Autor Wątek: Cukrzyca ciężarnych  (Przeczytany 51137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Cukrzyca ciężarnych
« Odpowiedź #240 dnia: 22 Czerwca 2016, 11:10 »
Jesli Ci wychodzą ketony tzn. Ze zjadłas za mało kalorii.Jeśli piszesz, że na czczo masz niski cukier to wieczorem możesz spróbować zjeść  białe pieczywo.Takie zresztą były zalecenia w książeczce która dostałam z glukometrem.Z reszta nie pomogę za bardzo.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #241 dnia: 22 Czerwca 2016, 11:15 »
Ja na ketony jem na noc chleb zytni z niskoslodzonym dżemem i działa póki co...
A na śniadanie to nie masz jeść w ogóle węglowodanów tylko warzywa? Dziwne;/...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #242 dnia: 22 Czerwca 2016, 11:50 »
Wicie ja jeszcze nie bardzo rozczaiłam które to produkty są węglowodanowe :/
Dziś robiłam rano sałatkę z pomidora, sałaty, rzodkiewki, papryki ...i jak jadłam to mi wszystko w buzi rosło (wiecie jak smakuje sałata z rana ....) więc dodałam plasterek szynki wp i jedną kromkę wazy żeby się trochę oszukać. Cukier wyszedł na poziomie 112.
Dla przykładu wczoraj robiłam jajecznicę z dwóch jaj z pomidorem, cebulką czerwoną i szczypiorem i wyszło mi 102, a najadłam się na 3-4 godziny.
Wczoraj jeszcze dla przykładu - piłam dużą szklankę soku pomidorowego (zwykle po takiej miałam cukier w okolicach 90), ale wzięłam do tego jedną małą (formeka) kromkę chleba żytniego razowego i jedną wazę i wyszło 136 :/. Tak cyrkluje co i jak żeby spasowało.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #243 dnia: 22 Czerwca 2016, 12:06 »
A masz chleb sprawdzony ?
Wiesz ja np.po  Swojskich wyrobach typu kaszanka czy salceson miałam dobry cukier a po sklepowych juz nie.
soku pomidorowego w ogóle nie piłam a pomidory zależy które. A dostałaś taka książeczkę do do glukometru? Ona mi dużo pomagała co i jak...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #244 dnia: 22 Czerwca 2016, 12:55 »
Czyli na śniadanie zjadłas z węglowodanów tylko ta wase, kupuj zytnia i chleb tez najlepiej, dobrze jest dodać trochę białka i tluszczy (np jajo) do posiłku, wydłużają wchlanianie...
Pomidory zwykle, nie ma linowe...
Soków juz w ogóle nie pij, powodują szybkie skoki cukru...
No i podstawa dużo warzyw, najlepiej surowych do każdego posiłku ale to pewnie wiesz...
Szybciej podnosi się cukier po gorących posiłkach, zimnych mogę zjeść więcej, bo organizm traci więcej energii na ich ogrzanie;)
Musisz pokombinować co Ci służy, każdy reaguje inaczej;) a skoro już na tym etapie masz problemy z cukrem to myślę, że na bank nie ominie Cię insulina niestety;/...
Mnie czasem nachodzą myśli, że na insulinie od czasu do czasu mogłabym sobie pochłonąć coś dobrego i dorzucić więcej jednostek, a na samej diecie nie moge;/

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #245 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:04 »
nie, niestety nie dostałam żadnej książeczki. Bazuje na tym co wiem z poprzedniego razu, ale wtedy to był jakiś koszmar. Miałam lekarza dla którego ważne było jedynie by cukier był w normie. Nie robiłam żadnych pomiarów ketonów, a jadłam np. pół serka wiejskiego z 2 wazami albo 2 parówki bobaski z 2 wazami w pracy, na obiad np. gotowanego kalafiora czy brokuła....chudłam ale lekarz był zadowolony, że cukier ok. Nie da się zupełnie tego porównać z tym co teraz lekarka mi tłumaczy.
Powiedzcie Wy mierzycie cukier po każdym posiłku czy tylko po tych głównych?
Ja na razie obserwuję te swoje 5 posiłków. Teraz zrobiłam sobie kawę inkę i myślę, że może po tym nie muszę? Rozmawiałam z siostrą u której był dokładnie taki problem jak u mnie teraz. Ona pieczywa nie mogła w zasadzie wcale. Skórka z najlepszego chleba jaki udało się jej kupić powodowała skoki. Oszukiwała się makaronami pełnoziarnistymi i kaszą gryczaną paloną. No i u niej rzeczywiście skończyło się insuliną do śniadania.
Zaraz też poszukam gdzie lokować te węglowodany.

