Autor Wątek: Heavy Metal Baby \m/  (Przeczytany 16260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
Odp: Heavy Metal Baby \m/
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Listopada 2010, 19:25 »
Beata to fakt, ta ostatnia szczepionka jakaś felerna!!
U nasz Ameli dopiero wychodzą 2 dolne jedynki :)
A z Mareczka to klocuś!!! Nasza mała waży 7100!!!
Oj macierzyński kończy nam się 1 grudnia... ja wracam do pracy 27... i już powoli konczymi cycykowanie...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #181 dnia: 21 Listopada 2010, 13:47 »
Czyli faktycznie ostatnia dawka u naszych maluchów byla najgorsza!
Szybko minol urlop i trzeba by szykować sie do pracy ehhh!!
Mój synek 2 lutego wazyl 8 100 teraz pewnie tez juz okolo 8500 lub wiecej.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #182 dnia: 21 Listopada 2010, 19:34 »
Najważniejsze że szczepienie już za Wami :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 7 Grudnia 2010, 01:25 »
a moja Misia wazy niecale 9 kg :)

Offline zupcia

• uzależniony
  • data ślubu: 23.05.2009
« Odpowiedź #184 dnia: 28 Grudnia 2010, 14:05 »
Cześć :)

Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zagląda ;) ale chciałam napisać co u nas.
Mareczek ma się dobrze, jest z niego kawał chłopa. Troszkę się czasem martwię czy nie jest za grubiutki. Ma już 6 zębów, 4 u góry i 2 na dole, strasznie dużo i szybko :) No i mocno gryzą, szczególnie te dolne. Siada i strasznie mu się to podoba, od jakiegoś czasu uwielbia podskakiwać, kica nawet na leżąco. Po kąpieli tata jeździ na mopie bo pokój pływa i chyba niedługo będziemy zmuszeni przenieść się do łazienki ale nie wiem jak my się tam zmieścimy :) Je wszystko chętnie, na widok łyżeczki otwiera buzię, nawet jak my jemy. Wystartowaliśmy z glutenem w połowie grudnia, na razie idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe słoiczki, jabłuszko z kaszką manną. Jest też zupka ale ma mięsko więc musimy jeszcze troszkę podrosnąć. Przy okazji Was zapytam jak Wy sobie z tym radzicie/radziłyście w temacie glutenu. Kupiłam najzwyklejszą w świecie kaszkę mannę i chcę ją dodawać do słoiczków ale powiedzcie mi jak gotujecie te pół łyżeczki kaszy? :D W jakiej ilości wody? Odcedzacie i mieszacie z zupką/deserkiem? Kupiłam też z Nestle Kaszkę mleczną mannę, czy któraś z Was wprowadzała gluten z jej pomocą? Będę wdzięczna za rady.

Ja nie wracam do pracy. Warunki jakie zastałam w firmie nadają się do zgłoszenia do odpowiednich organów i będzie jeszcze gorzej. Pracownicy zwalniają się na potęgę i z tego też tytułu dyrektor łaskawie zaproponował mi pracę. Szkoda opowiadać, jak przyszłam do domu i opowiedziałam Szymonowi jak wyglądała nasza rozmowa i jakie warunki mi zaproponowano roześmiał się i kazał oddzwonić i powiedzieć, że nie. Ja rozważyłam sobie za i przeciw i podjęłam taką a nie inną decyzję. Nie było łatwo, brzuch bolał mnie z nerwów okropnie ale po ponad 10 latach pracy zamykam ten rozdział. Plusem jest to, że 31 grudnia wygasa mi umowa i należy mi się zasiłek więc na spokojnie będę szukać nowej pracy. Jakoś przeżyjemy, będzie skromniej ale mam nadzieję, że damy radę. Zobaczymy co przyniesie Nowy Rok. Po cichu liczyłam, że uda mi się przepracować tam jeszcze pół roku, rok i do naszej rodziny dołączy drugi szkrabik.

