Autor Wątek: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??  (Przeczytany 24672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Listopada 2006, 21:02 »
Ewelina_michal  ja mam podobna historie. Ksiadz mowil mi ze zwyvczajowo zgode przynosi sie z parafi panny mlodej ale od bied moze byc z parafi pana mlodego...Tak wiec z tego wynika ze jaks ie uprzesz to mozesz bez przemeldowywania zalatwic wszytko u pana mlodego. A co doz apowiedzi to nie wiem jak u was ale mi ksiadz moiwlz e sam wysyla do parafi macierzystej..

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Listopada 2006, 21:12 »
ja znalazłam przed chwilą coś takiego w jakimś prawie kościelnym..że jesli mam adres zamieszkania minimum pół roku przed slubem tam gdzie parafia młodego to zapowiedzi moga byc tylko w jednym kościele, a inaczej musza byc i u młodego i u młodej. kto wie....może tak samo to działa w sprawie "zezwoleń".  

nie mam znajomego ksiedza który by mi powiedzial co i jak po ludzku. a do tego naszego nie chce iśc bo chodzi mu o kase i prawdy chyba mji nie powie.

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 1 Grudnia 2006, 16:24 »
mi ksiadz jasno powiedzialz e tylko z jednej parafi pozwolenie wystarczy;)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 1 Grudnia 2006, 19:19 »
Cytat: "ewelinkaaa7"
Cytat: "ela"
chodzi ci napewno o Ozge z Katedry

Ja myslałam o Kościele na oś Zachód.

Ja mieszkam na Os. Zachód, ale ślub braliśmy w Duchu ponieważ nie odpowiadała nam dość późna jak na październik godzina ślubu, która była wolna w tym dniu w Miłosierdziu. Poszłam do proboszcza po wydanie licencji. Wypisał mi ją chociaż powiedział żebyśmy się jeszcze zastanowili. :) Nic nie płaciłam za licencję. Podziękowałam i wyszłam po prostu :)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:08 »
wlasnie.. mamy problem z ta zgoda.. parafia do ktorej "naleze" (chyba) z racji zamieszkania slynie z ogromnych wymagan jesli chodzi o "co laska" i chcialabym uniknac uzyskiwania zgody na slub w innej parafii akurat tam;

czy wystarczy taka zgoda tylko z parafii mojego narzeczonego?

w ogole jaka jest szansa np na otrzymanie takiej licencji z parafii moich rodzicow(mojej bylej parafii)? (tam gdzie mieszkalam i nalezalam przez 20pare lat)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:25 »
Cytat: "rajdowka"
czy wystarczy taka zgoda tylko z parafii mojego narzeczonego?

Z tego co tu czytałam, to wystarczy zgoda czy licencja z jednej parafii ... może być i pana młodego. Chyba Jagna77 o tym pisała u siebie na odliczanku. Ona na pewno brała tą licencję, więc możesz się Jej dokładnie spytać.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:36 »
hej!
Wiecie co...to już jest chyba tak jaki ma kaprys ksiąd. Nam też mówiono że zgoda ma być z parafii młodej albo młodego...ucieszyłam sie bo nie chciałam prosić "o łaskę" swojego pazernego księdza ale... w tym roku trafiłam na kolęde i u siebie i u M. i....jego ksiądz powiedział że lepiej jakby była zgoda od parafii panny młodej a mój ksiądz to tylko przypieczetował :( szkoda. wogóle miał wielkiego focha że slub będzie nie u nas i że nie u młodego tylko w jeszcze innej parafii. no ale mam zamiar się tym mocno nie przejmować. obawiam się tylko o to ile trzeba mu w tą koperte "co łaska" włożyć ;/

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Stycznia 2007, 19:30 »
Cytat: "Gosiaaa"
Jagna77 o tym pisała u siebie na odliczanku. Ona na pewno brała tą licencję, więc możesz się Jej dokładnie spytać.

Gosiu dokladnie masz racje  :skacza:

Tak ja juz otrzymalam licencje i my staralismy sie o nia w parafi mojego narzeczonego gdyz aktualnie mieszkam u niego wiec i ja takze do niej naleze  :los:

My zaplacilismy ksiedzu przy spisywaniu protokolu , za zapowiedzi i jak sie pozniej okazalo takze za licencje bo gdy proboszcz zadzwonil ,ze juz jest do odebrania sam mnie poinformowal ,ze juz jest wszystko zaplacone  :skacza:  :brawo_2:  Co prawda bylam bardzo mile zaskoczona bo proboszcz wydawal mi sie taki zaborczy i zadny pieniedzy  :skacza:  dobrze ,ze sie pomylilam  :skacza:

Pozdrawiam  :serce:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Stycznia 2007, 19:33 »
Cytat: "Ewelina_Michał"
Nam też mówiono że zgoda ma być z parafii młodej albo młodego...ucieszyłam sie bo nie chciałam prosić "o łaskę" swojego pazernego księdza ale... w tym roku trafiłam na kolęde i u siebie i u M. i....jego ksiądz powiedział że lepiej jakby była zgoda od parafii panny młodej

Mysle ,ze lepiej przejsc sie do ksiedza proboszcza z tej parafi gdzie chcecie miec slub i problem powinien zniknac bo to on Wam powie co chce otrzymac  :skacza:

Pozdrawiam  :serce:

Offline Magdalena Rafał
  • nowicjusz
  • *
Re: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Stycznia 2007, 10:37 »
Cytat: "steelmi"
Obgoje z narzeczonym podjelismy decyzje ze nie bedziemy brali slubu w naszej parafii i wybralismy o wiele oladniejszy kosciolek Teraz musimy isc do naszego ksiedza po zgode na slub gdzie indziej i zastanawiamy sie ile mu deac Moze ktos byl w podobnej nsytuacjai??

