Autor Wątek: miejsca na plener  (Przeczytany 32350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agems
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.08.2011
miejsca na plener
« dnia: 18 Listopada 2010, 11:45 »
witam wszystkich serdecznie :)
to moj pierwszy post na forum chociaz konto mam juz od jakiegos czasu i pilnie sledze rozne wpisy.  niestety nie znalazlam nic na temat tego gdzie mieliscie lub planujecie miec zdjecia plenerowe.  ja jakos nie mam zadnego dobrego pomyslu wiec bedze wdzieczna za wszystkie propozycje :)

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
Odp: miejsca na plener
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2010, 13:12 »
Widzę, że ślub bierzesz latem. Osobiście uwielbiam fotografować pary w tym okresie: długo jest jasno, fantastyczne kolory podczas wieczornych zdjęć, para nie marznie (jak teraz :/), ciepła woda w jeziorze itd.
Miejscówki mogą być różne- od gołej ściany garażu na osiedlu, przez plażę w Gdyni po wieżę Eiffla w Paryżu. Może to być polna droga, knajpa, żwirownia. Dobry fotograf poradzi sobie z każdym miejscem.
Tak, miejsce jest istotne. Jednak ważniejsze jest to, w jakim klimacie/ scenerii Wy czujecie się najlepiej. Trzeba ją w jakimś stopniu dopasować do Waszych charakterów, zainteresowań. Fociłem niedawno PM, zapalonych kibiców żużlowych, na stadionie Polonii. Młodzi wyszli świetnie, naturalnie, ciekawie. Gdyby ich sfotografować nie daj Boże w nudnym Myślęcinku, to byłaby to najgorsza sesja plenerowa na świecie.
Przejrzyjcie sesje plenerowe innych par i zastanówcie się, jaki klimat Wam najbardziej odpowiada. A później przedyskutujcie to z fotografem.

Udanych zdjęć !

Piotr Ulanowski

Offline Baby

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2010, 13:59 »
Ja wybierając miejsce na plener powiedziałam do fotografa, że nie chcę mieć w Myślecinku, Ostromecku - nie zdążyłam dokończyć zdania, po czym fotograf przerwał i powiedział: "Wiem, wiem: tło to same, tylko twarze się zmieniają"  ;D I taka jest prawda, nudne i oklepane miejsca, no chyba że się komuś to podoba, to spoko. O gustach przecież się nie dyskutuje  ;)

Ja swoje zdjęcia plenerowe zrobiłam "po sąsiedzku", gdyż mieszkam w dzielnicy nad Brdą gdzie królują domki jednorodzinne, działki rekreacyjne i mnóstwo lasu. W związku z powyższym zapytałam sąsiadów, czy "udostępnią mi" swój ogród na sesję plenerową - oczywiście uzyskałam zgodę, bo przecież jakże odmówić w tak uroczystym momencie  ;D :) A tym samym sąsiedzi byli bardzo zadowoleni, że to właśnie ich przepiękny ogród został przez nas wybrany do uwiecznienia na fotografii.  :) Podsumowując zdjęcia mieliśmy w 2 ogrodach, nad Brdą (u mnie na osiedlu),  trochę na Wyspie Młyńskiej oraz koło Opery.

Tak na prawdę czasem jest warto trochę pomyśleć, gdzie można udać się na plener, niż później denerwować się, że w Myślecinku do jednego drzewa ustawia się kolejka Par Młodych lub ustalony wcześniej Lubostroń okazuje się zamknięty dla sesji forograficznych :)

Offline katepolak

• bywalec
  • data ślubu: 11.06.11.
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2010, 20:02 »
...ja skorzystam z wątku i zapytam czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, gdzie jest jakis piękny sad wiśniowy...wymarzyłam sobie sesję narzeczeńską właśnie w takim miejscu, ale totalnie nie mam pojecia gdzie go szukać...z góry dziękuję za zdradzenie tejże tajemnicy:)

Offline silena

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2010, 20:23 »
Dobry fotograf poradzi sobie z każdym miejscem.
Gdyby ich sfotografować nie daj Boże w nudnym Myślęcinku, to byłaby to najgorsza sesja plenerowa na świecie.

W jednym poście- dwie sprzeczne opinie. No chyba, że nie uważa się Pan za dobrego fotografa...
Wiele par ma plener w Myślęcinku-prawda. Nie oznacza to jednak, że wszystkie sesje są takie same.

