Autor Wątek: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?  (Przeczytany 6095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 12.12.2012
Odp: Jaka powinna być kapela? orkiestra? zespół? dj?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Października 2010, 18:29 »
a jak myslicie? jak bede zamawiac kapele to mówic im, że gram w zespole????

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Października 2010, 19:05 »
kieruje moje pytanie do przyszłych Par, a głównie do Pań Młodych.

Hop hoooop ! Gdzie jesteście Panny Młode !!!!

a echo na to: mać.... mać ..... mać .....

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Października 2010, 23:55 »
Ja nie jestem z branży , co jednak nie wyklucza tego , że nie mam ucha :) Chciałam powiedzieć , że akurat wybór oprawy muzycznej to dla mnie byłaby jedna z trudniejszych rzeczy , ze względu na moje wymagania.
Potrafię odróżnić grę na żywo od tzw.karaoke ( czyli śpiewanie do podkładów ) i właśnie taki zespół mi się marzy - czyli 100% live i zdaję sobie sprawę równocześnie , że wiąże się to z dużo wyższym kosztem niż wynajęcie dj czy duetu , czy nawet trio.....:)
Oczywiście zespół zespołowi nie równy , czyli nie każdy skład grający na żywo , robi to dobrze....ale to już kwestia osobistego gustu , upodobań i tzw.słuchu muzycznego. Na dzień dzisiejszy jest tylko kilka zespołów w całej Polsce , które po części spełniają moje oczekiwania i byłabym skłonna ich zatrudnić na własnym weselu.
Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę , że sama muzyka na weselu to jedno a prowadzenie imprezy to drugie. Fajnie byłoby gdyby te dwie kwestie szły ze sobą w parze ;). Moja przyjaciólka robiła wesele kilka lat temu ( byłam tam świadkową ) , kasiory maja jak lodu i na niczym nie oszczędzali , na zespole również. Wzięli "żywy" skład i faktycznie zespół grał i spiewał jedwabiście , ale nie odzywali sie słowem do nikogo , zero jakiegokolwiek grymasu na twarzy ( jakby występowały figury woskowe ) , oczepiny były drętwe i sztywne jak nieboszczyk w trumnie - za przeproszeniem. Nie wspominajac o ujemnym poczuciu humoru....:)

A wogóle syladance1979  , z całym szacunkiem i sympatią do Ciebie , ale wydaje mi sie , że twoje zapytanie nt. zespołu jest ciut nieszczere...
Piszesz  też jako przyszła PM , ale doskonale zdajesz sobie sprawę z tego co sprawdza się na weselach , jaki powinien być repertuar zespołu itp. itd.... Więc po co pytasz?

Rozumiem , że akurat tutaj masz tylko na celu opinię ludzi , aby zmienić/ulepszyć coś w swoim zespole.....bo innego wytłumaczenia nie znajduję :)
Jednak nie sugerowałabym sie tymi opiniami , bo jak ktoś słusznie wcześnhiej zauwazył , każdy ma odmienny gust i oczekiwania. Róbcie swoje , starajcie się i róbcie to jak najlepiej , a klienci się znajdą ( chociaż i tak pewnie macie pełne obłożenie , bo zespół jest dobry w SWOJEJ klasie ).
Wydaje mi sie , że masz swoje wyobrażenie na ten temat ( temat własnego wesela ) i nie potrzebujesz opinii innych , skoro jakiś juz czas funkcjonujesz w branży.:)

Może na koniec powiem tylko , co dla mnie OSOBIŚCIE jest ważne przy wyborze kapeli :
1. " żywy " skład - czyli min. 5-6 osób , perkusja , min. 1 gitara , bas , klawisz , wokal damski i męski.....
2. repertuar - choć nie wnikałabym i nie ingerowała za bardzo w tej kwestii ( wkońcu zespół zna sie lepiej w tej materii , co się sprawdza a co nie )   , ale musieliby mieć więcej szybkich numerów niz wolnych-nie chciałabym , żeby mi goście posnęli na parkiecie :)
3. prowadzenie - zespół musi mieć dobry kontakt z ludźmi ( to zazwyczaj można ocenić już po 1 rozmowie ) , cenię sobie poczucie humoru i nie zniosłabym grobowej ciszy między utworami czy wogóle , żeby ktoś nie próbował nawiązać dialogu z gośćmi.
4. strój - w zasadzie nie przywiązuję do tego większej uwagi - może być nawet t-shirt i jeansy , ale żeby było jednolicie i w miarę nie krzykliwie.... Zresztą , o garnitury tez bym się nie obraziła :) :)  ważne tylko , żeby nie byli w dresach , wyglądali schludnie i czysto :)
5. cena - Byłabym skłonna zapłacić nawet 7500 PLN gdyby zespół wart był tej ceny ( a jest taki jeden  ;) ). Nie ukrywam jednak , ze jest to trochę zaporowa cena i nie kazdy może sobie pozwolić na taki luksus , mnie w tej chwili tez na to nie stać , ale wolałabym ograniczyć inne wydatki i zaoszcędzić na czymś innym , a mieć zespół , który zapadnie w pamięć wszystkim ( a przede wszystkim mi ) :)
6. zabawy - dla mnie mogłoby ich wogóle nie być. Ważniejsza od tego jest dla mnie dobra muzyka i duuuuużo tańca. Oczepiny MUSZĄ być , ale mozna sie ograniczyć do rzucania welonem i muszką i to w zupełności mi wystarczy , ewentualnie gdyby goście nalegali to jedna zabawa i tyle , ale zespół musi byc otwarty  i przygotowany na propozycje.
7. biesiada przy stole - bardzo mi sie to podoba , ale nie jest to konieczny warunek. Gdyby zespół oferował taka atrakcję , byłby to dodatkowy atut i głos na tak. To dobry , moim zdaniem sposób na integrację gości , ale nic na siłę ( tylko wtedy kiedy goście  sami tego chcą i zainicjują śpiewy ).

