Autor Wątek: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla  (Przeczytany 4067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« dnia: 17 Maja 2012, 14:14 »
zakładam nowy wątek, bo zakupiłam jakiś czas temu patelnię grillową i tak naprawdę to użyłam ją parę razy.Robiąc tylko zwykłą pierś z kurczaka
Znając Was ,jestem pewna,że macie full fajnych przepisów, pomysłów i linków do stron, gdzie coś wreszcie będę mogła wypróbować na tej patelni
 :)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2012, 14:17 »
Mariolka, posiadam toto i uwielbiam wołowinę (taką bardzo cienko pokrojoną) + warzywa np. cukinia grillowane.

Cesto nie korzystam bo mam potem kuchenkę urąbaną do granic możliwości  ;)

Wątek fajny bo pomysły na dania piknikowe tez można zamieszczać  :P


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2012, 14:59 »
Myślę właśnie o zakupie takiej, a że marzy mi się le creuset to zbieram kasę na razie   ::)
Dania piknikowe - jestem ZA, zwłaszcza, że po nich kuchenki szorować nie trzeba  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2012, 22:46 »
Laski ,a jak jest z warzywami z grilla?(tradycyjnego ;D ;D)-dotąd pieklam jako dodatek w folii-ale chcialabym np szaszylki warzywne popelnic :P
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2012, 10:14 »
A ja mam grill elektryczny więc z niecierpliwością czekam na przepisy  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2012, 20:15 »
Ja również chętnie poznam Wasze przepisy :)



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2012, 19:56 »
a już myślałam, że cosik zobaczę, a tutaj wszyscy na pomysły czekają :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2012, 20:54 »
mój hit tego roku - szaszłyki z grilla
papryka, ananas, cukinia i kurczak - nabite na patyki i zgrilowane
prze-pyszne!
polewam jeszcze oliwą z ziołami na poczatku

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2012, 20:57 »
Anka ale to na patelni robić można?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2012, 21:25 »
Cytuj
Wątek fajny bo pomysły na dania piknikowe tez można zamieszczać 
tytuł wątku mnie zmylił...myślałam, ze chodzi o przepisy na dania z grilla.

 ::) ::) ::) ::)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2012, 22:35 »
ja robię na takiej patelni cycki kurze .. koniecznie w marynacie pikantnej Kamis - są boskie - najlepiej zamarynować dzień wcześniej

szaszłyki też robię, kurczak lub karkówka w kawałkach + pieczarki + papryka +cukinia + cebula:) pyyycha

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2012, 22:37 »
a pieczarki nabijasz surowe?

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2012, 22:40 »
tak:)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maja 2012, 22:49 »
Ja na patelni grillowej smażę kurczaka (filety, udka). Latem cukinię grilluję (tak jak na normalnym grillu).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maja 2012, 23:03 »
mój kolejny hit - grilowany bakłażan nadziewany fetą z czosnkiem (to można również na patelni)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2012, 12:29 »
Ania, brzmi dobrze ale poprosze o szczegóły.

nie znam sie na bakłażanach.
jak to zrobic, ile fety, ile czosnku?

prosze dokladniej?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2012, 12:37 »
Załapałam - lepiej późno nić wcale ;)

Bakłażany z patelni grillowej

Bakłażany
Czosnek
Nać pietruszki
sól, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry.
I tutaj są dwa wyjścia -
1. posolić i odstawić na 30minut, opłukać, osuszyć
2. pominąć pkt. 1 i iść do 3  ;D (tak robię ja)
3. rozgrzać patelnię, podlać trochę oliwy i smażyć plasterki na złoto (w trakcie smażenia trzeba kropić oliwą bo bakłażany to pijaki  :drinkuje:)
4. usmażone bakłażany układać w płaskim naczyniu warstwowo, posypywać drobno siekanym czosnkiem i natką. Każdą warstwę posolić (jeśli nie było pkt.1), pokropić octem i oliwą.
5. serwować jako dodatek do mięs (idealne na zimno)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2012, 12:42 »
kroję bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry; smaruję oliwą i grilluję aż będzie miękki
potem ukladam na folii aluminiowej i nakladam fetę zmieszaną z czosnkiem (na dwa bakłażany biorę kostkę fety i pól głowki czosnku - proporcje na oko  ;) )
na górę kładę drugi plaster bakłażana i zawijam folię. podgrzewam wszystko razem aż feta się ciut roztopi.
uwielbiam. dziś też to zrobię na obiad.

bakłażana mozna pokroić też w krążki i dalej postępowac tak samo.

ważne aby zgrilować na poczatku do miękkości

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Maja 2012, 12:43 »
I Kebabczety  :P

mięso mielonego wołowe bądź jagnięce albo zmieszane
szklanka rosołu (najlepiej wołowego)
kilka ząbków czosnku
cebula
oregano, chili, sól

Cebulę i czosnek drobno posiekać (praktycznie rozetrzeć), wymieszać z mięsem i przyprawami dolewając rosołku (pomalutku, podobnie jak wodę do tatara-wtedy mięsko jest delikatne, miękkie i soczyste).
Odstawić do lodówki, schłodzić. Następnie bierzemy patyczki do szaszłyków i wilgotnymi łapkami formujemy wałeczki, w które wbijamy patyki.
Smażymy na grillu i zajadamy.

Można zrezygnować z cebuli i podać kebabczety podobnie jak serwuje się kebab z natką pietruchy/kolendry, talarkami czerwonej cebuli i sałatką z czerwonej kapusty


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Maja 2012, 12:44 »
Cytuj
w trakcie smażenia trzeba kropić oliwą bo bakłażany to pijaki
to prawda

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Maja 2012, 12:56 »
Jezusie, slina mi leci....w niedziele bankowo zrobie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Maja 2012, 14:17 »
Oj też mnie wątek zmylił, a już się ucieszyłam.... Może założymy taki z samymi przepisami na grilla, jako urządzania? Ja póki co szykuję dania grilllowe z bloga Magdy i super się sprawdzają, chociaż zrobiłabym już coś nowego. Macie jakieś przepisy?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Maja 2012, 14:25 »
Suprynka, ja robię ww. bakłażany i szaszłyki z papryki/ananasa/cukini

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Maja 2012, 14:31 »
Eee tam, po co dublować wątki. Myślę, że ten może być 2w1


Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie-Dania z grilla
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Maja 2012, 14:48 »
Ania, brzmi dobrze ale poprosze o szczegóły.

nie znam sie na bakłażanach.
jak to zrobic, ile fety, ile czosnku?

prosze dokladniej?
Jest wyżej

Ja już sobie wszystko spisałam :). Pewnie, ze może być ten, ja tylko proszę o przepisy ;)