Autor Wątek: BARDZO WAZNE!!! UWAŻAJCIE NA DZIECI!!!  (Przeczytany 2617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
BARDZO WAZNE!!! UWAŻAJCIE NA DZIECI!!!
« dnia: 20 Października 2010, 00:28 »
przed chwilka dostałam  wiadomośc od koleżanki  ( na gg) .. razem leżałysmy na patologii ciąży  - łózko w łózko.. jej córeczka jest  dokłądnie m-c starsza od mojej zuzi...

Cześć Monia w związku z tym iż ty masz jakiś kontakt w kręgu medycznym mam do ciebie prośbę potrzebuję dobrego specjalisty który ma doświadczenie w leczeniu blizn poparzeniowych. Moja Igusia sie poparzyła miesiąc temu 21% ciała 2 i 3 stopień z przeszczepami skóry sama szukam po omacku byłam już w gryficach w tym szpitalu poparzeniowym ale tam tylko zamykają rany kosmetyką sie nie zajmują w internecie wszyscy specjaliśi tylko warszawa kraków i łódź do łodzi i tak bedziemy jechac po ubranka uciskowe ale to raz 6 godzin jazdy a iga ma chorobe lokomocyjną nie wiem jak ją do wiozę do szczecina ledwo dojeżdza ale naprawde ciężko jest znaleść kogoś dobrego kto sie zajmie takim małym dzieckiem gdybyś coś o kimś wiedziała to podam ci mój nr telefonu xxxxxxxxxxxxxxxxx w czwartek jadę na kontrolę do szczecina wiec jak by ci sie udało odezwac do czwartku to bym była wdzięczna.

dziewczyny sa  z okolic barlinka...
nie znam się kompletnie na poparzeniach.. nie wiem  kogo jej polecić...

dziecko jest już po przeszczepie skóry. teraz szukają kogoś do kosmetyki...

a teraz.. proza życia...

robiła dziecku kolację.. dziecko wpadło do kuchni i zaczęło skakać przy blacie.. akurat coś kroiła i  kazała jej wyjść żeby  nie podłozyła rączki pod nóż... wiadomo.. 3 latki  bardzo bardzo chcą pomagać.. iga się zawinęła  i wychodziła z kuchni.. beata odwróciła się żeby skończyć kanapkę  i usłyszała  wrzask... młoda wychodzac odwróciła się ponownie i raczką potrąciła  zalaną w kubku  herbate... beata chciała zeby się zaparzyła i po zrobieniu kanapki chciała dolać  zimnej , przegotowanej wody...  młoda stracając kubek z wrzatkiem polała szyjkę,bark, łopatkę ,  klatke piersiową, brzuszek i raczkę...

beata jest bardzo dobrą matką... to był nieszczęśliwy wypadek...

uważajcie na swoje maluchy w kuchni...

w niedzielę moja zuzia koniecznie chciała mi pomóc przy  gotowaniu budyniu... kiedy  wlewałam  budyń  do mleka podłozyła raczke i dotknęła paluszkiem  brzegu garnka... ma ranke na paluszku.. czy bedzie blizna ? nie wiem... ale zamiast tego paluszka równie dobrze mógło to być wylane na nią mleko  ::)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: BARDZO WAZNE!!! UWAŻAJCIE NA DZIECI!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2010, 07:18 »
Mój bratanek w podobny sposób poparzył się kawą, tak jak mała Iga... Tez miał przeszczeo skóry na rączce ale kosmetyki nie robili wiec nikogo nie polecę. To bylo coś strasznego....

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2010, 07:40 »
az mam ciary..

jak byłam z Matim w szpitalu na chirurgii,to spotkałam dziewczynkę w wieku koło 2 lat..
do dzisiaj słyszę jej krzyk przy zmianie opatrunku... to jest coś tak okropnego.. dla mnie osoby postronnej.. a co dopiero ma czuć matka.....
bidulka miała poparzonej pół twarzy i nie tylko..... :'(

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2010, 09:52 »
Współczuje...  :( Ale też niestety nie pomogę. Billboardy na mieście nie kłamią - 97% poparzeń u dzieci zdarza się w obecności opiekunów.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2010, 10:13 »
niestety tak...

dlatego proszę was.. uważajcie na maluchy... dzieci w wieku zuzi  straszcie lubia  trzymać, mieszać, wlewać itd... ganiam zuzię jak mogę.. pomaga mi przy pracach  gdzie  nie ma gotowania - czegoś gorącego.. zawsze uważałam zeby jej się nic nie stało a jednak podłozyła łapkę  i ma kuku...

