Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2287701 razy)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #1740 dnia: 15 Lipca 2008, 07:03 »
Rybko podziwiam Cię... dla mnie materiały kóre wybrałas (lakierowane fronty, ciemny blat i szklany stół) byłyby strasznie trudne do utrzymania czystości.... a nie jestem pedantyczna więc pewnie ciągle wyglądałoby, że jest brudno :( A szkoda, bo projek jest suuuper!

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1741 dnia: 15 Lipca 2008, 07:41 »
no to i ja do tego działu dołączam...chociaż ze względu na ekipę mamy kolejne opóźnienia!!Póki co mamy zamówione drzwi (Porta), panele, kuchnię wraz ze sprzętem (Wolsztyńska Fabryka Mebli sprzęt TEKA i Simens + Franke), meble wstępnie wybrane BRW szukam kanapy i wymyśliłam obie że chcę 3+2 + pufa...... narazie nie potrafię się tym cieszyć z powodu opóźnień i komplikacji   :'( :'(
Postaram się znaleźć coś w necie i wkleić a jeżeli nie to wkleję już gotowy montaż!!

Rybko Ty jesteś już remontowym weteranem więc dla Ciebie projekt kuchni to prychol  ;D ;D ;D ta czerwona bardzo mi się podoba niby prosta i klasyczna ale jednak dzięki tej czerwieni ma charakter!!!

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #1742 dnia: 15 Lipca 2008, 13:22 »
skąd macie takie fajne programy?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1743 dnia: 15 Lipca 2008, 13:41 »
Pyh ja mam ze strony IKEA.

Dziubasku ja w tej chwili mam biel i czern lakierowane i bez problemu się to czyści a ja ABSOLUTNIE nie jestem pedantyczna :) Nawet stól mamy lakierowany, meble zresztą też. Wszystko się błyszczy!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #1744 dnia: 16 Lipca 2008, 09:10 »
a paluchy się nie odciskują?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1745 dnia: 16 Lipca 2008, 09:17 »
To chyba kwestia materiału, z jakiego jest wykonane - mam przykład na parapetach. Może nie całkiem na temat ale - u rodziców są matowe, ja mam błyszczące powiedzmy ;) i te moje o niebo łatwiej jest utrzymać w czystości (nawet biorąc pod uwagę kotę, która rezyduje głównie na parapetach).

Połączenie czerni z czerwienią bardzo lubię - miałam kiedyś w tych kolorach pokój u rodziców urządzony

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1746 dnia: 16 Lipca 2008, 13:44 »
Aniu odciskują, jak na każdym materiale. Ale tego nie widać! tzn nie aż tak żebym non stop latała z polerką!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1747 dnia: 18 Lipca 2008, 09:57 »
Dziewczyny,

Własnie kupilismy mieszkanko i mam do was pare pytan co do remontu.

1. W wiekszości mieszkanka są połozone panele, których nie chcemy ściągac ponieważ są w b. dobrym stanie, panele są w jasnym kolorze (no wiecie takie jasne drewno ) czy w duzym pokoju (tam nie ma paneli) mogę połozyć inny kolor paneli tzn. ciemny, będzie to pasować?? Mażylam o pokoju z ciemnymi panelami i teraz nie wiem co robić ???

2. Czy jeżeli sa jasne panele drzwi wewnetrzne i zewnetrzne mga być ciemno brążowe czy raczej też uderzyć w jasne??

3. Czy w kuchni moga być panele, poprzedni wlasciciel polozyl panele i teraz nie wiem czy je zostawic czy zerwac i klasc płytki ???

4. Czy w takich duzych sklepach typu Conformama, Agata itp też sa meble kuchenne...w zyciu nie bylam w tych sklepach stad moje durnowate pytnie...Ikea ne wychodzi w gre??  czy z takich sklepów oplłaca sie kupowac może sa drogie, nie dobre...sama nie wiem ???

Z gory sorry za niemądre pytania i  ich ilosc ale mam metlik w glowie
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1748 dnia: 18 Lipca 2008, 10:46 »
anusiaaa

ad.1
kwestia Twoich osobistych preferencji i upodobań - ja osobiście nie odbiegałabym od reszty (czy w przedpokoju też są takie same :?:) ale jeśli tak zawsze mieć chciałaś to trzeba to po prostu ładnie zgrać

ad.2
ja mam ciemne panele i ciemne drzwi bo tak mi się podobało ;) więc jak chcesz to możesz każdy mix zrobić

ad.3
ja bym zostawiła te panele, widziałam już kilka kuchni z panelami i wcane nie jest tak, że nie są funkcjonalne; sama chciałam panele w części kuchni kłaśc ale te moje się na podłogówkę (ogrzewanie) nie nadawały  :-[

ad.4
nie mam pojęcia - nie znam tych sklepów ???

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1749 dnia: 18 Lipca 2008, 11:15 »
W kwestii koloru podłogi w dużym pokoju to uważam. podobnie jak Maja,że lepiej wyglądałyby jasne.