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2010, 21:08 »
Dobry fotograf poradzi sobie z każdym miejscem.
Gdyby ich sfotografować nie daj Boże w nudnym Myślęcinku, to byłaby to najgorsza sesja plenerowa na świecie.

W jednym poście- dwie sprzeczne opinie. No chyba, że nie uważa się Pan za dobrego fotografa...
Wiele par ma plener w Myślęcinku-prawda. Nie oznacza to jednak, że wszystkie sesje są takie same.

Bo Myślęcinek jest passe, nudny, oklepany i plener na jego terenie uważam za "jelenie na rykowisku".
Tak, można tam zrobić fajną sesję. Sam w zeszłym roku zrobiłem tam połowę pleneru, ponieważ PM bardzo się uparła na to miejsce. Ale w życiu tych zdjęć nie pokażę. Dlaczego? Podczas tamtej sesji mijała nas para spacerowiczów. Na nasz widok powiedziała- a, bo wszyscy tutaj robią. I właśnie dlatego te zdjęcia nie ujrzą niczego poza dnem szuflady.
Jest tyle fajnych miejsc!

Ale wracając do tamtej pary. Wspomniałem o tym, że miejscówkę trzeba dopasować do charakteru i zainteresowań młodych. Tamtą PM sfociłem na motorze żużlowym, bo to ich pasja, żywioł. I wyszło git. A gdyby tą samą parę (o czym napisałem w poprzednim poście), z ich ogniem i energią, zabrać do nudnego Myśla, to sesja byłaby do ... Ławeczki, skałki i lilie wodne to nie ich bajka.

Piotr Ulanowski

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2010, 12:24 »
Ja się mogę wypowiedzieć w podobny sposób o Wyspie Młyńskiej, gdyż okna mojego domu rodzinnego wychodziły właśnie na to miejsce. Od jakichś 4 lat pod względem plenerów ślubnych jest to istne szaleństwo. W sezonie weddingowym w soboty mogłam obserwować kilka do kilkunastu par, przewijających się i ustawiających w tych samych miejscach i w podobnych pozycjach.

Nie będę aż taka radykalna, że wszystkie te zdjęcia są marne, ale na pewno są podobne...ale dla mnie nie to byłoby najgorsze. Dla mnie taki plener z kolejką do zdjęcia na mostku lub zdjęcia przy drzewku traci wyjątkowość tej chwili.

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2010, 17:31 »
My też mieliśmy, "tak jak wszyscy", plener w Myślęcinku i na Wyspie i choć wcześniej rozważaliśmy wiele innych miejsc, to ostatecznie zdecydowaliśmy się na te najbardziej "oklepane" :P Dlaczego? Bo właśnie te miejsca kojarzą nam się z dzieciństwem, beztroskimi spotkaniami z przyjaciółmi i - co najważniejsze - z pierwszymi randkami ;D Krótko mówiąc, wiążą się z nimi najpiękniejsze wspomnienia - dla nas są po prostu magiczne :) A że czyimś zdaniem są oklepane... Trudno. To są zdjęcia dla nas i nam mają się podobać i dobrze kojarzyć :) Poza tym one są oklepane jedynie dla Bydgoszczan, ale już np. w Toruniu mało osób zna Myślęcinek (tutaj oklepany jest Bulwar Filadelfijski i park na Bydgoskim Przedmieściu ;)). Stąd moja rada dla przyszłych PM: miejsce na plener powinno być wybierane tak, jak piosenka na pierwszy taniec - powinno być WASZE :) Jeśli więc podobają Wam się akurat te najbardziej popularne miejsca, to nie przejmujcie się gadaniem innych. Jeśli dacie się przekonać na sesję w miejscu, które nic dla Was nie znaczy, to będziecie mieli jedynie oryginalne tło, które z niczym nie będzie Wam się kojarzyło. Moim zdaniem nie warto, ale każdy sam musi zdecydować, co jest dla niego ważniejsze ;)

Aha, sesję mieliśmy w poniedziałek, więc nie trzeba było czekać w kolejce... Właściwie nie spotkaliśmy ani jednej pary w ślubnych strojach :razz:

Offline megi4507
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2010, 13:17 »
hej katepolak
sad wiśniowy mówisz.
Szukaj na wsiach k Złotnik Kujawskich Tarkowo Górne Lisewo Kościelne Rucewko tam mieszkają sadownicy. ok 25-30 km z Bydgoszczy

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2010, 17:38 »
megi4507
kochana jesteś! Stokrotnie dziękuję:*