Kurczę , ale epos mi wyszedł ....:):):)
Więcej grzechów nie pamiętam......... a jak sobie przypomnę , to coś dopiszę ;) :D ;D

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Października 2010, 00:12 »
 ;D ;D Przeczytałam swoja wypowiedź i cos mi się jeszcze przypomniało :)
 Ważne jest tez dla mnie żeby zespół mi sie nie upił , co nie oznacza , że zabraniam wogóle pić.....
Można pić alkohol , ale z umiarem :) dla tzw. polepszenia humorku  :)
Zresztą dobry zespół grający na żywo i z adekwatną do tego ceną  chyba nie pozwoliłby sobie na taki "wybryk"  :) ( mam nadzieje ) :)
 No i jeszcze jedna kwestia to długość bloków muzycznych..... Nie chciałabym , żeby zagrali 3 utwory i pół godz. przerwy. Takie optimum dla mnie to 30 min muzyki  i 15 min przerwy.
Co za dużo to tez nie zdrowo ;) Wkońcu rodzina na weselu też musi pogadać na spokojnie , jak sie nie widzieli po 10 lat ;)
aha...... no i muzyczka w tle , w czasie przerwy ( jakieś cd ) :):)

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Października 2010, 00:44 »
nie chodzi mi o mój zespół i nic nie chcę  w nim ulepszać....jesteśmy kreatywni, więc sami wpadamy na jakieś pomysły i zmiany:).... ale dziękuję, że ktoś w końcu odpowiedział na temat:)

ja pomimo, że jestem muzykiem np nie chciałabym zespołu , który wszystko gra na żywo bo musiałby liczyć trochę osób, a ja chciałabym jednak tylko duecik:) i dziękuję za informację, że jest coś takiego jak zespoły karaoke:) nie wiedziałam...

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Października 2010, 08:50 »
VERONKA ... Jak kto mądry pisze to i czytać miło ! Brawo za wypowiedź, podpisuję się wszystkimi kończynami :brawo_2:

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Października 2010, 08:54 »
w trakcie wybierania zespołu zwracaliśmy uwagę na to żeby

zespół nie był za "stary".... byliśmy już na weselu gdzie zespół prezentował się bardzo ładnie i też ładnie spiewali, ale nie nawiązywali kontaktu z goścmi, zabawy były nudne i absolutnie nie potrafili dopasować granie do atmosfery......

żeby był min. 1 wokal damski - przy miłosnych balladach brzmi to lepiej  ;)

zaspół wiadomo musi mieć swój styl, ale też być w stanie się dopasować do towarzystwa, mieć kilka propozycji jeśli chodzi o zabawy i też powinny zauważyć kiedy trzeba zastopować z zabawami - raz na zabawie zespół miał przygotowane 4 zabawy a po 2 goście już nie mieli ochoty na dlaszą rozrywke..... a oni uparcie robili swoje...... to nie było fajne

jestem również tego zdanie że na weselu nie powinni pić!!!!! my to postawiliśmy od razu jako warunek i całe szczęście  że oni i tak nie piją w trakcie pracy - dostaną weselną na drogę  ;D
do tego piwonni być ładnie ubrani!! to jest jednak wesele i każdy gość zadaje sobie trudu żeby ładnie wyglądać i w związku z tym zespół też powinien mieć odpowiednią garderobe

a co do ceny.....to więc tak.... powinno być tak akurat, ale to dla każdego oznacza cos innego... my na początku mieliśmy przeznaczone 2500 ale z tamtym zespołem nie wypaliło. teraz zapłacimy 4000 ale referencje są bardzo dobre i przy rozmowie zauważyłam że oni podchodzą do tego bardzo poważnie i ze staraniem a to jest pierwszy krok do dobrej zabawy! od razu dogadaliśmy sie co do repertuaru, zabaw itp i mam nadzieje że będzie dobrze

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Października 2010, 09:01 »
nie chodzi mi o mój zespół i nic nie chcę  w nim ulepszać....jesteśmy kreatywni, więc sami wpadamy na jakieś pomysły i zmiany:)

Gratuluję samooceny, to w życiu podobno pomaga. Je tego nie mam, qrcze ... ciągle coś zmieniamy  :-[