iga ma traumę.. nie wchodzi w ogóle do kuchni.. drze się jak widzi kubek z mlekiem czy herbatką.. nie jest jednak w 100% bezpieczna.. zawsze może coś wylać czy zciągnąc  na siebie podczas jedzenia posiłku...

niech historia igusi bedzie ostrzezeniem dla nas.. nie myślmy,ze nam sie to nie przydarzy...

iga spędziłą z mamą  2 m-ce na wojciecha w tym  na ojomie... NFZ nie zwraca pieniązków za ubranka po poparzeniu ciałka ani za leczenie blizn.. koszt 1 ubranka to 600zł... potrzebne są  2 na zmianę.. codziennie  ma  czyste zakłądane... wyprowadzenie blizn jest jedynie prywatnie.. czyli  koszty wizyt + leków+ lasera...jednak koszty wyprowadzenia dziecka po takim poparzeniu to nic w stosunku do cierpienia ...

proszę was

uważajcie!!!

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2010, 17:22 »
Wspolczuje jej z calego serca.

Ja bedac jeszcze niemowlakiem poparzylam sie wlasnie zaparzona herbata , mialam poparzenia lewego uda , czesci brzuszka 3 st , blizny mam do dzis , lezalam na Wojciecha w Szczecinia a , ze bylam tam zaniedbana i odparzona to zostalam wypisana na zadanie rodzicow.  Uraz mam do goracego oraz wody (basen , jeziora itp) dlatego jesli gotuje w kuchni badz robie cos goracego wyganiam  mojego Matiego do pokoju , wiem czasem to sa ulamki sekund , uczulam ciagle go na gorace temp...

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2010, 18:41 »
Ja w wieku 4 lat poparzyłam się kawą. Na szczęście bliznę (mięsistą...) mam tylko na ramieniu.
Ciocia wchodziła do pokoju z tacą, na której stały świeżo zaparzone kawy po turecku, nie zdążyła powiedzieć, żebym nie wstawała...wstałam i wytrąciłam jej tę tacę. Do dziś pamiętam, jak się darłam...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2010, 18:50 »
kasia, ja w taki sam sposób zaliczyłam oparzenie pleców.
ale dzięki szybkiej akcji mojego taty - migiem wylądowałam pod zimną wodą, nie mam zupełnie śladu po oparzeniu.

ja mojego synka oswajam z gorącym - pokazuję mu jak gotuję wodę w czajniku czy piekę coś w piekrniku. nie wyganiam na kilometr z kuchni. wydaje mi się, że lepiej pokazać co i jak niż zakazywać.
bo czasem zakazane kusi...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2010, 20:17 »
i ja jestem z tych poparzonych za dzieciaczka... miałam niespełna rok, raczkowałam w kuchni jak mama przelewała kompot do wazy... która pękła! Lekarze byli pewni, że zostaną blizny na twarzy, szyji i piersiach... a jedyną pamiątką po tym zdarzeniu jest telikatne przebarwienie pod lewą piersią i plamka na brzuchu. Jak widać takie wypadki zdarzają się bardzo często....

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2010, 20:19 »
telikatne=delikatne ofkors..

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2010, 20:32 »
Moj pediatra na ostatniej kontroli tez mnie ostrzegal bo strasznie duzo ostatnimi czasy dzieci poparzonych...
Ja swojego tez oswajam z gorącem i zimnem ale...jednak dziecko to dziecko trzeba miec oczy dookoła głowy.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2010, 22:45 »
no ja zrobiłam jako 3 latka jeszcze coś lepszego
byłam w domu z rodzicami i nagle zrobiło się cicho
mama zaczeła mnie szukać i znalazła mnie w kuchni jak stałam z zapalonymi zapałkami które trzymałam do dołu siarką
paliły mi się już 3 palce 1,2 ,3 już zdążyły się skleić
jak mama zaczeła krzyczec to zaczełam druga rączką strzepywać i druga ręka też delikatnie się zajęła

na szczęscie obyło się bez szpitala
opatrunki robił mi dziadek i nie zdejmowali mi paznokcia więc palec wskazujący prawej dłoni mam twardy jak pięta i paznokieć jest wykrzywiony

jagoda też nam sie poparzyła
u mojej babci wylała na siebie pól szklanki "prawie" wrzątku bo babcia sobie studziła
od razu w ciuchach wrzuciłam ją pod prysznic zimny i nie wiem czy to coś dało ale leczyliśmy się kilka mies
teraz nie ma śladu

pamiętajcie że jak dochodzi do oparzenia się jakąś cieczą (najgorzej jak jest gęsta) to nie zdejmowac ubrań tylko od razu chłodzić wodą
w przypadku ostrego oparzenia jak zdejmiecie ubranie to może zejść ze skórą

