Autor Wątek: ceny fotografów i kamezrystów na rynku  (Przeczytany 28768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaffka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 17 września 2011
Odp: ceny fotografów i kamezrystów na rynku
« Odpowiedź #60 dnia: 9 Marca 2012, 17:26 »
Czyli tak jak mówiłam... najpierw czy się podoba, później co potrafi fotograf i później na czym pracuje :) I to wszystko złoży nam się na mam nadzieję jak najpiękniejszą całość :)

Offline Rafał_W
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 9 Marca 2012, 19:44 »
Cytat: yaffka link=topic=21245. msg1680312#msg1680312 date=1331308987
Bzdura ;) /. . . /
Bzdurą jest pisanie elaboratów o sprzęcie i peanów o tym, że bez aparatu z używalnym ISO 100 000 000 i obiektywu f 1,2 nie można zrobić doskonałych ślubniaków :-)
I tyle w temacie bzdur.
Cytat: cherrypie link=topic=21245. msg1680321#msg1680321 date=1331310188
Panie Rafale czytając to włos się jeży na głowie. . . .  widać, że należy Pan do grona "profesjonalistów" i pierwsze stwierdzenie woła o pomstę do nieba! Nie można powiedzieć,że D90 z kitowym obiektywem zdorbi takie same zdjęcia co D3 czy jakiś canon z wyżeszej półki + oczywiście dobre szkło.  W tym przypadku sprzęt ma znaczenie,będzie różnica pomiędzy zdjęciami, zwłaszcza tymi z ciemnych pomieszczeń.
Cóż, na to pytanie nie odpowiem, bo zbyt wiele definicji profesjonalisty znam :-)
Fotografuję jednak na tyle długo, by pamiętać, że na pierwsze śluby brałem ze sobą analogową lustrzankę z zoomem  f 2,8 i dwie kieszenie klisz 800 ASA.
Czy to woła o pomstę do nieba ?
Być może, ale takie były czasy :-)
Być może właśnie dlatego dobre zdjęcia ślubne potrafię wykonać każdym aparatem z (prawie) każdym obiektywem.

Oczywiście - warto jest sobie ułatwiać życie i mieć sprzęt pozwalający na dużo więcej niż kiedyś, ale . . .  jak już pisałem wcześniej: nie ma on ŻADNEGO znaczenia :-)

Offline yaffka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 9 Marca 2012, 21:09 »
Ja nadal fotografuję analogami... ale czy to znaczy, że mam ganiać z nimi na śluby? ;)

Poza tym myślę, że zdjęcia ślubne 20, 10 i 5 lat temu były chyba trochę inne, nie sądzisz?

Offline Rafał_W
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 9 Marca 2012, 21:26 »
Cytat: yaffka link=topic=21245. msg1680409#msg1680409 date=1331323754
Ja nadal fotografuję analogami. . .  ale czy to znaczy, że mam ganiać z nimi na śluby? ;)

Poza tym myślę, że zdjęcia ślubne 20, 10 i 5 lat temu były chyba trochę inne, nie sądzisz?
To ja może odpowiem nieco przewrotnie.  Pytaniem na pytanie.
Wciąż zdarzają się pary, które chcą mieć zdjęcia wykonane tą prehistoryczną metodą.
Starczyło by Ci odwagi i wiary we własne umiejętności, by przyjąć takie zlecenie ?

Co do tego jak wyglądały ślubniaki 20 lat temu, to szczerze przyznam, że pojęcia nie mam :-)
Miałem wtedy kilkanaście lat i zupełnie co innego zajmowało moją gorącą podówczas głowę.

Ale oczywiście masz rację - moda / trendy, a także wymagania PM co do zdjęć ślubnych zmieniają się właściwie z sezonu na sezon.
Mody i maniery przemilczę, bo to nic niewart blichtr; zdjęć wydziwianych nikt nie będzie oglądał za 5, 10, 20 lat z przyjemnością.

Ale rzeczywiście - wymagania i oczekiwania co do zdjęć rosną, a co za tym idzie, musi za tym nadążać sprzęt.
Pomijając, że to takie trochę błędne koło, nakręcane nie przez kogo innego, jak nas samych - fotografów ślubnych, spójrz ilu "fotoziutków" fotografujących wspomnianymi D90 czy 40D (to i tak nieźle), działa na rynku i ma się znakomicie.

