Autor Wątek: tekst przysięgi ślubnej  (Przeczytany 24452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline myszkam
  • nowicjusz
  • *
tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Maja 2006, 01:05 »
Cytat: "Marta"
Ja też się bardzo boję, żeby się nie popłakać. Próbuję się już psychicznie do tego nastawić.

Boje sie rowniez , ze sie bardzo zaczernienie :oops:  no i ze moge sie pomylic  :mrgreen:
Ale ogolnie jestem dobrej mysli, a jakas lezka bedzie w dobrym tonie, przeciez to jedna z najbardziej wzruszajacych chwil w naszym zyciu :!:

Offline busia

• bywalec
tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Lipca 2006, 18:19 »
A ja podobnie jak Groszek boje się, że wybuchnę śmiechem. (Chociaż nie mam zwyczaju śmiać się na pogrzebach - wręcz przeciwnie.)
Przede wszystkim dlatego, że uważam, że Mój M miewa czasem bardzo śmieszny ton głosu (jak się poznaliśmy to mi się strasznie nie podobał) i właśnie obawiam się, że kiedy zacznie mówić coś nie do końca "naturalnie", bo będzie spięty to mnie to wtedy rozbawi i z mojej przysięgi będą tylko hihy ;)
Nasze życie będzie jak poemat...

Offline Ninka
  • Chuck Norris
tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Lipca 2006, 23:51 »
Jestem coraz bardziej pewna, że zaniemówię :) Tak było gdy zobaczyłąm się po 2 godzinach próbnego makijażu i fryzury ślubnej  :mrgreen:

a.katarzyna
  • Gość
tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Kwietnia 2007, 21:01 »
wiem, ze niektóre z Was miały, bądź będą miały przysięgi małżeńskie ułożone przez siebie i  w związku z tym mogłabym prosić o wklejenie ich tu :blagam: (bądź nakierownie jeśli już taki post istnieje - szukałam niestety bez rezultatu) dzięki ;)

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Maja 2007, 11:31 »
dzisiaj szukałam po sieci jakiejś ciekawej, ale śmiesznej przysięgi, na oczepiny, a znalazłam to:

"Ja N., biorę Ciebie N. za męża (żonę) i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż, Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i wszyscy święci."

Tak mi dopomóż Panie Boże
by nie zabrakło w mej miłości
wiary i prawdy, i sprawiedliwości,
i siły potężnej, jaką sam masz w sobie,
i dobra, jakie z serca darować może człowiek.

I tak mnie naucz Panie Boże
prosto przebaczać, jak Ty sam przebaczasz
i cierpliwości naucz mnie pokornej,
bym Go kochała do skończenia świata.

wypowiadając ją w myślach i wyobrażając sobie, że mówię ją mojemu Marcinowi, popłakałam się ogromnie ze szczęścia :)
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: tekst przysięgi ślubnej
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Czerwca 2007, 23:29 »
ja obawiam sie jedynie tego, ze przez stres wypowiem: i nie dopuszczę Cie az do śmierci  ;D bo jak sie stresuje to wszystko mi sie pląta  ;D ;D wtedy to chyba wybuchnę takim śmiechem, ze nie będę mogla przestac

Offline agnieszka_f
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.08.2007
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lipca 2007, 23:11 »
Cytat: Pyrdulka link=topic=32. msg21294#msg21294 date=1125408507
Ja już jedną przysięgę mam za sobą. Tę wypowiadaną na ślubie cywilnym.  Byłam okropnie zdenerwowana ale jakoś poszło.  Bardziej boję się o pomyłkę w tej wypowaiadanej przed Bogiem,mimo iż słyszałam ją już tysiące razy i znam na pamięć.  Swoją drogą super rzecz z tą przysięgą wymyśloną przez siebie;+)

[ Dodano: Wto Sie 30, 2005 3:59 pm ]

A czy w USC też powtarza się przysięgę fragmentami za urzędniczką?