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2010, 09:59 »
Mój młody jak miał 2,5 roku to poparzył się żelazkiem. Po prasowaniu odstawiłam na parapet gdzie młody nie sięgał i mówię i tłumaczę że ha że nie wolno. Po chwili do drugiego pokoju przybiegł zapłakany, przestraszony jak go tulę i patrzę jak po chwili ma skórkę na nosie pomarszczoną, za chwilę ciut brody i ciut policzka. Dopiero zakumałam co mogło się stać - a on sięgnął po zakazane i odłożył na miejsce ze strachu. Szybko pojechałam do szpitala i na sali byłam z 2 dzieci poparzonych - jedna tak jak 90% opisanych tu przypadków oparzona herbatą, cała zabandażowana tak że oczy tylko było widać a druga położyła ręce na gorący piecyk i nie mogła ich odkleić.. Tygodniowy koszmar tam przeżyłam (warunki tragiczne) ale jak poszłam po miesiącu na kontrolę i zobaczyłam te dziewczynki to śladu niemal nie miały!! Ta od rączek to jeszcze się leczyła a ta od herbatki nie miała żadnego śladu że się coś stało. Też miały przeszczepy ale byłam w szoku że na poparzonej buzi nie było śladu!! Mały też śladu nie ma ale do dziś jak prasuję to przypomina mu się że miał od żelazka nosek poparzony....
Tak więc uważaj na maxa i odstawiać wysoko wszystko co może poparzyć i co zakazane..

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2010, 10:31 »
do żelazka jest świetny uchwyt  z ikei.. przykręca się go do ściany i dzieć nie ma dostępu...
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2010, 21:03 wysłana przez monia »

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2010, 11:11 »
dlatego ja prasuje tylko jak mały juz spi..  wtedy mam pewność , żę sie nie oparzy .. bo teraz to jest taka iskierka, że trudno za nim dogonic..

moj maz też był poparzony kawą jako roczne dziecko, ślady na nogach ma do dzisiaj..

Jeszcze takie moje spostrzeżenie.. mam wrazenie, że najwieksza uwage na dzieci nalezy zwracac jak przychodza goście, albo my idziemy w gości.. wtedy robi sie zamieszanie, a czesto gorace napoje od razu lądują na stole. Wtedy trzeba miec oczy dookola głowy..

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Października 2010, 12:41 »
o to tez temat dla mnie...miałam bodajże 2 lata gdy sięgałam po ciastko i wylałam na siebie szklankę wrzącej herbaty,
najwazniejsza jest pierwsza reakcja opiekuna-miałam na sobie sweter-takie włókna sa niebezpieczne po od razu przywierają do ciała-mama zerwała w pierwszej kolejności sweter z brzucha-a dopiero potem rekawki-i dlatego własnie mojej ręki nie udało się uratować-mam dość sporą bliznę na wewnętrznej stronie ramienia, choć po 27 latach-jest już znacznie mniej wypukła i blada niż w dzieciństwie, miałam 2 lata-a wciąż pamiętam jeden kadr -jak zdjęcie z polaroidu -z mojego pobytu w szpitalu,
więc najwazniejsze sa własnie pierwsze chwile-rozebranie dziecka, zimna woda...żadnych maści-bo często ponoć ludzie popełniają ten błąd,
znam też przepis z domowej apteki-okład ze świeżo startego ziemniaka-i zmiana tej papki na świeżą co chwilę-czy ktoś zna ten sposób? bo nie chcę tutaj wyjść na szarlatana,ale ja już raz wypróbowałam-jak dosłownie "roztopiłam" sobie dolną wargę rozgrzanym widelcem-ot głupota ludzka-myślę że dzięki temu ziemniakowi-uratowałam moja wargę-choć przez kilka dni wygladałam jak angelina jolie:)

uważajcie rodzice!

ps. po żelazku to ja mam już kilka blizn-więc nietylko dzieci powinny uważać:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Października 2010, 12:52 »
ps-doczytałam teraz jagodę z tymi tkaninami-to tak własnie z tym moim swetrem było-jak reakcja jest natychmiastowa-to tak jak ja na brzuchu i na biuście nie mam śladu-ale rada z niezdejmowaniem i zimna wodą wydaje się być rzeczowa! szczególnie gdy już mineła dobra chwila od oparzenia!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!