Autor Wątek: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?  (Przeczytany 6064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
Odp: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Października 2010, 11:19 »
Także z naszego punktu widzenia to była właśnie ta jedna, jedyna, najważniejsza rzecz, na której nie zamierzaliśmy oszczędzać  Może właśnie dlatego jako jedni z nielicznych nie narzekamy na zespół "po fakcie"

.................

.Nemezis....brawo :) :brawo_2: Wkońcu nie czuje sie osamotniona ;) Fajnie , że jest ktoś , kto ma podobne podejście do sprawy jak ja i nie kaze mi się ......... :bredzisz: :glupek:   ;D

Od razu szukaliśmy zespołu, który prezentuje styl, odpowiadający naszym oczekiwaniom  Nie istnieje zespół, który uszczęśliwi każdego.
.............................

I to jest właśnie to , o co mi chodziło w moich wcześniejszych postach. Sama bym tego lepiej nie ujęła :):):)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.12.2012
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Października 2010, 11:28 »
no i w końcu ktoś dopłynął do brzegu:)

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Października 2010, 13:07 »
Dolnego, Górnego czy Opolskiego ?
 ;)

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Października 2010, 09:47 »
 ;D ;D ;DStawiam na Górny ;) Zawsze lepiej mierzyć wysoko ;).......byle tylko nie spaść....:):):)

Coś nam  autorka tematu ucichła......:) Mam nadzieję , że sie nie obraziła o to karaoke ( sądząc bo lekko uszczypliwym poście - chyba do mnie skierowanym ) ;)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Października 2010, 09:52 »
nie obraziłam się:) regenerowałam się po pracowitym weekendzie:)

z mojej strony nie było żadej uszczypliwości na temat zespołów karaoke. po prostu nie wiedziałam, że tak są nazywane...

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Października 2010, 10:06 »
 :D :D :D....A to kamień z serca :):):)

Jesli ktokolwiek ma jakies wątpliwości.......Ja nie mam nic do takich zespołów.....żeby nie było :)
Po prostu mam troszeczke inny gust:) , a gdyby wszystkie zespoły miały podobne składy , repertuary , instrumenty i takie tam..... to byłoby nudno :) Skoro technika daje takie możliwości , jakie daje , to czemu z nich nie skorzystać?:) Jak juz powiedziałam kiedyś w innym temacie : każdy orze , jak może ( i jak chce ) ;)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Października 2010, 13:16 »
pewnie, ale myślę ze jeśli ma sie instrumenty to powinno sie na nich grać. ja teraz na stare lata mnie wzięło i na gitarze się uczę. Na pianinie na co dzień gram i chciałam spróbowac czegos innego. połowa sukcesu za mna bo teorię , nuty itp znam, więc ..... co mi tam...raz się żyje:) poza tym przyda mi się to w zespole.

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Października 2010, 13:37 »
Sylwia to tak jak ja:)  na pianinie gram,nuty znam teraz ucze sie na gitarze:)
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Października 2010, 11:20 »
syladance1979  
Umieść cytat
pewnie, ale myślę ze jeśli ma sie instrumenty to powinno sie na nich grać.
..........
Dla mnie to jasne jak słońce :) ;) , ale sama pewnie słyszałaś i widziałaś niejedno , więc wiesz , że z tym bywa różnie ;):):)

Fajnie dziewczyny , ze macie tyle zapału :) Zawsze łatwiej jest  się nauczyć grac na innym instrumencie , jak juz jeden ma się opanowany :)
Mi się zawsze marzyły skrzypce , ale na marzeniach sie skończyło ;) Jak dla mnie za trudny instrument ( bo nie ma progów ;) ) hehehe  ;D

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Października 2010, 13:41 »
skrzypce mnie rozwalają, tym bardziej altówka, jak je słyszę to mi sie płakac chce, a włoski na rękach po prostu dęba stają. super instrument i rzeczywiście trudny. Mój brat zaczynał na skrzypcach ale zakończył na pianinie:)

a wracając do mojego tematu pierwotnego. to tak chciałam zapytać Was -  czy jak będę wybierać zespół to mam mówić im , że gram w innym zespole i że będzie trochę muzyków wśród gości? czy lepiej ich nie stresować tym? choć czasem stres jest bardzo mobilizujący...