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Października 2010, 09:14 »
chodziło mi o to , że nie chcę ulepszać na podstawie wypowiedzi Par Młodych. Wiadomo, że zawsze trzeba iść do przodu i udoskonalać to i tamto:), ale powinno się to rozgrywać we własnym gronie i poprzez własną inwencję.  Temat mój rozpoczęłam pod wpływem impulsu, ponieważ weszłam na wątek orkiestry i poczytałam sobie opinie na temat zespołów. Nie które z nich to koledzy z branży i wkurzyło mnie to, że często zespoły sa krytykowane. Ja rozumiem, słowa krytyki też muszą być bo to mobilizuje do dalszej pracy i poprawy, ale zastanowiło mnie to z drugiej strony, że przecież Młodzi sami wybieraja dany zespół. Więc dlatego moje pytanie: co nimi kieruje i jakie maja oczekiwania , że właśnie pada na taki wybór, a później żle oceniają...:) pozdrowionka:)

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Października 2010, 14:33 »
ja myślę że często młodzi wybierają orkiestre a później ich krytykują bo zespół przy rozmowie przedstawia sie z jak najlepszej strony (co oczywiście nie jest nic złego) a na samym weselu nie robią tego tak jak obiecywalii było ustalone i młodzi i goście są niezadowoloni.
mój PM był świadkiem na weselu 2 lata temu i tam własnie była taka sytuacja
przy rozmowie zespół był otwarty na propozycje i pomysły młodych, ustalali wspólnie to co jest mozliwe a co nie (patrząc na sale i sprzęt) a na samym weselu - WIELKA CHLAPA

widocznie się pokłucili wcześniej i nagle wszystkich wzieła ambicja - jeden śpiewał głosniej od drugiego i przestawiali instrumenty i ich głośność co naprawde nie wpływalo dobrze na akustyke....... wokalistka po jakimś czasie olała wszystko i zobiła swoje....... chuk i szum był nie so zniesienia!!! zabawy były całkowicie inne niż ustalone i brak organizacji i !! uprzejmości!!! nawet sie nabijali z gości zamiast zadbać o to że w jakieś nie planowanej i śmiesznej sytuacji gość nie poczuje sie skrępowany..... robili dłuższe przerwy niz mieli robić i zaczynali sobie popijać.... no wybaczcie ale to już był szczyt wszystkiego!!!!!! młodzi nie wiedzieli co mają robić

później się dowiedzieliśmy że to nie było pierwszy raz...... często tak im sie zdarzało..... ale mają takie dobre gadane, że młodzi im zaufali i nie dopytywali się wnikliwie czy dobrze grają czy nie.... no a poza tym oni jeszcze tak robią, że podsyłają swoich znajomych jako "referencje" którzy ich wychwalają i wprowadzają pary w błąd

to oczywiście nie znaczy że wszystkie zespoły tak robią ale oni nie są wielkim wyjątkiem....tak się niestety często dzieje

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Października 2010, 15:25 »
Hmmmmm......Myszuś , nie wiem , czy dobrze zrozumiałam Twojego posta

quote]..... ale mają takie dobre gadane, że młodzi im zaufali i nie dopytywali się wnikliwie czy dobrze grają czy nie....[[/quote]

Z tego wynika , że PM nie słuchali zespołu przed podpisaniem umowy???
Ja sobie nie wyobrażam podpisania umowy na kilka tysięcy , bez przesłuchania zespołu w akcji , na podstawie jedynie jakiegoś demo i na "piękne oczy ".
 Nie pytali.....a myślisz , że jakby zapytali , to co zespół by im odpowiedział? :) Bo ja myślę , że raczej nie mówiliby o sobie źle....:)

No i jak widac oczekiwania co do zespołu są bardzoooooo różne :)

Myszuś , naprawdę myślisz , że wiek w zespole ma tak duze znaczenie? Mnie sie wydaje , ze jeśli ktoś jest dobry w tym co robi , to wiek nie gra roli :) Albo sie podoba , albo nie :) Zgodzę sie , że młodzi ludzie to na pewno powiew świeżości , ale ci "starsi" mają za do większe doświadczenie i niejedno pewnie już widzieli , więc szkoda tak na starcie kogos dyskryminować za metrykę :)
Prosty przykład : zespół DŻEM.....

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Października 2010, 15:43 »

Ja sobie nie wyobrażam podpisania umowy na kilka tysięcy , bez przesłuchania zespołu w akcji , na podstawie jedynie jakiegoś demo i na "piękne oczy ".