Święta zleciały szybko, Mikołaj o nas nie zapomniał a najwięcej prezentów przyniósł najmniejszemu. Jak tylko siostra zrzuci zdjęcia i mi je prześle to coś wkleję.
Mały dalej śpi więc skorzystam z okazji i zrobię sobie coś do jedzenia, schudłam tak bardzo, że spodnie mogę ściągać bez odpinania guzika.

Pozdrawiam!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #185 dnia: 28 Grudnia 2010, 14:11 »
Ja zaczęłam od dawania kawałka bułki albo piętki chleba. Na początku było to dziabanie i rozkruszanie aż w końcu skumała że można to jeść. Potem zaczełam dawać kaszkę mannę - nie babrałam się w porcje łyżeczkowe tylko kaszka manna jako cały normalny posiłek - do tego dodawałam owoce. oczywiście jak słoiczki jakieś były z kaszką manną to też dostawała normalnie.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #186 dnia: 28 Grudnia 2010, 15:44 »
Ja po prostu po jakimś czasie zauważyłam, że już od dawna podaję gluten... Jakoś się tym nie przejęłam, wprowadzałam pokarmy jak mi dyktowało serce.
Na szczęście u nas nigdy żadne uczulenie się nie pojawiło więc nie miałam zagadek, skąd to się bierze.
Na początku rzeczywiście gotowałam malutką ilość kaszy manny i dodawałam do jedzenia, ale potem przestałam - więcej zachodu z tym było niż pożytku. Dawałam słoiczki, dopiero jak Patyśka zaczęła jeść większe porcje i nie musze jej rozdrabniać zaczęłam podawać własne jedzenie.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #187 dnia: 28 Grudnia 2010, 15:56 »
Ja kupiłam jakąś kaszkę błyskawiczną z glutenem i na początku dodawałam po łyżeczce do bezglutenowej kaszki, czy owoców. Później już byłam cała kaszka glutenowa.
W kaszę manną nigdy się nie bawiłam.

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 28 Grudnia 2010, 17:00 »
Pewnie że tu zaglądamy  ;)
Kupiłam też z Nestle Kaszkę mleczną mannę, czy któraś z Was wprowadzała gluten z jej pomocą? Będę wdzięczna za rady.
Tak ja - z tym, że mam Bobovitę. Małą łyżeczkę kaszki mieszam w wodą i to daję do deserku. Czasem nawet łyżeczkę manny do wieczornego mleka i też jest dobrze...
Nie ma co gotować jednej łyżeczki manny. Lepiej radzić sobie z taką błyskawiczną...
Korzystam także z gotowych słoiczków i też jest dobrze ;D

Też nie wracam do pracy. Obecnie jestem na urlopie wychowawczym ;)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #189 dnia: 28 Grudnia 2010, 17:31 »
Cieszę się że u Was wszystko ok :) A pracę na pewno znajdziesz! :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Grudnia 2010, 18:38 »
U nas wieczorem Marcys dostaje 150 ml kaszki manny z glutenem z nestle (nie zawsze cala zjada), lub w trakcie dnia sloiczki w których jest gluten.

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Grudnia 2010, 14:40 »
Dzięki :) Widzę, że nie trzymacie się sztywno tej pół łyżeczki i macie swoje sposoby na gluten :D
Dziewczyny ile ważą Wasi chłopcy? I jeszcze jedno mnie niepokoi. Czy jasny meszek nad górną wargą jest normalny? I jaśniutkie białe włoski na jąderkach? Dostrzegłam je ostatnio, zabłyszczał mi jeden w słońcu i wtedy baczniej przyjrzałam się reszcie. A że 3 letnia córka mojej kuzynki miała rewolucje hormonalne i zaczęła dojrzewać to podłapałam schizę. Ponoć dlatego zawsze była taka duża.

Aniu ja nie poszłam na wychowawczy bo jest bezpłatny a z zasiłku zawsze jakiś grosz będzie. Przeglądałam wczoraj ogłoszenia, jest nawet jakaś praca w biurze co bardzo by mi odpowiadało. Nie chcę pracować tak jak do tej pory, święta, weekendy i do 23.30.

