Autor Wątek: USG 3D/4D  (Przeczytany 16532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
Odp: USG 3D/4D
« Odpowiedź #30 dnia: 9 Lipca 2007, 11:36 »
DZiewczyny czy może mi ktoś przesłać na prv numer telefonu i adres do prywatnego gabinetu dr  Żabiełowicza lub Węgrzynowskiego? Chciałam się umówić na 4D, a nigdzie nie mogę znaleźć namiarów do nich.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #31 dnia: 9 Lipca 2007, 11:45 »
Gosiaczku a nie za wczesnie troszke ?
Jak byłam w piatek na takowym to lekarz mowil ze najlepiej wychodzi miedzy 28 a 32 tygodniem - potem maluszek jest zbyt duzy i mało widac.

Tak swoja droga - kazdemu polecam - niebywałe uczucie. Moj Kacperek ziewał,pokazał jezorek, ssał kciuka, mial czkawke :) i tak słodko zakrywał sie rączkami :) Rany widziec maluszka jeszcze przed narodzeniem - cud techniki :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 9 Lipca 2007, 11:50 »
Gosiaczku a nie za wczesnie troszke ?
Jak byłam w piatek na takowym to lekarz mowil ze najlepiej wychodzi miedzy 28 a 32 tygodniem - potem maluszek jest zbyt duzy i mało widac.

Antalis wtedy pójdę jeszcze raz hihihi, ale tak bardzo pragnę zobaczyć dzidzię, że nie wytrzymam tyle czasu. A w dodatku na wizytę pewnie umówią mnie  za jakieś 2-3 tygodnie dopiero, bo tyle się podobno, czeka więc nie będzie chyba tak wcześnie myslę ;)

Offline paka32
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28,09,1996
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lipca 2007, 21:06 »
cześć jestem tu nowa extra te filmiki ja jestem w 9 tyg.  ciąży czy mogę już zrobić takie usg też bym chciała mieć mojego maluszka nagranego

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lipca 2007, 21:16 »
rzuć na luz.. narazie wygląda jak larwunia i  nie bedzie wyglądał wyjściowo ;)

myslę,ze kole 30 tyg ma to sens.. dzidzia ma juz wykształcona ślicznie główke i  odkłada sie tłuszczyk dzieki czemu  nie jest to tylko skórka i kości ;)

mam pierwsze zdijęcie 3D z 12 tyg. wyglada jak misio..  ::)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lipca 2007, 22:08 »
My mamy 3D z połówkowego i jest super!
w 30 tyg dzidzia może być za duża ;)
(nasza była)

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lipca 2007, 10:26 »
spoko.. mordke widac..  ;)

chybaże ktos chce mieć całą dzidzię no to wtedy klops bo nie zmieści sie na 1 focie ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Stycznia 2008, 12:49 »
czy znacie jakieś nowe miejsca godne polecenia??

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Stycznia 2008, 13:02 »
tak i ja chciałabym wiedzieć :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Stycznia 2008, 13:09 »
ja byłam na 3d w Hahs protodens na Felczaka u dr Węgrzynowskiego
mają fajny sprzęt a lekarz bardzo dokładnie obejrzał malucha - jego serduszko przede wszystkim

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Stycznia 2008, 14:13 »
hahs rzeczywiscie jest godny polecenia(z tego co wiem)..ja byłam w zdrojach-i tez było ok i 3D i 4D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Stycznia 2008, 14:33 »
Też słyszałam dobre opinie o Hahs protodens, ale zastanawiam się, a raczej boję. A co jeśli okaże się podczas tak szczegółowego badania, że coś nie jest tak jak powinno. Co wtedy się robi :?:

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Stycznia 2008, 14:46 »
Też słyszałam dobre opinie o Hahs protodens, ale zastanawiam się, a raczej boję. A co jeśli okaże się podczas tak szczegółowego badania, że coś nie jest tak jak powinno. Co wtedy się robi :?:
Ninko po pierwsze kazda z nas miała takie mysli..(poczytaj umnie dwie noce przed badaniem nie spałam i wymiotowałam z nerwów) ale nie wolno zakładac ze cos bedzie nie tak...pozatym oile mi wiadomo -i tak w okolicy 20tc-bedziesz miała robione szczegółowe USG połówkowe na którym bedą bardzo dokładne pomiary organów maluszka.3D/4D mozesz sobie zaserwowac-ale nie musisz(np ja nie płaciłabym nic w Zdrojach-miałam skierowanie -za USG samo w sobie ,płaciłam za foty i za film)Na mój laicki rozum takie USG jest bardzo potrzebne ...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Stycznia 2008, 14:54 »
Kochane, ja to wiem. Zastanawiam się tylko, czy można jakoś ewentualnie zapobiec postępowi jakiegoś zwyrodnienia? Czy badanie może zapobiec czemuś, czy jest tylko dla zaspokojenia ciekawości rodziców? :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Stycznia 2008, 15:02 »
Ciekawosc to jedno a diagnostyk adrugie.
Nam lekarz powiedzial ze pierw obowiazek potem przyjemnosci i zmierzyl malego ,zbadal serduszko, pepowinke i  wszystko. A dopiero potem bylo ogladanko maluszka na 4D.
Takie badanko moze wykryc wady anatomiczne jak np. rozszczep wargi i/lub podniebienia ale takze np. chorobe serca. W dzisiejszych czasach mozna pomoc malenstwu ju zw brzuszku ale Ninko u Ciebi ebedzie wszystko ok. Spokojnie kazda z nas ma takie mysli :)
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2008, 15:04 wysłana przez Antalis »

