Autor Wątek: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??  (Przeczytany 24623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Marca 2008, 15:41 »
Wszyscy wiemy, że księża biorą kasę w za wszystkie te papierki. Opłata powinna być odgórnie ustalona, a zasada "co łaska" powinna obowiązywać, kiedy w czasie kolędy ksiądz przychodzi do staruszki żyjącej z siedmiuset złotowej emerytury :???:
absolutnie się nie zgadzam z tą opłatą odgórnie ustaloną. daleko nam do czasów w których ksiądz był naprawdę duszpasterzem ślubującym ubóstwo itp. teraz to jest coraz częściej zawód. ale cenników kościelnych sobie nie wyobrażam. zakichany obowiązek ich jest udzielić nam ślubu i
 wydać wszelkie papiery a to czy i ile dam powinna być sprawa osobista a nie ustalona przez księdza.

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Marca 2008, 15:45 »
Jego obowiązkiem jest też ochrzcić i pochować. Ceny w mieście za takie usługi są do przeżycie, ale wiem, że na wsi ślub potrafi kosztować nawet 1 000,00 zł...

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Marca 2008, 15:57 »
nie no jak ja usłyszę od mojego księdza ,że mam zapłacić tyle i tyle  to usłyszy ode mnie co myślę.  :boks: :biczowanie:

Offline anikaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Marca 2008, 15:59 »
Ja też nie mam zamiaru tyle placić W ogóle planuję ograniczyć finanse w tym aspekcie...

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Marca 2008, 16:41 »
no właśnie tutaj można pokombinować z oszczędzaniem ;). ja też nie zamieżam płacić góry pieniędzy

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • data ślubu: 06-09-2008
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Marca 2008, 07:07 »
ciekawe jak będzie u mnie bo za wszystkie formalności związane z licencją zapowiedziami  i dokumentami u mnie w parafii zamierzam dać nie więcej niż 100zł, a jeśli ksiądz powie więcej to grzecznie poproszę go o podanie namiarów na kurię i ifnormację dlaczego chce taką kwotę a nie inną ;D

Będzie Synek:)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Marca 2008, 11:46 »
Olcia bardzo dobrze! tak trzymaj

Offline Kamonka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.08.2008
« Odpowiedź #67 dnia: 2 Kwietnia 2008, 12:50 »
nie wiem czym sie różni zgoda na ślub od licencji??   jak mam zgode na slub to juz licencja chyba nie potrzebna, czy obrze mi sie wydaje??

bierzemy ślub w innym kościele niz nalezymy, więc poszlam do ksiedza w mojej parafi i poprosilam o zgodę na przeprowadzenie rozmów kanoniczno-duszpasterskich ( chyba tak sie to nazywalo) co oznacza również zgode na udzielenie slubu w innej parafi,
na szczście ksiądz nawet nie zapytał z jakiego powodu chcemy wziąc tam ślub, i gdy zapytałam czy jest cennik czy co łaska za takie zaświadczenie usłyszałam cos co mnie bardzo miło zaskoczyło : "proszę sie za nas pomodlic"
spisalismy protokół w parafi gdzie bedziemy brac ślub, poczym ksiądz wypisal nam karty na zapowiedzi, zanioslam do mojej parafi i dalam w kopercie 50 zł, ksiądz nie otworzył jej przy mnie ale uwazam ze to wystarczajaca kwota, jutro ide je odebrac

ps. co do wazności aktu chrztu, to polega to na tym, że nie ma on okreslonej wazności jak np akt urodzenia lecz wazne jest by byl on "świeży" w momencie spisywania protokołu ( nie może byc np z czasow bierzmowania) ponieważ zawiera on informacje czy kiedykolwiek brało sie slub koscielny, ksiadz wystawiajacy akt chrztu powinein takze zaznaczyc, że było sie bierzmowanym (do parafii , gdzie było się chrzczonym po bierzmowaniu czy ślubie powinna wpłynąc informacja o udzieleniu tych sakramentów i powinna byc odnotowana tam w ksiedze)

Offline anikaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #68 dnia: 2 Kwietnia 2008, 13:15 »
Zgoda na ślub w innej parafii w prawie kanonicznym nazywa się po prostu "licencją". Stąd to całe zamieszanie...

Offline palcia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2008r
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Kwietnia 2008, 15:16 »
Z tą zgodą na ślub w innej parafii to jest masakra.  Ja tez biorę w innym kościele i jak poszłam do kościła z którego mieli mi dać zgode, to Pani w biurze parafialnym powiedziała mi ze oni od dwóch lat już nie wydają takiej zgody, że trzeba umówić sie z ksiedzem proboszczem na spisanie protokołu itp, a potem isc z tymi wypełnionymi papierami do koscioła w ktorym sie chce barc ślub.  Na co mój ksiadz z kościła gdzie bedzie slub powiedział ze to jakas dziwna baba i tylko roboty sobie robi.  POwinna wydac zgode tzn.  probi powinien a wszelkie formalności powinniśmy załatwić w kościele gdzie bedzie ślub.  I tak narazie stoją w miejscu moje przygotowania w tym względzie.  Dobrze że chociaz proforma Ksiądz zarezerowował termi ślubu( a że my w piatek to łatwiej z terminem bo na sobotę już nic nie było) .

