Autor Wątek: Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu  (Przeczytany 43281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu
« dnia: 28 Sierpnia 2006, 16:13 »
Witam  :!:
Mam pytanie do tych ktorzy mieli juz doczynienia z czyms takim.
11 lipca zmarła moja babcia pozostawiając testament. Byl on napisany notarialnie wiec jeden problem z glowy - wiecej zachodu gdyby byl własnoreczny.

Babcia mnie i mojej siostrze zostawiła spadek. Siostra ma mieszkanie, ja kawałek ziemi w gorach. Notariusz zrobil nam z tego jakby osobne testamenty. Jeden jest na siostre i "jej mieszkanie" drugi na mnie i ziemie.

Chcemy zalatwic to zanim zmienie nazwisko.

Jak napisac wniosek o otwarcie i ogloszenie testamentu :?:  Czy musimy miec dwa osobne wnioski gdzie w jednym ja bede wnioskodawca a w drugim moja siostra  :?:

Znalazłam w neci ewniosek gdzie jest wnioskodawca i uczestnik postepowania ale tak sie pisze tylko wtedy gdy jedna rzecz jest dzielona a my mamy dwie rozne.
Jak czytam te strony z poradnictwem prawnym to   :Olaboga:  

Orientuje sie moze ktos co z tym fantem zrobić  :?:  :?:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2006, 16:19 »
A moze tak zadzwonic do tego notariusza i poradzic sie go bezposrednio????

Offline anetka161
  • 16.06.2007-nasz wspaniały dzień
  • maniak
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2006, 16:27 »
Cytat: "rybkawiedenka"
A moze tak zadzwonic do tego notariusza i poradzic sie go bezposrednio????

Dokładnie Antalis zadzwoń i się dopytaj.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2006, 16:49 »
"Moj" notariusz jest do 9 wrzesnia na wakacjach, zadzwonilam do innego i uslyszalam z e"musialby to zobaczyc na własne oczy " a przyjemnosc ta bedzie mnie kosztowac 50 zł ... no way wole napisac kilka roznych - w koncu ktorys bedzie dobry.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2006, 09:41 »
To ja pomogę-w końcu w sprawach spadkowych jestem swoistymn ekspertem :wink: . Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu składa jedna osoba, dołacza do wniosku testament i akt zgonu osoby zmarłej. W Waszym przypadku, kiedy są dwa testamenty, należy je złożyć-każda osobno, bo są dwa i sąd musi rozpatrzyć, czy się nie wykluczają. Chyba, że Panie w sądzie będą tak miłe, że przyjmą Wam jeden wniosek i dwa testamenty, wówczas we wniosku wpisujesz, że są dwa-ale to raczej nie przejdzie-opłata jedna, to dla sądu strata kasy (30zł :twisted: )

Wnoszę i otwarcie i ogłoszenie testamentu z dnia ................ .... roku, sporządzonego przez zmarłą ................
Uzasadnienie
Imię i Nazwisko, ostatnio stale zamieszkała w ..................., zmarła ......................... roku w ......................
Zmarła pozostawiła testament sporządzony przed notariuszem dnia ........... ..... roku.
W testamencie zmarła powołała do spadku wnioskodawcę.

Otwarcia i ogłoszenia sąd dokonuje na posiedzeniu niejawnym, potem otrzymasz zawiadomienie o tym. Poza tym od razu najlepiej złożyć wniosek o nabycie spadku, wnioskodawca wpisuje uczestników, czyli osoby mające prawo do spadku tzw.zstępnych-w Waszym przypadku dzieci babci bo są ustawowo uprawnione do dziedziczenia, ewentualnie małżonka, jeśli żyje. Sprawe rozpatruje się w Sądzie cywilnym.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2006, 13:55 »
Dzieki wielkie  :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2006, 20:41 »
Maju!Ty nasza prawniczko kochana!!!Masz " :lol: łeb"
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2006, 08:53 »
Mariolka, ja od ponad roku przerabiam to z moja kochaną rodzinką, więc jakby co to służe pomocą :twisted: . prawo spadkowe to mój konik :mrgreen: .