Offline MELODYJKA

• bywalec
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Października 2010, 15:18 »
ja bym powiedziala,niech się bardziej starają:) poza tym na pewno zaspiewasz cos na weselu ,wiec niech będą przygotowani:)

Offline badgirl86
  • forumowicz
  • data ślubu: 27 sierpnia 2011
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Października 2010, 16:19 »
To ja może napiszę czym my się kierowaliśmy przy wyborze zespołu:

-wysoki poziom, ale też nie wygórowana cena (bo środki mamy ograniczone). Ciężko było znaleźć, ale się udało
-wokal męski i żeński, bo czasem dziwnie brzmią piosenki śpiewane przez mężczyznę, które w oryginale śpiewa kobieta i na odwrót
-żywe instrumenty-to znaczy wiadomo, że jakiś syntezator być musi, ale jak dla mnie obowiązkowo jeszcze gitara i perkusja. Niektóre piosenki, brzmią moim zdaniem żałośnie, gdy są wykonywane tylko na syntezatorach. Zresztą ogólnie nie lubimy muzyki elektronicznej
-moim zdaniem zespół nie powinien pić na weselu. Oni są w PRACY, a wiadomo, że w pracy się nie pije, a przynajmniej nie powinno się
-powinni być ubrani elegancko i jednolicie. T-shirty są nie na miejscu przy takiej uroczystości
-zróżnicowany repertuar, z jak najmniejszą ilością disco polo i biesiady (wiem, że niektórym się taka muzyka na weselu podoba, ale się po prostu nie potrafię przy tym bawić)
-zero zboczonych zabaw
-śpiewanie również zagranicznych piosenek. Byłam na weselu, na którym zespół śpiewał tylko polskie kawałki. Zagrali tylko jeden zagraniczny "Mamma Mia" Abby, ale... w wersji polskiej:/
-wiek nie ma moim zdaniem znaczenia. Zespoły składające się z młodych osób również potrafią smęcić jak na balu klubu seniora
-jeśli chodzi o sprzęt (mam tu na myśli różne kolorofony, lasery i tego typu bajery) to była to dla nas sprawa zupełnie drugorzędna. Nie chcemy robić z wesela dyskoteki
-i oczywiście ogólnie pojęte profesjonalne podejście do klienta

Dodam też, że w dema nie wierzę. W studio to nawet ze mnie dałoby się zrobić super wokalistkę. Najlepiej zobaczyć zespół na żywo. Na opiniach innych osób też bym tak całkowicie nie polegała, bo każdemu podoba się co innego

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Października 2010, 18:28 »
super odpowiedz:)

