Autor Wątek: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??  (Przeczytany 24640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline angel

• forumowicz
Odp: Ile ksiedzu za zgode na slub w innej parafi??
« Odpowiedź #120 dnia: 11 Września 2009, 14:39 »
oj wszedzie sie placi, tylko, ze niektorzy ksieza  to przeginaja
no ale pomyslmy jak jest w urzedzie: za wyciagniecie z archiwum mojego aktu urodzenia i za przygotowanie odpisu musialam zaplacic ok 26 zl
a chcialabym zauwazyc ze mialam jeden odpis aktu ur w domu, ale to byl odpis wyciagany ok 5 lat temu, wiec juz nieaktualny, jak to Pani w urzedzie stwierdzila hihih
za darmo to w dzisiejszych czasach nic nie ma

Offline emilkab2
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #121 dnia: 11 Września 2009, 14:52 »
W naszym przypadku, gdzie mamy ślub w innym kościele niż nasze parafie, ale dokumenty zaczęlismy zbierać u Młodego proboszcz ZAŻĄDAŁ sobie 50% ofiary, którą damy w tamtym kościele aby przynieść mu za wydanie licencji!!!!
Za zapowiedzi nie zapłaciłam nic, tak samo za akt chrztu i za dopisanie bierzmowania na tymże akcie. Młody dał tylko 10 zł za akt chrztu i nie zamierzamy dawać więcej niż tylko ofiarę CO ŁASKA  za udzielenie ślubu i na pewno nie 50%.
Ogólnie co parafia to obyczaj :).

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Września 2009, 20:29 »
My daliśmy 400zł, a ksiądz chciał 300zł....

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Września 2009, 12:33 »
oj wszedzie sie placi

ale realia są takie że się płaci za zgodę na ślub  w innej parafii, bo bo im i tak kasa ucieka i nie jest kolorowo, jak Ci powie że nie  da zgody. Chyba że pójdziesz do kurii

Nie uogólniajmy dziewczyny, są księża, którzy nie wezmą za taka zgodę ani grosza..
 Szkoda, że nie miałyście okazji na takiego trafić.. tylko na businessmanów, którzy szukają łatwej kasy.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #124 dnia: 25 Września 2009, 17:16 »
no fakt, nie nalezy uogolniac
Jednak taki ksiadz moze ( nie musi ! )policzyc sobie np 400 zl za slub... wiec i tak wyjdzie na swoim

ale szacunek dla tych ksiezy, ktorzy sa bezinteresowni :) a malo jest juz takich

Offline emilkab2
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #125 dnia: 26 Września 2009, 19:02 »
Za licencję daliśmy 50 zł i uważamy, że wystarczyło za wypisanie dokumentów. A ile damy w parfii gdzie ślubujemy jeszcze nie wiemy, ale myślimy, że około 400 zł, z racji tego, że nie musimy się matrwić o dekoracje.Pozdrowienia

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Września 2009, 07:57 »
A co jeśli ktoś nie ma tych 300.. 400 złotych dodatkowych (cały czas piszę tylko o papierku-zodzie na ślub) to co??
Nie wypisze ksiądz? Nie weźmiecie ślubu?
Wybaczcie, ale moim zdaniem to wina właśnie ludzi, ponieważ to oni nauczyli księży, że za każdą bzdurę dostaną z kieszeń. A potem jest zdziwienie.. jak on śmiał tyle od mnie chcieć!  :-\

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Września 2009, 12:00 »
wg mnie wina lezy po 2 stronach
gdyby ludzie nie dawali w lape to byloby inaczej
ale co ja mialam  zrobic jesli organista mi powiedzial ile mam zaplacic, a jak powiedzialam ze "za duzo!" to on na to " no wie Pani, takie stawki, wszyscy tyle daja" ?
udalo mi sie "utargowac" 50 zl
ale nie mialam zamiaru sie z nim klocic, niech sie wypcha ta kasa !

Offline JiZ
  • nowicjusz
  • *
  • Ten Pan i ta Pani są na siebie skazani:)
  • data ślubu: 10.07.2010
« Odpowiedź #128 dnia: 5 Października 2009, 21:00 »
Dziewczyny, doskonale wiemy ile kosztuje ślub, wesele i cała ta otoczka.
Nie dajcie się naciągać księżom!
A jak są nieugięci, to... jest jeszcze nad nimi (na szczęście!) kuria, do której można się zwrócić.
Mnie się udało, to i Wam się uda!
Trza być twardą i tyle:)