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • data ślubu: 06-09-2008
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Kwietnia 2008, 20:42 »
u nas sprawa się wyjaśniła , ksiądz w kościele w którym będziemy brali ślub nie wymaga ode mnie zgody z mojej parafii.

Będzie Synek:)

Offline martchen
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23-08-2008
« Odpowiedź #71 dnia: 9 Czerwca 2008, 13:17 »
Witam!
W ubiegłym tygodniu właśnie załatwialiśmy zgodę na ślub w innej parafii, która, jak się okazało, fachowo nazywa się substytucją  :) Od licencji różni się tym, że formalności, w tym spisywanie protokołu przedślubnego załatwia ksiądz, który będzie udzielał ślubu.  Przy licencji natomiast załatwia się wszystko w parafii narzeczonej lub narzeczonego i potem jedzie się z gotowymi papierami.
Zapłaciliśmy 50 zł, nie pytając o nic i teraz trochę żałuję, bo czytam, że za pozwolenie nic się nie płaci.  Może wliczą to juz na poczet zapowiedzi?
W ogóle to ksiądz w kancelarii początkowo namawiał nas na licencję, bo to dla nas mniej jeżdżenia.  Podobno nawet dobrowolna ofiara za to.  Jednak woleliśmy pozostać przy naszych początkowych planach (ksiądz, ktory bedzie nam udziełał ślubu doradzał właśnie pozwolenie), tym bardziej, że licencję musielibyśmy załatwiać pewnie z proboszczem, a tego nie znamy, bo krótko tu mieszkamy - może on mialby inne zdanie na temat ofiary i nie byłby tak miły jak ksiądz w kancelarii.  Dodam, że jestesmy po cywilnym od 3 lat, przez co miałam stracha, ze będą dodatkowe problemy.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #72 dnia: 9 Czerwca 2008, 17:20 »
U nas za zgode nie chciał nic..ale ponieważ Ksiądz nas cudownie obsłuzyła dałam 20zł na kosciół :P

Offline anikaa

• entuzjasta
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Czerwca 2008, 12:21 »
Ode mnie nie chcieli nic. Zakonnik, który mi to wypisywał powiedział, że to jest jego obowiązek. Ale zostawiłam ofiarę na kościół.

Niunx
  • Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Sierpnia 2008, 16:00 »
U mnie w parafii podobno proboszcz robi problemy. Sama nie wiem jak sie zachowam kiedy mi powie, ze mam zaplacic jak za slub. Co wtedy robic? Przeciez nie zaplace 2x 500zl czy ile tam sie placi.. Bo po prostu szkoda mi pieniedzy. A niestety prawda jest taka, ze ten "kosciol" u mnie to blaszany barak..  ::)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Października 2008, 21:10 »
Niunx skąd jesteś?? Z Bydgoszczy moze? U mnie jest dokładnie tak jak mówisz - kościół mój i D. (jesteśmy z jednej parafii) to blaszany barak. Dlatego bierzemy gdzie indziej. Ksiądz proboszcz też nie za ciekawy, prawdę mówiąc nie znoszę go - woła od osoby 150 zł za pozwolenie!!  :o Czyli za nas dwoje wyjdzie 300, a tyle to my planujemy dać za udzielenie ślubu w tej innej parafii... Szok i ogromny żal, żeby za kawałek świstka i udzielenie ślubu płacić tyle samo :( Z tego co czytam, to niektóre z Was drogie Forumki nic za pozwolenie nie płaci... Zazdroszczę...

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Lutego 2009, 19:21 »
Ja za pozwolenie nie zapłaciłam nic, ale nachodzić się musiałam, bo za każdym razem proboszcz mi mówił, żebym to jeszcze przemyślała itd.  Ale kościół mi się po prostu nie podoba a większym sentymentem darzę sąsiednią parafię i tam zamierzam ślubować.  Nie wiedziałam nawet, że niektórzy księża biorą pięniądze za ten kwitek, chociaż nie wiem, czy mnie to dziwi  :-\

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Lutego 2009, 19:29 »
carollaa a z jakiej parafii "uciekasz"?? tzn który to Twój kościół, a gdzie bierzecie ślub??

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lutego 2009, 19:52 »
Ślubuję w Mikołaju w Staryn Fordonie, a moja parafia to Mateusz - Nowy Fordon.  Jakoś mam sentyment do tego starego kościoła. . .