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Stycznia 2008, 15:03 »
Kochane, ja to wiem. Zastanawiam się tylko, czy można jakoś ewentualnie zapobiec postępowi jakiegoś zwyrodnienia? Czy badanie może zapobiec czemuś, czy jest tylko dla zaspokojenia ciekawości rodziców? :)
Powiem Ci Ninko co powiedział mój gin:
otóz samo'zaspokojenie ciekawosci rodzicó(np okreslenie płci i obejrzenie dzidzi) jest niczym w porównaniu z tym ze wówczas mozna wykryc ew.wady i juz zacząc je leczyc" cos w tym jest,,,wszystkie parametry wyliczane u  dzidzi,wszystkie te opisy(a jest ich cała strona) służą własnie temu.Ja w kazdym razie popłakałam sie jak zobaczyłam wszystkie te opisy"komory sercowe przepompowujące etc.. PRAWIDŁOWE).Było to dlamnie 100x waznieszjsze niz 'podglądanie " naszej Mai:)))

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Stycznia 2008, 15:07 »
Tete racja racja :)
Jakby nie bylo to to jest badanie a zadne badanie nie jest dla przyjemnosci tylko ma swoj cel :) I tak jak chodzi sie na normalne USG tak potem mozna zrobic USG 3/4 D - to takie uatrakcyjnienie samego badania.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Stycznia 2008, 15:14 »
Dziękuję za odpowiedzi.

Właśnie byłam ciekawa, czy to ma jakieś zastosowanie medyczne :)

Byleby na m "pci" nie zdradzili ;) bo my chcemy mieć niespodziankę podczas porodu.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Stycznia 2008, 15:42 »
Byleby na m "pci" nie zdradzili  bo my chcemy mieć niespodziankę podczas porodu
podziwiam was
mnie by ciekawośc zjadła
chyba, ze dzidzia sama wam sie pokaze - jak synek mojej sąsiadki - co usg to pierwsze co widzieli to jego klejnoty  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Stycznia 2008, 16:22 »
No niby można zobaczyć, ale bez komentarza lekarza, to chyba nie ma pewności :)

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Stycznia 2008, 17:01 »
No niby można zobaczyć, ale bez komentarza lekarza, to chyba nie ma pewności :)
tez mi sie tak wydaje ;) ;) poprostu powiecie wczesniej zeby lekarz nie mówił wam o płci..

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Stycznia 2008, 17:10 »
Ninka gratuluje samozaparcia :)
Za rok zaczniemy staranka o braciszka lub siostrzyczke dla Kacpra i tez chcemy miec niespodzianke :)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Stycznia 2008, 18:31 »
ja byłam na 3d w Hahs protodens na Felczaka u dr Węgrzynowskiego
mają fajny sprzęt a lekarz bardzo dokładnie obejrzał malucha - jego serduszko przede wszystkim
Ja równiez polecam dr Węgrzynowskiego :) Przyjemne badanko, bo i dr przystojniacha ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Stycznia 2008, 19:46 »
Ninka to USG ma swoje medyczne uzasadnienie...
Np - przy niektorych wadach można zaplanować poród przez CC w odpowiednim ośrodku specjalizaujacym się w leczeniu jakiejś wady.
Ma to zastosowanie przy chorobach serca, przewodu pokarmowego, dróg moczowych, powłok brzusznych itp...
Dzieć czasem prosto z porodówki trafia na blok operacyjny....lub jest poddawany specjalnemu zabiegowi, który umożliwi mu przeżycie do docelowego zabiegu.
Ważna też jest ocena lokalizacji łożyska...z tym tez wiąże się kilka dlaszych, metod postępwania.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:25 »
DZIEWCZYNY, mam do Was pytanko. Ile razy mozna wykonywac USG w ciąży?  z gory dzieki :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:27 »
tyle ile trzeba.
W zdrowej, niczym nie zagrozonej ciąży - 3 krotnie.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:37 »
lilian dziekuje za odpowiedz.

jesli mozesz to poprosze o odpowiedz na jeszcze jedno pytanko.
czy usg ma duzy wplyw na rozwijajace sie dziecko?
i jeszcze 2 pytanko. jesli 3 usg , to kiedy najlepiej je wykonywac?
tak na moje to 1 ) kolo 8-12 tygodnia, potem kolo 20 tyg i ostatnie przed koncem, nie wiem, czy dobrze kombinuje?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Stycznia 2008, 13:56 »
Nikt nie robił badań na płodach ludzkich i wpływie USG na ich rozwój z wiadomych przyczyn. Żadna komisja bioetyczna na to nie pozwoli.
Jednak widomym jest, że fale ultradźwiękowe podgrzewają środowisko dziecka. Hipertermia jest szkodliwa dla rozwoju układu nerwowego (głównie mózgu) w pierwszych tygodniach ciąży. Dlatego min przy wczsenych USG nie zaleca się długiego właczania funkcji doppler w trakcie badania, bo ilość fal jest wówczas dużo większa (troche to laicko napisałam).

Generalnie króluje zasada, jeśli jest potrzeba i informacje jakie daje nam USG przewyższają szkodliwość badania, to się je wykonuje.

O terminie badań USG decyduje lekarz prowadzący i są one mniej więcej w terminach, które napisałaś:
1) 11-14tydz - w 8 tygodniu nic sie nie oceni, jest tylo fasola i bijące serducho.
2) 20-22tydz
3) po 35 tyg

— Richard M. Devos

Offline Calypso

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Marca 2008, 10:43 »
Dziewczyny a czy któraś z Was robiła 3D w Zdrojach? Słyszałam, że też jest ok. I jeszcze jedno pytanko. Przy USG 3D najpierw włączają zwykłe 2D, tak?

Calypso

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Marca 2008, 14:30 »
..zazwyczaj tak...bo 2D jest badaniem podstawowym...
— Richard M. Devos