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Października 2009, 15:18 »
ksiądz w mojej rodzinnej parafii (mała, wiejska) żąda "półślubek" czyli połowę ile by wziął za udzielenie na ślubu, a że bierze ok 1500zł (w tym organista i kościelny)to łatwo sobie policzyć ile..
a tak poza tym to na ostatniej kolendzie u moich rodziców bardzo marudził że rzadko do kościoła chodzą ale to stwierdził "jak będzie okazja to on sobie odbije" więc nie wiem czy ta kwota by się nie zwiększyła...
i weź tu człowieku żyj w zgodzie z kościołem...  :-\

a co do twardości... dobra ja mogę być twarda bo i tak tam nie mieszkam ale moja rodzina tak.. więc będą mieli ostro przechlapane bo na wsi ksiądz to pan i władca  :-\
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Października 2009, 16:15 »
żąda

???

na wsi ksiądz to pan i władca  :-\

??? ???

Nie ogarniam takiego myślenia.. !!!

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #131 dnia: 10 Października 2009, 19:40 »
na wsi ksiądz to pan i władca  :-\
Nie ogarniam takiego myślenia.. !!!
no niestety, jak się księdzu nie podporządkujesz to jesteś wykluczony ze "społeczności" ;) średniowiecze poprostu, więc i ksiądz daniny żąda  :-\ , w Bydgoszczy, w ogóle w każdej większej parafii jest taniej i  łatwiej cokolwiek załatwić
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Listopada 2009, 21:13 »
Właśnie przymierzam się do załatwiania licencji, ksiądz w parafii w której planujemy ślub dał do zrozumienia ze lepiej zebysmy zalatwili licencje niz pozwolenie więc hmmm trzeba będzie to zrobić. Już się boję ile sobie zażyczą za to... Poza tym musimy jeszcze załatwić zapowiedzi i wszystkie dokumenty PM (jeszcze inna parafia) i moj akt chrztu (jeszcze gdzies indziej). Kasa wyjdzie ogromna za to wszystko  :-\

Offline Yukari-chan

• uzależniony
  • z perspektywy podłogi wszystko jest metafizyką..
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Listopada 2009, 22:44 »
A myśmy nic nie płacili za zgodę na ślub. Pani w kancelarii zapytała tylko dlaczego i bez problemu wystawiła papierek, ksiądz przyszedł podpisał, pogratulował i na tym koniec.

Także ja też powiem - nie uogólniajcie tylko na podstawie swoich doświadczeń. :)

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #134 dnia: 12 Listopada 2009, 10:56 »
Za zgodę też bym nie płaciła, ale za licencję chyba coś trzeba dać - przecież oni maja zrobić całą tą papierkową robotę...

Offline nikmat
  • uzależniony
  • data ślubu: 18.09.2010
« Odpowiedź #135 dnia: 15 Lutego 2010, 23:09 »
Dziewczyny ile za wystawienie licencji dla księdza?
Nasz synek:

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Lutego 2010, 00:44 »
nikmat, u nas nie było "cennika". Daliśmy kopertę z 50zł.

Offline nikmat
  • uzależniony
  • data ślubu: 18.09.2010
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Lutego 2010, 10:42 »
No to ciekawa jestem czy u nas będzie co łaska. :)
Nasz synek:

Offline neilaaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.04.2010
« Odpowiedź #138 dnia: 31 Marca 2010, 11:47 »
U nas (tzn.  Zagłębie Dąbrowskie) proboszcz w mojej parafi jak dowiedział się, że przyszliśmy prosić o licencję i spisanie protokołu od razu zażyczył sobie 200 zł + jak to podkreślił minimium 100 zł na zapowiedzi.  Dodatkowo wytłumaczył, że jemu należy się kasa ponieważ  z jakiej racji on ma za darmo siedzieć z nami i spisywać protokół i odwalać czarną robotę za innych.  Po tej wizycie zwątpiłam w księży z powołania. 

Offline bebitta
  • nowicjusz
  • *
  • nigdy nie wroci juz..
  • data ślubu: ...........
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Kwietnia 2010, 13:25 »
 :o ksieza sa straszni malo jest juz takich z powalania  :'( tylko kasa sie liczy  :bredzisz:
nigdy nie wroci juz..

Offline Stellaria

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #140 dnia: 19 Lipca 2010, 19:40 »
My byliśmy kilka dni temu na spisaniu protokołu, zapowiedzi będą przez 2 niedziele z rzędu, wypisał tez kartkę na zapowiedzi w parafii narzeczonego i po zwróceniu jej do mojej parafii dostaniemy licencje na ślub w innej parafii. Nic nie chciał, nie naprowadzał na temat pieniędzy, co więcej już przy załatwianiu spraw kościelnych spotkaliśmy się z życzliwością. Kiedy zaproponowaliśmy tzw. "co łaska", ksiądz nie chciał i stwierdził, że i tak mamy dużo wydatków.