A powiedzcie mi...dzieci "poinsulinowe" mają szerszą diagnostykę po porodzie niż dzieci prowadzone dietą? Nie zapytałam o to, ale u córeczki siostry to jakieś echo serca musieli robić po narodzinach i teraz około 2 roku życia. Miała jeszcze jakieś inne badania których nie pamiętam. Tak teraz się robi czy to kwestia tej insuliny?

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #246 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:31 »
Ewelina podeślij mi maila to w wolnej chwili zrobię zdjęcia z tej książeczki to Ci podeślę. Tylko daj mi ze 2 dni ;)
koleżanka jedna tez nie mogła jeść chleba

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #247 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:55 »
Tylko tu nie chodzi o wyeliminowanie węglowodanów, bo są nam bardzo potrzebne, jeśli organizm nie wydala to trzeba wspomóc się insulina, przecież to nie tragedia;)...
Posiłków powinno być 6 co 2,5-3h...
Kawy inki tez nie powinnaś pić, tak na marginesie;p
Ja mierze 4x na czczo i 1h po głównych posiłkach ale czasem tak dla własnej wiadomości tez po 2sniadaniu i podwieczorku żeby sprawdzić jak na co reaguje...
I ketony 2x w tyg po wstaniu i przed obiadem i 1 kolacja...
U mnie przy pierwszym dziecku z cukrzyca na diecie w szpitalu rozszerza li diagnostykę, maly mial echo serca i usg przezciemiaczkowe, wiec chyba nic więcej na insulinie nie robią...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #248 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:07 »
Zaba tą inkę to poleciła mi siostra, bo to niby zbożówka, ale w takim razie będę ostrożna. Pomiary ketonów mam robić codziennie na czczo.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #249 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:32 »
No właśnie, zbożowka - podnosi cukier i jest bez wartości...do picia woda i herbata, może być z cytryna...
Sprawdzaj ketony codziennie, a jak się ustabilizować to pewnie będzie rzadziej;)
Musisz wyczuć swój organizm;)
Jak chcesz to mogę Ci podesłać moje wytyczne od diavetologa tylko maila mi podaj...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #250 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:16 »
wyslalam, milej lektury zycze;)

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #251 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:02 »
Ja ze starsza córka dostałam insulinę w 32tc. Po porodzie miała tylko sprawdzany cukier 3 albo 4 razy dziennie w szpitalu. No i wizyta kontrolna u kardiologa. Teraz insulinę mam na noc. I w sumie w piątek ide do lekarza to zapewne dostane insulinę do śniadania bo cokolwiek nie zjem to z rana przekraczam normy ???
Gabriela
Zofia

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #252 dnia: 23 Czerwca 2016, 05:38 »
Ewelina ja miałam 2x insulinę ale po 4j i Igor miał usg głowki, brzuszka, sprawdzany cukier...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 25 Czerwca 2016, 21:55 »
Witajcie,
przycichałam, bo w te upały unikam włączenia komputera...wiecie jak jest...włączacie na 10 minut, a zleci godzina, a cholerstwo jednak grzeje :)
U mnie sytuacja jest taka sobie....kiedy już wydaje mi się, że sporo tych węglowodanów było w diecie i nawet cukry wyszły przyzwoicie to wychodzą mi ketony w moczu :(. Wtedy zazwyczaj szlag mnie trafia i ręce opadają...do teraz widzę, że teraz jest jeszcze kłopot w nocy, bo tak np. przedwczoraj jadłam kolację około 20.00 cukier wyszedł 99. Potem conieco w domu jeszcze się kręciłam i poszłam spać o 23.00. Rano znów około 8.00 (czyli po prawie 12 godzinach !) cukier miałam 95 :( :( :( To żaden spadek jak przez noc, a dodatkowo wtedy ten wynik na czczo już jest za wysoki. Ręce mi opadły.
Powiedzcie mi...czy te upały mają aż tak znaczący wpływ na spalanie ? aż tak strasznie?
ręce mi opadają.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #254 dnia: 25 Czerwca 2016, 21:58 »
Powinnaś jeszcze  cos zjeść zanim poszłaś spać dlatego Ci wychodzą ketony, na moje oko.Może jeszcze dziewczyny coś podpowiedzą