Offline Malamo
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Października 2010, 19:56 »
Witam i pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze do dyskusji jako osoba niejako postronna - jestem kamerzystą i fotografem.
Przez naście lat na weselach wiele widziałem, słyszałem i zarejestrowałem. Były kapele czy DJ super a były i beznadziejne - samo życie.
Fakt - wypowiedzi czytałem wyrywkowo i do nich się ustosunkuję.
Sorrki, ale śmieszą i bawią do łez posty gdzie wspominacie o światłach, sprzęcie za XXX tysięcy. Wg moich spostrzeżeń w wielu przypadkach jest to zasłona dymna i mydlenie oczu, aby ukryć fakt braku pojęcia o prowadzeniu takich imprez jak wesela!!!
Masa była takich przypadków, że "kapela" była obstawiona sprzętem z najwyższych półek cenowych a zwykłe "sto lat" leciało z podkładu jak zresztą i cała reszta. Nieskromnie powiem, że moje dzieci grę na organkach zaczynały od tego właśnie toastu, który aż do obrzydzenia grają na każdej rodzinnej imprezie:)
Cała "praca" takich ludzi polega na "filowaniu" czy akurat ktoś ich nie obserwuje i gdzie jest kamera, aby nie było wpadki na filmie, że akurat gitarzysta w trakcie utworu wysyła sms-a (autentyk!!!). Utworów na życzenie nie grają lub zagrają za 3 godziny, bo taki mają program:))) Siedzę w przerwach przy jednym stoliku z kapelami i niekiedy bierze mnie na mdłości - plotkowanie, obgadywanie Młodych i Gości z najgorszej strony i na każdy temat to niestety domena tych zespołów, które maja o sobie naprawdę wysokie mniemanie niewspółmierne do rzeczywistości.
Wg mnie dobry weselny zespół to taki, który nie tylko ładnie gra i śpiewa dobrze dobrany repertuar, ale PRZEDE WSZYSTKIM potrafi w bardzo naturalny i niewymuszony sposób zabawić gości, poprowadzić całe wesele, przynajmniej sprawiać wrażenie, że robią to z przyjemnością a nie za karę itd. Niestety takich zespołów jest niewiele. I wcale nie mają najnowszego sprzętu, ramp ze światłami i innych gadżetów. Ale mają w sobie to "coś", zaraźliwe poczucie humoru, które nie pozwala długo siedzieć gościom przy stole.
Ilość ludzi w zespole - nie ma reguły. W ramach ciekawostki - bardzo często jestem na weselach, imprezach firmowych z pewnym panem tzw. "jednoosobową orkiestrą". Wierzcie mi - dla mnie, jako operatora są to najlepsze imprezy. Na weselu i na filmie cały coś się dzieje ciekawego. Aby nie urywać scen, zabaw, super kabaretowych tekstów nie ma opcji, aby materiał zmieścił się w zakresie czasowym, jaki zamówili u mnie Państwo Młodzi. Zawsze jest to film 3,5 - 4 godzinny!!! Nawet nie próbuję go skracać do 2 godzin, bo wiem, że będą reklamacje "dlaczego nie ma tego lub tamtego? - przecież to było super".
Widać, że facet uwielbia to co robi, angażuje w pracę całego siebie, zabiera z sobą masę zabawnych rekwizytów a uśmiech nigdy nie znika z jego twarzy. Zauważyłem, że nie ma gotowych tzw. kolejek, każda impreza jest inna, wszystko dostosowuje do gości i do sytuacji. Biesiady przy stole, gdzie gra na harmoszce lub gitarze a gościom wręcza mikrofony to prawdziwe hiciory!!! Zabawy i konkursy często wymyślone na poczekaniu i widok gości zwijających się ze śmiechu bezcenny!!! Wie doskonale, kiedy powiedzieć czy zapowiedzieć coś poważnego a kiedy zabawnego. Oczywiście jest i taniec. Gra na klawiszach i śpiewa i jakoś nikomu nie przeszkadza, że większość utworów jest z podkładu. Repertuar tak dobrany, aby goście śpiewali również a przy tym dobrze im się tańczyło.
Fajnie się ogląda film w trakcie składania życzeń, zaraz po wejściu na salę. Zaskoczone (powiedzmy, że niemile) miny gości widzących jednego grajka a tu 100 ludzi do wybawienia:) O właśnie! Ilość nie stanowi dla niego problemu - 40 czy 180 (bo takie imprezy też grał) to nie żaden problem. Potrafi rozbawić zarówno rolnika czy robotnika jak i lekarza czy prezesa. Jak on to robi? Nie mam pojęcia.
Nie znajdziecie jego strony w internecie - nie jest mu potrzebna reklama. Reklamą jest to co robi a robi to moim zdaniem znakomicie. Nie było imprezy, na której byłem, aby nie pozbył się kilku wizytówek. I co odróżnia go od reszty? Nie lubi mówić o tym, co robi, ale też nie obraża się, gdy wypomni się mu drobne potknięcia.
Z pewnością są tutaj osoby z regiony Pomorza Środkowego oraz Trójmiasta, które były na imprezie z "jednym Panem" uczącym Panią Młodą tańca młodej mężatki:))))) I jestem pewien, że wasze zdanie niewiele będzie się różniło od mojego!
Fakt - Zbyszek sam nie zaśpiewa utworów na kilka głosów nie zrobi wiele rzeczy, które zrobić może (i powinien) większy skład. Ale wierzcie mi - ja osobiście i większość jego klientów wybiera jego na wesele niż przeciętny, taki sobie duet czy tercet a nawet kwartet, który o prowadzeniu wesel nie ma zielonego pojęcia lub robi to bez żadnego zaangażowania.
Nie - nie robię tutaj nikomu reklamy, nie używam żadnych nazw i namiarów. Chcę tylko zwrócić uwagę, że dobre wesele to nie kapela 3-4-5 osobowa grająca perfekcyjnie po 4 utwory aż do samych oczepin i bujające się posłusznie ciągle te same pary na parkiecie. Tak to ja mogę sobie tańczyć z żoną w domu codziennie słuchając nienagannej muzy akurat takiej jaka nam odpowiada. I nie potrzebne mi wtedy wyjazdy na wesele czy dancing jako gość.
Dobre wesele to takie gdzie ja, jako kamerzysta widzą ciągle rozbawionych, roześmianych  ludzi, kapelę lub DJ-a integrujących gości, utwory sprawdzone na tysiącach wesel i wszystko to co wymieniłem wyżej a co wyczynia w/w "jednoosobowa orkiestra".
Fakt - każdy wybiera to, co mu odpowiada. Byłem też na weselu na 300 osób, gdzie przez kilka godzin grał kwartet smyczkowy. Musiałem wtedy filmować uśmiechniętych i radosnych Młodych, wniebowziętych rodziców, cholernie bogate dekoracje, Jaguary i Maybacha na parkingu, skromny szwedzki stół i ... miny wkurzonych i głodnych gości:)
Stąd moja insynuacja - chcecie mieć dobre i udane wesele to dobierajcie lokal, orkiestrę itd. nie takie, jakie tylko wam się podoba ją, ale te, dzięki którym Wasze wesele przez lata będzie mile wspominane przez Waszych gości. I nie zawsze super sprzęt, światła, dymy, bańki mają tu pierwszorzędne znaczenie.
Rozpętam tym postem burzę? Możliwe - mamy demokrację i każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie a zapyziałym i przechwalającym się oraz na każdym kroku obrażającym konkurencję i klientów usługodawcom NASZE ZDECYDOWANE NIE!!!

