Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2289358 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #3240 dnia: 15 Października 2009, 21:11 »
Nas taki remont kosztował nieco ponad 40 tys., ale to ceny szczecińskie. Zależy jaka kuchnia, jaki sprzęt - u nas wyszło ok 16 tys.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3241 dnia: 15 Października 2009, 21:13 »
Martyna czyli myślisz że jak weźmiemy kredyt na remon 80 tyś zł to wystarczy ???

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #3242 dnia: 15 Października 2009, 21:56 »
Gabiś - na sam remont powinno - jeśli nie będziecie mega szaleć...

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3243 dnia: 15 Października 2009, 22:03 »
Martyna czyli myślisz że jak weźmiemy kredyt na remon 80 tyś zł to wystarczy ???

Mam takie samo zdanie jak ma Di. Rozejrzyj się po salonach kuchennych, ze sprzętem i zrób mniej więcej kosztorys tych rzeczy. My tak zrobiliśmy i w sumie i tak wyszło trochę więcej, ale tak jest zawsze.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3244 dnia: 16 Października 2009, 08:49 »
80tys zł na sam remont ???  :o mi sie wydaje że trochę mniej.... Mam znajomego który będzie mi to robił, mówil że ok. 20 tyś złotych weźmie.... No jeszcze materiały no ale żeby to az 20tys zl wyniosło ???  ::)

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3245 dnia: 16 Października 2009, 09:40 »
Sama niewielka kuchnia - mam na mysli meble tylko to jest koszt okolo 10.000 zł niestety. Garderoba - też zwykle nie jest tania - no chyba ze tak jak ja kupisz sobie regały z Ikei.... (akurat w moim przypadku gotówka się stopiła i nie było wyjścia...projekt jest, wykonania chwilowo nie będzie...). Dodaj do tego sprzęty kuchenne. W kwestii mebli do pokojów to nie powinien być duży koszt - robocizna ekipy - niestety tu sobie nieźle liczą i zwykle to co jest zakładane na początku, na końcu robi się często 2 x większe. Macie w planie wyburzanie ścian - nie będą potrzebne projekty???? Materiały to jest też niestety skarbonka bez dna i ciaaaagle trzeba po coś jeździc, coś kupować. My na poczatku też zakładaliśmy że się zmieścimy w kwocie dużo mniejszej niż ostatecznie wyszła...zawsze trafia się coś niespodziewanego i jak na końcu się podlicza wydatki to włosy stają na głowie...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3246 dnia: 16 Października 2009, 12:48 »
Di a od kogo miałyby byc te projekty dotyczące wyburzania ścian ??  Nikt nam nic o tym nie mówił....

Oto własny projekt mojego mieszkanka.
Tam gdzie jest skreslone to znaczy że dawniej tak było a teraz będzie inaczej. Tam gdzie sa poskreslane ściany tzn że do wyburzenia.

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3247 dnia: 16 Października 2009, 12:52 »
Jeśli ściany które chcecie wyburzac sa nośne to od konstrukora/architektów i chyba pozwolenie jest na to potrzebne..o to mi chodzilo.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3248 dnia: 16 Października 2009, 20:41 »
Gabi pisała u siebie, że nie są nośne. Do takich nie będzie potrzebny projekt. My wyburzaliśmy sami (tzn. M z kolegą to robili), a później ekipa gipsowała itp.
Gabi, niestety taki remont to są olbrzymie koszta, ale wierzę, że sobie poradzicie!!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3249 dnia: 16 Października 2009, 22:09 »
Ja kiedyś słyszałam że powinno się doliczyć 30% do kwoty którą planuje się wydać. Zawsze coś po drodze wyskoczy.

