Autor Wątek: Jak delikatnie zasugerować  (Przeczytany 8312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Jak delikatnie zasugerować
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipca 2006, 09:32 »
niektórzy dają na wesele prezent, który sami dostali wcześnije i im się nie podobał..myśle, że to tez lekka przesada..ja zawsze daję pieniądze, chyba że ktoś wyraźnie da do zrozumienia, że potrzebuje czegoś konkretnego..wtedy robi się zrzytkę z jakimiś znajomymi i kupuje się porządną rzecz, która służyć będzie latami..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lipca 2006, 11:17 »
Cytat: "oosta"
niektórzy dają na wesele prezent, który sami dostali wcześnije i im się nie podobał..myśle, że to tez lekka przesada..ja zawsze daję pieniądze, chyba że ktoś wyraźnie da do zrozumienia, że potrzebuje czegoś konkretnego..wtedy robi się zrzytkę z jakimiś znajomymi i kupuje się porządną rzecz, która służyć będzie latami..

dokładnie to miałam na myśli.nie chodziło mi o "pazerność na prezenty".ale tak naprawdę nie oszsukujmy się,że po cichu nie liczymy na nie.większość bierze kredyty na wesela.stara się jak może ,aby wszystko było super-hiper i dopięte na ostatni guzik.Więc pusta koperta czy wrzucone 10 zł jest "przykre".
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Agnieszka1

• forumowicz
  • data ślubu: 07.06.2008
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipca 2006, 20:42 »
My też wolelibyśmy pieniądze ale tak jak kobitki piszecie,żę to nie wypada tak narzucać. My  mamy już swoje mieszkanie ......ładnie wykończone ale też by się troche przydało rzeczy .

Offline AniaX
  • forumowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lipca 2006, 18:44 »
Ja również sądzę, że pieniądze sa wygodniejszym prezentem. W końcu młodzi mogą sobie kupić za nie takie żelazko jakie chcą, czy inną rzecz w swoim guście a nie w guście kogoś innego. Oczywiście, jeśli młodzi np. mają nowe mieszkanie to zawsze przyda się im jakiś sprzęcik, ładna pościel czy coś takiego - ale i tak kupowanie prezentów wymaga ostrożności, gdyż zawsze może się zdarzyć, że to własnie nasze "żelazko" trafi na allegro ;) a tego chyba żaden gość weselny by nie chciał. Prościej, wygodniej i fajniej jest więc zprezentować pieniążki :)
A co do uświadomienia gości w temacie nie kupowania czy kupowania prezentów to ja bym skorzystała z sytuacji podczas zapraszania. W rozmowie można zawsze jakoś dyskretnie zasugerować, że to czy tamto macie i,że niezbyt szczęśliwi bylibyście z prezentów. Czasem zupełnie spontanicznie wchodzi sie na taki temat lub pokrewny i wtedy między wierszami, nieszkodliwie i nie urażając nikogo można przemycić swoje zdanie :)
Buziaczki  :)

Offline Lilkuś

• uzależniony
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Lipca 2006, 14:57 »
pieniadze są dobrym wyjsciem, jak juz młodzi maja mieszkanko, wiele im nie potrzeba z takich zwykłych, domowych rzeczy (żelazko, mikser, posciel itp) :)

póki co my myslimy nad jakimś zabawnym wierszykiem (kilka tu znalazłam) by goscie nie dawali nam mało potrzebnych rzeczy, a pieniazki  i wtedy sami kupimy to co nam potrzebne...złozymy do banku.. itp. w koncu chcemy mieć własne mieszkanie (nie wynajmowane) albo dom i każdy grosz sie przyda bardziej niz kolejne zelazko :)