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #192 dnia: 29 Grudnia 2010, 19:53 »
Pomęczę jeszcze temat kaszek. Czy mogę dać Małemu kaszkę mleczną jeśli są one na mleku modyfikowanym a my na cycu? I od kiedy podawać te bez glutenu? Właśnie doczytywałam sobie jeszcze o glutenie i znalazłam informację, że jeśli dziecko ma pół roku i wcześniej nie został wprowadzony gluten należy to zrobić dopiero w 10 miesiącu. My po raz pierwszy podaliśmy deserek z kaszką jak miał 5 mies i 10 dni ale mieliśmy przerwy, dwa razy wyszły nam kropki na brzuszku i teraz nie wiem czy dawać czy nie. Szkoda by mi było czekać aż do 10 miesiąca. Zobaczymy co powie lekarka. Ugotowałam dziś łyżeczkę kaszki, dużo paprania i jest wstrętna, jak to na wodzie, zero smaku :)

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #193 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:09 »
ja kaszki mleczne podaję od 4 miesiąca. Ale moja Ola jest butelkowa, więc szybko rozszerzaliśmy dietę ;D. Ale półroczniakowi to spokojnie możesz dać...
Odnośnie glutenu jest wiele teorii - ja bym dała dawkę ekspozycyjną i obserwowała reakcję. Pomęcz pediatrę o to - niech powie co masz robić
U nas hitem są chrupki kukurydziane (te są bez glutenu), wafelki dla niemowląt i Hippowe ciasteczka.
Co do kaszki glutenowej to jeszcze raz polecam błyskawiczną mannę - zero paprania - szybko i sprawnie. Dajesz łyżeczkę do deserku i masz wprowadzony gluten

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:29 »
No właśnie Aniu robimy mleczną mannę z Nestle, na pudełku jest napisane, żeby na początek dawać 2-3 łyżeczki. Na 150 ml wody jest w przepisie 5 łyżek stołowych więc damy 1 łyżkę na 30 ml wody i zobaczymy. Na stronie bobovity znalazłam nawet przelicznik glutenu, można sprawdzić ile której kaszki trzeba dać aby było ok więc następnym razem kupimy bobovitę.

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #195 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:54 »
Całkiem smaczna :D

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Grudnia 2010, 20:59 »
Beatko ja podaję gluten tak jak Ty 1 łyżke na 30ml i dodaję do kaszki na dobranoc.
A czemu czekasz n mięsko?? MOj mała pochłania dnia mięsne i rybne od jakiś 2-3tygodni :)

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #197 dnia: 30 Grudnia 2010, 19:14 »
Dostałam od lekarki schemat żywienia, którego kazała się trzymać i ja się raczej tego sztywno trzymałam :P Zupki z mięskiem są od 7 miesiąca i dlatego jeszcze ich nie podałam no ale Mareczek 1 stycznia kończy już pół roczku, zresztą tak jak Twoja córcia więc zakupy już zrobione i słoiczki czekają. Ja jestem straszna noga w kuchni i w tematach jedzeniowych a co poradnik to inaczej i wcale nie ułatwia mi to sprawy. Nie mniej jednak Mareczek w 4 miesięcznicę dostał pierwsze jabłuszko do posmakowania, potem marchewę, zupkę chociaż wiele razy czytałam, że dla cycowego dziecka to szybko. On był tak zainteresowany tym, że jemy, śledził wzrokiem jedzenie od talerzyka do buzi więc uznaliśmy, że jest gotowy. Początkowo dzieliłam słoiczki na 3 części, potem na 2. Nie chciałam go bardzo dokarmiać bo on na samym cycu bardzo przybiera na wadze, teraz waży 10 kg. Ale czas już na regularne inne niż mleko posiłki, do pół roku można karmić tylko cycem a od 7 mca czas urozmaicić dietę. Cieszę się, że lubi smakować wszystko co nowe, kilka dni temu dzwoniła do mnie koleżanka, której synek jest tydzień starszy od Mareczka i ona dopiero teraz próbuje mu dawać pierwsze nowe dania i ma zgrzyt, za nic nie chce ich jeść i ma problem.