Gdyby tak było musiałbym zwinąć interes. 50% naszych klientów mieszka stale za granicą, gramy od Krakowa przez Warszawę po Koszalin, ale nie widziałaś moich oczu - takie są piękne !
 ;D

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Października 2010, 16:09 »
A i jeszcze nie odniosłam sie do posta Sylwii........
Ok. więc teraz rozumiem , że załozyłaś ten temat z czystej ciekawości , no i gra :)
Też czytałam mnóstwo opinii o różnych zespołach.......
..................i nie wiem , ale chyba coś w tym jest , że zazwyczaj te krytyczne wypowiadają niezadowoleni goście , a nie bezpośrednio PM ( przynajmniej w większości przypadków ).
No i w zasadzie sie nie dziwię , bo przecież komuś może się nie podobać zespół i może mieć do tego prawo , ale jeszcze kwestia na ile nagina rzeczywistość w swojej opinii.....kurcze , chaotycznie mi to coś idzie.....Przykład: To , co dla mnie może być śmieszne i świadczyć o czyimś poczuciu humoru , dla kogoś innego wyda sie niesmaczne i obraźliwe.....no a potem pojawiaja się skrajne opinie....:)
I troszkę inaczej....
Wesele rozpoczęło sie dość późno , bo ok. 20.30. PM ustalili wspólnie z zespołem , że oczepiny odbędą się nietypowo , bo o 1.00 - ze względu na to , że mieli kilka atrakcji jeszcze w czasie wesela i byłoby za dużo przerw...no i jaki był efekt? Około północy  zaczęły sie "wycieczki" do zespołu , ze jak to....zapomnieli o  oczepinach...co to za zespół.....jak tak może być , że oni siedza i jedzą ( to akurat słyszałam osobiscie :) )...

Niestety , zazwyczaj goscie nie maja bladego pojęcia o ustaleniach zespołu z PM , a zawsze znajdzie sie ktoś z muchami w nosie , który jest na NIE na wszystko.....a bo zupa za słona , kotlet za zimny , kawa za goraca itp.itd.:)

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Października 2010, 16:25 »
hehehehehe ;D MGI1  w to nie watpię :)
Napisałam tylko , że JA nie wyobrazam sobie inaczej :) Zazwyczaj zamawia sie zespół z rocznym ( albo większym ) wyprzedzeniem , to mozna zrobic sobie wycieczke krajoznawczą i się poświęcić :) No chyba , że demo nie budziłoby żadnych moich watpliwości..............ale nie , chyba bym tak nie mogła :) Wiesz zazwyczaj ludzie szukaja zespołu ze swoich okolic , więc jest łatwiej......
A Twój zespół jest przykładem na to , że jesteście swego rodzaju niszą na polskim rynku " weselnym" i że brakuje po prostu takich kapel ( stąd te rozjazdy , myslę ) :);)
Swoja drogą daj znać , jak będziecie w okolicach Szczecina :) Przyjadę i posłucham " na zaś " :)  ;D ;D ;)

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Października 2010, 08:32 »
Veronka..... no może napisałam nie do końca jasno  ;)
to teraz wyjaśniem - młodzi oczywiście słuchali zespołu przed podpisaniem umowy!! pare miesięcy wcześniej był jakis jubileusz mista i tam oni grali - i było dobrze. dla tego sie zdecydowali na niego. a z tym pytaniem nie miałam na myśli, ze nie pytali sie zespołu......  ;D chciałam powiedzieć, że po przesłuchaniu i tym dobrym gadanym przez zespół (i podpuszczaniem ich znajomych którzy ich wychwalali) młodzi nie robili dalszego "dochodzenia". nie pojechali do lokalów gdzie oni już grali ani nie pytali po znajomych u kogo oni grali i czy dobrze pracują czy nie.... a to okazało się błędem..... niestety

a jeśli chodzi o wiek to jak na razie mam wyrobione zdanie...... ale to nie znaczy, że tego sie nie da zmienić  :)
tylko myslę, że przez to że do tej pory te "starsze" zespoły mnie nie zachwycały a nawet odstraszały (przykład już opisałam wcześniej) moge jeszcze podac inny przykład - byłam ze znajomymi na dancingu i tam też grał straszy zespół...... wiadomi, że nikt nie oczekiwał na dancingu muzyki pop itp ale tylko te smętne starocie??? tym bardziej, że towarzystwo było raczej młode..... po jakimś czasie ludzie podchodzili do nich i prosili o rozmaicenie muzyki żeby rozkręcić zabawe (disco polo itp) jaka była reakcja - to jest dancing an nie dyskoteka! macie sie bawić do tego co gramy i już....  :szczeka: :drapanie: :drapanie:
więc nie dziw się proszę że raczej preferuję młodych ludzi
a to nie ma byc dyskryminacje z mojej strony...... no i poza tym jestem tego zdania, że nie można porównywać weselnego zespołu do takiego zespołu jak Dżem........ to jest całkiem inna liga

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Października 2010, 14:29 »
chciałam powiedzieć, że po przesłuchaniu i tym dobrym gadanym przez zespół (i podpuszczaniem ich znajomych którzy ich wychwalali) młodzi nie robili dalszego "dochodzenia". nie pojechali do lokalów gdzie oni już grali ani nie pytali po znajomych u kogo oni grali i czy dobrze pracują czy nie.... a to okazało się błędem..... niestety

..................