Wyszło nieco niezręcznie, bo pewnie pomyśleliście, że jestem jednym z nich, albo co gorsza, jakowymś foto-dinozaurem, prowadzącym zakład foto w prowincjonalnym miasteczku :-)
Jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie (w odróżnieniu od sprzętu, który, co uparcie twierdzę, znaczenia nie ma haha), to śpieszę donieść, że pozory mylą :-)

Pozdrawiam,
Rafał Wołosiak :-)

Offline yaffka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 9 Marca 2012, 21:52 »
Czy starczyłoby mi odwagi? Tak... na plenerze na pewno. Kościół? Nie wiem, zależy do warunków...

Zajrzałam na Twoją stronę. Masz rację, po co nam jasne obiektywy kiedy można strzelić w twarz lampą? Po co wysokie iso, kiedy szum można schować pod elegancką czernią i bielą... szkoda tylko trochę szczegółów, no ale co tam, dobra jest... Niedoskonałości zblurujemy, dodamy winietkę i będzie klasa! A ostrość? No dajcie spokój... jak robiłem analogami, to też czasem było nieostro i nikt nie marudził... powariowały te ludziska! Teraz to mają wymagania, no!

Wspominasz o fotoziutkach... ludzie są coraz bardziej świadomi. Tak jak z chińszczyzną. Nie wszystko co tanie jest lepsze i ten trend się teraz zmienia na rzecz ludzi, którzy naprawdę znają się na swojej robocie. Ale nie martw się... nie wszyscy jeszcze wiedzą co robią ;) Pracy dla Ciebie na razie nie zabraknie ;)

Ja wiem jedno, szukałam fotografa na ślub. Znalazłam naprawdę dobrego fachowca. Ciebie nie wybrałabym na pewno.... I koniec dyskusji, bo nie ma nad czym dyskutować. Każdy mam nadzieję że wie co dla niego najlepsze i mam nadzieję, że wybierze mądrze.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Rafał_W
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 9 Marca 2012, 21:59 »
Cytat: yaffka link=topic=21245. msg1680450#msg1680450 date=1331326346
Zajrzałam na Twoją stronę.

Dziwna, sprawa, zważywszy, że nie mam takowej  ;D
Cytat: Rafał_W link=topic=21245. msg1680458#msg1680458 date=1331326711
Cytat: yaffka link=topic=21245.  msg1680450#msg1680450 date=1331326346
Zajrzałam na Twoją stronę. 

Dziwna, sprawa, zważywszy, że nie mam takowej  ;D

Ale w rzeczy samej, w jednym ma koleżanka rację: dalsza dyskusja jest zupełnie jałowa (raczej jadowa z Twojej strony) :-)

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 9 Marca 2012, 22:03 »
Czy starczyłoby mi odwagi? Tak... na plenerze na pewno. Kościół? Nie wiem, zależy do warunków...

Zajrzałam na Twoją stronę. Masz rację, po co nam jasne obiektywy kiedy można strzelić w twarz lampą? Po co wysokie iso, kiedy szum można schować pod elegancką czernią i bielą... szkoda tylko trochę szczegółów, no ale co tam, dobra jest... Niedoskonałości zblurujemy, dodamy winietkę i będzie klasa! A ostrość? No dajcie spokój... jak robiłem analogami, to też czasem było nieostro i nikt nie marudził... powariowały te ludziska! Teraz to mają wymagania, no!

Wspominasz o fotoziutkach... ludzie są coraz bardziej świadomi. Tak jak z chińszczyzną. Nie wszystko co tanie jest lepsze i ten trend się teraz zmienia na rzecz ludzi, którzy naprawdę znają się na swojej robocie. Ale nie martw się... nie wszyscy jeszcze wiedzą co robią ;) Pracy dla Ciebie na razie nie zabraknie ;)

Ja wiem jedno, szukałam fotografa na ślub. Znalazłam naprawdę dobrego fachowca. Ciebie nie wybrałabym na pewno.... I koniec dyskusji, bo nie ma nad czym dyskutować. Każdy mam nadzieję że wie co dla niego najlepsze i mam nadzieję, że wybierze mądrze.

Pozdrawiam serdecznie.

+1

A Twoja strona to http://www.Podałeś mail w opisie swojego profilu tutaj- rafal@w Wypisz, wymaluj taki sam jak na wspomnianej www.

