fajny zwyczaj..u nas wprawdzie jest wieczór panieński i kawalerski, ale z reguły nie jest on zaskoczeniem, bo wiadomo gdzie się odbędzie i kiedy..
Moze i dobrze ze sie wie kiedy on jest?

My czuliszsmy ze bedzie wlasnie ten weekend, ale tego nigdy nie wiadomo i przed slubem to sie jest zajetym i pod stresem

Z pierścionkiem to różnie bywa. Najczęściej przed ślubem jest na prawej dłoni, ale na którym palcu (czy środkowy czy serdeczny) to juz róznie bywa. Po ślubiie najczęściej pierścionek ląduje na lewą rękę, bo tak wygodniej
Za to jeśli chodzi o obrączkę, to już nie ma takiej dowolności, obowiązkowo prawa ręka i serdeczny palec (czasem niektóre osoby noszą obrączkę na palcu wskazującym ale to gółwnie z powodu zmiany gabarytów palca ). Obrączka zmiania miejsce na lewą dłoń (serdeczny palec) gdy zostaje się wdową/wdowcem.
W Szwecjie wszysty maja i pierscionek zareczynowy i obraczke na lewej dloni (na serdecznym palcem).
Nanashi napisał/a:
Juz sie zdecydowalismy na obraczke! Dla mnie bedzie z bialego zlota
czy to oznacza, żę twój mąż nie będzie miał obrączki ??
Nie, oczywiscie maz tez bedzie mial obraczke ale po prostu inna.
Wlasciwie to nie jest takie dziwnie pytanie, bo przewazniesz w Szwecji jak sie para zarecza to i chlopak i dziewczyna kupaja obraczki (przewazniesz bez kamieni i calkiem rowne). Pozniej jak sie zenia, to kupuja pierscionek dla dziewczyny i chopak zostaje przy swojej pierwszej obraczce zareczynowej.
Jak moj narzeczony poproszil mnie o reke, to dal mi pierscionek i sam chodzi z pusta dlona. Dopiero jak sie urzenimi to on dostanie obraczke. Ale przewazniesz to meszczyzna w Szwecji tylko ma swoj pierscionek zareczynowy i dziewczyna ma i pierscionek zareczynowy i obraczke.