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopada 2010, 22:31 »
a my będziemy miec sesję nad morzem :) jakze oklepanym dla wszystkich par młodych z wybrzeża :D
ale jakoś odkąd zaczęlismy myśleć o ślubie, zawsze myśleliśmy o morzu, nie o jakiejś miejscowości, tylko ogólnie o plaży i morzu :) Nie wyobrażam sobie tego inaczej. Morze to moja druga miłość, zaraz po moim narzeczonym, który de facto, właśnie nad morzem mi się oświadczył :)

a co do sadu wiśniowego, nie wiem jakie sady, ale sporo ich jest jak się wyjeżdża z Fordonu w kierunku Strzelec Dolnych, w ogóle w Strzelcach jest dużo sadów :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2010, 14:03 »
Precious my rowniez bedziemy miec plener nad morzem ;D...tak jak piszesz dla niektorych oklepny, a dla nas bedzie to powrot do pierwszych wspolnych wakacji ::)...

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2010, 14:10 »
Hej Precious!

Ja tam nie jeżdzę w ogóle, ale z tego co mi wiadomo Strzelce są zagłębiem śliwkowym...nawet mają święto śliwki i sprzedają powidełka:P

...ale co tam jak wiśni nie znajdę to może i śliwki nie będa najgorsze ;D hehehehehehe

Nad morzem na pewno wyjdą fajne foty, niech tylko pogoda dopisze...ja osobiście nie nastawiam się na wielkie wyjazdy, w moich planach ważniejszy jest pomysł na sesję niż jej miejsce. Zobaczymy jaki będzie efekt:)

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2010, 16:27 »
katepolak, wiem, że tam głównie śliwki, ale może ktoś też ma wiśnie ? Warto zobaczyć :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline Baby

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2010, 17:46 »
katepolak, Twój narzeczony tyle śmiga po PL, daj mu za zadania aby bliżej wiosny rozejrzał się za sadami  ;D ;) A tak a propo sadów to ja widziałam jak jechałam do Niemiec przepiękne, ale jabłkowe  :) Bodajże było to gdzieś na odcinku Bydzia - Piła  ;D

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Listopada 2010, 19:38 »
Niech on tam lepiej na drogę patrzy a nie na sady ;)

Offline Kokosowa

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.09.2011
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudnia 2010, 22:35 »
Cytat: megi4507 link=topic=22662. msg1412554#msg1412554 date=1290255475
hej katepolak
sad wiśniowy mówisz.
Szukaj na wsiach k Złotnik Kujawskich Tarkowo Górne Lisewo Kościelne Rucewko tam mieszkają sadownicy.  ok 25-30 km z Bydgoszczy

Zgadzam sie- to sa moje rejony! Sama osobiscie jak mialam wakacje jezdzilam wisnie rwac.  W okolicach Nowej Wsi i Zlotnik napewno znajdziesz sady wisniowe!

Mi sie marzy sesja w jakis ruinach ale czy takowe znajde w poblizu mnie a w dzien mojego slubu  ie chce zbyt daleko jezdzic.

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2011, 12:23 »
Tarkowo górne i  Rucewo :] prędzej, bo ani w ZK ani w NWW nie ma duzych sadów :]

nie cytujemy postów poprzedzających w całości ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2011, 12:26 wysłana przez Maja »

Offline ripo

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.06.2012
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2011, 17:06 »
My wymarzyliśmy sobie sesje w jakims fajnym dużym Wesołym miasteczku. Ciekawe co nam z tego wyjdzie.  :D

Offline Dorotka1984
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2011, 21:12 »
Myślę, że Western City jest fajną miejscówką na plener :) Wiecie, tam jak się jedzie na Gdańsk, nie wiem dokładnie jaka to jest miejscowość, ale samo "miasteczko" zdecydowanie rzuca się w oczy. 

Offline Baby

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwca 2011, 13:08 »
Myślę, że Western City jest fajną miejscówką na plener :) Wiecie, tam jak się jedzie na Gdańsk, nie wiem dokładnie jaka to jest miejscowość, ale samo "miasteczko" zdecydowanie rzuca się w oczy. 

