Autor Wątek: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??  (Przeczytany 24629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
Odp: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Lipca 2009, 08:39 »
Oooo.... to może w moim przypadku wystarczy zgoda proboszcza z parafii mojego narzeczonego. Bo mój proboszcz to mało przyjemny jest i jak sobie pomyśle, że muszę iść z nim gadać .....  :nerwus:

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Lipca 2009, 15:42 »
zabawex jasne ze wystarczy! u mnie tak samo bylo. Moj proboszcz byl nieprzychylny wiec  moj polowek wzil zgode od siebie i to wystarczylo

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Lipca 2009, 15:48 »
Netula kamień spadł mi z serca. Już się bałam, że będę musiała z nim mniej przyjemnie rozmawiać.
Podoba mi się sformułowanie "mój połówek" ;D

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Lipca 2009, 15:52 »
zabwaex pamietam jak sie modlilam zeby bylo mozna bo mysl o anszym proboszczu  spedzala mi sen z powiek. jedyne co zalatwialam w moje parafi to zapowiedzi

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Lipca 2009, 20:33 »
U mnie w parafii jak brałam tą zgodę to nie było przyjemnie, był wyraźnie zły że nie zarobi, ale zgodę dał. Nie odpowiedział ile, daliśmy 50zł.

Offline JiZ
  • nowicjusz
  • *
  • Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani:)
  • data ślubu: 10.07.2010
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Lipca 2009, 21:30 »
Byłam dziś u księdza porozmawiać o licencji i zgodzie na ślub w innej parafii.
Powiedział, że za licencję 200 zł, za skompletowanie dokumentów 200 zł, za zapowiedzi 100 zł. Czyli 500 zł za... No właśnie - za co???
Usłyszałam, że płaci za mnie podatki, że musi z czegoś żyć a kościół musi jakoś funkcjonować.
Ręce mi opadły...
Mam zapłacić w swojej parafii 500 zł za zgodę na ślub w kościele, w którym również zapłacę 500 zł?

Mam ochotę pier... to i wziąć ślub w USC za 100 zł.

A tak to narzekają, że ludzie w konkubinacie żyją, że w grzechu, że dzieci nie chrzczą, albo co gorsza są gejami:D

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Lipca 2009, 21:51 »
JiZ a może spróbujcie iśc do parafii Twojego narzeczonego ??
Może tam ksiądz będzie prawdziwym księdzem a nie jakimś beznadziejnym biurokratą  :-\ No chyba, że to jest Wasza wspólna parafia..

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Lipca 2009, 22:04 »
A co jak Młodzi nie mają tyle kasy? Wtedy im nie dadzą ślubu? Czy może mają przynieść zaświadczenie o dochodach?
Jak mnie wkurza, że to wszystko tyle kosztuje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Lipca 2009, 22:18 »
iść do księdza z dyktafonem w kieszeni po licencję i dać 50zł...nagrać rozmowę, a potem do prasy i biskupa...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Lipca 2009, 08:10 »
JiZ ja nie brałam żadnej licencji, tylko zwykłą zgodę na ślubowanie w innej parafii napisaną na kartce a4 i nie zapłaciłam nic, nawet nie rpzyło mi do głowy, żeby płacić! Za zpowiedzi dałam 20 zł.
A w ogóle jakie komplementowanie dokumentów? Przecież to Wy będziecie kompletować wszystko, bo i akt chrztu z odpisem biezmowania, zgody, zapowiedzi itd... Coś mi tu mówiąc krótko śmierci, wybacz szczerość.

A poza tym, ksiadz co miesiąc dostaje kase, a to co idzie z datkow, ofiar, kolekty itd to juz ich kasa dodatkowa, wiec niech nie sciemnia.
A podatki kazdy płaci za siebie sam, albo rodzice płaca wczesniej. Eh... no az sie poirytowałam  :-\

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #100 dnia: 31 Lipca 2009, 08:41 »

A tak to narzekają, że ludzie w konkubinacie żyją, że w grzechu, że dzieci nie chrzczą, albo co gorsza są gejami:D

Ujęłaś mnie tym wywodem  :hopsa: Ale mnie tez by chyba szlag trafił. Powiem Ci, że dzięki temu forum, dowiedziałam się ciekawych rzeczy o różnych praktykach księży i nie będę się bała dyskutować z księdzem.