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Października 2010, 21:01 »
Witam i pozwolę sobie wtrącić swoje 3
Wow ! To jest ze dwie dychy plus VAT !

Sorrki, ale śmieszą i bawią do łez posty gdzie wspominacie o światłach, sprzęcie za XXX tysięcy. Wg moich spostrzeżeń w wielu przypadkach jest to zasłona dymna i mydlenie oczu, aby ukryć fakt braku pojęcia o prowadzeniu takich imprez jak wesela!!!
Masa była takich przypadków, że "kapela" była obstawiona sprzętem z najwyższych półek cenowych a zwykłe "sto lat" leciało z podkładu jak zresztą i cała reszta.

Generalizujesz, kolego - tak jak ja widziałem masę "kamerunów" którzy nie mają pojęcia o świetle, kadrowaniu itd. wystawiają halogeny po 1000 W rozwalając jakikolwiek nastrój i włażąc gościom do talerzy. Ale też znam doskonałych artystów specyficznej formy jaką jest film z wesela ... i o czym to świadczy ? O tym że w rękach fachowca doskonały sprzęt wyciągnie to co wartościowe a w rękach amatora nic nie pomoże - ameryki nie odkryłeś więc po co ten sarkazm ?

Nieskromnie powiem, że moje dzieci grę na organkach zaczynały od tego właśnie toastu, który aż do obrzydzenia grają na każdej rodzinnej imprezie:)
Szczerze Ci współczuję, moje grają Mozarta.

Siedzę w przerwach przy jednym stoliku z kapelami i niekiedy bierze mnie na mdłości - plotkowanie, obgadywanie Młodych i Gości z najgorszej strony i na każdy temat to niestety domena tych zespołów, które maja o sobie naprawdę wysokie mniemanie niewspółmierne do rzeczywistości.
Głupców nie sieją - sami rosną, ja widziałem kamerzystów których młodzi musieli wyprowadzać z wesela - o czym to świadczy ? Znów o niczym - patrz wyżej.

Wg mnie dobry weselny zespół to taki, który nie tylko ładnie gra i śpiewa dobrze dobrany repertuar, ale PRZEDE WSZYSTKIM potrafi w bardzo naturalny i niewymuszony sposób zabawić gości, poprowadzić całe wesele, przynajmniej sprawiać wrażenie, że robią to z przyjemnością a nie za karę itd. Niestety takich zespołów jest niewiele. I wcale nie mają najnowszego sprzętu, ramp ze światłami i innych gadżetów.
Skąd wiesz ? Oczywiście, że mają ! Mają sprzęt, światła, są zawodowymi muzykami i jeszcze potrafią w bardzo naturalny i niewymuszony sposób zabawić gości. Zdziwiony ?

Ilość ludzi w zespole - nie ma reguły. W ramach ciekawostki - bardzo często jestem na weselach, imprezach firmowych z pewnym panem tzw. "jednoosobową orkiestrą". Wierzcie mi - dla mnie, jako operatora są to najlepsze imprezy. Na weselu i na filmie cały coś się dzieje ciekawego. Aby nie urywać scen, zabaw, super kabaretowych tekstów nie ma opcji, aby materiał zmieścił się w zakresie czasowym, jaki zamówili u mnie Państwo Młodzi. Zawsze jest to film 3,5 - 4 godzinny!!! Nawet nie próbuję go skracać do 2 godzin, bo wiem, że będą reklamacje "dlaczego nie ma tego lub tamtego? - przecież to było super".
Szwagier ?