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpnia 2006, 16:13 »
jak coś odziedziczę to się odezwę. Na razie nic mi w testamentach niue zapisują :mrgreen:
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2006, 19:16 »
Maja to poproszę cię o radę.Mój narzeczony dostał w spadku od babci dom jednorodzinny(jest jedynym spadkobiercą).Co mamy teraz zrobić?Czy musimy również składać jakieś wnioski?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2006, 08:16 »
Dostał pewnie w testamencie, tak? Na pewno tak.
Teraz musi ten testament złożyć razem z wnioskiem i aktem zgonu babci. Dziadek żyje? Jeśli nie to czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe po dziadku? Jak nie, to we wniosku o nabycie należy wpisać jako uczestników wszyskich zstępnych (dzieci) oraz małżonka. Do wniosku o nabycie załącza się odpisy z aktów ślubu córek (jeśli są zamężne) oraz odpis aktu urodzenia synów, jak żyje małżonek to odpis aktu małżeństwa dziadków, jak nie żyje to jego akt zgonu.
Narzeczonemu, jako wnuczkowi nie wydadzą w USC odpisów ale jego mamie/tacie - w zależności czyja to rodzina, wydadzą.
Wnioski najlepiej złożyć oba na raz i czekać na termin; najpierw otrzyma informację, że sąd w dniu takim a takim na posiedzeniu niejawnym dokonał otwarcia i ogłoszenia testamentu i takie tak dyrdymały. Zaraz potem przyjdzie powiadomienie o pierwszym posiedzeniu w sprawie nabycia spadku.
Wzory wniosków mogę podesłać na priv'a. :wink:

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2006, 14:45 »
Dziękuję Maju.Ale to wszystko skomplikowane :roll: .Kurcze trochę tego wszystkiego nierozumiem.A po co potrzebny jest akt zgonu dziadka skoro dziadek nieżyje już około 25 lat i ten dom należał do babci,była jedyną właścicielką.Jak dziadek żył to mieszkali w innym mieście.Maju prosiła bym o te wzory wniosków na priv :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #12 dnia: 1 Września 2006, 10:11 »
Ważne jest czy po dziadku zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe, jeśli nie a między dziadkiem a babcia istniała wspólność majątkowa małzeńska to należy to wszystko przejść.
Nie tylko dom wchodzi w skład masy spadkowej. Miejmy nadzieję, że nikt nie będzie Wam kazał robić spisu inwentaża :roll: . Podaj mi maila to Ci podeslę wzory wniosków.

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #13 dnia: 1 Września 2006, 15:04 »
Maju mój adres:anetka161@vp.pl.Z góry dziękuję

Cytat: "Maja"
Miejmy nadzieję, że nikt nie będzie Wam kazał robić spisu inwentaża

Dlaczego?Bo ja naprawdę się na tym nierozumiem :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #14 dnia: 4 Września 2006, 10:15 »
Bo bedziecie musieli spisać wszystkie przedmioty wchodzące w skład spadku, nie chodzi tu nawet o np.telewizor ale wszystko ... a potem podanie wartości tych przedmiotów :roll:

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #15 dnia: 5 Września 2006, 19:43 »
Bo bedziecie musieli spisać wszystkie przedmioty wchodzące w skład spadku, nie chodzi tu nawet o np.telewizor ale wszystko ... a potem podanie wartości tych przedmiotów

O kurcze :roll: a czy pieniadze też jak coś trzeba będzie uwzględnić :roll:
Chodzi o to,że babcia zostawiła trochę pieniędzy dla narzeczonego i sąsiadka je przechowywała.Mój narzeczony miał dostęp do konta bankowego babci,ale zostało one zlikwidowane przed wyjazdem jego do Anglii bo babcia tak chciała.Także wszystkie pieniądze sąsiadka przekazała narzeczonemu i powiedziała,że to od babci :roll: Czy jakby co to musi on tą darowaną kwotę uwzględnić?

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #16 dnia: 6 Września 2006, 16:05 »
Maju dziękuję ci z całego serca za pomoc  :Daje_kwiatka:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #17 dnia: 7 Września 2006, 09:46 »
Z przyjemnością odpowiem na każde pytanie dot.spadków i darowizn - sama przez to przeszłam i wiem jak to jest, jak nawet nie ma kogo spytać albo jak Ci odpowiadają regułkami z kodeksu....