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #101 dnia: 31 Lipca 2009, 08:50 »
ja nie brałam żadnej licencji, tylko zwykłą zgodę na ślubowanie w innej parafii napisaną na kartce a4 i nie zapłaciłam nic, nawet nie rpzyło mi do głowy, żeby płacić!

U nas było dokładnie tak samo..

Ale bądźmy szczerzy, kto tego wszystkiego nauczył księży?  ::) Jeśli nikt sie nie sprzeciwi to jeszcze długo nic sie w tym temacie nie zmieni..

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Lipca 2009, 09:13 »
iść do księdza z dyktafonem w kieszeni po licencję i dać 50zł...nagrać rozmowę, a potem do prasy i biskupa...

:ok:

Nic więcej, nic mniej. Co za .... z tego księdza. Aż się wkurzyłam...  ::) Ja bym takich pieniędzy nie zapłaciła.

Offline JiZ
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 31 Lipca 2009, 10:22 »
Moje drogie, zadzwoniłam dziś do kurii.
Poinformowałam księdza, który "dyżurował" przy telefonie o sytuacji, która miała miejsce wczoraj.
Ksiądz był bardzo zaskoczony.
Poinformował mnie, że nie ma w Kościele czegoś takiego jak CENNIK.
Udzielanie sakramentów leży w obowiązkach księży. A to ile i czy w ogóle za to zapłacę to jest to tylko i wyłącznie moja sprawa. Ksiądz nie ma prawa żądać ode mnie zapłaty za zgodę na ślub w innej parafii.
W poniedziałek pojedziemy do parafii mojego narzeczonego, mam nadzieję, że tam potraktują nas inaczej.
Zastanawiam się też nad oficjalną "skargą" w kurii na zasady panujące w mojej parafii i proboszcza biznesmena.
Pomysł z dyktafonem tez jest dobry:)

Offline zabawex
  • maniak
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Lipca 2009, 10:50 »
 :blagam: JiZ Jesteś rewelacyjna. ale masz rację, nie wolno odpuszczać. Jak im nikt nie zwraca uwagi to uważają, że wszystko im wolno.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #105 dnia: 31 Lipca 2009, 11:12 »
JiZ
bravo !!!  ;D ;D ;D
Ale powiem Ci ze u nas za pozwolenie, ( nie za licencje, a licencja jest drozsza!!!) ksiadz chcial ok 300 zl!
Koszmar!
W koncu mu dalam ok 200 ( juz nie pamietam )
tyle kasy za pol strony A4! " pozwalam na slub XX i YY " i podpis ksiedza
ehhh brak slow
P.S.  Dobrze ze slub mielismy gdzie indziej, w obcej parafii, ksiadz ktory nam udzielal slubu jest najfajnieszym ksiedzem jakiego kiedykolwiek poznalam !! Prawdziwy ksiadz z powolania:) Czyli sa na swiecie jeszcze fajni ksieza:)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #106 dnia: 31 Lipca 2009, 11:13 »
dziewczyny nasz proboszcz-który nie zajmował się prowadzeniem naszych przedślubnych spraw-miał tylko podpisać zgodę na ślub w innej parafii, również przez kilka minut miętosił koperte ze zgodą-licząc na to-że zrobimy "kopertową wymianę" :)
my się postawiliśmy-za wszystkie nieprzyjemności i stres przedślubny-którego nam nie oszczdził-że nie damy pieniędzy-i nie miał wyjścia-musiał nam wydać licencję-jako, że jeszcze porozmawialiśmy z księdzem prowadzącym-że on zatwierdza nasz ślub-i że jesteśmy do niego gotowi,
nie ma nic takiego-jak "cennik",
to jest nasza dobra wola ewentualnie
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline JiZ
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Lipca 2009, 11:46 »
angel, właśnie temu chcę się sprzeciwić...
Jak to ksiądz "chciał od Was"? I za co?
Za kartkę papieru?
Mieszkam w małej miejscowości, tutaj księdzu się wydaje, że jest bogiem. Oczywiście, w tym przeświadczeniu utrzymują go również parafianie.
Nie dostanie ode mnie nawet złotówki.
Co innego jakbyśmy chcieli u niego brać ślub. A tak...
Dla mnie to niepojęte...
Jestem od wczoraj w głębokim szoku.
Szłam na tę rozmowę jakaś taka uduchowiona, sądziłam, że ksiądz powie coś takiego, że urosną mi skrzydła, że...
A tu "musisz wiedzieć, że koszty ślubu wzrosną dwukrotnie"...
Przykre.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #108 dnia: 31 Lipca 2009, 12:27 »
JiZ tak mi sie przypomnialo, ze juz kiedys o tym pisalam ;) ;) ;) :