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #3250 dnia: 17 Października 2009, 00:23 »
Gabi gratuluje mieszkanka  :D jejku jak czytam o kosztach remontu to mi tez wlosy stanely deba...tyle kasy  8) :o

Offline Di

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3251 dnia: 17 Października 2009, 01:20 »
A jak nie nośne - to nie ma problemu - wybaczcie, ale nie czytam wszystkich wątków ;) i nie ze wszystkim nadążam...to co pisze o kosztach itp - to z własnego doświadczenia - może i jest to troche przerazajace, no coz...ale nie twierdze też, ze nie da sie taniej itp.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3252 dnia: 17 Października 2009, 08:37 »
Di, spoko:) Gabiś jest jedną z niewielu osób, do których zaglądam jak czas mi pozwoli i dlatego wiem o ścianach.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3253 dnia: 17 Października 2009, 10:17 »
Di no jasne że nie czytasz wszystkich watków ;D Ja też czytam niewiele :)

martynka po prostu rosnę w dumę  :-X :-X kochana jesteś  :-* :-*

Dziś zrobię wstępną wycenę i doliczę z 20tyś.... tak jak mówicie zawsze coś może wypaść dodatkowego.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3254 dnia: 22 Października 2009, 09:30 »
zawsze wypada coś dodatkowego
w dosłownym znaczeniu

u nas pomimo kosztorysu wypłaciliśmy ponad 40 tys zł więcej  ::)

Offline svene

• zapaleniec
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #3255 dnia: 23 Października 2009, 21:02 »
Myslę że ta ściana pomiędzy przedpokojem a tym dużym pokojem jest nośna.
i aby zrobic przejscie potrzebne jest badproże stalowe, czyli krótko mówiąc konlultacja konstruktora i oczywiscie pozwolenie od spolnielni/ wspolnoty(jesli mieszknanie macie w bloku/kamienicy)
Aha..jesli mozna cos zaproponowac: to łazienke przy sypialni! ;D
A jesze lepiej..to zaraz przy wejsciu glownym do mieszkania lokalizowac strefe dzienna- czyli salon-jadalnia-kuchnia.
a na 2 planie część intymno-nocną.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3256 dnia: 26 Października 2009, 09:39 »
Jak to sie stalo, ze ja ominelam ten watek, sami mieszkamy prawie na budowie - choc na szczescie coraz mnie to budowe przypomina . Chetnie bede podpatrywala Wasze aranzacje . Jak ktos zechce moze zobaczyc nasz WC z kotlowania w jednym w moim zonkowym watku zeby nie powielac zdjec - jedyne na 100% skonczone pomieszczenie, inne w roznych etapach.

Offline Kasia1981

• użytkownik
  • **
  • dubeltowa mama
  • data ślubu: 07-07-07
« Odpowiedź #3257 dnia: 26 Października 2009, 15:01 »
Jak to sie stalo, ze ja ominelam ten watek, sami mieszkamy prawie na budowie - choc na szczescie coraz mnie to budowe przypomina .

współczuję - jeszcze dobrze pamiętam jak to było - bałagan, kurz, pył i wilgoć....brrr. Ale po 4 latach od rozpoczęcia budowy mogę powiedzieć że dom wygląda jak dom :) Ale my urządzaliśmy się bardzo wolno, w miarę jak finanse pozwalały. Teraz zostały do wykończenia tylko 2 pokoje - dziecinne :P

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3258 dnia: 26 Października 2009, 15:08 »
U nas coraz lepiej bo na parterze nie bedzie juz gladzi stala do zrobienia tylko podloga w salonie (reszta jest), wiec sie juz nie kurzy, najgorsze za nami, gora jest calkiem odcieta i wejdziemy do niej dopiero w przyszlym roku.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3259 dnia: 26 Października 2009, 15:11 »
a macie namiary na fajne i tanie kuchnie?
najlepiej z okolic szczecina

ja pomału zabieram się za urządzanie  :)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3260 dnia: 26 Października 2009, 15:19 »
Ania to niezli jestescie, my mieszkamy prawie rok a kuchni nie mamy (tylko tymczasowa ;)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3261 dnia: 26 Października 2009, 15:57 »
Aga, może i szybko ale wiesz przy dwójce dzieci trochę ciężko sobie pozwolić na prowizorkę...zwłaszcza w łazience i kuchni  :D
rozgladam się pomału - nawet do końca nie wiem co mi się podoba...podobaja mi się nowoczesne kuchnie.
supialnie i pokoje dzieci urządzimy meblami z mieszkania - tak naprwdę musimy zrobić całkiem nowa kuchnię, dwie łazienki i salon (stół -  duży, rozkładany + krzesła, dwie sofy, jakis mebel na scianę)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3262 dnia: 26 Października 2009, 17:17 »
I ja chętnie poczytam o tanich kuchniach. Co jak co, ale kuchnia i łazienka musi być zanim się wprowadzimy.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3263 dnia: 26 Października 2009, 17:50 »
Ania masz racje. Z dzieciakami tez bym sie nie wprowadzila na takie warunki jak mamy obecnie i m.in dlatego odwleka sie troche nasza dzidzia :) ale spokojnie juz coraz blizej.