My uzyskaliśmy zgodę na ślub w innej parafii i co ciekawe nie potrzebna była koperta. Zanim jednak ją dostaliśmy nakręcaliśmy się czytając wypowiedzi niektórych osób na ten temat. Np że księża życzą sobie  tyle ile za ślub, że trzeba (!) koniecznie coś dawać. Podobne opinie pojawiały się także jeśli chodzi o uzyskanie aktu chrztu...

Załatwiliśmy wszystko bezgotówkowo i to nie dlatego, że mamy jakiś "ludzkich" czy nadzwyczajnych księży, po prostu nie pchaliśmy na siłę im tak koniecznej i osławionej koperty.

Zachęcam więc najpierw do rozmowy, a nie do machania kopertą przed nosem ;)

W końcu nei od dziś wiadomo, że "jak dają to się bierze, a jak biją to się ucieka" ;)

Pozdrawiam

Offline shain

• zapaleniec
  • data ślubu: *****07.01.2007-cywilny, *26.08.2207-kościelny
« Odpowiedź #40 dnia: 4 Lutego 2007, 02:04 »
moja kolezanka tez brala slub w parafi narzeczonego i zaplacila tylko 20 zl za odpis aktu chrztu oni laski nie robia to wy wybieracie parafie. u nas jest parafia gdzie  ksiadz jest okropny nikt nie chce brac tam slubu nawet chrzcin nie chca tam robic ale robi duze problemy jak ktos chce sie przeniesc ale nie ma prawa was zatrzymac zgode musi podpisac jak nie bedzie chcial to niech wam na pismie da ze nie wyraza zgody i dlaczego a jak powiecie ze sie od tego odwolacie to od razu sie zgodzi.u nas mowi ze pieniadze mu uciekaja!i jak tam brac slub?powidzenia

Offline magdzia.com
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2007, 12:57 »
Dziewczyny poradzcie mi co mam robić ... jestem z narzeczonym z jednej parafii. Chcemy ślub brać w innym kosciele. Bylismy u naszego ksiedza ale on powiedział ze sie nie zgadza, chyba ze zapłacimy mu tyle ile za slub i mozemy robic co chcemy. Nie wiem co teraz robic bo nie mam zamiaru płacic 500 zł za nic ale za;ezy mi na zgodzie...Czy ksiadz moze odmowic zgody???

Offline a1515
  • forumowicz
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2007, 15:24 »
dziwczyny, jak czytam wasze posty to się zaczęłam martwic, my też planujemy ślub w mojej byłej parafii. ponieważ organizujemy wesele w moim rodzinnym mieśie. myślę, że ksiądz się zgodzi, bo różnica jest 350 km! No i w ogóle nie biorę pod uwagę, że miałabym zapłacic tyle samo co za ślub, zwłaszcza że w parafii gdzie będziemy brac ślub płacimy 250-300 zł, więc jakby mi tu zaśpiewano 500 to chyba bym to w gazecie opisała. coś takiego to już wielka przesada masakra :mdleje:

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Lutego 2007, 16:23 »
Cytat: "magdzia.com"
Czy ksiadz moze odmowic zgody???

Według mnie ksiądz nie może Wam odmówić. Powinien Wam wydać licencje ... za to się coś płaci, ale nie wiem ile. Wiem, że Jagna77 załatwiała i chyba Martyna. Może spytaj ich, albo poczytaj odliczanko Jagny77.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Lutego 2007, 17:41 »
Cytat: "Gosiaaa"
Wiem, że Jagna77 załatwiała

Tak my zalatwialismy licencje i razem ze spisaniem protokolu , zapowiedziami w kosciele i licencja zaplacilismy 100 zl , fakt ,ze na licencje musielismy poczekac .