Panele w kuchni - wg. mnie nie bardzo (ale to kwestia gustu).

Natomiast jeśli chodzi o meble do kuchni to skoro to Wasze mieszkanie to może lepiej zrobić meble pod zabudowę, na zamówienie?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1750 dnia: 18 Lipca 2008, 11:21 »
Tak, Maju w przedpokoju są takie same jak w całym domu panele, a wiec jasne.

Czyli wychodziłoby na to, ze jednak do jasnych paneli, jasne drzwi ??? To chyba bedzie lepiej wygladac ???

Natomiast jeśli chodzi o meble do kuchni to skoro to Wasze mieszkanie to może lepiej zrobić meble pod zabudowę, na zamówienie?

Myslelismy nad tym ale musimy porównać ceny bo nie wiemy czy starczy nam kasy, sam zakup mieszkania to dla nas duzy wydatek więc jak narazie t nawet nie wypsazymy naszego mieszkanka bo nie mamy za co :'( Musimy miec kuchnie bo bez kuchni nie da się zyc i pokoik dla dzidzi :)

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1751 dnia: 18 Lipca 2008, 11:32 »
No tak :( Z tą kasiorką to zawsze jest problem! No, ale macie już swój kąt i to jest najważniejsze. Reszta jakoś się skombinuje.
A na początek do kuchni kup coś "w zastępstwie", a z czasem odpicujesz sobie kuchenkę jak ta lala :)

Offline beata1982

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #1752 dnia: 18 Lipca 2008, 14:00 »
Ja tez mam panele w kuchni ( rowniez po poprzednim wlascicielu mieszkania) i nie mam zadnych problemow z ich utrzymaniem oraz uzytkowaniem kuchni  :D

Co do paneli w duzym pokoju to chyba dalabym jasne.  Albo wybralabym takie zeby ich kolor nie kontrastowal mocno z obecnymi panelami.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1753 dnia: 18 Lipca 2008, 14:22 »
Chciałabym coś w tym stylu jeżeli chodzi o duży pokój (tylko bez drzwi) - czy jasne panele będą pasowac ???

Mozecie mi coś powiedzieć o farbach, bylam na stronce Dekoralu i tak mają mnóstwo kolorów ale czy jak pojde do sklepu to dostane taka farbę jaki podam numer z neta czy to są jakieś do mieszania, orientujecie się??

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1754 dnia: 18 Lipca 2008, 14:34 »
Myślę,że jeśli w pokoju będziez miała jakieś ciemne dodatki - np. meble to jasna podłoga nie będzie problemem.

Natomiast w kwestii farb to jeśli podasz numer lub nazwę koloru to taki otrzymasz. Tyle,że w sklepach są wzorniki,które w rzeczywistości odbiegają nieco od tych kolorów pokazanych w necie.

Ja mam pewne doświadczenia z farbami i powiem Ci,że nie zawsze to co firmowe jest lepsze. W kuchni np. mam Duluxa i jest beznadziejny. Jakieś plamy powyłaziły, przebarwienia. A na farbę do sypialni namówił nas Pan w Castoramie i kupiliśmy farbę firmy Naturals. Nazwa zupełnie nic nam nie mówiła  - ale rzeczywiście jest o wiele lepsza niż ta z Duluxa. I nawet wybór kolorów był wówczas bogatszy.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1755 dnia: 18 Lipca 2008, 14:42 »
W pokoju nie będzie mebli z wyjątkiem stolu na 6 osob, krzeseł, stolika kawowego i stolika pod telewizor :) Własnie chcialam kolor ciemny brąz.

Co do farb, to ide poszperac co net mówi na temat firmy Naturals...a o Duluxie całkiem zapomniałam :glupek:

Offline loona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1756 dnia: 18 Lipca 2008, 14:53 »
Kurcze Aniu! Nie wiem czy czasem czegoś nie pokręciłam z nazwą tej farby, ale one są na pewno dostępne w Castoramie.

Mam w domu jeszcze opakowanie,ale mogę sprawdzić nazwę dopiero w niedzielę bo dzisiaj wyjeżdżam.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1757 dnia: 18 Lipca 2008, 14:55 »
Rybko doczytałam, ze kupujecie zmywarkę nową, powiedz mi czy już mieliście kiedyś zmywarkę w domu??

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1758 dnia: 18 Lipca 2008, 14:59 »
Spoczko Loona, własnie u nas otwierają Castorame, przejade sie i obadam :-*

Offline Kasia1981

• użytkownik
  • **
  • dubeltowa mama
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #1759 dnia: 18 Lipca 2008, 16:47 »
to i ja jeszcze się wtrącę odnośnie podłogi :)  Moja siostra ma podłogę z klepki dębowej (jasna), do tego drzwi, stół i szafkę pod tv w kolorze wenge (b. ciemne) i wygląda to świetnie. Jasna podłoga jest łatwiejsza w utrzymaniu, a wiem co piszę bo sama mam w salonie ciemną i trafia mnie jak w chwilę po sprzątaniu widać na niej odciski stóp.