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #255 dnia: 25 Czerwca 2016, 22:27 »
Niby tak tylko ten cukier do rana nie spada mi do przyzwoitej normy, a zjedzenie jeszcze później tylko by to pogłębiło prawda.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #256 dnia: 25 Czerwca 2016, 22:44 »
musisz koniecznie cos zjesc przed snem, rano wychodzi Ci wyzszy, bo pewnie jest z odbicia, tzn robi sie za niski w nocy, masz hypoglikemie i aktywuja sie hormony hiperglikemizujace...a ketony wykazuja, ze 'glodujesz' w nocy...
poza tym ja tez mam wyzsze cukry teraz, gdy sa takie upaly ale tlumacze to tym, ze leze brzuchem do gory i sie nie ruszam :P

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #257 dnia: 26 Czerwca 2016, 09:45 »
Dokładnie w cukrzycy powinno być 6 posiłków i ostatni przed snem  ;)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #258 dnia: 30 Czerwca 2016, 12:15 »
Dziewczyny dzięki raz jeszcze za wszystkie materiały, które mi podesłałyście. Czytam, praktykuję i z ketonami jest jakby lepiej, ale jeszcze nie cudownie. Jednak gdzieś tam się pojawiają, tyle, że już nie tak wysokie.
Coraz częściej jest też tak, że pomimo wprowadzania węgli, cukier daje utrzymać się w normie. Rzeczywiście wychodzi mi teraz jakieś 6 posiłków dziennie i jak jest tak, że przed snem ssie mnie mocno w żołądku, to skubnę jeszcze plasterek czegoś z lodówki.
Mam nadzieję wyjechać na urlop na kilka dni i obawiam się jak to tam będzie z dietą. Z drugiej strony będzie więcej spacerków i inny rytm życia, więc może nie będzie tak źle. Oby była pogoda to popływamy nieco z pierworodnym :)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #259 dnia: 30 Czerwca 2016, 14:41 »
My też byliśmy na urlopie ok 32tyg i tez się bałam o cukry ale koniec końców chodziliśmy na jedzonko, wybierała co mi dozwolone, było więcej ruchu niż w domu, bo z młodym zawsze gdzieś się szlo i cukry były super, nie zamawiaj się na zapas;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #260 dnia: 5 Lipca 2016, 06:35 »
Ja wczoraj miałam wizytę u diabetologa. Schodzimy z tabletek i wchodzimy w insulinę :p

Offline Fioneczka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 25 Listopada 2016, 12:58 »
Nigdy wcześniej nie miałam tego problemu, natomiast słyszałam o tym. Będąc w ciązy z  pierwszym dzieckiem nie dotknął mnie ten problem niestety długo się nie pocieszylam jeśli chodzi o drugą ciążę. Oczywiscie musialam uważać jeszcze bardziej niż wcześniej na to co jem, na samym początku bałam się sama gdziekolwiek chodzić, dwa razy dziennie badałam poziom cukru,ale byłam pod okiem specjalisty  Bardzo go Wam dziewczyny polecam, bałam się mniej bo pierwszą ciążę też prowadził więc wiedziałam,że to dobry lekarz
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2016, 18:08 wysłana przez zibi »

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #262 dnia: 2 Października 2018, 19:58 »
Okazało się że w drugiej ciąży rowniez dopadła mnie cukrzyca.Mam skierowanie do Szczecina na Arkonska.Powiedzcie mi czy jeśli przy pierwszej ciąży przechodziłam szkolenie w szpitalu to teraz muszę również je przejść? Czy jednak mi odpuszczą.....
[/url]
[/url]

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #263 dnia: 2 Października 2018, 20:04 »
Ja przy obu ciążach miałam szkolenie, choć to drugie było zdecydowanie krótsze  :)
Gabriela
Zofia

Offline andzelika

• Chuck Norris
« Odpowiedź #264 dnia: 2 Października 2018, 20:23 »
Ja przy obu ciążach miałam szkolenie, choć to drugie było zdecydowanie krótsze  :)
  :-\ :-\ :-\
[/url]
[/url]

Offline andzelika

• Chuck Norris
« Odpowiedź #265 dnia: 16 Października 2018, 09:48 »
Właśnie wracam od diabetologa, pokazałam mu wyniki i szkolenie mnie ominęło.... następnya wizyta 6 listopada
[/url]
[/url]