Witajcie,
Nie każdy wie że mając działalność gospodarczą można otrzymywać z zusu fajną kaskę.
Jestem na świeżo z informacjami jak można to łatwo zrobić-niestety nie każda księgowa ma o tym pojęcie, ja niestety dość sporo na tym straciłam z powodu niewiedzy księgowej więc chętnie się z wami podzielę informacjami żebyście nie popełniły tych błędów co ja.
Otóż
1. Kobiety które płacą chorobowe, gdy zobaczą II kreski na teście powinny udać się do zusu by zrezygnować z tego chorobowego na 30 dni...osoby które nie płaca w ogóle mogą od razu przystąpić do drugiego punktu jakim jest:
2.Wznowienie chorobowego po 30 dniach lub zgłoszenie się do ubezpieczenia chorobowego po raz pierwszy.
3.Gdy minie miesiąc musimy podjąć decyzje ile chcemy otrzymywać pieniążków będąc na zwolnieniu lekarskim

w tym momencie najwyższa podstawa jest około 9000zl.(podstawa naliczania składek waha się od 800zl przy najniższym zusie do 9000….)Jeżeli podejmiemy decyzje że chcemy otrzymywać możliwie najwięcej pieniędzy to:
4 będziemy musieli przez 3 miesiące wpłacać do zusu 3tysiące zł…łącznie około 9000zl…
5 Po okresie 3 miesięcy bierzemy zwolnienie od lekarza na pozostałe miesiące ciąży i po ustawowych 30 dniach na nasze konto co miesiąc wpływa 7100zl miesięcznie- a wynika to z łatwego przeliczenia PODSTAWA 9000ZL -PODATEK VAT 23%=7100…
Żeby tego było mało za okres macierzyński dalej otrzymujemy 7100 miesięcznie..
Oczywiście można podnieść sobie podstawę w każdym miesiącu ciąży ale z prostych przeliczeń wynika za najwięcej otrzymamy wpłacając jak najwcześniej. Nie musi to być tak wysoka kwota(9000zl)może to być każda podstawa 1000zł, 1500, 2000 itd. żeby obliczyć ile dostaniemy netto przy danej podstawie wystarczy od każdej wysokości podstawy odjąć podatek vat 23%.
Jeżeli nie dysponujemy tak wielka kwota -9000zl żeby zainwestować w te 3 miesiące można w 8 miesiącu ciąży zrezygnować z chorobowego po czym w 9 miesiącu wznowić-znów tracimy ciągłość, będąc w 9 miesiącu podnieść podstawę do 9000zl, wpłacić za 9 miesiąc 3000zl i 7100 miesięcznie otrzymujemy za cały okres trwania macierzyńskiego.
TYLKO UWAGA JEŻELI CHODZI O SAM MACIERZYNSKI JEST TO DOSC RYZYKOWNE, SPRAWDZE SIĘ GLOWNIE GDY POROD MAMY ZAPLANOWANY OD 1-14 DNIA MIESIACA… PONIEWAŻ ZUS TO TAKA INSTYTUCJA DLA KTOREJ LICZA SIĘ TYLKO PELNE MIESIACE OD 1-30 DNIA, NIE MOŻNA SOBIE W POŁOWIE MIESIACA WZNOWIC NAJWYZSZA PODSTAWE NALICZANIA SKLADEK.
PODAM PRZYKŁAD…
JEŻELI CIĄŻĘ MAM ZAPLANOWANĄ NA 10 SIERPNIA-WIADOMO DZIDZIA MOŻE URODZIĆ SIĘ KILKA DNI PRZED TERMINEM JAK I KILKA DNI PO…TO WTEDY 1 CZERWCA REZYGNUJEMY Z CHOROBOWEGO NA 30 DNI, 1 LIPCA WZNAWIAMY CHOROBOWE , DO 10 SIERPNIA OKREŚLAMY PODSTAWĘ NALICZANIA SKŁADEK (NP. 9000) PO CZYM DO 10SIERPNIA WPŁACAMY TE 3000ZL I GDY MALUCH URODZI SIĘ CHOĆBY 1 SIERPNIA JUŻ MOŻEMY SPAĆ SPOKOJNIE PONIEWAŻ ZUS BĘDZIE WYPŁACAŁ NAM 7100 MIESIĘCZNIE PRZEZ CAŁY URLOP MACIERZYŃSKI.
JEŻELI ROZWIĄZANIE CIĄŻY JEST NP. NA 1 SIERPNIA WTEDY JEST RYZYKO ZE MALUSZEK URODZI SIĘ W LIPCU…I ŻEBY OTRZYMAĆ PIENIĄŻKI NALEŻAŁO BY WPŁACIĆ WYŻSZA PODSTAWĘ ZA CZERWIEC I ZA LIPIEC W PRZECIWNYM RAZIE NIE OTRZYMALIBYŚMY NIESTETY PIENIĄŻKÓW.
WAŻNE JEST RÓWNIEŻ TO ŻE DZIAŁALNOŚĆ NIE POWINNA BYĆ ZAŁOŻONA TYLKO NA POTRZEBY OTRZYMANIA PIENIĄŻKÓW Z ZUSU PONIEWAŻ ZUS ROBI KONTROLĘ I MOŻE UZNAĆ ZE CHCEMY WYŁUDZIĆ OD NICH PIENIĄŻKI, WTEDY MY ZAINWESTUJEMY A ONI NIE WYPŁACĄ NAM PIENIĘDZY.
Mam nadzieję że niektórym z was te informacje się przydadzą