....Widzisz , czasami nawet to nie pomaga.... , niestety :) Tak naprawdę nigdy nie mozna przewidzieć do końca , jak będzie wyglądało nasze wesele..... Na zachowanie zespołu składa sie wiele czynników....może po prostu za du.żo obiecali i nie byli w stanie sprostać? A może mieli troche inną wizję od PM? Wkońcu nie siedzili w ich głowie...;)a może tak jak mówisz pokłócili się i zrobiła się ciężka atmosfera ( co nie powinno się odbijać na klientach - mimo wszystko )...Zresztą....( abstrahując od Twojej wypowiedzi )dla mnie jest nieporozumieniem , jeśli PM przychodzi do zespołu i np. rozpisuje plan imprezy , szczegółowy repertuar , mówi jak zespół ma prowadzić itp.itd..... Moim zdaniem powinno być na odwrót - zespół przedstawia swoja wizję i albo się na to godzimy , albo nie i szukamy dalej......:)  Ja na pewno nie bedę ingerowac w takie rzeczy , bo wiadomo , że jak ktoś coś robi wbrew sobie , to nie zrobi tego dobrze ;) A w kwestii wesela uważam , że jakikolwiek zespół by nie był , ,to i tak ma większe doświadczenie niż ja ( no chyba , że to też ich pierwsze wesele ;) )

to jest dancing an nie dyskoteka! macie sie bawić do tego co gramy i już....    
.... ;D ;D ;D

No to gościu pojechał....:):):) Widocznie źle trafiłaś ;) No a zespół zatrzymał się w czasie i żyje przeszłością....:)

no i poza tym jestem tego zdania, że nie można porównywać weselnego zespołu do takiego zespołu jak Dżem........ to jest całkiem inna liga
...... I tu sie musze z Tobą zgodzić :) Aczkolwiek są zespoły " weselne " , których Dżem  by się nie powstydził ;) A mojej wypowiedzi chodziło generalnie o starszych muzyków....:)

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Października 2010, 14:34 »
no i poza tym jestem tego zdania, że nie można porównywać weselnego zespołu do takiego zespołu jak Dżem........ to jest całkiem inna liga

Otóż można a nawet trzeba ! Co to znaczy "inna liga" ? Albo ktoś bierze za coś pieniądze i robi to profesjonalnie (jak sama nazwa wskazuje) albo nie !

Offline Myszuś

• zapaleniec
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Października 2010, 15:57 »
veronka..... zgadzam sie z tobą jeśli chodzi o organizacje i wizje pracy zespołu!! ja tylko chcę na tyle ingerować żeby n.p. "wmontować" niektóre utwory na których mi bardzo zależy lub niektóre skreślić.
chce mieć "władze' nad tym jakiego typu zabawy będą na oczepiny - bo w końcu ja wiem jak moi goście mogą reagować na konkretne zabawy i czy to będzie dobre czy nie  ;)

my z naszym zespołemmamy właśnie taki układ - od razu na początku zaznaczyliśmy jaka muzyke chcemy - tak z grubsza przynajmniej - , jakis piosenek nie może być, w jakim stylu mają byc zabawy i na jakiej nam zależy żeby była, jak będzie wyglądała sprawa z powtarzaniem piosenek i zyczeniami gości itp
oni nam też do końca nie powiedzieli jak to będzie dokładnie wyglądało bo chcą żeby to tez dla  nas było milo i pare niespodzianek - i bardzo fajnie. my tylko podkreśliliśmy, że jeśli cos będzie nie tak w trakcie wesele to prosimy ich  żeby mieli plan B  ;D
i wszystko gra

Offline cooltras

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: szczęśliwy małżonek:)
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Października 2010, 18:10 »
Ja uważam tak:

1. nasz zespół na spotkaniu przed powiedział otwarcie,że piją i owszem,ale dopiero po imprezie - plus
2. wybrać zespół z polecenia znajomego u którego grał
3. przesłuchać materiał z wesela gdzie grali - demo na stronach www to zwykle wyczyszczony materiał
4. nie sugerować się tym,że grają na kilku instrumentach- byłem u znajomych gdzie zespół grał na kilku instrumentach i wcale nie było lepiej,a powiedziałbym,że nawet gorzej - czasy wiejskich potańcówek gdzie grano na żywo z użyciem kilkunastu instrumentów chyba się skończyły.  Teraz wg mnie króluje elektronika, która pozwoli przynajmniej na uzyskanie niemal identycznej kopii oryginalnego wykonania
5. zapytać i posłuchać wykonań w innych (obcych)językach - nie ma nic gorszego jak śpiewanie po angolsku ;)
6. cena - to już zależy od Was
7. kontakt z nami - czy traktują nas jak niemal przyjaciół czy w rozmowie traktują jako wrogów, którym trzeba coś odbębnić(da się to wyczuć)
8. czy biorą (a powinni) pod uwagę nasze pomysły
9. repertuar - czy zagrają wszystko co chcemy czy będą kręcić nosem (prawdziwy fachowiec nie powie,że tego nie umie zagrać,bo ... i tu będzie ściemniał)
10. głos osoby śpiewającej - nie może wzbudzać u gości śmiechu:D
11. zabawy = o to też warto zapytać. Zabawy wyuzdane, z rozbieraniem i podtekstem erotycznym jak dla mnie są idealne na wiejskie potańcówki:)