Offline nuage
  • forumowicz
« Odpowiedź #141 dnia: 4 Sierpnia 2010, 21:36 »
Mam takie same doświadczenia jak Stellaria, chyba dlatego że załatwiałyśmy licencję w tej samej parafii w Policach:) Nie dość że ksiądz nic nie chciał, ani za licencję ani za zapowiedzi, to jeszcze mamy tylko jedną spowiedź bo razem mieszkamy i nie musimy zanosić zapowiedzi do parafii PM, bo teraz to ta sama parafia ;) Czyli w 40min szybko i sprawnie załatwiliśmy wszystko co trzeba :) Nie spodziewałam się, że tak łatwo pójdzie.

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #142 dnia: 4 Października 2010, 19:52 »
Ciekawe ile u mnie proboszcz powie...kiedyś jak jeszcze chodziłam do gimnazjum udzielałam sie w kościele przy robieniu różnych dekoracji i przy układaniu róznych scenariuszy na msze np bierzmowania komunie itp.. ksiądz nie wyobraża sobie ze mogłabym wziąć ślub w innej parafi... a ja.. ja bardzo bym chciała mieć ślub w  kościółku dzielnice dalej... byłam nawet z Moim u ksiedza w tamtejszej parafii.. no i powiedział nam o tej licencji ze niby od panny młodej z parafii... i co teraz powiedzieć proboszczowi z mojej parafii ? że co kościół ładniejszy ? :P focha strzeli i nie wypisze licencji... że księża lepiej odprawiają tą uroczystość ?? jeszcze bardziej strzeli focha :P sama nie wiem... a tu jeszcze pewnie sobie policzy... ODSTĘPNE...

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #143 dnia: 8 Października 2010, 10:50 »
przede wszystkim jeśli chcecie ślub w innej parafii i nie jest to parafia młodego, to możecie wziąć licencję od niego, niekoniecznie od Ciebie

a księża często strzelają fochy.... bo kasa przechodzi im koło nosa za ślub....

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #144 dnia: 8 Października 2010, 20:47 »
No właśnie wiem.. tylko ze w parafi mojego PM jest jesio gorzej... chce połowe tego co mamy dac za ślub...czyli przykładowo damy 400 zł to 200 za samą licencję plus to tego zapowiedzi...

a mam jeszcze pytanie odnośnie nauk.. w której parafi mamy je odbyć ? u mnie u młodego czy w tej co bierzemy ślub...?

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #145 dnia: 10 Października 2010, 16:58 »
nie ma  znaczenia gdzie
ważne są pieczątki
my chodziliśmy zupełnie gdzieś indziej, do zakonników

Offline fantazja87

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 27 Października 2010, 16:21 »
Ja za odpis aktu chrztu i bierzmowania nic nie zapłaciłam.  Ksiądz nie chciał.  Jak mimo to wyjęłam "co łaska" to ksiądz nie przyjął.   ;D
Miłość jest jak wiatr, nie możesz jej zobaczyć, ale możesz ją poczuć

Offline polemika_schola

• zapaleniec
  • data ślubu: 01.10.11r.
« Odpowiedź #147 dnia: 23 Listopada 2010, 14:56 »
za zgode na inną parafię (starą parafię Pana Młodego) zapłaciliśmy 50zł choć ksiądz sam nawet słowem nie wspomniał o jakiejkolwiek kasie, śmial sie tylko że kolega z seminarium mu pary podbiera  ;D no cóz jak się ma grzyba w kościele to trudno sie dziwić fuj  ;)

Offline ciapa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.08.2011
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Listopada 2010, 15:56 »
oj tak księża są rózni, u nas w parafii jest taryfiaktaor:) już teraz nie ma czasów co łaska tylko cennik i koniec!
pewno w wilu miejscach tak jest niestety. . .  choć słyszłąm i o ksiezach, którzy robili wszystko za darmo tylko dlatego,
aby para nie żyła w grzechu:) ksiądz to tez człowiek

Offline ivy
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.06.2011r.
« Odpowiedź #149 dnia: 10 Grudnia 2010, 13:21 »
W Parafii mojego narzeczonego (woj. zachodniopomorskie) ksiądz nie przyjął żadnej opłaty, a kiedy mimo tego upieraliśmy się, że jednak famy pieniążki na Kościół to kategorycznie odmówił i powiedział, że jeśli tak bardzo chcemy to jak kiedyś przyjdziemy tam na mszę to możemy dać na tacę :)
Doceń to co masz,
Walcz o to, czego pragniesz.  .  .