Piotr Ulanowski

proszę bez adresów stron i maili
« Ostatnia zmiana: 9 Marca 2012, 22:06 wysłana przez ela »

Offline Rafał_W
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 9 Marca 2012, 22:07 »
Właśnie też mam nie lada zagwozdkę :-)
Poszperamy i zapewne wyszperamy o co chodzi :-)

Pozdrawiam wszystkich niezdrowo napiętych.

Offline marcepalina
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.10.2012
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Marca 2012, 16:51 »
Proszę zapoznać się regulaminem.
 Userka promuje konkurencyjny portal supersluby.pl

Proszę zapoznać się regulaminem.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2012, 13:06 wysłana przez KAHA »

Offline ananke

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05-05-2012
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Marca 2012, 10:19 »
moje zdanie jest takie, kamerzysta ok niech będzie ale prawdziwą pamiątką są niesamowite zdjęcia i tu nie chciała bym oszczędzać :) wybrałam myślę najlepszego fotografa ::) jakiego znaleźliśmy :) a jak będzie zobaczymy
[link=hxxp: www. suwaczek. pl/][image noborder]hxxp: www. suwaczek. pl/cache/5c5b7a1fef. png[/image][/link]

Offline Sayno91

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21 czerwca 2014
« Odpowiedź #70 dnia: 4 Maja 2012, 16:52 »
Ceny są bardzo zróżnicowane.  Pani fotograf u której zawsze robię zdjęcia powiedziała mi za jeden dzień wesela 2200 zł.  Zdecydowaliśmy się jednak na znajomych - małżeństwo :) - za prace na dwóch aparatach i full ofertę zapłacimy 700 zł :) Oczywiście po znajomości;)
"Więc, gdy któregoś ranka znowu obudziłam się sama, zrozumiałam, że z różnych powodów wszyscy w końcu odejdą, a muzyka zostanie.  Do końca życia. " E. G

Offline Gosia_777
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: jeszcze nie ustalona
« Odpowiedź #71 dnia: 4 Czerwca 2012, 19:39 »
Tak sobie czytam o tych cenach i chyba jednak pozostanę przy swoim ulubionym fotografie (robił już chrzest mojego dziecka, później sesję studyjną).  Chrzest i sesja nie kosztowały wiele.  Wydawało mi się, że ślub, wesele i plener wyjdzie niewiele drożej. . .  Jak się dowiedziałam ceny, to o mało z krzesła nie spadłam.  Pan Jakub tłumaczył, że to nie jest godzinka pracy, jak w przypadku ceremonii chrztu, czy przy sesji rodzinnej, tylko ok.  10 godzin w dniu ślubu oraz kolejne godziny podczas pleneru (bo to w inny dzień poleca żeby zrobić), no i do podretuszowania dużo więcej zdjęć niż ze wcześniejszych spotkań.  Myślałam, że mimo wszystko przesadza ale jak czytam tu o tych stawkach i wyjaśnienia osób znających się na rzeczy, to ja chyba zapłacę te 2 tysiące, bo wygląda na to, że cena jest jednak przeciętna a zdjęcia robi według mnie śliczne.
Coraz bardziej przerażają mnie te wszystkie koszty związane z uroczystością.  Chciałabym tę białą suknię, wesele i w ogóle.  Ale jak pomyślę ile można innych rzeczy kupić za te pieniądze. . . ! Zwłaszcza jak ma się już małe dziecko.  A w sumie życie na kocią łapę też może być romantyczne ;-)

Offline Sayno91

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21 czerwca 2014
« Odpowiedź #72 dnia: 6 Czerwca 2012, 06:37 »
Gosia_777 :) Owszem można kupić - ale nikt Ci nie odbierze tego dnia, wspomnienia zawsze pozostaną więc nie warto robić takich przeliczników :) Zycie na kocią łapę? - może dla niektórych to jest jakieś rozwiązanie ale sama nie wyobrażam sobie takiego życia. Jeśli mnie życie zmusi do tego to już wole skromne przyjęcie - kolacja dla rodziców, świadków ale nie życie bez ślubu :) Mąż to mąż, ojciec moich dzieci a nie partner życiowy, kochanek czy jak inaczej to nazwać:)  2000 zł za fotografa to nie jest dużo - tym bardziej, że jest już sprawdzony przez Was;)  pozdrawiam
"Więc, gdy któregoś ranka znowu obudziłam się sama, zrozumiałam, że z różnych powodów wszyscy w końcu odejdą, a muzyka zostanie.  Do końca życia. " E. G