Widać, że facet uwielbia to co robi, angażuje w pracę całego siebie, zabiera z sobą masę zabawnych rekwizytów a uśmiech nigdy nie znika z jego twarzy. Zauważyłem, że nie ma gotowych tzw. kolejek, każda impreza jest inna, wszystko dostosowuje do gości i do sytuacji. Biesiady przy stole, gdzie gra na harmoszce lub gitarze a gościom wręcza mikrofony to prawdziwe hiciory!!! Zabawy i konkursy często wymyślone na poczekaniu i widok gości zwijających się ze śmiechu bezcenny!!! Wie doskonale, kiedy powiedzieć czy zapowiedzieć coś poważnego a kiedy zabawnego. Oczywiście jest i taniec. Gra na klawiszach i śpiewa i jakoś nikomu nie przeszkadza, że większość utworów jest z podkładu. Repertuar tak dobrany, aby goście śpiewali również a przy tym dobrze im się tańczyło.

Ani chybi szwagier !  ;D Tak, drogie Młode Pary - na privie kolega chętnie poda namiary na to cudo !

Chcę tylko zwrócić uwagę, że dobre wesele to nie kapela 3-4-5 osobowa grająca perfekcyjnie po 4 utwory aż do samych oczepin i bujające się posłusznie ciągle te same pary na parkiecie. Tak to ja mogę sobie tańczyć z żoną w domu codziennie słuchając nienagannej muzy akurat takiej jaka nam odpowiada. I nie potrzebne mi wtedy wyjazdy na wesele czy dancing jako gość.
Zjadłeś wyraz. Powinno być "Dobre wesele to NIEKONIECZNIE kapela 3-4-5 osobowa i to jest święta racja ale to też niczego nie dowodzi, tylko tego że są różne potrzeby i przez to również dopasowana do nich oferta - wolny, panie, rynek jest.

Dobre wesele to takie gdzie ja, jako kamerzysta widzą ciągle rozbawionych, roześmianych  ludzi, kapelę lub DJ-a integrujących gości, utwory sprawdzone na tysiącach wesel i wszystko to co wymieniłem wyżej a co wyczynia w/w "jednoosobowa orkiestra".
Taaa, ja bym zakończył na "Dobre wesele to takie gdzie ja jako kamerzysta" Ale prawda jest taka, że usługodawcy określonej kategorii obsługują imprezy o określonym charakterze i po prostu nie mają odniesienia. Jeśli ktoś nigdy nie grał w przysłowiowej "remizie" to na jakiej   podstawie może sobie wyrobić zdanie jak tam jest ? Jak całe życie jeździsz Seicento to skąd możesz wiedzieć jak jest w mercedesie ?

Fakt - każdy wybiera to, co mu odpowiada. Byłem też na weselu na 300 osób, gdzie przez kilka godzin grał kwartet smyczkowy. Musiałem wtedy filmować uśmiechniętych i radosnych Młodych, wniebowziętych rodziców, cholernie bogate dekoracje, Jaguary i Maybacha na parkingu, skromny szwedzki stół i ... miny wkurzonych i głodnych gości:)
A jednak ! Jest i Maybach. Z tego jeden wniosek - przed wyborem wykonawców należy określić własne i gości potrzeby.

Stąd moja insynuacja - chcecie mieć dobre i udane wesele to dobierajcie lokal, orkiestrę itd. nie takie, jakie tylko wam się podoba ją, ale te, dzięki którym Wasze wesele przez lata będzie mile wspominane przez Waszych gości. I nie zawsze super sprzęt, światła, dymy, bańki mają tu pierwszorzędne znaczenie.
Bierzcie szwagra co wszystko zagra! Sam.

Rozpętam tym postem burzę?

Nie, ja się tylko uśmiałem  :D

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Października 2010, 21:11 »
No proszę jak się wątek pięknie rozrasta, podczytuję...w chwili wolnego czasu napiszę coś od siebie.
Dyskusja jest kulturalna i bardzo proszę aby nadal taka pozostała.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Października 2010, 21:18 »
Sorrki, ale śmieszą i bawią do łez posty gdzie wspominacie o światłach, sprzęcie za XXX tysięcy.
Fajnie że dopisuje Ci dobry humor.

Wg moich spostrzeżeń w wielu przypadkach jest to zasłona dymna i mydlenie oczu, aby ukryć fakt braku pojęcia o prowadzeniu takich imprez jak wesela!!!
Masa była takich przypadków, że "kapela" była obstawiona sprzętem z najwyższych półek cenowych a zwykłe "sto lat" leciało z podkładu jak zresztą i cała reszta. ..
To w końcu brak pojęcia czy nieumiejętność gry i wykorzystania posiadanego sprzętu?

