Autor Wątek: CIĄŻA A DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA-KORZYSTAJMY !!!  (Przeczytany 12215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
CIĄŻA A DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA-KORZYSTAJMY !!!
« dnia: 23 Lipca 2012, 11:42 »
Witajcie,
Nie każdy wie że mając działalność gospodarczą można otrzymywać z zusu fajną kaskę.
Jestem na świeżo z informacjami jak można to łatwo  zrobić-niestety nie każda księgowa ma o tym pojęcie, ja niestety dość sporo na tym straciłam z powodu niewiedzy księgowej więc chętnie się z wami podzielę informacjami żebyście nie popełniły tych błędów co ja.

Otóż
1.  Kobiety  które płacą chorobowe, gdy zobaczą II kreski na teście powinny udać się do zusu by zrezygnować z tego chorobowego  na 30 dni...osoby które nie płaca w ogóle mogą od razu przystąpić do drugiego punktu jakim jest:
2.Wznowienie chorobowego po 30 dniach lub zgłoszenie się do ubezpieczenia chorobowego po raz pierwszy.
3.Gdy minie miesiąc musimy podjąć decyzje ile chcemy otrzymywać pieniążków będąc na zwolnieniu lekarskim ;) ;) w tym momencie najwyższa podstawa jest około 9000zl.(podstawa naliczania składek waha się od 800zl przy najniższym zusie do 9000….)Jeżeli podejmiemy decyzje że chcemy otrzymywać możliwie najwięcej pieniędzy to:
4 będziemy musieli przez 3 miesiące wpłacać do zusu 3tysiące zł…łącznie około 9000zl…
5 Po okresie 3 miesięcy  bierzemy zwolnienie od lekarza na pozostałe miesiące ciąży i po ustawowych 30 dniach na nasze konto co miesiąc wpływa 7100zl miesięcznie- a wynika to  z łatwego przeliczenia PODSTAWA 9000ZL -PODATEK VAT 23%=7100…
Żeby tego było mało za okres macierzyński dalej otrzymujemy 7100 miesięcznie..
Oczywiście można podnieść sobie podstawę w każdym miesiącu ciąży ale z prostych przeliczeń wynika za najwięcej otrzymamy wpłacając jak najwcześniej. Nie musi to być tak wysoka kwota(9000zl)może to być każda podstawa 1000zł, 1500, 2000 itd. żeby obliczyć ile dostaniemy netto  przy danej  podstawie wystarczy od każdej wysokości podstawy odjąć podatek vat 23%.

Jeżeli nie dysponujemy tak wielka kwota -9000zl żeby zainwestować w te 3 miesiące można w 8 miesiącu ciąży zrezygnować  z chorobowego po czym w 9 miesiącu wznowić-znów tracimy ciągłość, będąc w 9 miesiącu podnieść podstawę do 9000zl, wpłacić za 9 miesiąc 3000zl i 7100 miesięcznie otrzymujemy za cały okres trwania macierzyńskiego.

TYLKO UWAGA JEŻELI CHODZI O SAM MACIERZYNSKI JEST TO DOSC RYZYKOWNE, SPRAWDZE SIĘ GLOWNIE GDY POROD MAMY ZAPLANOWANY OD 1-14 DNIA MIESIACA… PONIEWAŻ ZUS TO TAKA INSTYTUCJA DLA KTOREJ LICZA SIĘ TYLKO PELNE MIESIACE OD 1-30 DNIA, NIE MOŻNA SOBIE W POŁOWIE MIESIACA WZNOWIC NAJWYZSZA PODSTAWE NALICZANIA SKLADEK.
PODAM PRZYKŁAD…
JEŻELI CIĄŻĘ MAM ZAPLANOWANĄ NA 10 SIERPNIA-WIADOMO DZIDZIA MOŻE URODZIĆ SIĘ KILKA DNI PRZED TERMINEM JAK I KILKA DNI PO…TO WTEDY 1 CZERWCA REZYGNUJEMY Z CHOROBOWEGO NA 30 DNI, 1 LIPCA WZNAWIAMY CHOROBOWE , DO 10 SIERPNIA OKREŚLAMY PODSTAWĘ NALICZANIA SKŁADEK (NP. 9000) PO CZYM DO 10SIERPNIA WPŁACAMY TE 3000ZL I GDY MALUCH URODZI SIĘ  CHOĆBY 1 SIERPNIA JUŻ  MOŻEMY SPAĆ SPOKOJNIE PONIEWAŻ ZUS BĘDZIE WYPŁACAŁ NAM  7100 MIESIĘCZNIE PRZEZ CAŁY URLOP MACIERZYŃSKI.

JEŻELI ROZWIĄZANIE CIĄŻY JEST NP. NA 1 SIERPNIA WTEDY JEST RYZYKO ZE MALUSZEK URODZI SIĘ W LIPCU…I ŻEBY OTRZYMAĆ PIENIĄŻKI NALEŻAŁO BY WPŁACIĆ WYŻSZA PODSTAWĘ ZA CZERWIEC I ZA LIPIEC W PRZECIWNYM RAZIE NIE OTRZYMALIBYŚMY NIESTETY PIENIĄŻKÓW.

WAŻNE JEST RÓWNIEŻ TO ŻE DZIAŁALNOŚĆ NIE POWINNA BYĆ ZAŁOŻONA TYLKO NA POTRZEBY OTRZYMANIA PIENIĄŻKÓW Z ZUSU PONIEWAŻ ZUS ROBI KONTROLĘ I MOŻE UZNAĆ ZE CHCEMY WYŁUDZIĆ OD NICH PIENIĄŻKI, WTEDY MY ZAINWESTUJEMY A ONI NIE WYPŁACĄ NAM PIENIĘDZY.