Mi tez podoba sie nowoczesna kuchnia na wysoki polysk i taka bedziemy miec (podoban wystawiona stoi w Castoramie na Ku sloncu) kafle juz sa, mamy nadzieje, ze maksymalnie do konca marca jak mezu wroci z morza zrobimy kuchnie. Teraz nawet lodowki robia takie srebrne, inox itd na ktorych nie widac sladow palcow (sprawdzalam organoleptycznie w Media Markt :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #3264 dnia: 26 Października 2009, 19:53 »
Ania ja polecam kuchnie z Ikei. Fakt trzeba załatwić transport z Poznania i pokonać paręset km ale na prawdę warto. Najlepiej wziąść architekta żeby rozsądnie zaplanował wszystko ale zaznaczyć że na Ikeowskich meblach. Ja zrobiłam projekt i z ciekawości zaczęłam latać po szczecińskich meblach na wymiar żeby mi wycene zrobili. Ceny wahały się od 11 do 15 tys. W Ikei za taka samą kuchnie zapłaciliśmy 5 i jeszcze dostaliśmy 200 zł w bonie na zakupy, więc było na gary ;)
Ikea ma bardzo dobry osprzęt do szafek. Wszystkie zawiasy to blumy. Różnica tylko taka że w kuchniach na wymiar płyta jest grubości 18mm a w Ikei 16 mm. No i korpusy będą zawsze białe. Ale jeśli mamy gdzieś widoczny bok szafki maja specjalne płyty maskujące w dowolnych kolorach.

♡ Szymon & Leon ♡

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3265 dnia: 26 Października 2009, 20:04 »
też sie nastawiam na kuchnię z ikei  :)
a ty jaki masz model?
bardzo mi się podobają rozwiązania w szufladach - marzy mi się własnie porządek w szufladach

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3266 dnia: 26 Października 2009, 20:29 »
ja mam na dole matową czarną folię- applad ( wiem wiem- rączki dziecka, ale nie mogłam sie oprzeć i nawet nie jest źle ;) ) a na górze mam biały lakier na połysk.Racja- szuflady są rewelacyjne ale kargo jeszcze lepsze  ;D Wszystko co moja mama ma w spiżarce w osobnym pomieszczeniu, ja generalnie mieszczę w jednej szafce kargo. 

♡ Szymon & Leon ♡

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3267 dnia: 26 Października 2009, 20:37 »
też lubię kargo - są rzeczywiście bardzo praktyczne
my będziemy mieli akurat spiżarke pod schodami, zaraz przy kuchni więc do bólu mogę sobie szuflad zaprojketować  :)
a mozemy cię naciągnąć na zdjęcia kuchni?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3268 dnia: 26 Października 2009, 20:53 »
Oczywiście że będą ale teraz czekam właśnie na zmontowanie tej ostatniej szafki, co mąż obiecał na jutro :)
Tak jak wcześniej obiecywałam będą zdjęcia całego mieszkania, tylko musze wene złapać do ogarnięcia wszystkiego bo foty będą robione na moją stronę www, więc musi być wsio uporzadkowane, pozabierane mydła i szampony z łazienki i wszelkie graty z wierzchu.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #3269 dnia: 26 Października 2009, 23:11 »
wydaje mi się, że meble kuchenne z IKEI nie są złe, jednak jeśli ma się niewymiarową kuchnię, trudno dopasować szafki z IKEI,
z tego co się orientuję, mają standardowe określone wymiary... natomiast mają dobre blaty laminowane i zlewy ceramiczne:)
my już po przeprowadzce, jak skończę ogarniać mieszkanie, podzielę się z Wami efektem:)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.