Weselicho a eleganckie przyjęcie weselne to subtelna, acz znaczna różnica.

W przeciwieństwie do Twoich doświadczeń są klienci, którzy nie lubią pierdółek, szmatek, rekwizytów, nadmiaru konkursów, wątpliwych dowcipów pokroju familiadowego i ŁanMenBendów. Cenią za to dobrze zagraną (nie udawaną) muzykę i nienachalną konferansjerkę. Ideałem jest jeśli podzielają ich upodobania goście.
Zdarzyło się w twojej karierze filmowej coś takiego? Pomijam opcję kwartetu smyczkowego, bo na całą imprezę to rzeczywiście może być pomyłka... 8)
Umówmy się, że np. 5 niezadowolonych gości na 100 nie przesądza, że zespół jest "be" bo nie gra "dla wszystkich".  Wcześniej już w tym wątku ustaliliśmy, że zespoły grające wszystko i dla wszystkich nie istnieją.

IMHO swoją wypowiedzią świetnie określiłeś target odbiorców swojej usługi.

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Października 2010, 22:16 »
Qrcze :) MGI , uprzedziłeś mnie !!!! ;D ;D ;D

Rozpętam tym postem burzę?

Nie, ja się tylko uśmiałem  
.........................

;D Banan nie znika mi z twarzy do tej pory  ;D

Podpisuje sie pod tym co powiedzieli MGI i GeriavitDrinker.......Dodam tylko coś od siebie :
Przez naście lat na weselach wiele widziałem, słyszałem i zarejestrowałem
Malamo..........z całym szacunkiem , ale uwazam w takim razie , że widocznie jeszcze za mało , skoro masz takie zdanie na ten temat :) Strasznie cię los skrzywdził , że nie miałeś okazji współpracować z naprawdę dobrymi ( pod każdym względem ) zespołami ;););)  No cóż , może jeszcze trafisz na jakiś , który bedzie w stanie dorównać "Twojemu"  Panu-Orkiestrze (nie ujmując temu Panu - nie znam go , więc nie moge ocenić - bo tacy ludzie tez się zdarzają ):)

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Października 2010, 22:28 »
A i do Sywii :) bo znowu została pominięta ;)..............
To chyba zależy jaki zespół weźmiesz , tzn. jeden może się spiąć i bardziej się starać , a drugi się "przestraszy" , że będą muzycy i ktoś ich będzie "nękał" podczas pracy.......:) Najlepiej chyba nie mówić nic na początku , ewentualnie już później "napomknąć" :):).....a może sie mylę :)

Offline Malamo
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Października 2010, 22:30 »
MGI1 - ten post jest o kapelach - to tak dla przypomnienia!
Chcesz wypowiedzieć swoje zdanie o "kamerunach" to moze osobny post?

Twoja złosliwość cię przerasta ale też daje do zrozumienia, że jesteś grajkiem. Stąd moze masz pojęcie i wiedzę na temat "kamerunów", bo spotykasz się z nimi tak czesto jak ja z kapelami. Ja na temat pracy innych kamerzystów wiem tyle co nic, bo nie widziałem ich w akcji a plotek nie mam zamiaru rozpowszechniać.
Z jednej strony szkoda, że nie prowadzę archiwum swoich prac, bo miałbym argumenty do przekonania o moich racjach ale do konca sezonu kilka imprez więc coś z całą pewnością się jeszcze uzbiera:(
Są kapele, które też nie wylewają za kołnierz albo i takie, które czują się bardzo obrażone, że nie postawiono im alkoholu do obiadu. A foch oto foch - nie ma wódy to nie ma dobrego grania.
Szwagier? Niestety nie. Ale za to ktoś kto swoją pracą pomoże mi zrealizować dobry weselny materiał. Nie jest tajemnicą, że każdy kamerun ma namiary na kilka kapel czy DJ-ów których bedzie polecał i to głównie z tego powodu, że w trakcie imprezy ma pewność, że uzbiera wystarczającą ilość materiału (ciekawego materiału) aby zrobić z tego dobry, dynamiczny film a nie kolejne flaki z olejem bo taką zabawę i repertuar proponowała orkiestra a goście byli tacy jacy byli - dostosowali się tylko do tego co im zaproponowano. I jak tu klientowi pokazać, że ich wesele bylo najlepsze? Lepsze od tego, które widzieli na kilku filmach demo przed podpisaniem umowy. Mi pozostaje w takich przypadkach powiedzieć, że dużo zależy od wyboru kapeli.