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Lutego 2007, 17:52 »
Jagna, mam nadzieję, że nie masz mi za złe że powołałam się na Ciebie ;-) ale jakoś Ciebie zapamiętałam ... może dlatego, że Twoje przygotowania śledziłam od początku ;-)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Lutego 2007, 17:59 »
Gosiaaa, jakbym moglabym miec zazle , o to wlasnie chodzi na forum abysmy sobie wzajemnie pomagaly  :skacza:  Ciesze sie ,ze moge w czyms komus pomoc  :los:

Offline wilku-fkp

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30 czerwca 2007r.
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Marca 2007, 18:16 »
My już po wizycie u naszego proboszcza. Mieliśmy się tylko dowiedzieć kiedy w tygodniu można go zastać a on od ręki bez żadnego problemu wypisał nam zaświadczenie. Byliśmy ogromnie zaskoczeni jego postawą i tym że nic nie zapłaciliśmy. Chyba miał dobry humor
"Kochać kogoś to odkryć cud niepostrzegalny dla innych"

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Marca 2007, 18:20 »
wilku-fkp, to gratuluje  :skacza:

Offline Oleńka81

• entuzjasta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Marca 2007, 18:46 »
Ja nic nie płaciłam, bo niby dlaczego????

Bralam slub w malenkiej kapliczce.. oczywiscie mial zastrzezenia co do tego, bo dlaczego tam, a nie w mojej parafii?  :mdleje:

Duzo robil problemów zanim podpisal kawalek karteczki..

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Marca 2007, 19:48 »
My placilismy za zgode na slub "co laska". Dalam 20zl i bylo ok. Ale oczywiscie musialam sie tlumaczyc dlaczego nie w tym kosciele :mdleje: "Bo Katedra ladniejsza i wesele w restauracji niedaleko katedry :los: ". I koniec dyskusji byl :afro:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Marca 2007, 21:22 »
Cytat: "carlunia"
Dalam 20zl i bylo ok

no to lux... :) mam nadzieje, ż ei u mnie podjzie tak sprwnie, ale mnie to czeka dopero w czerwcu :)

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Grudnia 2007, 19:49 »
dziewczyny, mam pytanko..pod konievc listopada zalatwilam akt chrztu, dzis bierzmowania, slub mam w sierpniu.jeszcze w tym miesiacu ide do ksiedza zalatwiac nauki..bo podobno dopiero po naukach dostane licencje..do kosciola gdzie bierzemy slub mam przyjsc na trzy m-ce przed slubem z kompletem dokumentow..czy metryka chrztu juz nie bedzie przeterminowana..nie kumam tych dat waznosci..

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Grudnia 2007, 22:03 »
dziewczyny, mam pytanko..pod konievc listopada zalatwilam akt chrztu, dzis bierzmowania, slub mam w sierpniu.jeszcze w tym miesiacu ide do ksiedza zalatwiac nauki..bo podobno dopiero po naukach dostane licencje..do kosciola gdzie bierzemy slub mam przyjsc na trzy m-ce przed slubem z kompletem dokumentow..czy metryka chrztu juz nie bedzie przeterminowana..nie kumam tych dat waznosci..
musze cie zasmucic ale o ile dobrze zrozumialam masz juz zalatwiony akt chrztu a slubowac bedziesz w sierpniu? to niestety akt chrztu i bierzmowania bedzie przeterminowany.Ma on waznosc tylko 3 miesiace a musi byc wazny w dniu spisywania protokolu ktory najwczesniej 3 mies przed slbem mozna spisywac

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Grudnia 2007, 11:09 »
mnie ksiadz powiedział, że akt chrztu musi być ważny w dniu slubu i że ma ważność 6 miesięcy.

Ale nie pamietam czy pozwolenie na ślub w innym kościele też ma jakiś termin ważnosci?

Offline marika84

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.08.2008
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2008, 14:55 »
Wracajac do tego pozwolenia na slub w innej parafii to jestem w szoku, bo my z narzeczony nic nie dalismy ksiedzu za ten papierek. ;D ;D. Poprostu grzecznie poprosilismy o pozwolenie na slub w innej parafii ze wzgledu na to iz, godzina ktora sobie wybralismy byla juz zarezerwowana, a wesele mamy 30 km od mojego miasta. Na koniec ładnie podziekowalismy ksiedzu ;D ;D

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Marca 2008, 14:22 »
pierwsze słyszę ,że akt chrztu i bierzmowania mają jakiś termin ważności. odpis aktu urodzenia to owszem ważny jest 3 miesiące. co do kosztów licencji to zwyczajowo co łaska.....ale co ksiądz to inne zasady

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Marca 2008, 14:28 »
Czy to znaczy, że oprócz opłaty za tzw. licencję umożliwiającą wzięcie ślubu w innym kościele muszę opłacić jeszcze zapowiedzi???

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Marca 2008, 15:26 »
Czy to znaczy, że oprócz opłaty za tzw. licencję umożliwiającą wzięcie ślubu w innym kościele muszę opłacić jeszcze zapowiedzi???

niestety tak :-\ :-\. zapowiedzi ogłaszane lub wywieszane są w parafii i Młodej i Młodego. Za tą przyjemność się płaci co łaska ;). Zawsze można za jednym razem załatwić papierki i dać tylko raz co łaska w kopercie

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Marca 2008, 15:34 »
Wszyscy wiemy, że księża biorą kasę w za wszystkie te papierki. Opłata powinna być odgórnie ustalona, a zasada "co łaska" powinna obowiązywać, kiedy w czasie kolędy ksiądz przychodzi do staruszki żyjącej z siedmiuset złotowej emerytury :???: