Autor Wątek: Wypukłe czy płaskie  (Przeczytany 12127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Olga

• użytkownik
  • **
Wypukłe czy płaskie
« dnia: 3 Kwietnia 2006, 14:11 »
Czytam sobie posty i widzę, że często dziewczyny mają problem z rozmiarem obrączki, bo np. mają szczupłe palce a tylko kostki szersze... Też mam taki problem i dlatego chciałabym się z Wami podzielić zdobytymi przeze mnie informacjami...  Trafiłam bowiem do jednego złotnika, który poradził mi, aby wykonać obrączki wypukłe od środka... Taka obrączka trzyma się lepiej paluszka a  jej zakładanie i zdejmowanie przebiega hmmm jak to opisać... "łagodniej" :?: (chodzi mi o to że gładko się wsuwa). Nie byliśmy do końca o tym przekonani i w trakcie rekonesansu po jubilerach pytaliśmy się o taki kształt... Generalnie salony takie jak Apart czy Kruk nie posiadają i nie robia takich modeli. Jedynie złotnicy pokazywali nam takie przykładowe obrączki... Oboje z Piotrkiem stwierdziliśmy, że faktycznie są jakby wygodniejsze :D... i zdecydowaliśmy się na wykonanie obrączek o przekroju soczewki, czyli takim: () .Są one przez to nieco grubsze, a co za tym idzie i droższe, ale śmiejemy się że inwestujemy w złoto w związku z  trendem wzrosu jego warości  :lol:

Może więc popytajcie u  "swoich" złotników jak to jest... może rzeczywiście to by rozwiązywało niektóre Wasze problemy... :) Uprzedzam że nie wszyscy złotnicy wykonują taki kształt (mi mówili, że nie mają sprzętu).
Ja na temat ich funkcjonalności będę mogła wypowiadać się dopiero od czerwca...   :hopsa:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #1 dnia: 3 Kwietnia 2006, 14:25 »
dzięki za informacje..ja dokładnie bedę miała ten sam problem, więc dobrze wiedzieć, że są takie możliwości..ale jak to będzie u mężczyzny? on ma grubsze palce..

Offline groszek
  • maniak
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #2 dnia: 3 Kwietnia 2006, 15:19 »
Olga, a w słupsku pytałas o takie obrączki? u kogo?

Offline Olga

• użytkownik
  • **
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #3 dnia: 3 Kwietnia 2006, 15:33 »
Groszku wypukłe obrączki doradził mi złotnik ze Szczecina... u nas jakoś nie palili się do tego pomysłu  :? Ten na Wojska Polskiego by zrobił, ale sobie dość dużo policzył za "odmienność". Z kolei na Mickiewicza babka dopiero w na początku maja ma wiedzieć czy będzie u niej (czy też dla niej) pracował facet, który dobrze to wykonuje...

Cytat: "oosta"
jak to będzie u mężczyzny? on ma grubsze palce..

Mój Piotrek ma rozmiar 25 płaski a 23 wypukły i stwierdził, że wygodniej mu w wypukłej... Powiedział nawet, że chyba łatwiej będzie mu się do niej przyzwyczaić, bo mniej ją czuje na palcu...  :P

Offline Agaś
  • użytkownik
  • **
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #4 dnia: 3 Kwietnia 2006, 17:18 »
Dobry i niedrogi złotnik jest na Rugiańskiej, zaraz obok przystanku "6" - Marek. Fajnie umie doradzić i ma swoje wizje.  :P

Offline Pan Demon

• nowicjusz
  • *
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #5 dnia: 3 Kwietnia 2006, 23:14 »
Ja również uważam że obrączki o przekroju soczewki sprawdzają się o wiele lepiej w codziennej służbie  :lol:   Na pewno komfort zdejmowania, jak i zakładania takich obrączek jest o wiele wyższy niż w przypadku płaskich. Oczywiście samo noszenie również wiąże się z wyższym komfortem. Jest to na pewno nieco większy wydatek(koło 2 g do wagi przecietnej pary obrączek), lecz uważam, że naprawdę warto zinwestować. Wiekszość naszych znajomych którzy wstapili w sakramenatlne związki lub to planują, wybierają właśnie takie. Ja z Moim Kochaniem właśnie niedługo odbieramy takie obrączki od jubilera, więc jak tylko je będą miał, to nie omieszkam zapisać tu wam obszernej recenzji. Pozdrawaim wszystkich forumowiczów!!

