Autor Wątek: Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu  (Przeczytany 43279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
Odp: Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2008, 10:54 »
Majeczko, jeśli "wykształciły" Cię tylko własne doświadczenia, to gratuluję znajomości przepisów!!!

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Listopada 2008, 11:10 »
W przypadku dziedziczenia ustawowego w pierwszej kolejności dziedziczą dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek, dziedziczenie odbywa się w częściach równyhc, nie ma znaczenia wiek. Z tym że część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż 1/4 całości spadku.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Listopada 2008, 11:27 »
anikaa to nie są tylko moje osobiste doświadczenia, ja studiowałam prawo i akurat ta częśc cywilnego najbardziej przypadła mi do gustu ;)

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2008, 17:39 »
No, to teraz już rozumiem ;)

Offline pawloxx
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Listopada 2008, 20:33 »
Ok dzięki jak będe miał jakieś jeszcze pytanko to napewno skozystam:)

Offline anj76
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01012009
« Odpowiedź #35 dnia: 4 Lutego 2009, 21:58 »
Witam
zauwazylam ze jest tutaj swietny ekspert od spraw spadkowych:) Mam pytanie do Maji- czy jest jakis czas na złozenie wniosku o odczytanie testamentu? dodam ze jest to test. notarialny a od smierci dziadka mija wlasnie 11 miesiecy.  Czy testament jest jeszcze wazny, gdzies tam wyczytalam ze testament wazny jes pol roku.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #36 dnia: 5 Lutego 2009, 11:16 »
Nie mam pojęcia, gdzie ktoś napisał o 6 miesięcznym terminie ważności testamentu ale zdaje mi się, że ten ktoś - politycznie rzecz ujmując- mija się prawdą ;)
Przepisy Kodeksu postępowania cywilnego w sposób jednoznaczny stwierdzają,iż osoba,u której znajduje się testament jest obowiązana złożyć go w sądzie spadku,gdy dowie się o śmierci spadkodawcy.Otwarcie i ogłoszenie testamentu ma jednak charakter czysto formalny.
Przepisy prawne nie statuują terminu do złożenia testamentu w sądzie spadku.

Mam tylko pytanie - czy odbyła się już jakaś sprawa spadkowa :?: Są wydane postanowienia :?:

Offline mirmar
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Marca 2009, 23:38 »
Witam, mam pytanie.
Zmarł konkubent mojej mamy.  Był wdowcem, nie miał żadnych dzieci.  Ma rodzeństwo.  Kilka lat temu Zapisał w testamencie notarialnym konkubentce(mojej matce) spadek (całość ogólnie- ruchomość i nieruchomość).  Przed samą śmiercią pojawiła się jego siostra i próbowała zmienić ten testament, by spadek przejęła ona- siostra, telefonicznie mi mówiła, iż testament został zmieniony na siostrę przed notariuszem.  siostra zmarłego Wyrzuciła konkubentkę z domu, zabrała klucze i nie mielismy dostepu do tego testamentu.
Złożyłam jako córka- wnioskodawca- do sadu wniosek o nakazanie złożenia testamentu  przez siostrę zmarłego (zapisany dla konkubentki).  W aktach sprawy zobaczyłam, iż sad pobrał od notariusz odpis testamentu notarialnego, w którym zapisana jest konkubentka zmarłego. 
Co dalej powinnam zrobić razem z moja mamą.
Wydaje mi się, iż złożyć wniosek do sądu o otwarcie i ogłoszenie testamentu.  Czy ten wniosek składa się do akt sprawy, która została rozpoczęta przeze mnie w związku z nakazaniem złożenia testamentu (tam jest akt zgonu, odpis testamentu)?
Czy w przypadku wniosku o nabycie spadku trzeba podawać ewentualnych spadkobierców ustawowych- rodzeństwo zmarłego, skoro jest testament i z tego testamentu tylko 1 spadkobierca? W takim przypadku, będzie kłopot z danymi personalnymi tego rodzeństwa, nie mówiąc już o USC- aktach urodzeniach i małżeństwa.
Dziękuję
Marta