Offline Gosia_777
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: jeszcze nie ustalona
« Odpowiedź #73 dnia: 6 Czerwca 2012, 08:10 »
Sayno91 ja to wszystko niby wiem ale jakoś tak refleksja mnie naszła... :-) Teraz wszystko coraz droższe, praca jest a za chwilę może nie być a dziecko to skarbonka - NAJUKOCHAŃSZA SKARBONKA ale jednak ;-) A wesela skromnego raczej się u nas nie da zrobić, bo zbyt wiele bliskiej rodziny. Nasi rodzice mają liczne rodzeństwo i każdego wypada zaprosić. A wiadomo, że każdy z żoną albo mężem oraz z dziećmi, z którymi też bardzo dobrze żyjemy :-) Doliczyć jeszcze przyjaciół oraz znajomych od serca i wychodzi setka gości :-) Ale masz rację - trzeba się zebrać w sobie i wspólnymi siłami zorganizować wspaniały dzień, który przypieczętuje na całe życie wszystko co ważne :-)

Offline Kasiulek1975
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15/08/2012
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Września 2012, 19:58 »
Witam,

A ja polecam fotografię GRAPE FOTO & DESIGN S. C.
TO ICH STRONA INTERNETOWA: podawanie linków jest niezgodne z REGILAMINEM!

Są naprawdę świetni! Piękne i artystyczne zdjęcia na każdą kieszeń!
Maja w portfolio też moje fotki ze ślubu :-)

:*
« Ostatnia zmiana: 2 Stycznia 2013, 11:58 wysłana przez Maja »

Offline darek_k
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Grudnia 2012, 08:47 »
zgadzam się z treścią iż aparat foto , czy kamera video są to tylko narzędzia, i w zależności w jakich rękach są,  taki wyjdzie film czy zdjęcia
czy dana fachowość kamerzysty, fotografa jest adekwatna czy nie, można sobie porównać do fachowców np. z programu "usterka", lub do każdej innej branży, np. płytkarz, czy murarz , czy mechanik, jak w każdej z tych profesji znajdzie się partacz to nawet najlepsze narzędzia nie pomogą w tym aby zrobić dobrze zleconą pracę.

cena za film czy zdjęcia
jak ktoś jest dobry to się ceni, właściwie w każdej dziedzinie klient płaci za wiedzę danego fachowca, czyli za to co dany fachowiec umie zrobić

dobry kamerzysta nie tylko przy filmowaniu wyłapie ciekawe ujęcia nie wtrącając się przy tym w przebieg wesela i to samo fotograf , ale także przy montażu ujęcia te połączy tak aby film nabrał dynamiki, romantyczności, dowcipu

wiele osób dzwoni i pierwsze pytanie jakie zadają to ile kosztuje, albo jaka jest cena, albo ile pan bierze, jak się dowiedzą to na tym rozmowa się kończy , czyli wniosek: istotą wyboru kamerzysty czy fotografa jest cena , jak ktoś słyszy za film cenę 2500zł to doznaje szoku i dziękuje, przecież w koło jest dużo takich co kręcą o połowę taniej, za co on chce tyle kasy , zwariował

np. podawanie linków jest niezgodne z REGILAMINEM!
czy dany kamerzysta jest dobry , może filmy jakie ma na youtube są na to pytanie odpowiedzią
czy cena jest adekwatna, czy nie, za jego filmy, dlaczego ma taką cenę a nie inną

o tym się nie mówi jawnie, ale kasa nami rządzi, kasa ma znaczenie , kasa decyduje czy wybierzemy tego czy innego kamerzystę, wszystko zależy od kasy

« Ostatnia zmiana: 2 Stycznia 2013, 11:58 wysłana przez Maja »