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=3274.msg892236#msg892236

a wiec, u nas TYMI sprawami zajmuje sie organista. Jak poszlam do niego powiedziec, ze slub biore w innym kosciele i ze potrzebuje pozwolenia to podal mi kwote i co wiecej pokazal ksiege wpisow kto ile dal. Ja mu powiedzialam, ze to za drogo 200 zl za samo pozwolenie ( plus pozniej oplata za zapowiedzi ) ale koles byl nieugiety.... musialam zaplacic, no bo co ?? .... nie dostalabym jeszcze tego pozwolenia i nie mialabym dzis mezulka hihihi
bylam strasznie wsciekla jakis czas, ale bylo minelo
Jedynie co, to wytargowalam 50 zl !
P.S. Ja mieszkam w duzym miescie, natomiast w malej miejscowosci ( woj.swietokrzyskie ) mialam slub i tam przyjeto nas serdeczniej. Wiec tym z wiekszych miast tez sie przewraca w glowach, no ale nie dziwmy sie :) oplaty na kosciol, za pogrzeb, za msze, za chrzest itp itd .. mozna od tego zwariowac :)
zabawex
po zgode poszlam sama
Moj maz tez sam zalatwial u siebie zapowiedzi
Jedynie co, to razem bylismy w parafii, w ktorej bralismy slub. No ale to juz musielismy byc razem, zeby podpisac wszystkie dokumenty itp...
zabawex
po zgode poszlam sama
Moj maz tez sam zalatwial u siebie zapowiedzi
Jedynie co, to razem bylismy w parafii, w ktorej bralismy slub. No ale to juz musielismy byc razem, zeby podpisac wszystkie dokumenty itp...

o jej! zle wkleilam moja odpowiedz, nie do tego watku hihihi
 :urwanie_glowy: :urwanie_glowy: :glupek: :glupek: :glupek:

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #109 dnia: 31 Lipca 2009, 12:28 »
Rozumiem, że księża chcą zarobić na każdej sprawie, no ale bez przesady! Tyle kasy za wypisanie kilku zdań i w kilka minut?!

Dwa miesiące temu ja również brałam licencję z parafii narzeczonego, gdyż ślub braliśmy w całkiem innym kościele. Ksiądz był uprzejmy, o kosztach nie mówił. Przyjął nas poza godzinami urzędowania kancelarii i w sumie spędziliśmy tam prawie 50 minut (spisywanie protokołu, szukanie dokumentów męża, itp.). Pomyślałam, że w takim przypadku jakaś ofiara by się przydała i daliśmy 50zł. Za zapowiedzi w tej parafii nic nie daliśmy. Następnie musiałam dać zapowiedzi z swojej parafii - wrzuciłam do skrzynki jakieś 20zł. I tyle.

Każdy przypadek, gdzie księża wręcz żądają konkretnej kwoty, powinien być zgłaszany albo do proboszcza lub wyżej, do kurii.
No albo inaczej, powinno to (organizacja ślubu kościelnego) być w końcu uregulowane jakoś!

