Autor Wątek: ślub w innej parafii  (Przeczytany 3385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Olive

• użytkownik
  • **
ślub w innej parafii
« dnia: 11 Kwietnia 2006, 11:21 »
Hej dziewczyny. Mam pytanko odnosnie pozwolenia na slub w innej parafii. Staly meldunek mam w Slupsku a czasowy w Szczecinie. Z ktorej parafii musze dostac pozwolenie na slub w calkiem innej parafii (zadna z tych dwoch ). heh, troche namieszalam, ale czuje, ze bedziecie umialy mi pomoc :) Orientujecie sie? Chyba z tej parafii ze Slupska co? Cos jeszze trzeba zalatwic? O czyms jeszcze musze pamietac? :) Jestem zielona bo dopiero zaczynam sie zabierac za przygotowania do slubu. W maju podkasam rekawy, biore druga polowke pod pache i zabieram sie do roboty   :tupot:

Gość pozdrawiam cieplutko :okularnik:

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2006, 12:49 »
Z tej  w Słupsku, myślę....Raczej na pewno :D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2006, 14:28 »
Ja równiez brałam ślub w nieswojej parafii..
Nie była to ani moja parafia, ani męża..  po prostu wybralismy sobie śliczny, mały kościółek  :lol:

Trzeba miec pozwolenie ze swojej parafii, myślę, ze w Twoim przypadku tej ze Słupska. Dotyczy to tylko Twojej zgody, narzeczonego to nie obejmuje  :)
Przygotuj się na to, ze ksiądz może się Ciebie zapytac z jakiego powodu nie chcesz brać słubu w jego kościele  :shock:  :x

Gdy to juz będziesz miała, idziesz do parafii w której będziesz brała ślub, tam wszystko załatwiasz- donosisz świadectwo chrztu, czasem ksero świadectwa z ostatyniej klasy szkoły średniej z oceną z religii, zaświadczenie o naukach przedmałżeńskich, jednocześnie z podpisem z poradni. Ale tam wszytsko Ci wyjaśnią  :lol:

Potem dostaniesz z kościoła kartkę na zapowiedzi-Ty i Twój narzeczony- będziecie musieli to zanieść do swoich parafii, by zapowiedzi wisiały przez 2 niedziele (trzeba za to zapłacic najczęściej), po 2 tygodniach odbierasz i zanosisz do kościoła, w którym bierzesz ślub..  :lol:

A potem to juz protokół do spisania..

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2006, 14:34 »
Cytat: "Madzialena"
Dotyczy to tylko Twojej zgody, narzeczonego to nie obejmuje  

ja zgody nie dostałam dostał za to mój Marek
ufffffffff

więc obojętnie z jakiej parafii będzie to zgoda

Offline Olive

• użytkownik
  • **
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2006, 14:45 »
Dzieki dziewczyny. Jak zawsze mozna na Was liczyc    :ok:  
Madzialena czytalam relacje z Twojego Slubu i ogladalam zdjecia :) sliczna z Was para  a zdjecia cudne. Znajomy fotograf nie zdecydowal sie jeszcze na profesjonalne robienie zdjec? Jezeli tak - to jestem w kolejce do niego   :tupot:  A slub rozwazam w kosciolku, w ktorym Ty mialas swoj, bo wyglada na nieduzy i kameralny. Nie widzialam go w rzeczywistosci ale mysle , ze bedzie ok :)

Gość pozdrawiam cieplutko :okularnik:

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2006, 15:16 »
Jeśli chodzi o fotografa, to pracuje teraz w jakiejs gazecie, zdjęć ślubnych jako tako nie robi, ale znajomym, czy z polecenia, jak jest wolny, to tak  :lol:

a co do kościola, to bardzo trafna decyzja  :P
Bardzo miły proboszcz, serdeczny, ludzki, a protokół z nim to nic strasznego i przyjeli naszą kartkę z tylko jednym podpisem z poradni.
Do tego opłaty, takie jakie uważasz za słuszne..

A ksiądz Mariusz, który prowadził mszę super, podpowiadał nam co robic (np. w trakcie zakladania obrączek, do Konrada "weż teraz obrączkę, tę mniejszą, pocałuj, powtarzaj za mną i jednocześnie nakładaj), ale dyskretnie, bardzo ladnie mówił o milości, miał fajny uśmiech i wzrok-az się rozluźniłam..

Do tego dali mi dywan, a przystrojenie wyniosło ok 200zł.

Także kościolek polecam  :D

Offline a1515
  • forumowicz
  • data ślubu: 11.08.2007
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2007, 16:15 »
dziewczyny a czy wiecie cos o sanktuarium na prawobrzezu? jak tam wyglada sprawa z proboszczem, podpisania protokolu?

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ślub w innej parafii
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marca 2007, 20:14 »
a to  powie ci  agulka.. rok temu brała tam slub :)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Karawar
  • nowicjusz
  • *
Odp: ślub w innej parafii
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2007, 12:17 »
Je
Napisane: Czerwiec 15, 2007, 12:15:43
Jeśli Twój przyszły mąż otrzyma zgodę w swojej parafii, to do Słupska nie musisz nawet jechać.  Wytarczy zawiadomienie z tej parafii, gdzie będzie ślub wysłać do Słupska.