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Października 2010, 18:22 »
Ja uważam tak:
...
4. nie sugerować się tym,że grają na kilku instrumentach- byłem u znajomych gdzie zespół grał na kilku instrumentach i wcale nie było lepiej,a powiedziałbym,że nawet gorzej - czasy wiejskich potańcówek gdzie grano na żywo z użyciem kilkunastu instrumentów chyba się skończyły. Teraz wg mnie króluje elektronika, która pozwoli przynajmniej na uzyskanie niemal identycznej kopii oryginalnego wykonania
9. repertuar - czy zagrają wszystko co chcemy czy będą kręcić nosem (prawdziwy fachowiec nie powie,że tego nie umie zagrać,bo ... i tu będzie ściemniał)

Ty potrzebujesz DJ'a z wodzirejem a nie zespołu... Identyczne kopie...
Poza tym  twierdzisz, że widziałeś jeden zespół u znajomego i na podstawie tego szufladkujesz wszystkie. Brawo

Offline cooltras

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: szczęśliwy małżonek:)
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Października 2010, 18:36 »
Po pierwsze to nie potrzebuję,bo wesele mam już za sobą od jakiś 2 miesięcy,a po drugie to szukając zespołu obdzwoniliśmy kilkadziesiąt  przesłuchaliśmy dobrych kilkanaście kapel i spotkaliśmy się na żywo z 11 z nich.Do tego doszło parenaście filmów z wesel i nie przesadzam tu w niczym więc wybacz,ale coś w temacie mogę powiedzieć.

Poza tym,to jest tylko moja opinia,a kto będzie chciał to sobie to weźmie do serca

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Października 2010, 10:12 »
napiszę tak:
filmy z wesel jak dla mnie nie są żadnym wyznacznikiem jak kapela gra, ponieważ mam ich kilka  w domu od kamerzystów i powiem szczerze, że jakośc dźwięku mnie po prostu zabija;/ w tym znaczeniu, że nie mogę tego słuchać. Wcale tak dobrze muzyki nie słychać, no chyba, że kamerzysta ma taki sprzęt , że podłącza się do miksera zespołu i wtedy elegancko słychac dźwięk.choć czasem oni tez potrafia miksować tą muzyczkę na niekorzyść kapeli..... ja na temat dźwięków jestem trochę zboczona i żeby coś posłuchac to naprawdę muszę mieć dobrze nagrane-  inaczej uszy mi więdną. nie od fałszów tylko od zbasowania dźwięku bo były np jakies przestery na mikrofonie od kamery, albo za dużo szmerów, np ludzie byli głośno odbierani przez mikrofon, a muzyka już gdzieś w tle i w ogóle odsłuch nikły, albo jeszcze inne szczegóły....
druga sprawa, dlaczego zespoły czyszczą swój materiał na demo???? nie lepiej pokazać klientom takie nagranie gdzie brzmi się naturalnie i prawdziwie. Ja nie mam czasu zazwyczaj na poprawianie. jeśli coś nie wyszło bo byłam niedysponowana albo nie miałam dnia na dana piosenke umawiam się ze studiem na inny termin i nagrywam jeszcze raz. Rzadko   kiedy powtarzam piosenke w studio. wole by to było dziewicze nagranie bez upiększania, druga sprawa szkoda mi kasy na tracenie czasu w studio po kilka godzin by coś naginac komputerkiem albo śpiewac po 100 razy jedną piosenkę. Na takie nagrania powinno sie przyjeżdżać przygotowanym, rozśpiewanym itp itp więc po co tak naprawdę to poprawiać? później z tego wychodzą nieporozumienia... że ktoś usłyszał demo i było tak pięknie , a na weselu jakby kto inny śpiewał....może to też jest niepotrzebne zmylanie ludzi i dlatego potem krytykują....? hm....

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Października 2010, 10:14 »
poprawię swoją wypowiedź. bo źle się wyraziłam. od fałszów też mi wiedną uczy, ale zazwyczaj kapele sie starają dobrze śpiewać , chodziło o jakośc nagrań.

Offline MGI1
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Października 2010, 11:43 »
Nie mogę ...  :-\

Koleżanko, Twoja filozofia jest hmmm... no właśnie nie bardzo potrafię to opisać.

Ale żeby nie opowiadać bajek:

1. Nagrania z kamery w ogóle nie podlegają dyskusji chyba że ta kamera kosztowała 20 000 zł i ma układ rejestracji dźwięku który powala i stoi nieruchomo w jednym punkcie sali.

2. Ale nagrania ze "stołu" też są nie do przyjęcia ! A to z tej prostej przyczyny, że ustawienia poziomów i barwy poszczególnych torów miksera są tak dobrane, żeby było dobrze słychać NA SALI a nie na nagraniu a to nie ma ze sobą nic wspólnego. Więc mimo że na sali mogło być rewelacyjnie, na nagraniu bezpośrednio z miksera wyjdzie "kupa", chyba że masz dwa stoły i wysyłasz z każdego toru osobny sygnał ... itd.
Jeśli miks polega na tym, że puszczasz podkład i do niego śpiewasz to jeszcze pół biedy (to by tłumaczyło Twoją opinię) ale jeśli używasz kilkunastu kanałów do instrumentów, głosów ... to nie ma szans.