Offline Dorotka865
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.06.2013
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Stycznia 2013, 15:51 »
Cytat: zabawex link=topic=21245. msg1312734#msg1312734 date=1279357572
My początkowo chcieliśmy tylko zdjęcia z pleneru i przeznaczyliśmy na to około 1000-1500 zł.  Na kamerę też chcieliśmy mniej więcej tyle wydać, bo nie zależało nam na jakiejś specjalnej usłudze tylko na prostym nakręceniu wesele.  Jednak kiedy trafiliśmy na fotografa Rafała Ogłazę zakochaliśmy się w jego zdjęciach.  Początkowo umówiliśmy się z nim tylko na plener, ale po jakimś czasie wzięliśmy full service :) Przyjemność ta będzie nas kosztować 3300.  Ale znaleźliśmy też kamerzystę, który dopiero wchodzi na rynek i nakręci nam wesele z przygotowaniami itp, czyli tez full service za 200 zł.  Więc dwie takie usługi za łączka kwotę 3500 to chyba nie jest tak źle :)

co to byl  za kamerzysta za 200zl???tez takiego bym chciala mozna jakies namiary prosic??
pozdraiwam

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Lutego 2013, 08:01 »
Zdjęcia uwielbiam, są moją pasją;) Mieliśmy poleconego fotografa, za wszystko chciał 1200, było super, gdyby nie to, że koleś dostał nową pracę i wyjeżdża, teraz trzeba szukać od nowa:( Co do kamerzysty, szkoda mi na to kasy, mamy kamerę w rodzinie, ktoś trochę pofilmuje i styka... Tym bardziej, że czuję, że będę zdenerwowana i naprawdę do niczego niepotrzebny mi ten kamerzysta. Zdjęcia to co innego:)

Offline Pati81
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Marca 2013, 15:59 »
Zazwyczaj ceny zaczynają się od 2500zł, choć są miejsca gdzie można się targować wybierając "pakiet".
Wideo + Foto + Makijaż w jednym miejscu.
Np tu fotografia ślubna szczecin można się dogadać co do ceny.
Osobiście polecam bo sama tam robiłam fotki rok temu.

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Czerwca 2013, 12:19 »
chyba muszę zacząć się rozglądać :(

Offline Karolinka M.

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Czerwca 2013, 15:14 »
Generalnie z tego co patrzyłam chociażby na Bycze Filmy to cenowo zaczyna się to od 2 700 zł, ale są też opcje droższe... do wyboru do koloru.
Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej. . .  :)