Aniu na stronie bobovity jest przelicznik glutenu, jeśli dajesz mleczną mannę to powinnaś dawać ok 1 łyżki stołowej tej kaszki "ponieważ kaszki glutenowe BoboVita oprócz zbóż glutenowych mają dodatkowe składniki - m.in. mleko modyfikowane, owoce, witaminy i składniki mineralne - 2-3 g kaszki glutenowej nie jest równoznaczne 2-3 g kaszki BoboVita".

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #198 dnia: 30 Grudnia 2010, 21:09 »
a no popatrz ...nawet nie wiedziałam :) dzięki - zaraz wejdę na stronkę i poczytam dokładniej

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #199 dnia: 30 Grudnia 2010, 23:44 »
szczęsliwego nowego roku :)

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #200 dnia: 31 Grudnia 2010, 19:43 »
Dziękuję Madziu!!! :Daje_kwiatka:

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #201 dnia: 1 Stycznia 2011, 15:22 »
Wszystkim odwiedzającym nasz wątek życzymy spełnienia marzeń w Nowym Roku :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 1 Stycznia 2011, 18:14 »
wszystkiego dobrego w nowym roku :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #203 dnia: 3 Stycznia 2011, 16:08 »
Beatko a co do wagi to nie wiem ... mój Szymek dokładnie dwa tygodnie temu 20.12 czyli jak miał 3,5 m-ca ważył 7,5 kg więc też sporo ale dlugi  jest zakładam mu ciuszki na 68 i 74 nawet niektóre... teraz kończymy 4 m-ce i zaczynamy startować z dokarmianiem :D
kaszke mleczno - ryżową możesz dać małemu jak najbardziej :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #204 dnia: 4 Stycznia 2011, 13:12 »
I jak Wam minął Sylwester? :)

Offline zupcia

• uzależniony
« Odpowiedź #205 dnia: 7 Stycznia 2011, 00:10 »
Madziulek to też niezły klocuś z Twojego Szymka, nasz na 3 miesiące ważył 7,700 i jest faktycznie długi, my teraz nosimy 74. Kaszki już wcinamy, bananowa nie idzie za bardzo ale spróbowałam sama i jest mdła za to malinowa jest pyszna i mały wcina aż mu się uszy trzęsą :) Dodaje łychę manny mlecznej i mamy odpękany gluten. Jedliśmy też już zupkę z mięskiem, również dobrze wchodzi :)

Sylwester był fajowy, mieliśmy gości, nasz Mały brylował w towarzystwie i wytrzymał aż do północy. Podziwialiśmy fajerwerki i położyliśmy Micha spać. Było wesoło choć maleńkie grono, ubaw był bo towarzystwo grało na prezencie męża :D czyli guitar hero

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #206 dnia: 7 Stycznia 2011, 19:13 »
Mój synek tydzien starszy wazy 9kg, a nosimy rozmiar 74/80. Smieszy mnie jedynie ze na metkach 74 przewiduja na 12 miesiecy a 80 na 18 miesiecy, hehehe a tu dopiero ledwo 6 skonczone.

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #207 dnia: 7 Stycznia 2011, 20:59 »
Nasza Niuni od ok miesiaca nosi 74rozmir, ale waży 7900, kupiliśmt fotelik i chyba j przesadzimy, bo w tym dziecięcym (do 9kg) powoli jej głwoa wystaje...

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #208 dnia: 7 Stycznia 2011, 21:03 »
Staś waży 10,2kg a rozmiarowo to 74/80/86 zależy co i jaka firma :)

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #209 dnia: 8 Stycznia 2011, 11:57 »
zazdroszczę słusznej wagi ...
moja Ola tylko 7600. Drobinka z niej ;)