Autor Wątek: PIELUSZKI WIELORAZOWE  (Przeczytany 7478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
  • data ślubu: cywilny - 26.06.2009             koscielny - 26.06.2010
PIELUSZKI WIELORAZOWE
« dnia: 22 Września 2011, 15:12 »
Witam!

Ostatnio dużo sie naczytałam w internecie na temat pieluszek wielorazowych, że sa bardzo chłonne, zdrowe dla dziecka, łatwe w użyciu, kolorowe i wychodzi taniej niż pieluszki jednorazowe(nie chodzi mi o tetre). Są rózne rodzaje tych pieluszek, jakieś formowane, z kieszonka, wkłady+otulacze, można je prac już w 40stopniach, nie trzeba namaczać i wygotowywać...normalnie same plusy. Jednak jeszcze nie udało mi sie spotkać mamy, która by tych pieluszek uzywała.

Czy któraś z was uzywała pieluszek wielorazowych, orientujecie sie może gdzie mozna je kupić (prócz internetu), chciałabym je chociaż zobaczyć na żywo.
Jeśli uzywałas takich pieluszek bardzo prosze podziel sie ze mna swoimi doświadczeniami i opinią:)

pozdrawiam!!

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
Odp: PIELUSZKI WIELORAZOWE
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2011, 10:20 »
nigdy nie słyszałam o nich, wkleisz jakas fotke?

ja tam wole jednorazówki.. juz i tak mam wystarczająco duzo prania ::)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2011, 10:34 »
jakis czas temu też mocno zastanawiałam się nad przejściem na pieluszki wielorazowe.
nie mam pojęcia czy możne je kupic poza netem. raczej nie.

poczytaj tutaj

http://dziecisawazne.pl/przewodnik-po-pieluszkach-wielorazowych-cz-1-pieluszki-all-in-one/

pod artykułem jest odnośnik do kolejnych części.

kiedyś na jakiejś stronie o pieluszkach wielorazowych natkęłam się na gotowe zestawy - koszt na raz spory bo prawie 600pln ale i było tam sporo pieluch., otulaczy itd.

żałuję, że wcześniej nie odkryłam tych pieluch. teraz to mi szkoda wydac taka kasę bo mam nadzieję, że niedługo zacznę odpieluchowywać mojego młodszego synka....a może jednak warto?
poszperam za tym zestawem/

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2011, 10:41 »
aganiok, mam kilka znajomych, które używają tych pieluszek.
jedna jest prawdziwą ekspertką i korzysta jeszcze z innych higienicznych produktów wielorazowych.
w razie czego pisz na priv :)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2011, 10:49 »
wiecie co?  najgorsze to chyba z kupa .. w jednorazówce to sie zwija i do śmieci, a tu trzeba sie w tym babrać.. bo przeciez nie wrzuci sie tak do prania..

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2011, 11:32 »
Jeśli chodzi o artykuły w internecie to osobiście polecam stronę http://www.babyetta.pl/
Można tam poczytać sporo o samych pieluszkach, o tym jak je prac, przechowywać itd...można na tej stronie również kupować.
I tam również można je oglądać, jeśli o to chodzi to trzeba przyznać że są śliczne, kolorowe i puszyste, wydaja sie takie mięciusie (chociaż w ręku ich nigdy nie miałam).

Właśnie to co mnie trochę odstrasza to jak napisała aneta_18 ta kupa, ze trzeba z nią iść ( w moim przypadku) przez całe mieszkanie żeby spuścić do kibelka. Trochę sceptycznie podchodzę również do prania ich, chociaż na tych wszystkich stronkach internetowych jest to przedstawiane jako cos naprawdę prostego, łatwego i szybkiego.

Jednorazowy wydatek jest spory nie da sie ukryć, gdzieś słyszałam ze na cały komplet, żeby prac średnio co 2-3 dzień można wydąć nawet koło 1.000zł . W necie rzeczywiście można znaleźć kilka przykładowych zestawów, nawet na tej stonce co podałam.

No i mimo czytania o nich wciąż nie mam pojęcia jaki rodzaj byłby najlepszy dla mnie i mojego maluszka...tak sobie myślę że może zamówię z każdego rodzaju po jednej pieluszce i zobaczę co to jest. Szkoda że nie udało mi sie znaleźć w Szcz. żadnego sklepu w którym można je dotknąć itd.

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2011, 10:22 »
.caril. wielkie dzieki za kontakt do Twojej znajomej:) mam nadzieje że troche mi rozjasni umysł...chociaż przyznam szczerze ze coraz bardziej skłaniam sie ku tym pieluszkom:)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2011, 12:26 »
to jak juz wypróbujesz, jak z tą kupą to napisz.. :) tak z ciekawości..