Offline Madzia_Z
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 31.05.2014
« Odpowiedź #81 dnia: 7 Kwietnia 2014, 15:56 »
Witam :)  Chciałabym się podzielić spostrzeżeniami dotyczącymi wyboru fotografa (okolice Bydgoszczy). Biorę ślub w tym roku 31 maja, uroczystość planujemy w sumie już od ok dwóch lat.   Długo przeglądałam podobne wątki, oglądałam portfolia fotografów itd.   Nie byłam jednak zdecydowana, nic do mnie nie przemawiało.  .  , ale do czasu.   W sierpniu zeszłego roku moja najbliższa kuzynka miała ślub, wybór padł na jej fotografa :) Dlaczego? Profesjonalne zachowanie podczas całej uroczystości, miłe nastawienie do wszystkich gości, a przede wszystkim zdjęcia! MEGA! Nie widziałam jeszcze tak wspaniałych i pomysłowych ujęć.  .  .   Basia (wspomniana kuzynka) miała sesję plenerową w Łebie, na wydmach, później plaża, odważyli się wejść do wody.   Zdjęcia fantastyczne! Materiał otrzymali po ok.   3 tygodniach, z uwagi na szczyt sezonu i wszystkie soboty zajęte.   Po tym jak zobaczyłam fotoksiążkę i zdjęcia na płytach,  umówiłam się na spotkanie w celu podpisania umowy.  .   Za całą usługę przygotowania- wesele do 1:00 (ponad 1500 zdjęć - jak wspomniał Pan Kamil wszystkie poddane korekcie), 200 zdjęć obrobionych i 3 fotoksiążki 30x30- dla nas i dla rodziców płacimy 1900 zł! Ten sam pakiet z 1 fotoksiążką był za 1700 zł, Stwierdziliśmy więc że warto  dołożyć te 200 zł, bo nawet gdybyśmy sami chcieli zrobić pamiątkę dla rodziców, więcej niż 100 zł wydalibyśmy za pusty album.   W cenie mamy też sesję plenerową, całego osobnego dnia bez żadnych ograniczeń czasowych, w dowolnym miejscu w kraju! Możemy jechać nawet w góry bez żadnych dopłat, wystarczy że zapewnimy transport.  .   I chyba pojedziemy, od nastolatki marzy mi się plener nad Morskim Okiem :)  Jeszcze jedna rzecz sprawiła, że wybór padł na tą firmę.   Basia była na plenerze w Łebie 2 razy.   Pierwszego razu kiedy zajechali do Łeby, zaczęło padać.  .   Czekali ponad 2 godziny ale nie przestało.   Byli załamani, bo fryzura, makijaż, 3- godzinna podróż w jedną stronę, zależało im na tym plenerze.   Na szczęście fotograf zaproponował że może jechać z nimi jeszcze raz, bez żadnych dopłat! I pojechali :) Kamerzysta też obiecał że pojedzie raz jeszcze ale na końcu się wykręcił i nie pojechał.   Wydaje mi się że takie sytuacje z życia wzięte pozwalają podjąć najsłuszniejszą decyzję i dobry wybór.   Wiem że w firmie pracuje 2 fotografów i obsługują w sezonie ponad 40 ślubów.   O czymś to świadczy! Firma jest z Koronowa, ale na spotkania jeżdżą do Bydg.   Nie będę podawała nazwy,  być później osądzaną o reklamowanie.   Jeśli ktoś będzie zainteresowany to chętnie przekażę namiary.   Aaa dodam jeszcze że w cenie będziemy mieli  na sali rozłożone studio i  wykonywane zdj grupowe z gośćmi, Basia też miała, są świetnej jakości.   Mają różne gadżety peułki, okulary kapelusze, tablicę gdzie  można napisac życzenia dla młodych.   Fajna sprawa.   W tym roku jedna fotografka na Targach Ślubnych chciała za taką przyjemność 600 zł.    Przy wyborze fotografa, brałam tez pod uwagę sprzęt, tzn było to kryterium mojego narzeczonego.   No i tu też byliśmy miło zaskoczeni bo 2 aparaty na których pracują są warte ponad 30 tys zł.   Jak twierdzi mój narzeczony są najlepsze na rynku.   W czerwcu będę mogła napisać jeszcze coś więcej o wspomnianym fotografie, jak otrzymamy zdjęcia i będziemy po plenerze.  .  .   póki co przypomniało mi się jeszcze że fotograf podczas pleneru używa jakiejś dużej lampy, a nie tylko blendy jak większość fotografów.   Mówił nam że do tej lampy ma różne końcówki, jak to określił używane przez gwiazdy Hollywood :) W każdym razie tłumaczył że musi być 2 fotografów podczas pleneru żeby odpowiednio doświetlić zdjęcia, no i dźwigać ten sprzęt i że ta lampa umożliwia wydobycie pięknego słońca na zdj przy jednoczesnym zachowaniu jasnych postaci.   Mam nadzieję że moja opinia komuś się przyda, pamiętajcie że Ślub bierze się raz w życiu.   Warto zadbać o dobrą pamiątkę na lata.   Zdecydowałam się napisać, bo wiem sama jak długo się zastanawiałam.  .  .   Aaa co do videofilmowania to też wykonują od tego roku, wiem że proponują bardzo korzystne stawki, bo zaczynają z video, tak mówili na spotkaniu, wspominali coś o filmowaniu lustrzankami i najlepszą kamerą i ciekawym montażu.  Dokładnie się nie zagłębiałam, bo akurat nie chcemy filmu. . .  Mówili że mają na ten rok już dużo umów na video, a w maju lecą do Londynu na nagrywać narzeczeńską.

Offline SaraD
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.03.2012
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Listopada 2014, 13:56 »
a moim zdaniem nie cena jest tutaj najważniejsza.  Fotograf, który weźmie od was 5 000 złotych może nie wstrzelić się w wasz gust i zdjęcia będą niewypałem a początkujący amator, który z przyjemnością cyknie fotki za parę stówek może okazać się świetnym fachowcem.  Patrzcie na portfolio i wybierajcie zgodnie ze swoim gustem.  To podstawa. 

Offline HankaS

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.05.2015
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Listopada 2014, 15:20 »
Popieram przedmówczynię :) Portfolio to podstawa, a cena to rzecz drugorzędna.  Czy to mało razy zdarzyło się, że zapłaciliście kupę kasy za coś frimowego/znanej marki czy mega profesjonalne i okazało się, że w ogóle się wam to nie podoba ;) Droższe nie zawsze znaczy lepsze
Poszukuj. . .

