam, iż sad pobrał od notariusz odpis testamentu notarialnego, w którym zapisana jest konkubentka zmarłego.
Co dalej powinnam zrobić razem z moja mamą.
Wydaje mi się, iż złożyć wniosek do sądu o otwarcie i ogłoszenie testamentu. Czy ten wniosek składa się do akt sprawy, która została rozpoczęta przeze mnie w związku z nakazaniem złożenia testamentu (tam jest akt zgonu, odpis testamentu)?
Czy w przypadku wniosku o nabycie spadku trzeba podawać ewentualnych spadkobierców ustawowych- rodzeństwo zmarłego, skoro jest testament i z tego testamentu tylko 1 spadkobierca? W takim przypadku, będzie kłopot z danymi personalnymi tego rodzeństwa, nie mówiąc już o USC- aktach urodzeniach i małżeństwa.
Dziękuję
Marta