nie wiem czym sie różni zgoda na ślub od licencji?? jak mam zgode na slub to juz licencja chyba nie potrzebna, czy obrze mi sie wydaje??
bierzemy ślub w innym kościele niz nalezymy, więc poszlam do ksiedza w mojej parafi i poprosilam o zgodę na przeprowadzenie rozmów kanoniczno-duszpasterskich ( chyba tak sie to nazywalo) co oznacza również zgode na udzielenie slubu w innej parafi,
na szczście ksiądz nawet nie zapytał z jakiego powodu chcemy wziąc tam ślub, i gdy zapytałam czy jest cennik czy co łaska za takie zaświadczenie usłyszałam cos co mnie bardzo miło zaskoczyło : "proszę sie za nas pomodlic"
spisalismy protokół w parafi gdzie bedziemy brac ślub, poczym ksiądz wypisal nam karty na zapowiedzi, zanioslam do mojej parafi i dalam w kopercie 50 zł, ksiądz nie otworzył jej przy mnie ale uwazam ze to wystarczajaca kwota, jutro ide je odebrac
ps. co do wazności aktu chrztu, to polega to na tym, że nie ma on okreslonej wazności jak np akt urodzenia lecz wazne jest by byl on "świeży" w momencie spisywania protokołu ( nie może byc np z czasow bierzmowania) ponieważ zawiera on informacje czy kiedykolwiek brało sie slub koscielny, ksiadz wystawiajacy akt chrztu powinein takze zaznaczyc, że było sie bierzmowanym (do parafii , gdzie było się chrzczonym po bierzmowaniu czy ślubie powinna wpłynąc informacja o udzieleniu tych sakramentów i powinna byc odnotowana tam w ksiedze)