Offline Michalina_Kl
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Marca 2009, 08:37 »
Witam

Generalnie powinna być jedna odpowiedź: NIC.  Jednak niestety utarło się że należy się "co łaska".  Wg.  mnie max 100 zł ale oczywiście wszystko zależy od podejścia księdza i zasobności portfela ;)
Osobiście byłam świadkiem sytuacji kiedy z wydaniem "zgody" był poważny problem i to nie ze względów finansowych a tylko dlatego że proboszcze obu parafii niezbyt się lubią (sic!) Nic dodać nic ując ;)

Pozdrawiam

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Kwietnia 2009, 11:39 »
witam:)
A ja MUSIALAM zaplacic 150 zl za samo pozwolenie + pozniej 50 zl za zapowiedzi. Organista otwarcie podal mi kwote!
Najpierw chcial 200 zl ale sie potargowalam!

Dobrze ze nie robilam licencji bo bym zaplacila ok 400 zl ( a organista tak mnie namawial na licencje, ze niby mniej problemow itp ) Ale nie dam mu zarobic ! Dran i tyle
Jedna karta A4 za 150 zl ! Smiech na sali :(

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Kwietnia 2009, 11:15 »
Bierzemy ślub w innej parafii niż nasze. Kilka dni temu poszliśmy do parafii mojego narzeczonego aby poprosić o licencję i od razu spisaliśmy cały protokół. W sumie zajęło to 40min. Daliśmy w kopercie 50zł. Uważam, że to odpowiednia kwota.
Teraz muszę iść z zapowiedziami do mojej parafii i nie wiem ile dać. 30zł wystarczy?

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Kwietnia 2009, 12:27 »
My nic nie musieliśmy płacić za zgodę, ksiądz od ręki nam napisał zgodę, podziękowaliśmy i tyle.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline emyla
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Kwietnia 2009, 12:30 »
My równiez zamierzamy wziąć ślub w innym kościele. . .  Mam nadzieję, że Księża w naszych parafiach nie będa robili problemów i wydadzą nam te pozwolenia.  Chyba będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość i nastawić się na dodatkowe koszty.  Ehh.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Kwietnia 2009, 13:26 »
Już ktoś o tym wcześniej pisał i mogę potwierdzić, że zgoda i licencja to dwie różne sprawy.
Zgodę się dostaje od ręki z jednej z parafii narzeczonych a formalności załatwiane są w parafii, w której chcemy ślub. Natomiast licencja to spisanie protokołu w jednej z parafii narzeczonych, dostarczanie tam wszystkim dokumentów, itp. a tuz przed ślubem udanie się z protokołem i zaświadczeniem z USC do wybranego kościoła, w którym się będzie ślubować.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Czerwca 2009, 01:40 »
Ponoszę i pytam więc - ile płaciliście za zgodę. Tfu tfu jaką złożyliście ofiarę  :los:

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Lipca 2009, 14:25 »
My nic nie musieliśmy płacić za zgodę, ksiądz od ręki nam napisał zgodę, podziękowaliśmy i tyle.

Dokładnie tak jak u nas :)

Wczoraj byliśmy u ksiedza w naszej parafii.. Na pytanie DLACZEGO WYBIERAMY INNY KOŚCIÓŁ? Odpowiedziałam grzecznie, że przez kilka lat należeliśmy do tamtej parafii, znamy tamtejszego księdza sporo latek i chceliśmy aby to właśnie On udzielił nam ślubu, przy czym zaznaczyłam, że nie mamy żadnych zastrzerzeń do księży z tutajszej parafii.. i tyle.. Aha, jeszcze tylko groźnie na nas popatrzył kiedy doszło do wpisywania adresu zamieszkania mojego i Ł. Mój szczery narzeczony powiedział grzecznie - taki jak u przyszłej żony  :P
Dalej juz w milczeniu wypełnił kartę, podziękowaliśmy i wyszliśmy. Nie płaciliśmy, poniewaz uważam, że nie mieliśmy za co zapłacić, to nasz ślub i nasz wybór gdzie się odbędzie.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Lipca 2009, 14:31 »
Mysikróliczek : 150 zl za sama zgode :(
za malutke karteczke tyle kasy, ehhh
 :'( :'(

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Lipca 2009, 14:55 »
A powiedzcie mi czy po zgodę do swoich parafii poszłyście same czy z drugimi połówkami? I czy najpierw poszłyście do parafii gdzie chcieliście brać ślub a później do swojej czy odwrotnie?

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Lipca 2009, 07:21 »
My najpierw poszliśmy do kościoła, gdzie będzie ślub, zeby zarezerwować termin. Sama szłam do mojej parafii po zgodę, a Luby nie musi, bo jets taki zwyczaj, że to w kosciele Panny Młodej jest ślub, więc, jak mu powiedział jego proboszcz, nie trzeba takiej zgody. I rzeczywiście w kosciele, gdszie ślubujemy tylko moja weystarczy.