:ekxpert:     :los:    :los:    :los:

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #6 dnia: 4 Kwietnia 2006, 10:03 »
bardzo zinteresowal mnie temat, bo slyszalam ze wszystkie obraczki powinny byc lekko wypukle od srodka, bo w przeciwnym wypadku moga porobic sie ranki na palcu.

prawie juz zdecydowalismy sie na obraczki z apartu a teraz zastanawiam sie jakie one sa od srodka  :?:  - tu pytanie do szczesliwych posiadaczek.

Offline groszek
  • maniak
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #7 dnia: 4 Kwietnia 2006, 13:54 »
dziewczyny pisaly, ze firmowe salony nie oferują wypukłych od środka. wydaje mi się, że trzeba je zamawiać u zlotników. inna sprawa, ze ceny u rzemieslników są czesto niższe niż w salonach, które placą sprzedawcom, oplacaja ekskluzywne salony w drogich miejscach i jeszcze narzucaja sweje marże.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2006, 13:16 »
Ja słuszałam, ze dzięki tej wypukłości paluszki się od odparzają - a to ważne

Offline Olga

• użytkownik
  • **
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2006, 15:32 »
Maju to one się odparzaja czy nie... bo tak napisałaś, że nie wiem gdzie tkwi błąd  :mrgreen:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwietnia 2006, 17:34 »
w kwestii profilii, to ja znalazłam takie:

co do tych wypukłych od środka, to faktycznie bardzo wygodnie się je nosi, wkłada i zakłada.
W Szczecinie jeszcze nie robiłam pełnego rekonesansu po złotnikach. Natomiast firmowe salony mam "w nosie", bo tam nie można swojej obrączki modyfikować wedle własnego uznania i gustu...a ja swój model mam już i w głowie i na papierze...
Jesli w Szczecinie nikt sie tego nie podejmie lub nie zrobi tak jak sobie wymarzyłam..jadę do Gorzowa...tam to jest dopiero złotnik artysta!!!!!
A bardziej zainteresowanych zaparszam na mojego fotologa...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2006, 10:01 »
Oooo przepraszam, pomyliłam się miało być NIE ODPARZAJĄ SIĘ  :roll:

Offline groszek
  • maniak
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2006, 20:31 »
Właśnie zamówiliśmy właśnie takie wypukłe z dwóch stron! :) Są cięższe niż klasyczne, ale złoto było nasze. Za robocisnę z grawerem płacimy 150 zł :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2006, 09:25 »
groszek, Wiesz my też zdecydowaliśmy sie na wypukłe w środku. Własciwie to ja bo Krzysiowi wszystko było jedno. MIło sie je zakłada na paluszek i ściąga. Podobo nie jodparzają. Ano zobaczymy.
Wychodzi na nie odrobinę wiecej złota, ale najważniejsze, że będą takie jakie chciałam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sunflower
  • nowicjusz
  • *
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #14 dnia: 2 Lipca 2006, 10:17 »
Ja tez dowiadywałam sie o różnice, te wypukłe nazywaja się SOCZEWKOWE i jeden jubiler powiedział,że wyższy jest konfort ich noszenia, a inny bardziej mi zaufany, ze wielkiej róznicy nie ma i że to niewarte.Mierzyłam taka soczewkowa przyjaciółki i faktycznie są takie mieciusie :oops:  my wybraliśmy proste płaskie nie soczewkowe i czekam na odbiór trochę nerwowa.zobaczymy.Wogóle to najspokojniejsza bym była kupujac w aparcie, jakoś tak ufam firmie, kupiłam u dobrego złotnika w Zabrzu, ale jakoś mam obawy.

Offline groszek
  • maniak
Wypukłe czy płaskie
« Odpowiedź #15 dnia: 3 Lipca 2006, 10:29 »
Mamy już nasze eliptuczne w przekroku obrączki :) Sa o wiele wygodniejsze od tradycyjnych- płaskich. Ważą tez więcej. Nasze razem prawie 12g. A szerokie nie są.. moja 3,5 mm, a Pawla 4,5mm. Romiary to 19 i 21. Złota wchodzi sporo więcej zatem.

Offline migusiowa
  • nowicjusz
  • *
YY
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lipca 2006, 17:30 »
migusiowa pozdrowienia dla Ciebie
??  a czy ktoś ma już taką ksywke jak ja ?? :) ??