Offline tchiopentalik
  • forumowicz
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Lipca 2007, 16:23 »
Czytam was i napiszę Wam jak zawsze myślałam,że będę płakała na przysiędze tak wyszło inaczej. Przysięgę mówiliśmy z pamięci bo za naszym księdzem sie nie powtarza,więc mój mąż pięknie powiedział i przyszła kolej na mnie ja oczywiście też mówię mówię i jak jest .............i ślubuję Ci miłość wierność i uczciwość małżeńską  oraz,że cię I TU SIĘ ZAŚMIAŁAM nie opuszczę aż do śmierci. Ja myślałam,że to było cichutko ale niestety cały kościół słyszał. A mój mąż do dzisiaj mówi,że to jest żywy dowód w razie czego przy rozwodzie.

Offline Magda_lenka

• forumowicz
  • data ślubu: 6.10.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 1 Sierpnia 2007, 14:50 »
ja obawiam sie jedynie tego, ze przez stres wypowiem: i nie dopuszczę Cie az do śmierci  ;D bo jak sie stresuje to wszystko mi sie pląta  ;D ;D wtedy to chyba wybuchnę takim śmiechem, ze nie będę mogla przestac

ja tez się boję, że powiem  i nie dopuszczę az dośmierci albo nie odpuszczę...  ::)   :o

Offline anikaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 2.08.2008
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Marca 2008, 14:55 »
A My ustalilismy, że przysięgę będziemy mówić z pamięci... Tylko, że ja boję sie, że będę ryczeć. Chyba wezme coś na uspokojenie... Ziółka jakieś lekkie albo co  ;)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Marca 2008, 17:22 »
a ja jednak chciałabym coś innego niż powtarzanie przysięgi. Chciałabym powiedzieć sakramentalne TAK

Offline aaaniulkaaa
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Maja 2009, 12:00 »
jejku jak ja czytam to juz mi łzy napływaja a co to będzie na zywo tragedia ;)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 9 Czerwca 2009, 23:39 »
Chyba będzie trzeba poćwiczyć  ;D Bo już widzę jak się jąkam albo wszystko przekręcam  ;)

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Czerwca 2009, 09:58 »
Ja podczas przysięgi będę płakać na pewno :!: W dniu ślubu przyjaciółki poryczałam się już jak wchodziliśmy po nią do mieszkania z PM, a co dopiero mówić o swoim ślubie.  :glupek:  Muszę Wam jednak napisać jedno, kiedyś widziałam w necie jakąś przysięgę zupełnie nieznanej mi pary. Dziewczyna się tak popłakała, że aż miała całe policzki dołownie mokre, ale przy tym była tak uśmiechnięta, typowe łzy szczęścia. Wyglądała pięknie z tym swoim wzruszeniem!   :)
A, jeszcze jedno, mój PM mi powiedział kiedyś w żartach, że jak się rozpłaczę na ślubie to będzie to najgorsza rzecz jaka może być, no bo jak to tak. Będzie to znaczyło, że nie chcę za niego wyjść i że opłakuję stratę wolności  ;D

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Czerwca 2009, 10:02 »
No to Cię narzeczony złapał teraz. Ja po takim tekście chyba rozpłakałabym się już przed wejściem do kościoła w strachu, żeby nie rozpłakać się w momencie przysięgi :)
Oczywiście żartuję. Ja się bardziej obawiam, że będę się śmiać.