Offline anetka161
  • maniak
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Września 2006, 18:05 »
Cytat: "Maja"
Z przyjemnością odpowiem na każde pytanie dot.spadków i darowizn

No to cieszę się.Dzięki :P

Offline pawloxx
  • nowicjusz
  • *
Odp: Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu
« Odpowiedź #19 dnia: 9 Listopada 2008, 22:07 »
Witam
Rozwazam taki dylemat - nadmienie ze jestem ciemny w tych sprawach
Mieszkam z mamą, siostra osobno
Ojciec zmarł
Chcemy złożyc wniosek o stwierdzeniu nabycia spadku ja, mama, siostra
Gdy to nastąpi i jak mama umrze to czy jeszcze raz bedziemy składac ten sam wniosek?
Proszę o porade

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 9 Listopada 2008, 22:13 »
Tak, musicie teraz i później.

Offline pawloxx
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 9 Listopada 2008, 22:32 »
martyna a czy mama bez problemu może zostawic testament czy też przepisac notarialnie na kogoś z nas?
Dzieki za odpowiedz ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 9 Listopada 2008, 22:36 »
wydaje mi się, że może, bo dziedziczą w I kolejności dzieci...ale ręki nie dam za to uciąć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Listopada 2008, 14:26 »
owszem, że może to zrobić bez problemu;
może zapisać komukolwiek;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pawloxx
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Listopada 2008, 21:16 »
Dzieki za odpowiedz

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Listopada 2008, 09:15 »
Pawloxx, tak jak napisały dziewczyny - teraz musicie złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli przyjmujecie spadek, to najlepiej składać taki wniosek po upływie 6 m-cy od daty śmierci spadkodawcy. Wcześniej trzeba składać oświadczenia, czy się spadek przyjmuje czy też nie (a co za tym idzie, płacić za znaki sądowe ;)). Po upływie 6 miesiecy przyjęcie spadku następuje automatycznie i parę groszy masz w kieszeni ;D

Mama może w każdej chwili sporządzić testament. Może to zrobić u notariusza ale może też napisać odręcznie. Ważne jest aby pod rozporządzeniem majątkiem widniał podpis testatora (mamy). Testament powinien też mieć datę.

Jeśli mama chce przepisać na Was to nie ma sensu sporządzać testamentu, dziedziczycie przecież z ustawy. Jeśli jednak jest to jedna osoba, to w porządku ale też nie jest to konieczne.
Przy dziedziczeniu z ustawy macie udziały ułamkowe w masie spadkowej i następuje tzw. dział spadku. Wówczas można "oddać" swoją częśc nieodpłatnie jednemu ze spadkobierców.
W przypadku testamentu jest groźba zachowku, którego przed upływem 3 lat może domagać się osoba pominięta w testamencie ::)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopada 2008, 12:08 »
Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku składasz po każdym zmarłym z osobna, czyli jeśli teraz umarł ojciec to po ojcu, w razie śmierci mamy w przyszłości to wtedy również! Co do możliwości spisania przez mamę testamentu to może to uczynić w każdej chwili, istnieje wiele form testamentu i mają one taką samą moc. Mama może sporządzić testament własnoręcznie, czyli napisać go w całości pismem ręcznym podpisać oraz opatrzyć datą. Przy czym data nie jest konieczna ale z punktu widzenia prawa lepiej żeby była. Natomiast jeśli mama nie wie jak się do tego zabrać niech uda się do notariusza  i sporządzi testament w formie aktu notarialnego. Tak czy inaczej oba testamenty są tak samo ważne! Może również rozważyć kwestię przepisania majątku, choć chyba korzystniejsze jest sporządzenie testamentu chociażby pod względem podatkowym.

Offline pawloxx
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopada 2008, 19:07 »
Jeszcze zgłosze się o porade prawną.  A czy tu przy dziedzidzeniu z ustawy niema wpływu czy ktoś jest starczy a ktoś młodszy?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopada 2008, 00:41 »
wiek nie, jedynie stopień pokrewieństwa...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Listopada 2008, 09:54 »
Wiek nie ma wpływu - tak jak napisała Liliann.
Jedyny "problem" jest w przypadku nieletnich, bo do uzyskania penoletności nie zarządzają majątkiem odziedziczonym. W przypadku niepełnoletnich jest też inny ułamek należnego zachowku.