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Marca 2009, 08:46 »
ja tez mam pytanie...zmarła moja mama. Dziadkowie kilka lat temu przepisali mamie mieszkanie...ciocia sie zrzekła i nie bylo problemu...mama przed smiercia chciala isc do notariusza zeby sie dowiedziec co dalej w razie jej smierci ale była za słaba wiec przekonalismy ja ze nie ma potrzeby. Teraz skoro mieszkanie bylo tylko na mame to ktos ma jeszcze do tego prawo...zyja rodzice i siostra mamy...czy tylko ja z tata ???? no i jak sie do tego zabrac poniewaz nie ma zadnego testamentu jak to uregulowac??
dzieki za odpowiedz bo dla mnie to czarna magia  :-*

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Marca 2009, 08:49 »
musisz sprawę załatwić w sądzie;
prawo do dziedziczenia masz Ty i Twój tata
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Marca 2009, 08:52 »
dzieki Lila  ;D a jest jakies ograniczenie czasowe po jakim czasie najlepiej to zrobic czy obojetnie??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Marca 2009, 08:53 »
Tyluniu dawno w tym nie siedziałam to nie pamiętam szczegółów, a to nie mój fach, mam że tak powiem jedynie wiedzę ogólną...
Maja się w szczegółach wyznaje
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Marca 2009, 13:43 »
ok dzieki Lila za pomoc  ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Marca 2009, 20:57 »
Tylunia, musisz zgłosić przyjęcie spadku do pół roku w US, bo później zapłacisz podatek.
Acha,
składasz w sądzie wniosek o ustalenie spadkobiercy (w tym przypadku będziesz Ty i tata), będzie rozprawa, która potwierdzi Was jako jedynymi spadkobiercami i później udajesz się do US z tym orzeczeniem sądowym. Musisz wszystko wiedzieć co jest do zgłoszenia (nieruchomości, ruchomości, itp.)

Offline tylunia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Marca 2009, 15:04 »
dzieki Martyna  ;D ;D ;D trzeba bedzie pomału ruszyć zeby to wszystko pozałatwiac  ::) ::) ::)

Offline katrin
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.08.2007r
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Lipca 2009, 16:03 »
Witam!
Potrzebuję jakiś wzór wniosku o otwarcie testamentu, jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to podaję swojego maila: katrin27_80@tlen. pl
Z góry dziękuję :)

Offline sylwia_044
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05062010
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Kwietnia 2012, 22:41 »
Witam. Moj dziadek zmał 9 lat temu zostawił testament własnorecznie napisany gdzie wszystko przepisał ojcu ale ojciec zmarł przed otwarciem testamentu. czy spadek nalezy sie nam czyli dzieciom ojca(zmarłego spadkobiercy)czy dziadka synom?jak napisac wniosek o otwarcie testamentu i jakie dokumenty?

Offline zlosliwa7
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.08.2015
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Września 2014, 09:54 »
Cytat: sylwia_044 link=topic=4204. msg1702574#msg1702574 date=1334868096
Witam.  Moj dziadek zmał 9 lat temu zostawił testament własnorecznie napisany gdzie wszystko przepisał ojcu ale ojciec zmarł przed otwarciem testamentu.  czy spadek nalezy sie nam czyli dzieciom ojca(zmarłego spadkobiercy)czy dziadka synom?jak napisac wniosek o otwarcie testamentu i jakie dokumenty?

Jak rozwiązałaś sprawę? Ja jestem w podobnej sytuacji i zastanawiam się gdzie mogę podzielić spadek.  Nie mam zamiaru użerać się z rodziną.

Offline ayris
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.08.2015
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Września 2014, 10:00 »
Sylwia_044 wydaje mi się, że czeka cię długa przeprawa z synami dziadka bo testament nie był prawomocny:/ Napisz jak ci poszło.  Zlosliwa7 z tego co wiem informacje o dziale spadku znajdziesz tutaj hxxp: www. portalspadkowy. pl/category/dzial-spadku/do-jakiego-sadu-nalezy-sie-zwrocic-z-wnioskiem-o-dzial-spadku. html Dlaczego nie chcesz użerać się z rodziną? Jeśli majątek nalży się tylko tobie to o niego walcz a nie chcesz oddać wszystko rodzinie.  Wierz mi że w każdej nawet najlepszej rodzinie znajdą się sępy które będą liczyły na jakiś łup.  Nie można jednak poddawać się ich woli.