Offline galaretka

• uzależniony
  • data ślubu: były już dwa :hopsa:
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Września 2009, 14:41 »
A co jesli PM nie mowi po pl?
Myslalam o tym troche i nic nie wykombinowalam innego, niz tak, ze kazdy z nas powie w swoim jezyku.  Bo ja niby bym mogla po niemiecku, ale to zawsze jest jakos tak inaczej. 
Jak sie mowi w innym jezyku niz ten wlasnie odczuwalny "wlasny", to slowa maja zupelnie inny wymiar. 
Rozumiecie co mam na mysli?
to zawsze jest tak troche "obok".  ciezko to tak w slowach ujac. 
Dlatego i jego bym nie motywowala do naszego tekstu ani sama nie zabierala sie inny niz polski. hm. . .
Jak Wy myslicie?
Kochajmy się !! ;D

"As im rządzi, fanki kadzą, kogo zechcą tego zgładzą."
Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Września 2009, 20:14 »
To jest dobry pomysł. Możesz powiedzieć "i nie dopuszczę Cię aż do śmierci" a on i tak nie zrozumie  ;D
Wydaje mi się jednak, że chyba lepiej przysięgać w jednym języku. Nie jestem w Twojej sytuacji, więc ciężko mi doradzać. No chyba, że każde z Was powie w dwóch językach  ;D

Offline galaretka

• uzależniony
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Września 2009, 20:35 »
ooo, to jest mysl ;D JulkaKulka

taki poczworny stres, zeby wszystko bylo dla wszystkich jasne:).

kurcze, dobrze ze jest jeszcze troche czasu sie nad tym pozastanawiac
Kochajmy się !! ;D

Czemuż to, o Asie, o wyjątkowej klasie, w rymu niepozorności widzisz brak miłości.

Offline angel

• forumowicz
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Września 2009, 12:32 »
a my przed slubem mialismy taka mala probe u ksiedza i tak strasznie sie smialam, ze nie bylam w stanie nic z siebie wydusic, hihihi  :lol: :lol: :lol: :lol:
natomiast na slubie plakalam :( i mowilam tak cicho, ze nikt nie slyszal z wyjatkiem PM i ksiezy

Offline AniaRomek

• forumowicz
  • data ślubu: 21.08.2009
« Odpowiedź #79 dnia: 3 Października 2009, 14:03 »
A czy ktos moze wie co sie mowi przy zakladaniu obraczek na slubie cywilnym?
Bo wiem,ze tez powtarza sie za urzednikiem,ale nie pamietam co   ??? :P

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Grudnia 2009, 09:29 »
Aż głupio się przyznać, ale ja nie pamiętam, czy coś się mówiło - to chyba bardziej w kościele, niż na cywilnym.

Offline netka0003

• maniak
  • Kocham Cię Kochanie Moje :)*
  • data ślubu: 02 lipca 2011
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Stycznia 2010, 21:12 »
ciesze sie ze nie jestem sama z tym problemem, dot. sciskania w gardle itp. :)  ja rok temu bylam swiadkową na slubie siostry i w momencie skladania przez nich przysiegi scisnelo mi cos gardlo i nawet odchrząknąć nie mogam, a co dopiero jakbym miala cos powiedziec ... :-[ :-[ :-[   zreszta jak juz zobaczylam ksiedza ze zbliza sie do nich to juz mi lzy sie pojawily, ajajaj nie wiem co to bedzie na moim slubie ??? na bank scisnie mi gardlo i beda czekac 5 min az sie otrząsne ;D ;D

Offline julia25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Kwietnia 2010, 13:16 »
A jakieś mniej oficjalne oświadczyny

Offline galaretka

• uzależniony
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Kwietnia 2010, 14:23 »
My na cywilnym musielismy tylko odpowiedziec "tak" na zadane pytanie wielokrotnie zlozone ;) (i nie zakladalismy obraczek ;) ).
Slyszalam, ze ta formula z "tak" w Polsce jest podobna.
Kochajmy się !! ;D

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Grudnia 2015, 10:16 »
Może to śmiesznie zabrzmi ale ja marzę o tym, aby powiedzieć i usłyszeć "i że Cię nie opuszczę nawet po śmierci", ponieważ wierzę, że w niebie istnieje także miłość małżeńska :), bardzo bym chciała aby tak było :)