3. Dlatego właśnie demo nagrywa się w studiu. Można nagrywać tak, żeby upiększyć, np. dodać chórki, dodatkowe partie instrumentalne ... ale można też nagrywać tak, żeby zabrzmiało w miarę wiernie - kwestia wyboru. Ale niezależnie od tego NIE MA MOŻLIWOŚCI ODWZOROWANIA BRZMIENIA LIVE na żadnym nośniku. Dlatego ludzie chodzą na koncerty.

4. Dlaczego zespoły upiększają demo ? Bo mogą, bo technika na to pozwala, bo demo jest formą reklamy która ma zachęcić klienta do zakupu.

i nad czym tu się rozwodzić ?

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Października 2010, 14:05 »
ok, ja tez uwielbiam chodzić na koncerty. ale ja słysze ten sam koncert nagrany przez jakąs telewizję lub kamerzyste który zajmuje się filmowaniem to już nie jest to samo. dźwięk po prostu mi się nie podoba i do tego szmery ludzi lub jakeis inne hałasy.

nie jeden kamerzysta u nas podłączał się do miksera,  wykorzystujemy kilka kanałów, bo na saks, klarnet, akordeon, gitara i 3 wokale i powiem szczerze, że filmy od tych kamerzystów były lepiej nagrane pod względem dźwięku, a Ci co nie byli podłączeni to  już gorzej, choć jest jeden kamerzysta , który po prostu super nagrywa wszystko, możliwe, że ma kamerę z najwyższej półki, tego nie wiem. na kamerach sie nie znam i nie mam zamiaru się znać. podkreśliłam tylko to, że oglądanie filmów z wesel wcale nie pokazuje całokształtu kapeli. Można owszem zobaczyc jak ludzie się bawili, co było prowadzone itp itp. ale brzmienie zespołu nieraz jest przekłamane na takich nagraniach.

a to , że zespoły sobie upiększają demo to ich sprawa. ja jestem zdania , żeby nie upiększać i naciągać  programami komputerowymi, jest toi trochę nieuczciwe, bo później czyta się opinie ludzi, którzy piszą "cyt. idź posłuchaj sobie ich na żywo, bo demo nie odzwierciedla tego jak naprawdę grają"  to po co właściwie umieszczać takie demo., skoro nie spełnia tego co powinno, a ludzie w nie nie wierzą.

Offline GeriavitDrinker
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Października 2010, 14:31 »
ale ja słysze ten sam koncert nagrany przez jakąs telewizję... to już nie jest to samo. dźwięk po prostu mi się nie podoba
Mam pytanie - na czym tego koncertu słuchasz? mam nadzieję, że nie na głośnikach wbudowanych w telewizor.

Od kiedy kamerzysta odpowiada za dźwięk? On ma zarejestrować jak najlepszej jakości obraz.
Mikrofon kamery powinien być jedynie mikrofonem efektowym, ewentualnie używanym  do synchronizowania dźwięku podkładanego w czasie edycji.
Mikrofon postawiony na stałe gdzieś w rogu sali też nie jest najszczęśiwszym rozwiązaniem, bo sama akustyka pomieszczenia może narobić niezłego bałaganu.
Cały czas w naszym kraju przywiązuje się bardzo małą wage do tego co słychać.
Nie spotkałem się jeszcze na weselu z ekipą, która przyjechałaby z dźwiękowcem, który chce wszystko osobno po directach.

Poza tym sporo słuchaczy nie czuje magii muzyki na żywo, na którą składają się własnie takie drobne błędy i niedoskonałości. Chyba że grają kompletni amatorzy, czyli jedna wielka niedoskonałość.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Października 2010, 14:42 »
ja czuje magię muzyki na żywo, ale z instrumentów, które nie są niczym nagłaśniane, dlatego wole słuchać jaazowych kapel (uwielbiam potęgę sekcji dętych)  aczkolwiek oglądam np na you tube koncerty takich kapel i niestety wole byc na tych koncertach fizycznie, po prostu kamera kłamie:)))))

a jesli chodzi na czym słucham koncertów to nie znam sie na tych głosnikach jakie mam, bo to w sumie męża głośniki. powiem tak: jest to sprzęt JVC, dalszej nazwy nie znam i parametrów ale są  dwie duże kolumny, plus do tego 3 małe głośniki oraz jedna duża kolumna -  subwoofer. może to nie jest szczyt i sprzęt za 100 tysięcy, ale w sumie super sie na nim słucha muzykę. Głośniki są rozmieszczone na cały pokój, że dźwięk słychać naokoło głowy jakby:) a filmy też w sumie super się ogląda i dźwięk jest ok.