Aby było jasne - nie generalizuję. Są kapele lepsze i gorsze oraz znakomite i beznadziejne. I tak samo jest w każdej dziedzinie życia i każdym fachu. Każdy ma też inne podejscie do klienta - są solidni, życzliwi ale są i gbury i prostacy, którzy przed usługą obiecują złote góry, których nigdy nie da im konkurencja a trakcie zlecenia okazuje się, że jest akurat odwrotnie

Offline MELODYJKA

• bywalec
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Października 2010, 22:35 »
w tym temacie" jad "już sie wylewa:/

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Października 2010, 22:51 »
 No cos Ty MELODYJKA , przesadzasz :)
Po prostu trwa ostra wymiana zdań :) Bez obrażania się , mam nadzieję :);)
Dobrze jest , zeby potencjalne PM wiedziały jak to mniej więcej wygląda od kuchni oczami muzyków , kamerzystów , fotografów i całej reszty z "branży" :) Takie moje zdanie....:):):)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Października 2010, 01:16 »
hm...pierwszy raz słyszę określenie "kameruny".... kurde prawie 12 lat pracuje w tym klimacie i jakaś zacofana jestem... tu poznaje terminy jakimi określają się ludzie pracujący w branży ślubno-muzycznej....

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Października 2010, 08:35 »
Malamo, po Twoim poście można by wnioskować że przeczytałeś "Erystykę" Schopenhauera, ale nie podejrzewam. Więc już nie skomentuję bo co uważałem to napisałem.

Pozdrów szwagra.

Geriavit i Veronka dowodzą, że pokłady zdrowego rozsądku, dystansu do samego siebie, wreszcie elementarnej wiedzy o tym jak funkcjonuje każdy wolny rynek jednak jeszcze jakieś w narodzie istnieją.  :brawo_2: I to mnie utwierdza w przekonaniu, że ciągle warto się w to wszystko bawić.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 20 Października 2010, 12:53 »
hm...pierwszy raz słyszę określenie "kameruny".... kurde prawie 12 lat pracuje w tym klimacie...

Być może masz to szczęście, że jeszcze takiego nie spotkałaś  ;D
Polecam blog www.kameruni.com
Jeśli link jest niezgodny z regulaminem to przepraszam i proszę o skasowanie.

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #85 dnia: 20 Października 2010, 14:30 »
hehe :) GeriavitDrinker Też nie znałam tego określenia :) stronka niezła , mozna sie uśmiechnąć na chwilkę :)
Aczkolwiek , ja tam osobiście nie widzę , żadnego głębszego celu......
Ktoś umieszcza jakieś fotki  , wytyka błędy............ Jestesmy ludźmi i każdy je popełnia , a jakies jedno zdjęcie ( czy 2 ) fuksem uwiecznione przez fotografa ma wpłynąć na ocene całej pracy danego kamerzysty? Uważam , że to troche niesprawiedliwe , tak oceniać ludzi...........ale to moja refleksja :) Też moim zdaniem bardzo tam generalizują.........
Zgodzę sie jednak , że sprawa "doświetlania" przez kamerzystów , to jednak problem , bo faktycznie nie wygląda to za fajnie i popieram całkowicie:) Teraz wiem , że oprócz oglądania materiału u kamerzysty , zapytam na pewno , w jaki sposób pracują  podczas wesela  (czyt. czy używaja lamp ) :):):)

Malamo i jeszcze do Ciebie......
I jak tu klientowi pokazać, że ich wesele bylo najlepsze? Lepsze od tego, które widzieli na kilku filmach demo przed podpisaniem umowy. Mi pozostaje w takich przypadkach powiedzieć, że dużo zależy od wyboru kapeli.
..................... Zgodzę się , że dużo , ale na pewno nie wszystko :) Udane wesele to nie tylko dobry zespół. Na efekt końcowy pracują wszyscy zaangażowani : począwszy od kuchni , obsługi , zespołu , fotografa.....itd........ a na kamerzyście skończywszy :) Niewatpliwie bardzo wiele zależy tez od gości i samej PM , bo kto jak kto , ale oni najlepiej wiedzą , kogo zapraszają :) A przynajmniej powinni...;)
Pomijając takie historie jak Twoja ( Maybach! ) , myślę , że chyba żadko się zdarza , żeby PM chiała dobrze tylko dla siebie :) Jednak w większości każdy chciałby , żeby jego wesele było wspominane przez gości jako to najlepsze :) i myślę , że oni zamiary też mieli dobre , tylko im "trochę " nie wyszło ;D
Ja doskonale wiem , kogo zaprosze na własne wesele i zapewniam Cię , że wybierając zespół mam także na względzie gust moich gości i jestem niemal pewna , ze to co spodoba sie mnie , im też będzie odpowiadało :) bo nie zapraszam obcych , ani osób z przypadku " bo tak wypada " :) ;D :D
Jak pokazać klientowi , że jego wesele było najlepsze? Tu powiem tyle....KREATYWNOŚĆ :)Stworzyć " coś " z "niczego " to juz jest dowód na profesjonalizm :):):)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 20 Października 2010, 22:31 »
dokładnie!!! dobry kucharz też zrobi danie z niczego oraz poda je po mistrzowsku!!!