Dokładnie to jest Dakota i mieści się na trasie Bydgoszcz - Gdańsk, w miejscowości Niwy koło Żołędowa, niespełna 10 km za Bydgoszczą :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lutego 2012, 11:48 »
Mi sie marzy plener nad morzem<3 a mój PM chciałby na moście wiszącym, który znajduje się w moim mieście.  Dodatkowo z racji mojej wieloletniej pasji , marzę zdjęciach plenerowych konnych . także mamy już tym sposobem 3 miejsca wybrane:)
będzie również sesja narzeczeńska, nasz fotograf to młody pełen pasji i pomysłów człowiek, także mamy nadzieję, że wspólnie wybierzemy coś fajnego:)

Offline Karolina_kkk

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.05.2012r.
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lutego 2012, 15:55 »
A my bedziemy mieli prawdopodobnie dwie sesje. Jedna, z fotografem w poblizu bydgoszczy - chociaz dokladnego miejsca niestety jeszcze nie wybralismy. Druga, nad naszym ukochanym morzem :) ale ta zrobi nam kolega, ktory sie pasjonuje fotografia :) a znacie jakies ciekawe miejsca niedalego bdg? typu jakies ruiny, fajny most itp?

Offline pateryzanka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.06.2012
« Odpowiedź #23 dnia: 2 Lipca 2012, 22:22 »
A ja polecam wszystkim Bydgoszczanom chcącym być oryginalnym plener na przystani w Nakle nad Notecią.
Piękna, odnowiona w tym roku, wraz z niezłymi łajbami przy brzegu. Wokół mnóstwo zieleni, mosty, śluzy i dużo innych niespodzianek.

Ja niestety nie mogę zrobić tam swego pleneru, bo miejsce to zaklepał sobie mój brat -marynarz, który ślubuje we wrześniu.

Mój ślub był miesiąc temu. Myślę o tym by sesję zrobić w Łebie na wydmach, ale może polecicie coś bliżej w podobnym klimacie???

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 2 Lipca 2012, 23:50 »

Mój ślub był miesiąc temu. Myślę o tym by sesję zrobić w Łebie na wydmach, ale może polecicie coś bliżej w podobnym klimacie???

Łeba jest rewelacyjna! W zeszłym roku zrobiłem tam najlepszy plener w całym sezonie. Niestety aż w tak świetnym klimacie (pustynia, wydmy i morze) nie znajdziesz chyba zamiennika.

Piotr Ulanowski

Offline pateryzanka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 01.06.2012
« Odpowiedź #25 dnia: 3 Lipca 2012, 19:55 »
Dziękuję Piotrze, jestem wielbicielką Pana talentu i sztuki. Niestety, póki co - platoniczną, ponieważ nie mogę pozwolić sobie na Pana usługi:(

Czy z Łebą może konkurować jakaś inna miejscowość nadmorska, najlepiej bliżej Gdańska (w prezencie ślubnym dostaliśmy biletu na Roxette i myślę, jak tu połączyć wyjazdy)?

Offline patrycja_g87
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpnia 2012, 08:13 »
kochani ja myślałam o sesji w Piechcinie byłam tam ostatnio z moim lubym i bardzo nam sie podobało, ale chciałabym jeszcze sesje w jakiś ruinach czy garażu czymś podobnym doradzcie gdzie najlepiej sie wybrać i napiszcie co myślicie o Piechcinie? pozdrawiam

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sierpnia 2012, 11:58 »
kochani ja myślałam o sesji w Piechcinie byłam tam ostatnio z moim lubym i bardzo nam sie podobało, ale chciałabym jeszcze sesje w jakiś ruinach czy garażu czymś podobnym doradzcie gdzie najlepiej sie wybrać i napiszcie co myślicie o Piechcinie? pozdrawiam

Zgadzam się, że jest to fajne miejsce. Bardzo wymagające od fotografa i Pary (ciasno, czasem niebezpiecznie, kiedy metr w prawo i metr w lewo jest kilkumetrowa przepaść, nie dla ludzi z lękiem wysokości).
Ale warto, co widać na poniższym zdjęciu z pleneru sprzed kilku tygodni.

Pozdrawiam :-)
Piotr Ulanowski
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2015, 14:37 wysłana przez Maja »

Offline patrycja_g87
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpnia 2012, 12:22 »
piękne...

Offline PiotrNalewajk

• nowicjusz
  • *
Piechcin w ślubno plenerowej modzie
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Sierpnia 2012, 18:14 »
Piechcin koło Barcina to jeden z bardziej modnych plenerów ślubnych kuj - pomor.  w 2012 roku, na podstawie tablic rejestracyjnych na sesje ślubne przyjeżdżają PM nawet spoza woj kuj -pomorskiego.

Piotr Nalewajk