Offline caroline85

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.06.2015 <3
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Listopada 2014, 17:28 »
Portfolio to też nie w 100% dobry sposób na wybór, ale zawsze jakiś początek.  Pamiętajcie, że w portfolio zawsze są tylko te najlepsze z najlepszych zdjęć.  A poza tym to, że raz coś wyszło w taki sposób nie oznacza, że ponownie wyjdzie choćby podobnie.
Popieram Was, że droższe nie znaczy lepsze, tak samo jak to że fotograf jeśli aparat za 10k i napewno zrobi wam cudne zdjęcia, a ten co ma np canona 60d zrobi badziewie. . . . aparat to tylko narzędzie.  Liczy się pasja i umiejętności (no i doświadczenie).
Tak samo ilość sprzętu jaki posiada fotograf to nie wyznacznik jego umiejętności, tylko głęboka kieszeń, kredyt, albo dotacja unijna.
Ale faktycznie ilość sprzętu daje większe możliwości fotografowania w każdych warunkach.

Sama szukam fotografa obecnie na swój ślub - ciężka sprawa :)  . . .  Sama robię zdjęcia, choć co prawda nie zajmuję się ślubami / wydarzeniami, bardziej uczę się w kierunku modelek - portrety, glamour, fashion itp.

SaraD - dokładnie tak! Zgadzam się z każdym słowem :).

Powodzenia w poszukiwaniach i życzę Wam wymarzonych efektów :)

Offline SaraD
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.03.2012
« Odpowiedź #85 dnia: 4 Grudnia 2014, 11:31 »
ojjj ja też długo szukałam, wybierałam, przebierałam.  Okropność :) ale wyszło na moje i mam zdjęcia dokładnie takie jak chciałam :)

Offline Salamandra
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 16.03.2015
« Odpowiedź #86 dnia: 21 Stycznia 2016, 15:38 »
Faktycznie cena nie zawsze równa się jakości, zwłaszcza że czasem można trafić na młodego fotografa, który dopiero zaczyna a robi świetne zdjęcia. My zdecydowaliśmy się tradycyjnie z polecenia znajomych na fotografa z Matari Studio - na ich stronce podane ceny za konkretne pakiety.

Offline MartaAdi

• forumowicz
  • data ślubu: 23.09.2016
  • Ślub w: Sianożęty
« Odpowiedź #87 dnia: 22 Stycznia 2016, 16:13 »
My planujemy wesele na około 250 osób, więc przy wyborze fotografa i kamerzysty zależała nam na tym, żeby tych osób z aparatem czy kamerą było więcej niż po jednej i podpisaliśmy już umowę na pakiet zdjęć, filmu i sesji plenerowej + podziękowania dla rodziców-filmik oraz filmik randki lub zapowiedzi wesela typu "save the date' do wyboru albo oba w zależności od nas  ;) w pakiecie zawarty jest także makijaż albo weselny albo do sesji w plenerze  :D będziemy mieli ogólnie 5 osób z aparatami i kamerami, więc chyba uda im się ogarnąć wszystkich naszych gości  ;)

Offline Umma
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.08.2017
  • Ślub w: Białystok
« Odpowiedź #88 dnia: 3 Czerwca 2016, 10:04 »
Ceny są bardzo różne. Akurat mój fotogram nie był najtańszy, ale zależało mi, aby zdjęcia nie były standardowe. Dziś trzeba zwracać w ofertach uwagę przede wszystkim na szczegóły. Jeśli oferta jest standardowa, to otrzyma się to co i wszędzie. Najistotniejsze moim zdaniem, aby zdjęcia z pleneru ślubnego czy innej formy sesji fotograficznej były odpowiednio przygotowane. Dlatego fotograf z którego skorzystałam miał kilka opracowanych propozycji, które na bieżąco moderowaliśmy. To dawało poczucie pełnego profesjonalizmu.

Offline panna ulijanna
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2018
  • Ślub w: Kraków
« Odpowiedź #89 dnia: 5 Września 2016, 10:36 »
Chyba jak w każdej branży tak i w fotografii oferta na rynku jest bardzo bogata. Wszystko zależy od klienta, jego gustu i  zasobnosci portfela.. Ja śmiało mogę polecić firmę Pod Światło,  przyjemna współpraca, bogata oferta i co najważniejsze  piękne zdjęcia.