Offline syladance1979
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Października 2010, 14:51 »
no a nawiązuje do tego, że film z wesela wcale nie odzwierciedla kapeli, skoro jak to napisał GeriavitDrinker  , kamerzysta nie jest odpowiedzialny za dżwięk i wiadomo, że kapela nie przyjeżdza z dźwiękowcami. no i jeżeli demo jest też super wyczyszczone to naprawdę polecam by ludzie rzeczywiście słuchali orkiestry na żywo, ale to zalezy od upodobań. jedni wolą posłuchac mp3 inni wola pójść na koncert:) tylko w dzisiejszych czasach to i na koncercie można usłyszeć mp3....

Offline veronka17

• zapaleniec
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Października 2010, 16:27 »
3. Dlatego właśnie demo nagrywa się w studiu. Można nagrywać tak, żeby upiększyć, np. dodać chórki, dodatkowe partie instrumentalne ... ale można też nagrywać tak, żeby zabrzmiało w miarę wiernie - kwestia wyboru. Ale niezależnie od tego NIE MA MOŻLIWOŚCI ODWZOROWANIA BRZMIENIA LIVE na żadnym nośniku. Dlatego ludzie chodzą na koncerty.

4. Dlaczego zespoły upiększają demo ? Bo mogą, bo technika na to pozwala, bo demo jest formą reklamy która ma zachęcić klienta do zakupu.

i nad czym tu się rozwodzić ?
.......................Kurcze , MGI , chyba nadajemy na podobnych falach :);) ;D

Dodam tylko cos od siebie........
Dla mnie ( i myślę , że nie tylko dla mnie ) demo jest tzw. pierwszym etapem eliminacji i jeśli jest ono kiepskie , to nie mam najmniejszego nawet zamiaru dzwonić do zespołu , bo uwazam , że to strata czasu..............:) Tu działa czysty marketing :)

Dlatego też drugi etap , jakim jest posłuchanie zespołu na żywo jest dla mnie taki ważny , żeby nie było niespodzianek :) Poza tym uważam , że jeśli zespół jest dobry i zna swoją wartość , to nie musi " ratować " się sztuczkami komputerowymi...........
A nagrania live ( nawet jesli są przesterowane , mają zakłócenia , szumy i inne takie tam...byle nie za bardzo oczywiście)bardziej do mnie przemawjają niż wychuchane i dopracowane w najmniejszym szczególe nagrania studyjne , bo fajnie jest posłuchać dobrze dogranych chórków damskich , ale jak jest jedna wokalistka w zespole , to wiadomo , że na live te same chórki robi kto inny albo wogóle ich nie ma.........czyż nie?......no chyba , że to leci z podkładu.....ale to już inna inszość:):):)

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Października 2010, 03:42 »
Ciekawa dyskusja się rozwinęła, aż żałuję, że nie trafiłam wcześniej na ten wątek ;D

Do Waszych fachowych opinii na temat jakości dźwięku na nagraniach nie będę się wtrącać, bo zwyczajnie się na tym nie znam :razz: Ale pozwolę sobie (jako była Panna Młoda) wtrącić swoje 3 grosze do kilku poprzednich wypowiedzi:

Umiejętności i jakość zawsze przegrają w starciu z niższą ceną.

Nie zawsze! :) Może trudno w to uwierzyć, ale dla wielu par oprawa muzyczna wesela jest kwestią priorytetową - w końcu to od muzyki a nie od jedzenia czy wystroju sali zależy, jak bawią się goście! Także z naszego punktu widzenia to była właśnie ta jedna, jedyna, najważniejsza rzecz, na której nie zamierzaliśmy oszczędzać :) Może właśnie dlatego jako jedni z nielicznych nie narzekamy na zespół "po fakcie" :razz:

Tak się zastanawiam, czy jest sens naciągania się jak guma w majtkach, bo klient ma jakaś wizję.

Nie ma :) My mieliśmy dość nietypową wizję - chcieliśmy wesele rockowe, całkowicie pozbawione typowych weselnych przyśpiewek, biesiady czy disco-polo :P Niestety wśród większości weselnych zespołów pokutuje chyba przekonanie, że bez tego wesele nie może się udać, bo większość z nich opiera swój repertuar właśnie na disco-polo i biesiadzie, czasem łaskawie urozmaicając swoje granie czymś "nowoczesnym" (czyt. Kayah, Feel, Stahursky - jak dla mnie okropność!!! :Naciaga:). Ciekawe, czy gdybyśmy poszli do takiego pierwszego lepszego zespołu i poprosili, żeby na weselu grali nam Rolling Stones'ów, Beatles'ów, U2, Stinga i tym podobne klimaty, to oni nagle stworzyliby specjalnie dla nas całkowicie nowy repertuar i przestroili swoje gitary (tudzież keyboardy), żeby ciężej brzmiały? Wątpię... :P Szczerze mówiąc, nawet nie przyszło nam to do głowy. Od razu szukaliśmy zespołu, który prezentuje styl, odpowiadający naszym oczekiwaniom 8) Nie istnieje zespół, który uszczęśliwi każdego.

nie można porównywać weselnego zespołu do takiego zespołu jak Dżem........ to jest całkiem inna liga

Oczywiście że można :) Z całym szacunkiem dla Dżemu, ja bym swojego zespołu nawet na nich nie zamieniła ;D