Autor Wątek: Sesja plenerowa w pakiecie a dodatkowe koszty  (Przeczytany 1740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
Sesja plenerowa w pakiecie a dodatkowe koszty
« dnia: 20 Listopada 2011, 12:01 »
Witam,
mam pytanko do was drogie forumki. Otóż jesteśmy juz po rozmowie z kilkoma fotografami i zaskoczyła mnie jedna rzecz. Niby sesje plenerowe są wliczone w koszt pakietu, a tu nagle jak chcemy pojechać nad morze niektórzy liczą sobie dodatkowe koszta, a inni chcą aby zabierać ich i oświetleniowca naszym autem. Ja nie mam nic przeciwko jechać na dwa samochody, nawet mi się to wydaje wygodniejsze, bo niewyobrażam sobie siedzieć w sukni w małym aucie z moim PM, fotografem i jeszcze oswietleniowcem...

Czy takie dodatkowe koszta do pakietu ( typu dodatkowo za wyjazd na plener nad morze) to normalna sprawa? Czy wiekszosc fotografów tak robi, czy poprostu my trafilismy na jednego z Panów, który liczy sobie dodatkowo, mimo iż, w pakiecie ma sesję plenerowa w dniu innym niż ślub? I do tego liczy 1 zł za km poza Szczecin.  Bo na razie jesteśmy po rozmowie z 3ma, jedni nie doliczaja kosztów, jeden chce aby zabierac go i oświetleniowca swoim autem, a jeden dolicza dodtakowe ksozty. Czy duzo fotografów dolicza dodatkowe koszty,  czy udało wam się negocjować te dodatkowe koszty? Bo mi sie wydawalo, ze skoro sesja calodniowa jest w pakiecie, to fotograf wyliczajac cene powinnien wziasc wyjazd nad morze czy poza Szczecin  pod uwage.

Offline Aneta P.

• użytkownik
  • **
  • Dokonuj wyboru i nie oglądaj się za siebie!
  • data ślubu: 08 czerwca 2013
Odp: Sesja plenerowa w pakiecie a dodatkowe koszty
« Odpowiedź #1 dnia: 8 Stycznia 2012, 20:24 »
Cherrypie, też zauważyłam że jest to różnie z tymi dojazdami i przed podpisaniem umowy trzeba dokładnie wypytać fotografa o wszystkie szczegóły. Wiem , że fotograf którego mamy na oku też dolicza za wyjazd poza Szczecin ( chyba właśnie 1zł za km), my plener planujemy w Szczecinie  wtedy każdy jedzie swoim autem i nic nie dopłacamy.
:))

Offline CamON
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 6-9-2008
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2012, 13:05 »
Cytat: cherrypie link=topic=26975. msg1618381#msg1618381 date=1321786903
Bo mi sie wydawalo, ze skoro sesja calodniowa jest w pakiecie, to fotograf wyliczajac cene powinnien wziasc wyjazd nad morze czy poza Szczecin  pod uwage. 

Niestety nie zawsze to tak działa.  Zwykle plenery dotyczą Szczecina i okolic (choć tak jak było powiedziane - wszystko zalezy od fotografa - nie ma zasady).

Zamawiajac sesję całodniową nie mozemy liczyć, że fotograf czy kamerzysta na pewno uwzglenil wyjazd - o to musicie dopytać się przy podpisywaniu umowy.  Wyjazd 100 km na plener - to dosć sporo (jezeli mowimy o wyjezdzie bez dodatkowych oplat).

Offline Sayno91

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21 czerwca 2014
« Odpowiedź #3 dnia: 4 Maja 2012, 16:54 »
my mamy sesje wliczoną w koszta - no i dodatkowo jeszcze mamy sesję narzeczeńską :) Ale to fakt - wielu fotografów dolicza sobie za sesje.
"Więc, gdy któregoś ranka znowu obudziłam się sama, zrozumiałam, że z różnych powodów wszyscy w końcu odejdą, a muzyka zostanie.  Do końca życia. " E. G

Offline stanislaw83x
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.03.2012
« Odpowiedź #4 dnia: 3 Lipca 2012, 15:22 »
To wszystko zależy od tego jak jest sformułowana umowa.  Przed podpisaniem trzeba wszystko dokładnie omówić.  My wynajęliśmy fotografa ślubnego grudziądz i uzgodniliśmy wszystko przed podpisaniem umowy.

Offline piotrwygoda

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 5 Stycznia 2014, 15:42 »
Cytat: cherrypie link=topic=26975. msg1618381#msg1618381 date=1321786903
Czy takie dodatkowe koszta do pakietu ( typu dodatkowo za wyjazd na plener nad morze) to normalna sprawa? Czy wiekszosc fotografów tak robi, czy poprostu my trafilismy na jednego z Panów, który liczy sobie dodatkowo, mimo iż, w pakiecie ma sesję plenerowa w dniu innym niż ślub? I do tego liczy 1 zł za km poza Szczecin.   Bo na razie jesteśmy po rozmowie z 3ma, jedni nie doliczaja kosztów, jeden chce aby zabierac go i oświetleniowca swoim autem, a jeden dolicza dodtakowe ksozty.  Czy duzo fotografów dolicza dodatkowe koszty,  czy udało wam się negocjować te dodatkowe koszty? Bo mi sie wydawalo, ze skoro sesja calodniowa jest w pakiecie, to fotograf wyliczajac cene powinnien wziasc wyjazd nad morze czy poza Szczecin  pod uwage. 

Samochód na wodę nie jeździ.  Postaw się w sytuacji fotografa, który musi ze Szczecina jechać na sesję w góry bo para młoda tak chce.  Ok.  Jeżeli go tam zawożą jego samochodem to nie ma wiekszego problemu.  Ale jak musi jechać swoim to dochodzi koszt paliwa.  Ja w swoim pakiecie wideo również mam sesję plenerową w cenie (bo bez niej to nawet nie zaczynam filmu składać).  Dwie pary na ten rok chcą mnie zabrac na sesje do Paryża i Madrytu.  Powiedziałem ok.  Będzie w cenie jeśli zapewnicie mi przelot/nocleg i wyżywienie. 

100 km to sporo.  W dwie strony robi się 200.  A to już koło 100-150 zł na paliwo.  Piechotą nie chodzi.

Pozdrawiam

Offline piotrwygoda

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 5 Stycznia 2014, 15:44 »

Samochód na wodę nie jeździ.   Postaw się w sytuacji fotografa, który musi ze Szczecina jechać na sesję w góry bo para młoda tak chce.   Ok.   Jeżeli go tam zawożą jego samochodem to nie ma wiekszego problemu.   Ale jak musi jechać swoim to dochodzi koszt paliwa.   Ja w swoim pakiecie wideo również mam sesję plenerową w cenie (bo bez niej to nawet nie zaczynam filmu składać).   Dwie pary na ten rok chcą mnie zabrac na sesje do Paryża i Madrytu.   Powiedziałem ok.   Będzie w cenie jeśli zapewnicie mi przelot/nocleg i wyżywienie.  

100 km to sporo.   W dwie strony robi się 200.   A to już koło 100-150 zł na paliwo.   Piechotą nie chodzi. 

Pozdrawiam

Oczywiście chodziło, że jeżeli zawożą go tam własnym samochodem.