Mam nadzieję że niektórym  z was te informacje się przydadzą :) :)
:*:*:*

Offline kaassia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: CIĄŻA A DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA-KORZYSTAJMY !!!
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2012, 17:34 »
Super to opisałaś :)
A orientujesz się mniej więcej jak naliczana jest ta kwota, którą trzeba płacić do ZUSu, żeby otrzymać później świadczenia?
Tzn. mniej wiecej, żebyśmy mogły sobie obliczyć ile pieniążków musimy inwestować aby otrzymywać konkretną kwotę.
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2012, 21:39 »
Nie chce za bardzo wymyslac
bodajże przy podstawie 4tys placi sie ok 1500
ksiegowa napewno wyliczy ile to mniej wiecej wychodzi ;)

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2012, 07:44 »
Paulnia super, ze to opisałaś pewnie nie jednej dziewczynie się to przyda. Sama sobie tez to zapamiętam na kiedyś  ;) ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2012, 23:15 »
ale super, dobrze wiedzieć  ;) tylko mam pytanie, dlaczego nie może być ciągłości w płaceniu składki chorobowej?
już wiem, poczytałam  ;)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2013, 18:05 »
i podstawę liczy się trochę inaczej- nie odlicza się podatku VAT...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline kaassia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.11.2010
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2013, 22:09 »
i podstawę liczy się trochę inaczej- nie odlicza się podatku VAT...

W jakim sensie?

Tak naprawdę, to wychodzi tak, że ZUS od podstawy, którą opłacasz odejmuje Ci 34%. A z pieniędzy, które otrzymasz musisz sobie jeszcze opłacić składki...
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2013, 12:34 »
dziewczyny ja mialam 9100brutto i dostawalam na czysto 6499zl.....po odliczeniu wszystkiego a skladki placilam 255zl....bo jest ulga na macierzynskim nie placi sie juz 3000zl jak na poczatku ale to i tak jest najwyzsza podstawa....
ale niestety od stycznia juz tego nie ma teraz nie 3miesiace ani  nie jeden miesiac trzeba placic tylko 12..wiec to juz sie nie oplaca...takze od stycznia raczej nikt juz z tego nie skorzysta....

Offline SlubNaCyprze_net
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2013, 12:52 »
No niestety, nasz rząd ukrócił nieco ten precedens.  Ale i tak płacąc średniej wysokości składki, można mieć bardzo ładny zasiłek.  Lepsze to niż nic.  Nie wiem, czy od tego, czy od przyszłego roku, ale w końcu kobiety mające działalność gospodarczą będą mogły pójść na wychowawcze.   

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2013, 15:12 »
Moja księgowa powiedziała, żeby najpierw zawiesić działalność na 30 dni, potem zapłacić max stawkę od 9000 i po miesiącu iść na zwolnienie. Tylko nie wiem czy to zadziała tak jak bym chciała, bo ostatnio mi źle podpowiedziała i byłam nieźle do tyłu z kasą. :-\ Baba w ZUSie też nic nie wiedziała, na moje pytania odpowiadała "jak pani chce". Macie pomysł gdzie bym to mogła sprawdzić, jakieś biuro czy coś? ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2013, 15:30 »
gagatka nie sluchaj ksiegowej!! widac sie sie G**NO zna...tak bylo wczesniej teraz musisz przynajmniej 3 albo 6 miesiecy wczesniej placic wyzsza stawke zeby pojsc na macierzynski... na l4 juz sie nie zalapiesz bo na to trzeba 12miesiecy wyzszych stawek....moja kolezanka niedlugo bedzie z tego korzystala jak sie tylko czegos dowiem to od razu Ci napisze :-* :)

Offline Karina
  • zapaleniec
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2013, 15:54 »
z tego, co wiem, to te zmiany jeszcze nie weszły, ja płaciłam pełne 3 miesiące, bo poszłam na zwolnienie i mam tak , jak było wcześniej :) rodziłam teraz w kwietniu....no ale nie wiadomo, kiedy wejdzie w zycie ten nowy przepis, bo juz miał byc od stycznia 2013
sprawdziłam i zmiana klepnięta przez Radę Ministrów w maju :( ale wcześniej nie trzeba było zawieszać działalności tylko płatność składki chorobowej...
no i w tej zmianie jest, że dotyczy ona tych, co prowadzą działalnośc krócej niż rok, więc jeśli jest dłużej, to chyba po staremu ???

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipca 2013, 16:30 »
Paulincia mi chodzi tylko o macierzyński, nie chcę kasy na l4, tylko księgowa mi powiedziała też o jakiś 3 miesiącach wyczekiwania obowiązujących w ZUSie i niby jak idę po pierwszym miesiącu płacenia max stawki na zwolnienie to nie muszę jej płacić przez 3 miesiące.
To daj znać jak Twoja koleżanka zrobiła, bo teraz już nie chcę czekać na ostatnią chwilę. ::)

Karina a Ty jak zrobiłaś? Zawieszałaś działalność i potem 3 miesiące max stawki? Ja mam działalność dłużej, ale zawieszałam i dopiero niedawno odwiesiłam, więc nie wiem jak to liczyć...ehhh
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Karina
  • zapaleniec
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipca 2013, 18:03 »
nie zawieszałam (bo normalnie prowadziłam działalnośc), zaczęłam płacić składkę chorobową, bo wczesniej nie płaciłam i bodajże po 3,5miesiąca poszłam na zwolnienie, które trwało 2 miesiące -do porodu

jak ktoś płacił wcześniej składkę chorobową niższą, to wtedy musiał na miesiąc się z niej wyrejestrować , a potem płacić wyższą, żeby od tego momentu liczyli wyższe składki, ale nie trzeba było zawieszać działalności