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 20 Października 2010, 22:41 »
Tak, teoretycznie dobry hydraulik może świetnie odebrać poród. Jednak z jakichś niewyjaśnionych przyczyn ciężarne wynajmują położną  ???

Ludzie, po co chcecie robić coś z niczego ? Przecież w ten sposób ryzyko że z czegoś zrobi się nic jest ogromne ! Może i kucharz ugotuje zupę z gwoździa w wiadrze, ja jednak zamawiam rosół z kurczaka w teflonowym garnku i jestem dużo spokojniejszy o mój obiad.

smacznego !

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Października 2010, 09:30 »
 ;D ;D ;D No to pojechałeś.......MGI.... :drapanie: :Kwasny:
Myslę , że tym razem nie trafiłeś z wypowiedzią , bo moim zdaniem hydraulik nijak ma się do położnej :);)
........Zresztą , przecież dokładnie wiesz , o co chodzi....:)
Nie ,nie segugeruję , żeby kamerzysta rozkrecał imprezę , a zespół brał się za gotowanie weselnego obiadu....... Niech każdy zajmie się SWOJĄ robotą i zrobi to jak najlepiej potrafi , a będzie dobrze........:);)

Dzięki syladance1979 :):):)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Października 2010, 12:01 »
MGI  chyba nie zrozumiałeś. Mi chodzi o to by każdy zajmował sie tym co robi najlepiej. przytoczyłam kucharza bo on akurat gotuje i na pewno poradzi sobie, nawet jak bedzie mieć tego gwożdzia. Chodzi mi o to, że dobry muzyk potrafi improwizować , wie co to jest harmonia, koło kwintowe, skale  i na tym opiera swoją muzyczną wyobraźnie i korzysta z niej . Każdy w swoim zawodzie powienien korzystać ze swoich zasobó wyobraźni i tworzyć.

ja gram tylko na pianinie i do tego sobie czasem śpiewam i powiem Ci szczerzę, że kilka razy występowałam w restauracji grając tylko  na pianinie i śpiewając kilka standardów amerykańskich, kilka kolęd na święta itp itp nie będę tu się rozpisywac i pomimo  tego, że nia miałam nagłosnienia żadnego nawet na wokal i miałam do wykorzystania tylko pianino , to  powiem Ci szczerze , że dzięki mojej improwizacji - bo akurat akompaniamentów nie gram z nut, tylko samo mi się to jakoś układa w głowie i pod palcami i za każdym razem ten akompaniament jest inny, bo to zależne jest od mojego humoru i dnia  -  naprawdę bardzo dobrze to wychodzi. Więc nawet jak sie ma ten przysłowiowy tylko "gwóźdź" i umie się go wykorzystać ,  oczywiście w swoim zawodzie, a nie w innym (przytoczyłeś tu poród, równie można by było przytoczyć budowę okrętu itp.) to już jest dla nas muzyków sukces. Wierzę , że każdy do tego dązy by wykorzystywać swoja wyobrażnie i swój potencjał. nie ma co sie blokować techniką, ona jest potrzebna i jest dobra, ale czasem upośledza. Mam nadzieję, że muzycy i zespoły muzyczne będą się dalej rozwijać, że nie będą opierać całej swojej muzycznej egzystencji na super sprzęcie, oświetleniu i innych tych bajerach! ja wiem, że ludzie są wymagający i potrzebują tych bajerów! spoko! możemy przecież im to dać, to tylko kwestia pieniędzy ale nie umiejętności z drugiej strony. Tak więc nawet życzę Wam tego "Gwoździa" byście mogli coś dzięki niemu w sobie odkryć, ale..... musicie mieć choćby podstawy, bo inaczej ten "gwóżdZ" może się okazać  " gwoździem do trumny......"

mam nadzieję, że nikogo nie uuuuuuuuuuraziłam.... ups:);)