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #110 dnia: 4 Sierpnia 2009, 13:15 »
Za zgodę z mojej parafii albo Łukasza - jeszcze nie wiem gdzie pójdziemy - dam 50 zł. Zapowiedzi 20 zł. I w ogóle nie ma mowy o jakichś poważniejszych kosztach...  ::)

Offline JiZ
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 5 Sierpnia 2009, 19:15 »
To znowu JA  ;)
Opisywałam Wam moje perypetie z proboszczem.
Tym razem mój Narze poszedł do swojej parafii.
I co?
W kancelarii zastał zakonnicę mająca 100 lat  ;D
Nie rozumiała w ogóle co się do niej mówi i czego oczekuje.
Nie miała pojęcia co to "licencja" i po co pieczątka, przecież ona nie ma, a w ogóle to ona na takiej kartce to nie może... Beczka śmiechu  ;D
Pojechaliśmy więc do Kościoła, w którym chcemy wziąć ślub i przedstawiliśmy naszą historię (Cyrk Monty Pythona niech się przy niej schowa!)  ;D
Ojciec powiedział nam, że nasza sytuacja jest "bardzo wyjątkowa" i w związku z tym możemy wszystko załatwić u nich  :)
Potrzebujemy tylko(!) "zgodę na ślub w innej parafii".
Pozostaje pytanie - czy iść po nie do proboszcza biznesmena, czy do głuchej sekretarki...?  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #112 dnia: 5 Sierpnia 2009, 19:20 »
ja bym uderzyła póki co do stuletniej siostrzyczki... ;D
ta przynajmniej nie chciała kasy
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #113 dnia: 5 Sierpnia 2009, 19:32 »
z księdzem biznesmenem może być problem finansowy... u nas był problem jak braliśmy tą zgodę w mojej parafii, bo wiedział że będzie stratny, skoro ślub nie u niego...

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #114 dnia: 4 Września 2009, 14:28 »
My u mojego księdza dostaliśmy bez problemu pozwolenie na ślub w innej parafii, ale jeśli chodzi o opłatę, to usłyszeliśmy, że on buduje nowy kościół i należałby się słony datek. Daliśmy 100 zł. Za zapowiedzi 50...

Offline Stellaria

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Września 2009, 23:24 »
Hej, a skąd wiadomo czy prosić o zgodę czy o licencję? Czy o tym informuje nas proboszcz parafii, w której będziemy brać ślub? Czy te papierki mają taką samą wartość? Moja parafia jest w Policach. . . . szczerze mówiąc nie wiem jaki jest proboszcz, bo w kościele rzadko bywam ::)

Offline gg-g
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #116 dnia: 11 Września 2009, 07:59 »
My właśnie mamy ślub w Policach. Proboszcz jest bardzo ugodowy i fajny. My jesteśmy ze Szczecina dlatego z mojej parafii musieliśmy dostać zgodę na ślub w innej parafii. A wyglądało to bardzo prosto. Od księdza w Policach dostałam taką kartkę na której była prośba o udzielenie pozwolenia na ślub w innej parafii. I poszłam z tym do siebie. Tam ksiądz wypisał mi zgodę.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #117 dnia: 11 Września 2009, 09:22 »
Stellaria - czy zgoda czy licencja to sama musisz zdecydować. Zgodę bierzesz wtedy, kiedy wszystkie dokumenty składasz w parafii gdzie bierzecie ślub czyli akty, metryki, dokumenty z USC.
A jeżeli w swojej parafii złożysz te wszystkie dokumenty to ksiądz wystawi Ci tylko licencję, którą zanosisz do parafii gdzie bierzecie ślub.

Offline k8libby

• forumowicz
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #118 dnia: 11 Września 2009, 11:10 »
pierwsze słyszę, że muszę zapłacić jak chcę ślub w innej parafii wziąć? skandal jakiś, grosza nie dam.
Jak spytałam mojego księdza ile za ślub mam zapłacić i czy jest jakiś "cennik, to mnie wyśmiał, powiedział, że jak nie mam, to wcale nie muszę płacić, że tylko pani co kościół stroi i organiście, a tak czy dam coś czy nie i przede wszystkim ile, to tylko moja decyzja, on ślubu udzieli.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #119 dnia: 11 Września 2009, 14:11 »
ale realia są takie że się płaci za zgodę na ślub  w innej parafii, bo bo im i tak kasa ucieka i nie jest kolorowo, jak Ci powie że nie  da zgody. Chyba że pójdziesz do kurii