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2011, 13:51 »
hehe...ok napisze, ale to dopiero za kilka miesiecy:)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2011, 17:55 »
to jak juz wypróbujesz, jak z tą kupą to napisz.. :) tak z ciekawości..
no Ja też jestem ciekawa jak z kupą, zwłaszcza,że noworodek robią ja kilka razy dziennie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2011, 18:23 »
na poczatek chyba lepsze będą jednak jednorazówki.
do momentu az dziecko nie przestanie robić tysiąc kup dziennie....chyba ok. 2-3miesiaca życia

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2011, 08:43 »
Pewnie masz racje Anka, ale według artykułów na które trafiłam w internecie te pieluszki sprawdzaja sie od pierwszych dni zycia maleństwa, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić te pieluszki podczas pierwszej doby jeszcze w szpitalu...dlatego bardzo bym chciała spotkac na forum dziewczyny które uzywały tych pieluszek, ale jak widac jeszcze sie takie tutaj nie znalazły:)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2011, 09:22 »
aganiok.,ale w czym problem?chcesz ich używać,uważasz,ze są dobre, sie sprawdzą, to nei czekaj na akceptację innych forumek, które używają jednorazówek. po prostu kup i używaj, a potem opiszesz,jak sie sprawdza
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2011, 11:02 »
Nie chodzi o to że jest jakis problem, nie chodzi tez o akceptacje innych forumek, tylko chciałam posłuchac o doświadczeniach innych kobiet z tymi pieluszkami

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Września 2011, 11:04 »
ale jak sie okazuje nikt ich nie stosował

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Września 2011, 11:07 »
No własnie widze, trudno, jakoś na dniach zamówie po jednej pieluszce z każdego rodzaju i zobacze jak one na żywo wyglądają:)

Offline Kinga_2008
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 1 Listopada 2011, 23:52 »
To ja poczekam na Twoje opinie, jak już zamówisz, sprawdzisz rozmiary i zaczniesz używać.
Zastanawiałam się nad nimi już jakiś czas temu, ciekawa jestem ile trzeba by zamówić sztuk żeby spokojnie je później prać - z 10? I czy na noc też by się sprawdziły?

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2011, 17:24 »

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #19 dnia: 1 Grudnia 2011, 12:14 »
Dzięki za linka, chyba skorzystam:)
Pare pieluszek już zakupiłam, niektóre mają świetne wzory i sa takie mieciutki i puszyste:)
Juz je prałam i po pierwszym praniu póki co sie nie zmieniły:)
Zobaczymy jak będzie szło nam ich uzytkowanie...termin mam na koniec stycznia
« Ostatnia zmiana: 1 Grudnia 2011, 12:33 wysłana przez .:Anka:. »

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Maja 2012, 11:18 »
I jak sprawdzają się pieluszki wielorazowe? doświadczone mamy odezwijcie się:) warto inwestować?
Natalka 4.11.2012

Offline aganiok

• bywalec
  • wiara to siła
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Maja 2012, 13:04 »
Ja używam pieluszek wielorazowych. Mój synek ma 4 miesiące. Używam ich w ciągu dnia a na noc pampersy, bo sa jednak bardziej chłonne i żeby maluszek sobie dłużej pospał. Mam koło 17 pieluszek, piorę je w 60 stopniach średnio co drugi dzień. Zakupiłam kilka różnych pieluszek i to pozwoliło mi wybrać ulubione.

Offline asiaifilip

• forumowicz
  • data ślubu: 02-06-2007
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Czerwca 2012, 16:42 »
hejka ja uzywatem, tez juz 1,5 roczku. Wczesniej przy synku tetre. Wiecej prania, ale zadowolona jestem

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwca 2013, 21:22 »
Szkoda, że dziewczyny nie opisały, jak to jest z tymi kupami, przecież nie wrzuca się chyba tak 'zapchanej' pieluchy do pralki? I gdzie je składować, jak pierze się c 2 dzień?  8) Zawsze mnie ciekawił ten temat, ale po 7 miesięcznej praktyce widzę, że u nas by to nie przeszło, dość roboty jest z innymi rzeczami, a tu jeszcze pieluszki...  8) Poza tym mi te wielorazowe zawsze się takie grube wydawały, dziecko by nie wytrzymało w taką pogodę jak teraz.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Lipca 2016, 19:08 »
podbijam temat - czy są mamy, które mogą podzielić się swoimi doświadczeniami w tym temacie?

Mnie znajoma bardzo mocno namawia i sama sobie chwali. Jej córcia ma już 3 miesiące i od początku użyła może z 8 pieluch jednorazowych. Reszta to te wielorazowe. Twierdzi, że to jest jedno pranie więcej raz na 2 dni. Zużyte trzyma w kuble z pokrywą.
Ona generalnie im dalej tym bardziej eko się robi. Nie używa też w zasadzie chusteczek pielęgnacyjnych, do kąpieli troszkę mąki ziemniaczanej, do ewentualnego smarowania olej kokosowy.....fakt faktem, po co komu ta chemia, ale jakoś nie potrafię do końca odnaleźć się w tym temacie.

Może tutejsze mamusie rozjaśnią choć temat tych pieluch :)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #25 dnia: 3 Sierpnia 2016, 15:02 »
A będzie ci się chciało prać przy małym dziecku? I tak będziesz miała sporo roboty :)

Offline Maria_Mysia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Maja 2017, 10:08 »
u nas były jednorazówki i nie widziałam aby którekolwiek z naszych pociech miało z tego powodu jakieś problemy skórne czy odparzenia, w okresie letnim były dużo częstsze niż zwykle kąpiele i nasz dzidziuś miał pupcię wietrzoną i podmywaną wacikami + ciepłą wodą i to wszysko, zero pracia, oczyszczania itp a na zdrowiu i higienie maluchów w ogóle się nie odbiło
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2017, 15:50 wysłana przez zibi »