Jeżeli chodzi o drzwi to czytałam kiedyś że powinno się je dobierać do koloru ścian.

Panele w kuchni wymieniłabym na terakotę - oczywiście ze względów praktycznych. Panel trzeba specjalnie pielęgnować, przecierać prawie suchym mopem. W kuchni z racji tego że jest jedzenie wypadałoby przecierac podłogę wodą z jakąś chemią. W poprzednim mieszkaniu miałam panele i jakoś mi one nie odpowiadały.

O kuchnie musisz popytac w różnych miejscach. Niech zrobią ci wycenę i wtedy zdecydujesz się na najtańszą, najładniejszą i najlepszą. Może zdecydujesz się na jakiegoś lokalnego producenta? Czasami robią świetne i niedrogie meble.
Z farb polecam dekoral.
 :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1760 dnia: 18 Lipca 2008, 17:32 »
Kasia pocieszyłaś mnie z tymi drzwiami w kolorze wentage bo własnie takie chcielismy :)

Moze jednak się zdecydujemy :)

Juz mam liste pobliskich producentów, bedziemy jezdzic i pytać.

Offline Kasia1981

• użytkownik
  • **
  • dubeltowa mama
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #1761 dnia: 18 Lipca 2008, 17:45 »
to powodzenia w urządzaniu Waszego gniazdka:) tylko nie kłóćcie się ;) u mnie prawie poszło na noże z moim mężulem ;D

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1762 dnia: 18 Lipca 2008, 17:47 »
anusiaa  w agacie, ikei itp  sa meble kuchenne..ale dlaczego w TG nie przejdziesz sie? Ja kupowalam kuchnie w kolo starego targu.Mebelki maja 2 lata i sa jak nowe. Pan prztyszedl, zrobil projekt i  wszytko bylo oki. O jakich meblach do kuchni myslalas?
Moze moje nie sa jakies extra nowoczesne ale mi sie podobaja...
o takie zdjecie znalazlam

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1763 dnia: 18 Lipca 2008, 17:53 »
Spoczko Loona, własnie u nas otwierają Castorame, przejade sie i obadam :-*
prawdopodobnie 3 wrzesnia otwarcie

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #1764 dnia: 18 Lipca 2008, 18:14 »
anusiaaa w sprawie kuchni najlepiej popytac gdzieś w pobliżu. Ja skłaniałabym się do robienia mebli na wymiar. Można się zorientować jakie są ceny. Mój szwagier ma firme meblową i na 1 września robi kuchnię moim przyjaciołom. Nie wiem jakie wymiary i czego oni sobie tam zażyczyli ale przyszedł i im to wszystko rozrysował, a potem wycenił na jakieś 5.5 tyś. Z tym, ze w międzyczasie im się zamarzyła zmywarka i projekt  był zmieniany, więc nie wiem jaką w końcu cenę ustalili. Nie wiem też jakie są oglnie ceny na rynku.

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1765 dnia: 18 Lipca 2008, 18:27 »
my za ansza kuchnie dalismy 3,5 tys zl  o ile dobrze pamietam...  Anusiaa a w jakim miescie ebdziecie mieszkac?bo nigdzie nie znalazlam tej info

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1766 dnia: 18 Lipca 2008, 18:48 »
Netula a gdzie robilas kuchnie, wyslij namiary na prv, plizzz.

Bedziemy mieszkac na Przyjazni w TG.

millenko, a twój szagier ma firme?? Jeżeli tak, czy moge tez prosić o namiary?

Będę szukać w pobliżu TG ale jak widze na necie ceny kuchni na wymiar to mnie trzepie bo tyle kasy to ja nie mam  :(

to powodzenia w urządzaniu Waszego gniazdka:) tylko nie kłóćcie się ;) u mnie prawie poszło na noże z moim mężulem ;D

Normalnie sie nie kłocimy, ale jak chodzi o kase to może dojść do morderstwa :P :P :P ;)

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1767 dnia: 18 Lipca 2008, 19:02 »
anusiaa moja kuchnia byla wlasnie na wymiar....i w porowniu z cenami z duzych sklepow  zaplacilismy malo za ta sama jakosc...Czasem sie placi za warunki w jakich kupujesz i ladna ekspozycje a nie o to w tym chodzi..wazniejsze by kuchnia byla fajna:)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #1768 dnia: 18 Lipca 2008, 19:10 »
Anusiaaa no ceny kuchni są nieziemskie. ja obiektywnie nic Ci nie mogę powiedzieć, bo tego rynku nie znam. Nie wiem więc jakie ceny ma szwagier ??? A namiarki jasne, ze Ci podeślę.
Netulko to fajnie Ci się z tą kuchnią udało.
Dobra lecę szukać telefonu do szwagra.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1769 dnia: 18 Lipca 2008, 19:11 »
Netulka, dzieki za info. Odpisałam na priv.

Mienko, bardzo dziekuje za pomoc róweniz :-*